Actualitat RSS

La màgia de les blondes a les mans de pocs professionals

13 juny, 2014

Disseny Meles Must / Meles Must

A prop de Barcelona, en un poble anomenat Begues, hi ha un dels pocs estudis de tot el món que dissenyen blondes i brodats. Es diu Meles Must. És ben conegut per la indústria de la moda, encara que molt poc pel client final que llueix els seus productes.

La Perla, Andrés Sardà, Pronovias, Intimissimi, Lise Charmel, Christian Dior, Victoria’s Secret, són algunes de les grans firmes de moda que confien en l’estudi català Meles Must per fer les seves creacions encara més exclusives i desitjades.  

Què farien totes aquestes marques sense les blondes i els brodats que embelleixen els seus dissenys? I com seduiria la llenceria si no existissin aquests ornaments? Li ho preguntem a Meles Must, creadora i responsable de l’empresa que porta el seu nom.

Ella prefereix centrar-se, sobretot, a parlar de la blonda perquè diu que «és el teixit més refinat dins el sector tèxtil i que representa la complexitat tècnica i artística més elevada». Segons explica, la màquina leavers que produeix les blondes  «teixeix amb la bellesa i la delicadesa d’una aranya, però amb la força i la saviesa d’un elefant». 

Amb aquesta metàfora arrenca la conversa sobre la professió de Must que, a poc a poc, s’acaba convertint en una anàlisi del sector de la moda. En concret, d’una part del sector molt desconeguda, la que fa possible les blondes i els brodats, components indispensables de molts dissenys.

L’atractiu de l’especialització

Per fer possible les blondes, cal un procés d’aprenentatge llarg i costós que inclou un gran domini del dibuix creatiu. Segurament és en la complexitat tècnica d’aquestes peces on rau la seva elegància i també la seva màgia.

En aquest sentit, Must matisa: «Dissenyar un brodat no és complicat, perquè es teixeix sobre una base que ja existeix. Però dissenyar una blonda té una gran dificultat per la disposició i el moviment de les barres de dibuix de la màquina que les teixeix. Cal un domini tècnic excel·lent per ser capaç d’adaptar les creacions artístiques a cada tipus d’aparell».

Rashel, Leavers, Textronic o Jacquard, són algunes de les màquines que fan possibles les blondes que després se sobreposaran en vestits o en llenceria exclusiva. Meles Must les domina i coneix bé les virtuts de cadascuna d’elles perquè converteixin els fils i les puntades en aquestes composicions de gran bellesa.

«És molt difícil formar experts aquí, a España, perquè no hi ha indústria en aquest àmbit. Si els futurs professionals no poden formar-se en empreses espanyoles de blondes, la seva preparació és molt costosa i elitista», subratlla Must. Segons el seu parer i experiència, una persona necessita un mínim d’entre tres i quatre anys per aprendre la tècnica que hi ha al darrera d’aquest teixits. Això suposa «un cost inassumible» per a empreses petites com la seva.

Però a més, segons Must, es necessiten professionals que alhora que garanteixen un bon disseny de les blondes i els brodats i asseguren que les màquines els podran reproduir, «parlin, com a mínim, l’anglès». «El nostre mercat és mundial. Cada setmana, tenim comandes d’algun lloc del món, especialment de la Xina. Ens demanen l’assessorament tècnic per aconseguir produir els dissenys que han realitzat. I hem de poder comunicar-nos amb ells», explica Must fent èmfasis en la importància de parlar idiomes en el seu sector.

«La Xina està plena de màquines per fer blondes però falten experts per fer-les funcionar. En general, s’ha inundat els països líders en producció tèxtil d’aquest tipus de maquinària i no hi ha suficient mà d’obra preparada per utilitzar-les», reconeix. Per tant, tot fa pensar que els pocs professionals que hi ha en el sector i els futurs experts que aconsegueixin formar-se, tinguin els seus llocs de treball assegurats.

Seguir tot el procés

La firma de Must n’és un bon exemple. Viu un dels moments més àlgids de la seva història. Ella, d’una banda, dissenya per a les firmes d’alta costura i grans marques de moda i, de l’altra, fa de directora comercial en diverses empreses que té com a clients: «La meva feina va més enllà de la d’un proveïdor. Jo m’encarrego d’assessorar aquestes empreses de teixits sobre el tipus de dissenys de blondes que busca una firma com Intimissimi o com La Perla, per posar només dos exemples. Cada dia, es teixeixen dissenys nostres en fàbriques d’Àsia, Europa i els EUA i jo controlo tot el procés de creació. M’arriben les imatges de les blondes sortint de les màquines i les aprovo o corregeixo en funció del resultat que s’ha obtingut».

Una de les principals preocupacions d’aquesta dissenyadora està a assegurar la qualitat dels processos de producció de les blondes que el seu equip i ella dissenyen. Però el seu concepte de qualitat va més enllà de l’aparença del producte final: «Cal assegurar la responsabilitat ètica i social de les blondes que s’estan comprant. Cada dia, formo persones fora d’Espanya, es tracta del personal de les empreses amb què col·laboro i a les quals ajudo a crear mètodes de treball honestos i entorns favorables per als treballadors. Em refereixo, sobretot, a països com Tailàndia i la Xina. Ells també es mereixen aprendre!».

L’equip de Meles Must està format per sis persones, entre les quals hi ha un dels seus companys en l’anterior empresa en què treballava abans d’emprendre la seva pròpia aventura en el sector.

Tot i ser un equip petit i haver de fer front a una gran demanda, la dissenyadora reconeix que hi ha molts projectes de futur sobre la taula. Un d’ells ja s’ha materialitzat i és possible que a mitjà termini acabi d’agafar forma i camini en paral·lel a les tasques de l’estudi. Es tracta de la botiga en línia de Meles Must. Allà, la creadora deixa volar la imaginació creant accessoris, bosses de mà, barrets i moltes altres peces de roba. Una aposta a la qual no pot dedicar tot el temps que requeriria, però que ja li ha servit per apropar la seva pròpia firma de moda al client final i a punts de venda com la botiga Gratacós, a la ciutat de Barcelona.

Reflexionant sobre el futur d’aquesta línia de productes propis, Meles Must conclou: «Crec que tinc una major responsabilitat social en el sector de la producció que desenvolupant la meva pròpia marca. Això últim no deixa de ser una qüestió de vanitat personal. Visito personalment totes les empreses amb les quals treballo i m’agrada veure que les col·leccions que fem a l’Àsia estan donant llocs de feina a tantes famílies i ho fan en les condicions apropiades».

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]