Actualitat RSS

La clau per anticipar-se a les tendències és comprendre bé al consumidor

19 febrer, 2013

Isabel Mesa, directora de WGSN a Espanya i Portugal

El proper 14 de març l’Auditori de la Cambra de Comerç acollirà la Jornada sobre macrotendències per al 2014. Abans, hem volgut preguntar a la responsable de WGSN per a Espanya i Portugal, Isabel Mesa, com es detecten les tendències i quina és la fórmula per identificar-les o fins i tot crear-les.

Mesa, que fa 6 anys que lidera aquesta firma al mercat hispà i portuguès, coneix fil per randa els passos que cal seguir per anticipar-se al mercat i donar informació de valor a les empreses perquè els seus productes tinguin èxit.

Firmes com Mango, Inditex, Loewe o Puig utilitzen la informació d’aquesta consultora per definir les seves estratègies o els seus productes. Amb més de tres mil clients i un equip de dues-centes persones arreu del món, WGSN és una de les firmes de referències en l’àmbit de l’anàlisi de tendències de futur.

Per Mesa, aquesta feina no es basa en cap cas a tenir “una mena de bola màgica, sinó a ser molt sistemàtics durant el procés d’elaboració de la informació”. Advocada de formació, aquesta directiva ha dedicat bona part de la seva trajectòria professional al món de la comunicació, la publicitat i les vendes.

Monitoritzeu les tendències a tot el món. Això com s’aconsegueix?

Tenim un equip de 200 persones treballant alhora a Hong Kong, Nova York, Milà, París, etc. Aquesta presència ens permet tenir actualitzada constantment, la informació sobre tendències tant presents com futures.

Com es detecta una tendència futura?

No tenim un bola màgica, però l’experiència et dóna la possibilitat de consolidar un mètode, i els nostres experts l’apliquen. Treballem a 3 i 5 anys de vista. Els nostres equips són multidisciplinaris: periodistes, experts en màrqueting o en color, dissenyadors gràfics i coolhunters. Tots ells estan situats a molts punts del món recollint i analitzant informació per entendre el consumidor.

Quina informació?

S’analitza tot, des d’intervencions d’experts en conferències o les característiques de països emergents. Fins i tot aspectes concrets de la natura, del món animal, de l’art o de l’arquitectura poden ser també l’origen d’una tendència.

La vostra informació se sistematitza en el que anomeneu macrotendències. Què són?

Són blocs d’informació que es publiquen dos cops a l’any coincidint amb les temporades. Però no només publiquem informació en aquests moments. Malgrat que els calendaris de fires i desfilades encara marquen aquests dos grans moments del consum, això està canviant. Estem en un món més de tendències que de temporades. Un canvi que s’explica, sobretot, perquè cal vendre més.

Quina és la clau per detectar una tendència?

Perquè les tendències siguin exitoses i viables han de partir de comprendre molt bé el consumidor i anticipar-se a les seves preferències i necessitats. Hem de saber respondre què voldrà demà, com ho voldrà, quines necessitats tindrà…

És viable fer previsions a 3 i 5 anys en un món en constant canvi?

El cert és que nosaltres fem actualitzacions de tendències contínuament. Les macrotendències són el fil conductor i les tendències són una evolució de les primeres. En cada temporada no hi ha un canvi radical de tendències, sinó que es produeix una continuïtat en el marc d’una macrotendència.

Quina macrotendència actual destacaries?

El consum en dispositius mòbils. El comerç en dispositius mòbils influirà moltíssim les formes de consum en el futur i crec que no en som prou conscients.

I una segona?

El que s’anomena living design, és una macrotendència creixent. Es tracta d’incorporar qualitats humanes als objectes inanimats. No heu vist telèfons mòbils amb orelletes incorporades a les seves fundes?

Canviant de tema, com és avui el consumidor?

Parlem d’un consumidor que mai abans havia estat tant ben informat ni havia tingut al seu abast tanta informació per prendre decisions. Per posar un exemple, us diré que un consumidor pot descobrir unes 40 noves marques al dia a través del seu telèfon mòbil. Ara forma part de l’oci dels consumidors descobrir nous productes a través d’imatges. Abans, el consumidor entrava a la xarxa per buscar informació específica, mentre que ara descobreix coses a través d’imatges, sense saber molt bé què busca.

Molta informació que li dóna més capacitat de decisió.

Sí, i el client és conscient d’aquest “poder”. Sorprenentment, a més, el consumidor sovint s’avança a les marques de forma inconscient. Un altre aspecte important és que ens trobem en un escenari multicanal, i les estratègies de mercat s’hi han d’adaptar.

Afegeix complexitat al vostre treball aquest mercat tan ben informat?

No, perquè en realitat ja sabíem que passaria. De fet, nosaltres vàrem néixer en format digital. Fa 14 anys, ja vàrem preveure que aquesta seria la principal via d’informació.  

La crisi econòmica ha potenciat els vostres clients? Ha fet que més marques vulguin més informació estratègica per planificar les seves accions?

El client avui és més conscient que mai que la informació útil és necessària i que els estalviarà diners. Les marques sempre han vingut a WGSN perquè saben que les ajudarem a guanyar més diners.

Què fan les marques i empreses amb els vostres informes?

Som una font d’informació diària i depenent del moment en què es troba la firma, utilitzarà més o menys la informació que li oferim. Per exemple, si està en el moment de dissenyar una col·lecció, òbviament li serà més útil. Si ja l’ha acabada i es disposa a anar a fires, segurament necessitarà més les guies de ciutats que també posem a la seva disposició.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]