Actualitat RSS

“La moda és geometria pura”

25 abril, 2017

Vestit Lady Sky de Montse Liarte / Montse Liarte

La firma Montse Liarte busca de nou, les clientes atretes per la confecció artesanal, el processos creatius de proximitat i la moda més personalitzada.

—–

Forvm, Deep, Light, Friction, Fractal, Focal Point, Passé Recomposé, Sta. Ma. Del Mar o Camille. Noms que han inspirat a la dissenyadora de moda Montse Liarte. Relacionats amb la llum, l’òptica o Barcelona. Relacionats amb històries profundes que s’entrellacen amb la seva imaginació i desperten la creativitat que porta a dins. Camille, per exemple, era Camille Claudel una escultora i artista gràfica que va néixer a finals del segle XIX i que no va rebre reconeixement per l’obra que havia realitzat, fins després de la seva mort. “La vida de Camille Claudel va ser molt turmentosa i fins fa ben poc, no s’han conegut les seves obres”, diu la dissenyadora Montse Liarte.

Claudel és una de les moltes històries que ella ha investigat. “Agafem conceptes dels que nosaltres puguem també aprendre. Sabem tan poc del món i és tan divers”, afegeix. Parla des de la seva botiga taller al Barri del Born de Barcelona. Un espai màgic on històries com les de Claudel es transformen en dissenys de moda per a un públic amant dels vestits amb aire retrospectiu i romàntic. Es creen tenint cura de cada detall, de cada passa, reproduint el procés artesanal que durant molts anys, seguia la moda. Són el producte d’innovar i dissenyar moda des d’una perspectiva única. “La fotografia juga un paper molt important en el nostre procés. Sempre comencem amb un concepte. L’investiguem, en busquem els detalls. Els detalls són molt importants dins del concepte. Fem fotografies amb aquest concepte i creem els estampats que desprésm decoren els nostres vestits i foulards. Estampats en seda que són tan típics nostres”, Liarte explica amb alegria aquest procés. Porta més de deu anys, dissenyant per a la seva pròpia marca i les seves paraules continuen carregades de l’emoció i la profunditat que tenen les persones que per primer cop, fa allò que les apassiona. Els estampats, com diu Liarte, són el segell d’identitat de les peces que dissenya. Però també ho són els detalls. Qualsevol petit detall pren la importància d’una gran decisió en el treball de Montse Liarte: “En un disseny tot ha de ser una continuïtat. Els plecs per exemple, s’han de fer de tal manera que segueixin una continuïtat. Però també els teixits han de ser bons. Les fornitures acaben de donar la riquesa a la peça”.

Dona natural

Entre tots els detalls que Montse Liarte esmenta, els patrons ocupen un lloc primordial. Són la base del seu treball. “És tracta de transformar un pla en el nostre cas els teixits, en tres dimensions, que és el cos. La moda és geometria pura. Cada cos és diferent. S’ha d’aconseguir que aquella peça quedi perfectament adaptada al cos que vesteix. La dona s’hi ha de sentir còmode i s’ha d’agradar a ella mateixa”, afirma convençuda la dissenyadora. Liarte treballa per una dona que vol sentir-se natural. Per això fa roba que s’adapta al seu cos i no a l’inrevés. “Sempre ens hem d’adaptar a tot i perquè no fer que la roba s’adapti a tu. Ens ho mereixem!”, diu rotunda.

Al 2013, aquesta dissenyadora va obrir la seva primera botiga a peu de carrer. Abans, havia estat atenent les clientes, amb cita prèvia, en el seu taller estudi. El canvi d’espai, també va suposar l’impuls de les línies de col·lecció, una mica en detriment del vestit a mida. “La botiga no ha limitat el nostre espai creatiu –diu quan li preguntem sobre l’impacte de la botiga en l’oferta de la firma- ens ha ensenyat a saber què vol la gent. El contacte ha fet que siguem realistes i orientem el treball a la demanda, fent disseny i sentint que les peces són teves”.

De nou, els orígens

“Estem en un moment de reorientació de la marca. El mercat és molt complicat. Volem aconseguir més rotació de públic i estem molt centrats en això”, és el primer que Montse Liarte ens explica quan volem conèixer el seu projecte més important ara mateix. Comparteix il·lusionada, els detalls d’aquesta nova aposta i ens diu que “volen enfocar la firma cap al vestit fet a mida i les núvies”. Recorda també que la seva núvia “vol ser diferent i organitzarà una festa diferent”. Ens ho explica des de la seva botiga. Allà atén tan a clientes esporàdiques com a aquelles que prèviament, han fet recerca sobre la firma i saben que allà, li faran el vestit que busca. Vestits de casament, de festa o vestits simplement per lluir en ocasions especials. Els seus preus, els dels vestits de núvia, oscil·len entre els 400 i els 800 euros i la clienta participa sempre en el procés creatiu. “Hi ha demanda per aquests vestits i també il·lusió”, afegeix Liarte.

Ara, aquesta dissenyadora barcelonina vol fer “un retorn als orígens”. Deixar en un segon pla, els anys dividits en sis mesos –marcats per les dues col·leccions- i analitzar bé, com va començar i què és la marca Montse Liarte. “Volem transmetre això: què som. Per fer-ho, cal analitzar-te bé”, reflexiona. Estrictament parlant, els orígens de Montse Liarte com a dissenyadora, comencen quan va estudiar òptica i optometria. La seva passió per els números i les matemàtiques la van portar fins a una carrera de ciències. Però la moda sempre va ocupar un espai important en la seva vida. “M’interessava com estaven fetes les peces de vestir. Després de fer pràctiques, sabia que dedicar-me a l’òptica no era per mi, però vaig acabar la carrera. M’agrada començar i acabar les coses”, explica. Un cop tancat aquest capítol va estudiar disseny de moda, a l’escola BAU Centre de Disseny de Barcelona. Tot el que va venir després, va passar molt ràpid. Les peces de la seva nova vida com a dissenyadora van anar encaixant perfectament. Primer, el seu treball de final de carrera va ser escollit com a guanyador del premi Catalunya de Dissenyadors Emergents 2007. Un reconeixement que després, li va valdre una beca per estar un any a París i aprendre al taller del dissenyador alemany Lutz Huelle. “Vaig fer un curs accelerat de francès d’un mes. Va ser dur [riu] però vaig aprendre molt perquè era un taller petit i tots fèiem de tot. Va ser un aprenentatge molt bèstia”, recorda.

Un cop va tornar de París, Montse Liarte es va incorporar al projecte Bressol de la Generalitat, pensat per crear i fer créixer les empreses de dissenyadors emergents. A partir de llavors, i de desfilar en sis edicions de la passarel·la 080 Barcelona Fashion, comença la carrera professional d’aquesta dissenyadora que li agrada cosir i elaborar els seus dissenys de la mà de les clientes. “El disseny i el patronatge el faig jo. També faig part dels mostraris, com a mínim una de les peces. En moltes ocasions els vestits a mida també els cuso jo”, explica subratllant que cosir li agrada molt. En paral·lel, treballa amb petits tallers de Barcelona que li garanteixen el toc artesanal que han de tenir les seves peces. No és fàcil trobar-los, com tampoc ho és ajustar els preus, perquè les seves produccions són de tirades molts curtes. “Els teixits i les fornitures de la firma són de Barcelona”, puntualitza la dissenyadora. Quan Montse Liarte parla d’artesanalitat i proximitat, vol dir que tot el que fa s’impregna d’aquestes dues paraules.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]