Actualitat RSS

L’aparador: seducció més realitat

12 setembre, 2012

El curs s'impartirà a les instal·lacions de l'Idep Barcelona. / Idep Barcelona

Inditex o Louis Vuitton compten amb el reconeixement dels professionals de la moda també per la genialitat dels seus aparadors.

Aquestes grans marques consideren que els seus aparadors són un element central en l’estratègia de màrqueting. Però aconseguir arribar al seu nivell de qualitat requereix formació i molta experiència. És per això que la Cambra de Comerç de Barcelona ofereix, juntament amb Idep Barcelona, el curs Aparadorisme de moda per a retailers. Una formació integral de 25 hores, impartida per experts i professionals de l’aparadorisme i la moda.

“El principal objectiu d’un aparadorista és fer l’aparador al més real possible. Quan ho aconseguim, el client se sent millor representat per aquella escena i això ajuda a millorar les vendes de l’establiment”, explica l’estilista Jasmina Bass. Per al cap d’estudis de Moda d’Idep Barcelona, Esaú Yori, l’aparador ha d’aconseguir, a més, “vendre la imatge de la marca i apropar-la el màxim possible al públic objectiu”.  Ambdós professionals són part del professorat del curs de la Cambra que tindrà lloc els propers mesos d’octubre i novembre.

El context econòmic actual, la competència i la manca de temps són alguns dels obstacles que els retailers han d’esquivar per aconseguir aparadors seductors i en línia amb les tendències actuals. Per a  Esaú Yori, hi ha 4 elements essencials de partida quan s’avalua la qualitat d’un aparador. En primer lloc, “el concepte que ha d’estar en línia amb el producte de l’establiment i s’ha de definir de forma clara perquè el client entengui el producte que se li està oferint”. En segon lloc, la llum i el contingut. L’estilista Jasmina Bass subratlla la força que pot arribar a tenir una il·luminació adequada a l’hora d’atraure l’atenció del públic: “Pensem en un aparador com si es tractés d’una fotografia. Si ho fem, està clar que caldrà evitar desequilibris com pot ser una excessiva quantitat d’aire en una de les bandes, o aconseguir harmonitzar els colors que integren la composició”. En aquest sentit, Yori afegeix que “la coherència és fonamental”, i explica: Louis Vuitton, per exemple, té molt clar quin és l’objectiu dels seus aparadors i les sensacions que vol despertar amb ells. Aconsegueix que el públic percebi clarament quines són les tendències que proposa”. 

Però no tot és tan intangible quan parlem d’aparadors. Els professionals recorden que també hi ha elements bàsics com l’ordre o la neteja, que s’han de tenir molt en compte, ja que poden determinar una venda. Controlar al màxim les característiques i els elements que es disposen al centre de l’aparador és molt important, ja que, com assenyalen els aparadoristes, aquest espai conforma el “camp visual més calent”  de la mirada del client.

L’estilista Jasmina Bass assegura que hi ha aspectes dels aparadors que tot i que a primera vista poden semblar senzills, requereixen molta habilitat. Es refereix, per exemple, a omplir les peces de roba amb llana o amb paper de seda per aconseguir que tinguin volum o a donar dinamisme i moviment als maniquís. Aquesta última destresa és el que els professionals anomenen “posar filats” i es  tracta de treure el pedestal de les figures i subjectar-les amb filferro. “Gràcies a aquest sistema, l’aparador s’omple de moviment i el client té la sensació d’observar una imatge real”, explica Bass.

Si bé és cert que el retailer pot intervenir en les característiques internes de l’aparador, sovint es troba limitat per l’emplaçament o les seves dimensions externes. L’aparador que es troba a peu de carrer ―situat a uns deu centímetres del terra― seria el més atractiu en termes de vendes. Un bon exemple de disposició el trobem a la cadena de sabateries Casas. Tal com explica Jasmina Bass, aquesta emblemàtica marca disposa d’un aparador al seu establiment del carrer Portaferrissa de Barcelona, que té una vitrina en forma d’illa al centre i una altra al voltant d’aquesta en forma de mitja circumferència. “La sensació que té el client en entrar és fantàstica, perquè queda immers enmig del producte i les possibilitats que acabi accedint a la zona de compra creix enormement”, descriu Bass.

Sense dubte, dominar “l’art” de l’aparadorisme és tota una professió que, a més, requereix actualització continuada si es volen aconseguir espais diferenciats i suggeridors per als clients.  El curs Aparadorisme de moda per a retailers ofereix les competències i els conceptes indispensables per fer de l’aparador una eina real de màrqueting i comunicació. Mitjançant 3 mòduls s’aborden trets tan importants com la il·luminació, la composició i disposició dels elements i el domini dels colors. El curs finalitza, a més, amb l’elaboració d’un projecte propi d’aparador en què s’apliquen les tècniques i els coneixements adquirits al llarg de la formació.

 Inscriu-te al curs Aparadorisme de moda per a retailers

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]