Actualitat RSS

Iriarte Iriarte, perfectes geometries de pell fetes a Barcelona

20 desembre, 2017

La dissenyadora Carolina Iriarte de la firma Iriarte Iriarte / Iriarte Iriarte

La dissenyadora Carolina Iriarte presentarà al Japó la pròxima col·lecció de bosses de mà al març i obrirà una firma de moda al 2018.

—–

“Una, dues, tres, quatre, cinc, sis, set, vuit, nou, deu, onze, dotze, tretze…-continua contant fins a 26. És una bossa de mà petita i simple. Tindrà –fa una pausa i pensa per un instant- unes trenta peces. Les tallo totes a mà. Després les uneixo, les encaixo i hi incloc les fornitures. L’últim pas, es pintar les peces i dibuixar-les, el que vol dir que aplico una font de calor als contorns de la pell, perquè la bossa quedi ben acabada”. Carolina Iriarte repeteix aquest procés per a cada un dels deu models que formen les seves noves col·leccions.

“La meva manera de produir s’apropa molt als processos de les marques de luxe. Vull que les bosses que faig estiguin molt ben acabades –s’atura. Vull que siguin perfectes -conclou”. Per això, només utilitza pell natural –d’Igualada, destaca- i per això també, totes les peces es tallen a mà. Les de les bosses petites, però també les de les grans que solen tenir moltes més parts per assemblar. “Haig de tallar moltes peces per fer una bossa. És un procés molt llarg perquè els interiors també són de pell”. Ho diu amb convicció, subratllant que només a través del procés manual que fa, pot obtenir les bosses que vol. “Amb cada col·lecció, he anat aprenent com fer millor els acabats. L’experiència em permet fer coses molt més complexes ara”, és el balanç d’Iriarte quan mira enrere i es para a reflexionar sobre com la seva firma ha evolucionat al llarg de nou anys.

Al 2009, van sortir al mercat les primeres bosses de mà de la firma Iriarte Iriarte. De fet, seria més acurat dir que llavors van exposar-se a peu de carrer gràcies a l’obertura del primer taller i botiga de la firma. Abans, Carolina Iriarte ja havia venut, per encàrrec algun model que originalment, s’havia fet per a ella mateixa. Enmig de la crisi econòmica i després de treballar, tres anys, amb un reconegut dissenyador -de qui prefereix no dir el seu nom- Iriarte va emprendre un camí nou. Va decidir apostar per fer i vendre bosses de mà. Petites joies de pell que concentren tot el que havia après abans, en el sector de la moda i com a estudiant de belles arts i escenografia.

 

Emprendre als vint

Carolina Iriarte va apostar per fer assemblatges perfectes, geometries pròpies d’una arquitectura que amb matèries naturals i sense estridències, perdura en el temps. Peces elegants, sòbries, minimalistes i de gran bellesa estètica. Geometries de pell que s’exposen i es venen en els dos estudis que ja té la firma a Barcelona. Aquestes peces s’inspiren en el cinema, en referents vintage i en tendències del passat. Iriarte reinterpreta aquestes fonts d’inspiració en clau actual, les transforma en una bossa de mà i les embolcalla d’una narrativa que el cinema i la fotografia li permeten construir.

“Dibuixo, dibuixo i torno a dibuixar. Haig de dibuixar molt quan començo una nova col·lecció. Amb un temàtica que escullo inicialment, començo a dibuixar i després faig les figures amb la seva mesura real, les passo a cartró i creo els prototips. No sé quantes hores hi ha darrera una peça –diu amb franquesa- però en aquesta petita bossa que estic creant ara, ja fa dos dies que hi treballo”.

Poc després d’obrir el seu primer estudi al Born de Barcelona dos reportatges sobre la marca, un al diari nord-americà, New York Times i l’altre al diari britànic The Guardian van fer-li entendre que el que feia era molt especial. “Em va donar molta confiança que aquestes publicacions parlessin sobre Iriarte Iriarte”, recorda. Una confiança que amb tant sols 24 anys era molt important per a ella. Allò va passar als inicis de la marca, quan la seva germana la acompanyava. Per això, la firma conserva el cognom matern de les dues, tot i que la segona ara no hi treballa. Crear una empresa no era quelcom que atemorís a Carolina Iriarte. Procedent d’una “família d’autònoms”, el que més li agradava de dissenyar bosses de mà era la possibilitat d’aplicar totes les seves passions a un únic projecte: “Amb la moda puc aplicar moltes de les coses que més m’agraden. Puc fer instal·lacions artístiques –en referència als punts de venda- puc fer fotografia, vídeo, disseny d’interiors…”. Iriarte segueix enumerant tot el que pot fer gràcies a la seva pròpia firma i tot el que a més a més, ha estudiat al llarg de la seva vida. Primer belles arts i escenografia a Argentina, d’on és ella originàriament. Més tard va arribar a Barcelona per estudiar disseny d’interiors a l’Escola Massana. És fàcil veure en els vídeos que acompanyen de promoció de les seves noves col·leccions i en la imatge de la marca que totes aquestes disciplines i també passions estan presents a Iriarte Iriarte.

 

Llum, espai i creació

“Em van regalar una màquina de cosir amb setze anys –diu parlant de la seva vida a Argentina- i des de petita, em cosia la meva pròpia roba. Sempre m’ha agradat construir”. I també fotografiar, filmar i dibuixar. Tot això, ho fa en el seu estudi del carrer Cotoners de Barcelona. Aquí té la llum que necessita per recrear escenes cinematogràfiques i fotografies inspirades en el passat. Imatges i vídeos amb els que explica els valors de la marca i transmet allò que sentirà qui porti una bossa d’Iriarte Iriarte. Explica l’ànima de la firma. “Aquest estudi em dóna la calma que necessito per crear”, assegura. Fins aquí venen amb invitació prèvia algunes de les seves clientes i a més, en aquest espai del cor de Barcelona té la tranquil·litat que necessita per transformar les idees en creacions de pell.

“Quan vaig decidir deixar de desfilar a París –recorda-, vaig convidar als meus clients a venir aquí a l’estudi a veure i comprar les bosses. París i Barcelona no estan tan lluny, per algú que ve des del Japó per exemple. I aquí puc disposar de l’espai que vull per exposar les bosses com m’agrada”. Carolina Iriarte va mostrar els seus dissenys a la capital francesa, en concret a Première Classe i Capsule, durant els tres primers anys de la firma. “Ho vaig fer perquè era el que s’esperava que fessis, però no era el que m’agradava. Prefereixo apostar per tenir el control de la producció. Fer poc i fer-ho bé. Les presentacions ara les faig a l’estudi, rebo menys gent però treballo amb la tranquil·litat que em dóna saber que puc controlar el procés”, assegura la dissenyadora. Les seves paraules deixen clar que créixer no és la seva prioritat. “Segur que faria col·laboracions amb dissenyadors que admiro. Ja n’he fet per exemple amb artistes com Evelyn Bracklow, però el que no faria seria quelcom que em portés a perdre el control de la firma o vendre la seva ànima”, diu en referència al possible interès d’inversors. Això no vol dir però que Iriarte no vulgui créixer, ella mateixa assegura que des de que va néixer la firma no han deixat de fer-ho: “Ha crescut poc a poc i m’agrada veure-la créixer. Però no m’agradaria que ho fes de cop. Vull que ho faci amb mi i no m’interessa tenir una gran empresa. Vull créixer per invertir en nova maquinària, per fer més vídeo i més fotografies. Per fer allò que m’agrada”.

 

Nous projectes

Una bona mostra que créixer, d’una forma controlada i orgànica, és part dels plans de Carolina Iriarte, és el seu nou projecte. Al 2018, sortirà al mercat una nova firma de moda que ella i un altre soci impulsaran. Serà un projecte a banda d’Iriarte Iriarte, però les connexions entre les dues iniciatives estan assegurades. “Tal i com em va passar amb les bosses de mà, mai trobo la roba que a mi m’agrada. I per això, vull fer-me-la”, explica Iriarte parlant del seu nou projecte, una marca de roba, que veurà la llum, previsiblement, al 2018. També l’any vinent, presentarà la nova col·lecció, en la que treballa ara mateix, a Tòkio. Al Japó és on hi ha les dues úniques botigues multimarca que distribueixen el seu producte. Deixant de banda el mercat asiàtic, les bosses d’Iriarte Iriarte només es poden comprar a les dues botigues taller que té la firma a Barcelona i a través de la seva botiga online. Es tracta d’un producte que apassiona tan a dones joves com d’avançada edat adulta i que s’adreça a un segment de client mig alt, ja que els seus preus més habituals oscil·len entre els 200 i els 400 euros. La fabricació de les bosses de la marca es realitza tota a Barcelona, diversos tallers col·laboren amb la firma per realitzar el producte que sempre s’acaba a l’estudi de Carolina Iriarte. Finalment, les matèries primeres, la pell és d’Igualada i les fornitures d’Itàlia.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]