Actualitat RSS

L’Avinguda Diagonal es comença a moure

26 juny, 2014

Crèdit: Stefano Buonamici

Fa uns dies que hem vist l’inici de les obres a l’Avinguda Diagonal.

Tot un repte, tot un ventall de noves oportunitats que s’obren i que vèiem amb la perspectiva de l’efecte que ja té un espai molt proper, el Passeig de Gràcia, amb la seva darrera remodelació.

Cada cop més anar de compres requereix un exercici de benchmarking, de recerca de producte, de comparativa de preus, de possibilitat d’escollir, de combinar productes… en definitiva, de concentració d’oferta i d’especialització territorial.

En les relacions entre comerç i ciutat, no és necessari fer una investigació massa profunda per advertir que des dels primers orígens de les ciutats,  es van apreciar estretes vinculacions entre l’aparició i la justificació del fenomen urbà i el desenvolupament de les activitats comercials.

A les ciutats pre-industrials el comerç urbà es localitzava en els baixos de les cases unifamiliars que constituïen la unitat urbana essencial. La lògica territorial que regia aquest comerç pre-industrial era una certa segregació funcional per carrers, alguns cops per barris, agrupant al mateix gremi i/o ofici (carrer dels argenters, dels llibreteres, dels banys nous o barris dels teixidors, dels adobers… en són una bona mostra).

Que s’està movent en una primera àrea geogràfica de la Diagonal? Doncs precisament aquesta especialització de l’espai comercial; res més lluny, si bé diferent i amb matisos, del que antigament passava a les nostres ciutats.

Aquesta concentració d’oferta és en alguns casos resultat d’un projecte plenament planificat, i en altres, com el cas de la Diagonal, fruit del sentit comú dels propis empresaris a la recerca de l’espai que generi majors oportunitats i on l’emplaçament del seu punt de venda sigui el més adequat, ja sigui per zona, per mix comercial, i, per què no, per la disponibilitat de metres quadrats que requereixen alguns comerços, com ara es el cas de parament de la llar (mobles, complements de decoració i llar).

Fem una mirada ràpida, a les botigues que ja hi eren, i en un àmbit molt proper: Bo Concept, Natura House, Casa Claramunt, La Maison du Monde, Pilma, A loja do Gato Preto, Zara Home, Tenue Design, Habitat, i que passaran a reforçar-se amb la presència, de les darreres obertures de l’últim any, com seria el cas de Deko Palace, l’empresa alemanya que ha obert a l’antic espai ocupat per la nostra prestigiosa botiga Biosca&Botey; i  altres casos  més recents, com l’aposta de Casa Viva,  l’empresa catalana amb una valenta i estratègica expansió, o Zwilling J.A. Henckels l’empresa alemanya de ganiveteria i complements de la llar, que ha obert en l’antic espai comercial ocupat per Galerías del  Tresillo.

Està clar que quelcom es mou a la Diagonal i, sinó, pensem també en l’Habitat que ha retornat de nou a aquest espai, o en altres empreses, que sense estar tan prop d’aquest continu comercial, també contribueixen a reforçar sectorialment l’acte de compara al consumidor. En aquest sentit,  no ens oblidem de Matratzem, Dormity, més avall a la Diagonal, Gems Barcelona al carrer Balmes, Mer&Cia i En Linea Barcelona al carrer Còrsega, o una mica més lluny El Mercader de venecia…

Aquesta és també una tendència que veiem en altres ciutats europees, on es desenvolupen determinats hubs d’oferta comercial, aprofitant la força tractora que té la concertació d’oferta en un determinat sector o especialització de producte.

Moviments que a la Diagonal estant consolidant l’especialització d’oferta en moble, decoració i parament de la llar, fent-ho més pràctic i atractiu per al comprador i sobretot, a partir de  la remodelació de l’Avinguda, donant-li un caire més de shopping.  Aquest és l’objectiu necessari d’una intervenció urbanística: potenciar el desenvolupament de nova activitat comercial, o bé, reforçar la que ja hi era.

 

Maria Segarra, especialista en retail i directora de Competitivitat i Formació de la Cambra de Comerç de Barcelona

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]