Actualitat RSS

La 080 Barcelona Fashion vista pels estilistes

20 febrer, 2014

Escorpion F/W 2014-2015 / 080 Barcelona Fashion

Analitzem la tretzena edició de la 080 Barcelona Fashion de la mà dels professionals de l’estilisme.

Els estilistes són una figura clau en la moda. Els hem convidat en aquest reportatge a analitzar la passarel·la 080 i, sobretot, a explicar-nos la importància de les desfilades per a les firmes i els retailers i els aspectes essencials per aconseguir transmetre la imatge de marca que es vol damunt de les passarel·les i fora d’elles.

Sobre la 080

En l’última 080, es van celebrar 34 desfilades de moda en 5 dies d’espectacle protagonitzat per dissenyadors, marques, joves talents i creadors emergents. Tots van omplir el Born Centre Cultural de Barcelona. Un escenari únic que va arrodonir el gran esdeveniment que és la 080 Barcelona Fashion. Allà, es presentaven les col·leccions per a la temporada tardor-hivern 2014-2015 i entre elles el jurat va destacar la de Josep Abril, qui va rebre el premi a la millor col·lecció pel treball «Reflections», i la de Georgina Vendrell, guardonada amb la menció especial.

A la 080, els més de quaranta-dos mil visitants van poder veure els treballs dels emergents, de les marques catalanes consolidades amb presència internacional —Mango va ser l’encarregada d’inaugurar la passarel·la— i també de les empreses de l’Agrupació Catalana Tèxtil i Moda. Una fórmula d’aparador únic impulsada pel Consorci de Comerç, Artesania i Moda de la Generalitat de Catalunya.

Varietat i identitat

Els professionals de la moda catalana coincideixen que hi ha moltes diferències en relació amb els productes que es presenten a la 080 Barcelona Fashion. Però també assenyalen que, certament, tots els dissenys presentats conformen el que es coneix com el sector de la moda. I és en aquest sentit que tenen un altre denominador comú: la majoria de les firmes que han participat en la darrera edició d’aquesta passarel·la barcelonina treballen i compten amb l’assessorament dels estilistes de moda.

Els estilistes són experts que sovint queden darrera dels escenaris de les desfilades, de les fotografies dels catàlegs de moda i dels aparadors de les grans avingudes. No obstant això, són cabdals per aconseguir posades en escena —com la de la 080— que permeten la comunicació i relació amb els clients.

«Un estilista és una persona que dins del món de la moda pot fer diverses coses. D’una banda, assessorar les empreses perquè tinguin un producte modern i al dia, d’acord amb les tendències actuals. De l’altra, ajudar a crear imatge que és el que fa vendre el producte», el resum el fa Jaume Vidiella, fashion edition styling i col·laborador de l’Escola Superior de Disseny (ESDI).

Vidiella treballa com a estilista des de fa deu anys i combina la seva feina d’assessorament amb la de docent. El passat mes de gener estava, és clar, entre el públic de la 080 i per això li demanem la seva anàlisi sobre els dissenys que s’hi van poder veure: «És complicat parlar de tendències. A la 080 s’hi presenten moltes coses per a diferents sectors. Les tendències de moda no només es treballen a partir d’idees sinó també per sectors i cada sector té les seves modes. Diríem que les tendències són les idees en comú d’una sèrie de dissenyadors».

Una altra de les veus expertes dins l’àmbit de l’estilisme que també va poder veure algunes de les desfilades de la 080 és Daniel Domecq, formador de l’empresa Sartia, especialitzada en pells, calçat i complements. Ell fa informes sobre tendències per a empreses com Sita Murt, que també va desfilar a la 080 Barcelona Fashion, o com Etxart & Panno, Javier Simorra, Friday’s Project i altres firmes internacionals com Tommy Hilfiger.

Domecq assegura que les desfilades com la 080 són el moment en què la moda «accelera el seu ritme, els impulsos i els estímuls [que genera]». «És imprescindible que un professional analitzi tota la informació que hi ha en una desfilada i pugui veure quin és el comportament, l’acceptació i l’evolució de quelcom tan complex com és el procés creatiu», assegura Domecq.

També per a Vidiella és fonamental assistir a les passarel·les com la de Barcelona: «Els estilistes treballem amb les tendències internacionals que després apareixen a les publicacions de moda i que, finalment, la gran distribució tradueix en productes a bon preu. La moda és absolutament internacional, les tendències també ho són, les hem de conèixer a fons en tots els sectors. Aquest missatge el trasllado sempre als meus alumnes».

On són les tendències?

Per tal de construir aquestes tendències, a més de les línies presentades per les 34 marques i firmes de la 080, tant Vidiella com Domecq hauran de viatjar i veure moltes de les desfilades del calendari de passarel·les que tot just comença.

«Cal analitzar totes les desfilades de la temporada. Nosaltres treballem amb tendències internacionals, perquè els clients són mundials. Quan creem una imatge per a una empresa catalana, volem que funcioni internacionalment, no localment. El mercat està a dins, però també a fora», assegura Vidiella que treballa, a més, per a publicacions com Vanidad, B-guided i assessora diferents empreses de moda. 

Tot i que encara queden per celebrar-se la majoria de les desfilades del calendari de passarel·les internacionals, la 080 Barcelona Fashion ja va apuntar algunes de les possibles tendències per a la temporada tardor-hivern 2014-2015. Entre elles, Domecq explica que els elements ètnics i industrials, el folklore o les tendències reinterpretades dominaran els aparadors. «Sobresurt allò que és híbrid, que té estructures flexibles i adaptables i que faran que els dissenys siguin més còmodes i elegants. També destacaria el tailoring, que caracteritza les female dandies, ja que existeix una herència masculina britànica en els abrics i pantalons de boca ample. Seran els accessoris els que aportin feminitat als looks. A més, s’inclouran els estampats a tot el cos», conclou Daniel Domecq.

Estil propi

En paral·lel a les macrotendències, Vidiella recorda que a la 080 Barcelona Fashion també hi ha dissenyadors amb una forta personalitat que generen el seu propi estil: «Josep Abril, Miriam Ponsa, Manuel Bolaño són creatius que fan moda com a expressió de la seva personalitat. Ells no segueixen les tendències i els seus clients tampoc, no busquen això». Per a aquest mateix estilista, entre les col·leccions comercials —que com ell concreta són les de les «marques establertes amb un ampli públic»— destaca la d’Escorpion. «Ha fet un bon balanç entre estil i peces molt comercials», assegura, i afegeix: «Pel que fa a l’àmbit més creatiu i experimental, la col·lecció de Cruz Castillo ha aconseguit connectar amb la fusió entre l’street wear i la sofisticació, una tendència molt actual ara. Finalment, els dos dissenyadors presentats al ModaFad també prometen força».

Vidiella es refereix a Guillermo Rodríguez i Patrícia Ferreira. Ells van ser el guanyador i la finalista de la darrera edició dels Premis ModaFAD i, per això, van protagonitzar la 36a edició de ModaFAD dins de la 080 Barcelona Fashion. Rodríguez i Ferreira van cloure la passarel·la catalana demostrant el talent que es genera a les escoles i centres de formació del país.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]