Actualitat RSS

La cosmètica coreana agafa embranzida

15 març, 2018

Botiga MiiN Korean Cosmetics al carrer Pau Claris de Barcelona / MiiN Korean Cosmetics

Noves obertures mostren un sector a l’alça basat en productes naturals que ofereixen una bona relació qualitat-preu

—–

Corea s’ha convertit en una de les grans potències mundials del sector de la cosmètica. Al país asiàtic, les firmes treuen de mitjana entre 20 i 30 nous productes mensuals; a la resta del planeta no s’arriba a una trentena de llançaments anuals. La filosofia de vida i els rituals que envolten la cosmètica coreana, juntament amb el fet de treballar amb ingredients de qualitat, naturals, vegans, sense parabens ni silicones, etc., han fet dels productes procedents de Corea del Sud un bé cada vegada més preuat entre les clientes occidentals. “Les coreanes fan servir uns 15 productes cada dia per portar a terme els deu passos de què consta el seu ritual de bellesa; aquí dos o tres cosmètics ja ens semblaven més que suficients, però aquesta percepció està canviant i la cosmètica coreana cada vegada té més seguidores fidels”, explica Sergio Sánchez, soci fundador de Suni Soo, la botiga de cosmètica coreana que va obrir el passat mes de gener al carrer Gran de Gràcia, a Barcelona.

 

La pionera

Sánchez i els seus socis han seguit els passos de Lilin Yang, fundadora de MiiN Korean Cosmetics, el primer establiment de cosmètica coreana que va obrir a Barcelona l’any 2014. Sara Jiménez, cap de Comunicació i màrqueting de MiiN, explica els orígens de la firma: “Quan la Lilin –que és maquilladora i des de sempre una fidel seguidora i usuària de cosmètica coreana– viatjava a algun país asiàtic sempre tornava carregada de productes de bellesa per a ella o encàrrecs de les seves amistats, i va observar que a Àsia les dones feien cua a les botigues de cosmètica coreana per adquirir tota mena de productes per tenir cura de la seva pell, però a Europa no hi havia res semblant”.
I fent realitat un somni, l’octubre de 2014 Lilin Yang va obrir MiiN Korean Cosmetics al carrer Pau Claris, a Barcelona. Dos mesos més tard va llançar el servei de venda en línia a través de la seva pàgina web. Avui la firma compta amb tres botigues més: una a Madrid, que va iniciar l’activitat el 2015; una altra a Munic, que va obrir les portes el 2016, i la darrera la va inaugurar l’any passat a París. A més, ben aviat té previst obrir-ne una altra a Milà. “La projecció és obrir botigues pròpies a les grans capitals europees i continuar potenciant la botiga virtual”, diu Jiménez.

 

Un negoci amb projecció

Suni Soo també ha vist en la cosmètica coreana un negoci amb projecció de futur. “La nostra empresa sorgeix arran d’un viatge que vaig fer a Nova York buscant projectes, i em va sobtar la gran quantitat de botigues especialitzades en cosmètica coreana que hi havia a la ciutat. Vaig començar a investigar el mercat, a assistir a fires, i el sector em va convèncer, no només pels números, sinó també per la filosofia que hi ha darrere”, explica Sánchez, qui també és soci director de l’oficina Mundofranquicia Catalunya.
Abans de Setmana Santa, Suni Soo obrirà la segona botiga multimarca a Catalunya, concretament a Montigalà, i a finals de 2018 té previst inaugurar un altre establiment propi a Madrid. “Si tot va com fins ara, en un any podrem demostrar que som un model d’èxit provat i podrem començar a franquiciar-lo”, remarca el soci de la firma, qui detalla que el pla d’expansió de l’empresa marca com a objectiu tenir una vintena de botigues l’any 2020, amb un 30% de pròpies i la resta franquícies, juntament amb la botiga en línia.

 

Les claus de l’èxit

La bona relació qualitat-preu, un alt grau d’innovació i el fet d’utilitzar productes naturals són els principals atractius de la cosmètica coreana. “El client coreà és molt exigent, el que fa que els fabricants estiguin constantment innovant, fet que ens beneficia a tots”, explica Sánchez, a la vegada que Jiménez afegeix: “La relació qualitat-preu i la innovació fan que els productes coreans siguin molt preuats per als europeus; per exemple, productes que aquí valen uns 80 euros, marques de cosmètica coreana orgàniques, amb certificat ecocert i de la mateixa qualitat els poden oferir per 40 euros”.

 

Tasca pedagògica

Malgrat aquestes característiques, els dos experts consultats destaquen la important tasca pedagògica que han de fer des dels seus establiments per explicar quins són els fonaments de la cosmètica coreana, els passos a seguir i els avantatges que aporta. “Hem hagut de comunicar molt i molt bé com és aquest tipus de cosmètica, què té de diferent de les altres i la rutina que cal seguir per assolir els millors resultats. Els coreans donen molta importància a la imatge –explica la responsable de Comunicació de MiiN-, però no és una societat superficial, sinó que el seu lema és cuidar-se per dins per veure’s guapo per fora. Per aquest motiu la cosmètica és més important que el maquillatge”.
A Suni Soo també han observat que cal informar i formar el consumidor. Per aquest motiu han apostat per, dos dies a la setmana, impartir tallers gratuïts per explicar quins són els deu passos a seguir i quina és la forma de viure la cosmètica que tenen les coreanes.

 

Clientes amb inquietuds

Encara que la cosmètica coreana és unisex, la realitat és que el 90% de la clientela està formada per dones d’entre 35 i 45 anys, de classe mitjana o mitjana-alta, que solen gastar-se entre 40 i 60 euros en les seves compres. “La majoria són clientes amb inquietuds, a les que els agrada innovar i provar cosmètics nous, cuidar-se de manera natural, amb productes cruelty free. També tenen molt bona acollida les mascaretes, especialment entre el públic més jove, ja que són econòmiques i el packaging és molt atractiu”, explica Sara Jiménez.

 

Estètica molt cuidada

Un dels trets que caracteritza els establiments de cosmètica coreana que s’obren a Europa és l’estètica. Aquesta està molt cuidada i es tenen en compte tots els detalls. “La nostra botiga de Gran de Gràcia vol transmetre una imatge elegant i de qualitat, i per això hem utilitzat materials nobles com la fusta i el ferro que evoquen els espais naturals. Alhora, amb la il·luminació volem aportar calidesa, confort…”, explica Sánchez.
Un altre aspecte que també cuiden molt els coreans és el packaging. “Hi ha una gran diferència entre el de les mascaretes, que és més divertit, informal, alegre i dirigit a un públic més jove, del de la resta de cosmètics, que és més elegant”, afegeix el soci de Suni Soo.
MiiN també transmet una imatge molt naïf, elegant, femenina… “A Corea hi ha molts tipus d’establiments que venen cosmètica: des de supermercats fins a botigues molt luxoses. Nosaltres hem volgut fer una botiga minimalista on hem cuidat tots els detalls”, comenta la responsable de Comunicació de la firma.

 

Competència deslleial

Tant MiiN com Suni Soo són botigues multimarca –encara que aquesta darrera està desenvolupant una marca pròpia– que importen els seus productes directament de Corea del Sud. “Vigilem molt la qualitat dels productes i comprem directament al fabricant; moltes de les marques que comercialitzem les tenim en exclusiva per al mercat espanyol i europeu, i tot el que tenim a la botiga és made in Corea“, explica Sara Jiménez. Alhora, un tema que preocupa amb ambdues firmes és el de la competència deslleial, especialment a través d’internet. “Hi ha marques que venen en línia que no estan certificades, que no disposen de registre sanitari i que no compleixen el que estableix la llei”, diu Sergi Sánchez, al que Sara Jiménez afegeix: “Per a nosaltres la seguretat és molt important, i una etiqueta sense dades de contacte ha de fer malpensar”. Davant aquesta realitat, el soci fundador de Suni Soo no pensa quedar-se de braços plegats: “Volem contactar amb les associacions del sector, unir forces i lluitar contra la importació il·legal en benefici del consumidor final”, remarca Sánchez.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]