Actualitat RSS

La indústria del texà exhibeix múscul a Barcelona

16 desembre, 2014

Denim by Premiere Vision / © Première Vision SA. Bianca de Vilar. Pierpaolo Sarra

Denim by Premiere Vision, la cita de la indústria del texà més important del món, té previst «quedar-se a Barcelona per un llarg període de temps».

Al mes de novembre, va tenir lloc la trobada més important de la moda denim en l’àmbit internacional. Ho va fer a Barcelona. Aquí, quatre mil representants del sector van visitar Denim by Premiere Vision. L’esdeveniment de referència de la indústria del texà va convocar noranta-vuit marques líders per ensenyar el seu potencial creatiu, tecnològic i innovador de tots i cadascun dels subsectors que aplega. «Hem agrupat a Barcelona les empreses més influents del sector denim, les que constitueixen el nucli dur de la cadena de valor en l’àmbit mundial de la producció i confecció de texans. En aquesta última edició, els teixidors representaven el 48% dels expositors, seguits per les empreses de la confecció, el rentat i l’acabat de les peces. Mentre que també hi havia una representació molt important de creadors d’accessoris, productors de fibres i desenvolupadors de tecnologia», destaca la directora del saló Denim by Premiere Vision a Barcelona, Chantal Malingrey, que ha parlat amb Barcelona és moda sobre la darrera edició del saló.

Potencial econòmic

Segons les dades de Denim by Premiere Vision, la indústria del texà genera cinquanta-un mil milions d’euros a l’any en vendes. Aquestes xifres podrien arribar als cinquanta-sis mil milions d’aquí a tres anys, segons les seves previsions. Aquestes dades apunten cap a la fortalesa d’un sector que, durant la crisi, ha repensat com millorar el seu posicionament dins del competitiu mercat de la moda. «Les marques, durant la crisi econòmica, han analitzat les seves possibilitats per vendre bons productes a un preu correcte i han millorat el seu posicionament a través de la innovació i el desenvolupament de nova tecnologia», assegura Malingrey.

Tenint en compte que dins el sector denim els avenços tecnològics són cabdals per ser competitius, no és estrany que un dels principals atractius d’aquest saló sigui l’exhibició de maquinària i processos punters per teixir, confeccionar i produir peces de moda elaborades a partir del texà. En aquest sentit, en la darrera edició, destacava la presència d’empreses catalanes d’aquests àmbits. 

Iberlaser n’és un exemple. Aquesta multinacional catalana, especialitzada en tecnologia làser, presentava a Denim by Premiere Vision la seva nova maquinària per tallar teixit de texà i fer-hi gravats i acabats especials. També Pinter Caipo, una altra de les firmes catalanes present a la cita del texà per excel·lència, mostrava el seu saber fer quant a la creació de sistemes per a la producció de fil especial per al denim, com els fils Core, Flamé o Multicount-Multitwist, entre d’altres.

Barcelona, capital del denim

Per a les empreses de Catalunya, la ubicació d’aquesta fira a Barcelona ha suposat, sense cap dubte, un avantatge. L’any passat, després de tretze edicions a París, l’organització de la fira –l’empresa Premiere Vision que és responsable també d’altres salons de moda a França– va decidir ubicar-se a la capital catalana. «Ara fa un any i mig que vàrem prendre aquesta decisió. Els nostres plans passen per estar aquí a llarg termini. D’una banda, la Fira de Montjuïc és un emplaçament ple d’incentius. De l’altra, Barcelona, a través de la seva cultura, la seva creativitat i el seu estil de vida captura perfectament l’esperit de la nostra fira. La ciutat té els valors i els codis que es corresponen amb els de la comunitat denim internacional», assenyala la seva directora.

«Tenir Denim by Premiere Vision a Barcelona és una comoditat i representa un cost molt inferior en viatges i hotels. A més, pensant en el visitant internacional, Barcelona és una destinació molt interessant dins el sector de la moda. Molt moderna i nova. A París, ja hi han estat molts anys. Ara bé, si se celebrés a un altre país, nosaltres també hi aniríem», respon el director general d’Unitin, Javier Morera. Aquesta firma, que pertany a l’empresa Indústries Morera, és el segon any que participa a Denim by Premiere Vision. Estan especialitzats en desenvolupar diversos productes a partir del teixit de texà, encara que no fan «el clàssic pantaló», assegura Morera i afegeix: «La nostra principal aportació està en el denim de punt».

Aquest directiu viatja arreu del món per obrir mercats per a la seva empresa familiar situada a Avinyó, a prop de Manresa. Des de Colombiatex, a Medellín, passant per Spinexpo, a Nova York i Xangai, o Blue Zone, a Munich, Unitin està present a les principals cites del sector tèxtil internacional i, per això,  Morera té prou informació per analitzar l’oferta de fires actuals: «Existeixen d’altres salons per a l’exhibició de la indústria denim, com Kingpins, a Nova York i Amsterdam, però cap és tan complet com aquest».

La tria de Barcelona com a capital europea del denim també ve reforçada per  l’encara important presència d’empreses del sector tèxtil a Catalunya. En la darrera edició de la fira, un 8% dels expositors eren espanyols i, d’aquests, la meitat corresponen a quatre empreses catalanes. A més d’Unitin, Iberlaser i Pinter Caipo, enguany es va incorporar també a la fira, la companyia R.S.P. 51. Fundada el 1986 a la colònia tèxtil Prat, de Puig-reig, està especialitzada en teixits i articles cent per cent de cotó, amb acabats especials, i prop del 70% de la seva col·lecció s’adreça a la moda femenina.

Microespecialitats

Sortir a vendre a l’estranger i especialitzar-se en un producte molt concret dins el denim és el que ha permès a les empreses de l’entorn d’aquest sector evolucionar amb èxit fins avui. Unitin, per exemple, ven prop del 70% de la seva producció a l’exterior: «Som especialistes en denim de fantasia i, per poder aconseguir el fil que ens permet fer aquest producte, vam desenvolupar internament maquinària especial que avui ens permet diferenciar-nos de la competència». En aquest mateix sentit, per a Morera la clau és la inversió en innovació. Segons ell, les empreses del tèxtil que estan presents en aquest àmbit i que van subsistir a la crisi del sector a Catalunya, «destaquen totes per fer un producte molt diferent i singular dins l’àmbit del denim».

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]