Actualitat RSS

L’esmalt, foc en la joia

8 novembre, 2012

Escola Superior de Disseny i Art Llotja

Barcelona és referent internacional en l’art i ofici de l’esmalt al foc. Actualment, veu créixer el seu paper protagonista en l’ensenyament d’aquesta tècnica mil·lenària. Estudiants d’arreu del món vénen aquí a aprendre-la, de la mà d’alguns dels millors professors i mestres del món.

A finals de novembre, Andreu Vilasís viatja a Holanda a impartir un dels innumerables seminaris que aquest mestre ha fet per tot el món, al llarg de 45 anys de trajectòria artística. “La reputació ens l’hem guanyada a pols. Gràcies a la tasca de difusió i informació iniciada per Vilasís i que jo ara procuro continuar. Tenim una escola amb un alt grau de professionalització i un programa pedagògicament ben estructurat. Això ha fet que se’ns reconegui com a principal referent avui, per aprendre aquest art i ofici”, explica la cap del departament d’Esmalts Artístics de l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja de la Generalitat de Catalunya, Núria López-Ribalta.

Ciutats d’arreu del món amb una certa trajectòria en aquest art i ofici han perdut, al llarg de les darreres dècades, la tradició del seu ensenyament. És per això que tant Vilasís com López-Ribalta assenyalen un clar auge de la demanda dels professionals formats en aquesta tradició a Catalunya.

Orígens i arrels

La joieria i la rellotgeria han trobat en l’esmalt el camí per expressar-se a través del color i la força del foc. “L’esmalt va adquirir una importància preponderant en la joieria i l’orfebreria catalanes gràcies al Modernisme, que va impulsar de nou el conreu dels Bells Oficis d’Art. Aquesta vinculació amb l’esmalt va desvetllar l’interès d’alguns artistes i de molts orfebres que se sentiren atrets a instruir-s’hi per aplicar-ho a les seves creacions”, narra Vilasís.

A partir de llavors, i com a culminació del moviment esmaltístic que es reinicia amb el Modernisme, Vilasís comenta que cal parlar “del cas Masriera, ja que va ser el més significatiu d’aquest moviment”. I recorda: “Els Masriera, sorpresos i admirats per l’obra del francès René Lalique, canvien i renoven la seva producció i omplen els seus aparadors amb noves creacions que en aquella època eren ‘revolucionàries’”. Encara avui, la joieria Bagués Masriera compta amb un exclusiu taller d’esmalt al foc, referent a nivell internacional.

Sobre la unió de l’esmalt al foc i la joia, López-Ribalta explica: “Des de sempre, l’esmalt ha estat present per donar color a la joia. Actualment, hi és amb tècniques més noves i no tant sumptuàries com hi estàvem acostumats. És a dir, no es fa servir tant per substituir pedres precioses, sinó d’una forma més lliure i pictòrica. No podem oblidar que l’alta joieria d’avui, com per exemple les col·leccions de la Joieria Bagués Masriera, porten l’esmalt al foc com a estàndard. També, els joves dissenyadors de joies en fan un ús constant”.

Pioners i futur

Mestre i precursor de l’ensenyament d’aquest art i ofici, Andreu Vilasís ha rebut la visita de www.barcelonaesmoda.com en el seu taller i estudi. Un espai gairebé únic al món, per la combinació de saber i creacions que hi té. Allà, hi ha una de les biblioteques sobre l’esmalt al foc més importants i, també, un bon recull d’obres i peces signades per l’artista. Entre forns de totes les mides per treballar les seves creacions i desenes de pots de colors que acabaran donant llum i vida al vidre treballat al foc, Vilasís repassa els anys de dedicació i la creixent importància que Barcelona està adquirint en aquest ensenyament.

Ell va ser director durant 10 anys de l’Escola Llotja, des d’on el van cridar als anys 70, per confeccionar un programa d’estudis per a l’esmalt actualitzat i complet. Durant aquella època, va sistematitzar un saber que havia adquirit primer a l’escola Massana, després a la mateixa Llotja i, finalment, gràcies a la necessitat constant d’autoaprenentatge i experimentació. Ara per Vilasís, “la progressiva desaparició de l’ensenyament de l’esmalt com a especialitat, en el vessant més artístic, ha convertit l’escola Llotja en un focus d’atenció internacional”.

“És un ofici en gran revalorització. Per exemple Ginebra, que tothom coneixem com a nucli de la joieria i la rellotgeria, ens està enviant professionals joves per formar”, explica la professora López-Ribalta amb molta satisfacció i afegeix: “I estan pensant que caldria fer una escola allà, de nou!”.

Enguany, el curs que dirigeix aquesta antiga alumna i excel·lent exponent dels ensenyaments de Vilasís, compta amb alumnes d’Ucraïna, Suïssa, Rússia, els EUA i d’Alemanya. A més, es prepara també un intercanvi amb França i hi ha peticions recents de Grècia, Polònia i Lituània, que “potser hauran d’esperar ja al curs vinent”. Núria López-Ribalta assegura que una de les claus està en l’entusiasme i la passió que senten per aquest art i ofici i que transmeten als seus alumnes. Però a més, “no deixen d’anar a altres països a ensenyar i exposar el coneixement adquirit aquí”.

La força del foc

“M’interessa molt el color i l’esmalt és potser el procediment on amb més força ens podem expressar”, explica la doctora en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. “El vidre és un esclat de color que fixat sobre metalls em permet expressar-me pictòricament —l’altra gran passió que tinc— tant sobre una joia com sobre un plafó. A més, hi ha una part de misteri en les arts on intervé el foc que enamora”, resumeix amb passió López-Ribalta.

La mateixa passió que el seu mestre Andreu Vilasís imprimeix en totes les seves paraules en referir-se a aquest art i ofici al qual ha dedicat tota la seva vida: “Les arts del foc contenen uns complements de misteri i revelació. L’art de dominar l’element del foc —amb processos de cocció a 900°C— a part d’imprescindible és intuïtiu. Però a més, capriciós i imprevisible. A vegades és una art amic, però d’altres enemic dels resultats desitjats”, completa el mestre Vilasís.

Potenciar el nou talent

Conscients de la importància de seguir potenciant i visibilitzant el talent que neix i atrau Barcelona, Vilasís i López-Ribalta, com a membres del Centre d’Informació i Difusió de l’Art de l’Esmalt, impulsen anualment els premis “Emison” juntament amb l’empresa de forns que dóna nom al guardó. Els treballs seleccionats i el guanyador d’aquesta setena edició s’exposaran des del 30 d’octubre i fins el 23 de novembre al Centre Cultural “La Bòbila” de L’Hospitalet.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]