Actualitat RSS

L’aparador i les màquines a la 080 Barcelona Fashion

26 agost, 2014

Desfilada Txell Miras / 080 Barcelona Spring-Summer 2015

El potencial de la moda catalana només s’explica quan conflueixen en un mateix espai la indústria i el disseny. Així ho entenen els organitzadors de la 080 Barcelona Fashion.

Un escenari impressionant i genuí escollit per seduir el públic expert local i, sobretot, l’internacional: l’Hospital de Sant Pau. El recinte de Barcelona ha fet de rerefons d’una moda, la catalana, que desitja projecció al món. I d’una indústria, la catalana, que enyora els temps en els que les fàbriques tèxtils eren centrals en l’economia del país.

Els primers, els dissenyadors, capdavanters de les creacions d’autor que llueixen als aparadors més selectes, i els segons, els industrials, directors d’orquestra de les màquines que teixeixen i cusen moda, es van trobar el passat juliol, en aquest recinte modernista declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

Un cop més, anaven de la mà, sobre l’escenari i també en els actes paral·lels de la 080 Barcelona Fashion, per explicar que la moda té moltes cares i un sol objectiu «enamorar el consumidor», amb paraules de la presidenta de l’Agrupació Catalana del Tèxtil i Moda (ACTM), Roser Ramos.

En aquesta edició, a més, com a convidada dels amfitrions, l’artesania. «Quin millor lloc per celebrar la 080 Barcelona Fashion que l’Hospital de Sant Pau. Aquesta passarel·la és una metàfora perfecte entre la creativitat i l’artesania que representa el recinte i que es pot veure en els treballs dels dissenyadors, i la capacitat empresarial de les empreses tèxtils que hi ha al capdavant del sector de la moda català», assegurava el director general del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya, Josep Maria Recasens.

Les seves paraules les escoltaven amb interès una quarantena d’empresaris d’algunes de les cent companyies que formen l’ACTM. Mentre ells parlaven de la reindustrialització de Catalunya i del necessari lideratge de les empreses tèxtils en aquest procés, uns metres més enllà, a l’antiga sala de cuines de l’Hospital de Sant Pau, la música, la ceràmica, els vitralls i els flaixos creaven l’entorn perfecte per exhibir el treball de Txell Miras. Moda d’autor allunyada de les grans produccions. Amb motiu de la 080, Miras presentava una col·lecció de formes recargolades inspirades en les estructures projectades per Lluís Domènech i Montaner a principis del segle XIX.

Moda i industria

Creativitat i dinamisme empresarial, disseny i producció competitiva, internacionalització i artesania local, estil genuí i tendències sense fronteres. Tot en un mateix espai, l’Hospital de Sant Pau, o el que és el mateix, en la catorzena edició del mes de juliol de la 080 Barcelona Fashion.

Si aquesta combinació semblava impossible uns anys enrere, ara és una realitat que camina decidida a consolidar-se. La col·laboració entre la indústria i el disseny d’autor «és imprescindible per situar-se com a referent més enllà del mercat intern», segons la Generalitat de Catalunya, organitzadora de l’esdeveniment.

«El nostre sector té 2 500 empreses, factura 15 000 milions d’euros i dóna treball directe a 60 000 persones. És el moment de ser creatius i necessitem marques fortes per recuperar l’interès dels clients. Hem de donar suport a la internacionalització de les nostres empreses i cal treballar amb decisió per recuperar el teixit industrial català», explicava durant la tercera jornada de desfilades de la 080, la directora general d’Aretex-Cóndor i presidenta de  l’ACTM, Roser Ramos.

La marca d’Arenys de Mar, que lidera Ramos, va desfilar unes hores abans que ho fes la sabadellenca Txell Miras i la barcelonina Lebor Gabala en la mateixa passarel·la. Les dues firmes, com també Natalie Capell, Josep Abril, Georgina Vendrell –totes elles en el calendari de l’edició d’estiu– són representants d’un concepte de moda que sorgeix del relat propi que escriuen els seus creadors. Pensen més enllà de les tendències. Però alhora, en la 080, s’uneixen al potencial creatiu i comercial de firmes com Cóndor, Mango, Desigual o Yerse.

Aquesta última també va desfilar en la mateixa jornada de la 080 que Miras i Lebor Gabala. Va aprofitar per celebrar el cinquantè aniversari, amb els jerseis de punt com a ensenya de la casa, és clar. La passarel·la 080 Barcelona Fashion li servia, a més, per presentar una col·lecció inspirada en l’univers clàssic del tennis i per explicar que «el seu mercat és el món», tal com subratllava el director creatiu i gerent de la firma, Pep Generó, recordant que la meitat del que venen correspon a l’estranger. 

Quin model?

Mentre els dissenys de punt de Yerse, Cóndor, Lebor Gabala o Sita Murt entre molts altres, desfilaven a la 080, el president de la Agrupación Española del Género de Punto (AEGP), Joan Canals, es mostrava preocupat pels efectes sobre la indústria tèxtil i el sector de la moda del model econòmic actual, «basat en l’endeutament i la importació». Les seves reflexions anaven adreçades al president de la Asociación Empresarial del Comercio Textil y Complementos (ACOTEX), Borja Oria. Convidat per l’ACTM, Oria va explicar que tots els indicadors econòmics que ara mateix tenen, mostren que «el buit de mercat que hi havia entre un producte fabricat a la Xina i a Espanya» ja no existeix.

«Han apujat els salaris al país asiàtic, s’ha encarit el petroli, el consumidor vol proximitat i capacitat de reacció», assegura Oria per justificar la recuperació de la competitivitat del sector tèxtil local. «Hem d’aprendre del calçat. Les seves empreses han aconseguit posar en valor el made in Spain. I ara és un atractiu per a les companyies de fora que decideixen, cada cop més, venir aquí a fabricar», concreta Oria.

Per a aquest expert analista del sector comerç al detall i moda, cal esperar un creixement positiu de l’entorn del 3 i 4% en acabar l’any. Una bona notícia que esperonava els empresaris reunits en la 080 Barcelona Fashion. Però que alhora aixecava reflexions addicionals: «Els marges han caigut entre un 14 i un 15%, i la meitat del que es ven a la botiga té algun tipus de rebaixa. Aquestes dades s’uneixen al fet –explica el president d’ACOTEX– que les superfícies de factory outlet representen ja un 15% de l’espai comercial, quan al 2001 eren només l’1%. Això és un element més que afecta la caiguda dels marges».

Ara bé, tant per a les empreses com per als dissenyadors, aquesta realitat pot tenir una lectura menys negativa quan es pensa en termes d’internacionalització. «Els preus a Espanya són un 15% més baixos que la mitjana europea. Som un mercat molt competitiu i quan sortim fora tenim capacitat per apujar els preus o per compartir l’activitat amb un franquiciat o un soci local», subratlla Oria.

Torras és un bon exemple d’aquest darrer escenari apuntat per Oria, la marca que també va desfilar a la 080 Barcelona Fashion, exporta el 70% de la producció de punt i pell als mercats exteriors i s’ha expandit amb força, en els darrers anys, a la Xina, Rússia, Itàlia i els EUA.

Passarel·la i canal electrònic

La majoria de les empreses del calendari de la 080 han sabut aprofitar bé les oportunitats de venda a l’exterior. És el cas de Mango o Desigual sobretot, però també de més del 60% de les firmes que van desfilar en aquesta catorzena edició i que compten amb botiga electrònica. En la majoria de casos es tracta de dissenyadors petits o mitjans que utilitzen aquest canal en substitució de la botiga pròpia o per fer arribar els seus productes més enllà del punt de venda físic. Guillermina Baeza, Celia Vela, Zazo & Brull o Miriam Ponsa en són alguns dels exemples.

«En els darrers quatre anys el comerç electrònic està creixent a un ritme de dos dígits. Es difícil donar xifres del que representa aquesta activitat sobre el total del sector, però sabem que encara estem molt lluny del 14% del Regne Unit o del 10% de la Unió Europea. Aquestes zones tenen una gran tradició de venda per catàleg i, per tant, la penetració de la botiga en línia ha estat molt més fàcil. Aquí encara volem sortir a passejar i tocar el producte. Però cada cop més s’imposa el click and collect, comprar per internet i recollir el producte a la botiga. Aquest sistema representa el 40% de les vendes en línia d’una empresa com Cortefiel. Tenim un gran camí per recórrer en aquest canal», conclou Oria.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]