Actualitat RSS

Koike Barcelona arriba al client final amb les seves exclusives camises d’home

30 maig, 2017

Col·lecció primavera-estiu 2017 de Koike Barcelona / Koike Barcelona

Després de vint anys treballant només per a clients multimarca, a partir de l’agost, Koike Barcelona tindrà també una botiga a Internet amb la que vol conquerir nous mercats.

—–

Hi ha dues maneres de mirar-se una camisa d’home. La primera, concep la camisa com un element més entre tots els que formen part del vestuari masculí. Una peça que ben combinada amb la resta, ja fa la seva funció. Una mirada més exigent, atribueix a la camisa un rol central en la moda masculina. Sobre la camisa pivota la força i l’atractiu d’un vestit, dirien els que la consideren tan important. La camisa explica l’èxit d’un bon disseny pel dia a dia i sobretot, per a les gran ocasions. Segurament, entre els que pensen així està Koike Escayola. Aquest empresari fa més de vint anys, que dissenya camisses per a la firma que va crear amb el seu nom: Koike Barcelona. Ell, juntament amb Maria Jesús Muñoz la seva dona i amb qui condueix l’empresa, són una autoritat per parlar de camises i sobretot, de camises ben fetes.

Què converteix una camisa en una bona camisa? “El teixit és més del 50% d’una bona camisa, després podem parlar de patrons, d’acabats o de rentats. Però el teixit és el més important”, respon el fundador i dissenyador de Koike Barcelona. La pregunta desencadena una llarga explicació sobre diferents tipus de teixits. “Què volem sentir amb aquell teixit?”, es pregunta Escayola i continua explicant les característiques del popelín, la sarja, el fil coupé o el dobby. “Tots tenen diferents efectes sobre la pell”, resumeix. Aquest empresari fa més de vint anys que es dedica al disseny i la venda de camises per a home. Però la seva vinculació amb el sector tèxtil es remunta a finals del segle XIX. Llavors, la seva família ja tenia una empresa tèxtil que molts anys més tard, produiria per a marques llicenciades com Antonio Miró.

 

Nous canals de venda

Ara les camises de Koike Barcelona es fan amb proveïdors externs situats a Portugal i al Marroc, però tot el procés el segueixen de prop, els responsables de l’empresa. “El nostre patrimoni més important són els proveïdors”. Aquesta frase ens diu Escayola que “dóna per un titular”. Té raó. Bona part de la conversa que tenim amb ell gira al voltant de la seva estreta relació amb els proveïdors a qui considera “l’ànima de la firma”. “La nostra passió neix del coneixement que tenim dels teixits –diu Escayola amb entusiasme- i això és també el que ens permet col·laborar molt íntimament amb els proveïdors. Els viatges a Portugal i al Marroc són constants i personalitzem cadascun dels processos de producció juntament, amb els proveïdors”. La filatura, els acabats o el disseny del teixit, del fil i dels estampats. Tot passa per Escayola qui assegura que compten amb “el reconeixement del sector i això els fa sentir orgullosos”.

Koike Barcelona s’ha especialitzat només en camises per home que surten al mercat amb preus de venda al públic d’entre 115 i 150 euros. Els seus clients han estat fins ara, les botigues multimarca. Quan van néixer al 1997, aquests establiments controlaven una gran part de la distribució de la moda a l’Estat. “Al 2002, teníem 160 clients. Tots eren botigues multimarca. Les millors d’Espanya a les quals els hi veníem les nostres camises”, recorda Escayola abans d’entrar a analitzar detalladament, com ha canviat avui aquest mercat. El resum és que ara, tenen 50 clients multimarca. “Els millors –subratlla- però ens falten clients i els hem anat a buscar fora”.

Durant la crisi econòmica i després del progressiu tancament de botigues multimarca, al 2011 Escayola va decidir fer el salt als mercats internacionals. Abans, assegura que “no els hi havia calgut”. “Estàvem totalment centrats en el producte. Sempre hem valorat més el que fèiem, que no pas el negoci. Hem estat massa a sobre del producte i hem fet poc esforç comercial”, diu Escayola encara en present, perquè els canvis a la firma just s’estan produint ara mateix.

Koike Barcelona obre la seva primera botiga pròpia online a l’agost i a més, llançarà una imatge de marca renovada amb nova web i perfils a les xarxes socials. Aquesta estratègia té com a objectiu visibilitzar la firma i aproximar-la al client final. “Ara volem arribar al gran públic”, diu el seu creador. Des de que van néixer i fins al 2010, la seva estratègia comercial s’havia centrat en el mercat domèstic i en les botigues multimarca que s’orientaven a un segment mig alt de client. L’any 2011, va suposar un gir en aquest plantejament. Van participar per primera vegada a Pitti Uomo, la fira de moda masculina més important del sector que se celebra a Florència. “Ja portem 13 edicions sense interrupcions!”, subratlla l’empresari. La xifra és important perquè aquesta fira té un alt cost econòmic per a les firmes de moda. La immensa majoria no veu retorns en la seva inversió, fins que hi participen diverses edicions seguides. “Les dues primeres edicions van ser una travessa pel desert. Només quan el públic veu que ja portes cinc o sis edicions i estàs consolidat dins la fira, comencen a interessar-se per tu. Ara, estem al pavelló que volem i ens sentim identificats amb els productes que tenim al costat. Això implica un procés i els resultats no arriben el primer dia”, confirma Escayola content amb el que Pitti Uomo els hi ha retornat.

 

La internacionalització

Des de que van decidir sortir al mercat internacional i fer-ho mostrant les seves col·leccions a la fira italiana, Koike Barcelona ha aconseguit entrar amb força a Bèlgica, Alemanya, Holanda i en menor mesura al Regne Unit, Suïssa i Àustria. Encara més important és el fet que les seves ventes al mercat francès, ja superen les de l’Estat. Pitti Uomo, juntament amb els showrooms que la firma ha obert des del 2011 a París, Munich i Holanda són imprescindibles per entendre la internacionalització de Koike Barcelona.

Els canvis però no es queden aquí. Escayola assegura que “el 2017 representa un punt d’inflexió en la història de l’empresa”. Ho diu perquè acaben d’incorporar-se cinc persones noves que s’encarregaran d’impulsar la nova imatge de la marca i la seva presència a les xarxes socials. “Si algú volia contactar amb nosaltres o veure’ns, abans només ho podia fer a la fira. Ara, això amb la nova web canviarà radicalment!”, assegura convençut que la seva presència online era imprescindible. Però quan Escayola parla de grans canvis es refereix sobretot, a la botiga electrònica on comencen venent la col·lecció tardor-hivern 2017-2018. Amb aquest nou aparador volen arribar al client final i “al gran públic”. Escayola afegeix que la seva firma “no és logo, sinó producte” i recorda la importància de la qualitat i el procés productiu que defineixen Koike Barcelona. Per això també, la nova botiga online comptarà amb atenció telefònica al client final.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]