Actualitat RSS

La moda forma els seus professionals pel retail

8 octubre, 2010

Centre comercial L'Illa Diagonal, Barcelona

Les empreses del sector de la moda, davant la necessitat de nous perfils professionals, s’asseguren comptar amb formació específica. 

Noves formes de gestionar les compres, de planificar i de dissenyar els punts de venda, d’analitzar el rendiment dels establiments, la proliferació dels canals de distribució o els processos d’internacionalització cada cop més accelerats: aquests són, tan sols, alguns dels elements que condicionen avui el canvi constant del sector retail moda. Ser exhaustiu en aquesta enumeració és impossible perquè la metamorfosi que viu el retail, és multiplica en el cas del sector de la moda.

Les empreses d’aquest àmbit estan sotmeses a la pressió o al repte, segons com es vulgui mirar, que suposa anticipar-se i actualitzar les demandes dels consumidors. Aquesta és una variable que implica decisions estratègiques en tots els seus departaments i una clara traducció en els seus departaments de recursos humans: els calen nous professionals de la moda que estiguin al dia d’aquests canvis.

Noves necessitats

Però mantenir actualitzats els coneixements que exigeix la gestió d’una empresa de moda no és senzill, i més encara quan els canvis són permanents i, com passa avui, estant lluny d’aturar-se. “L’evolució i el dinamisme en la moda, d’àrees com la del retail màrqueting, la del marxandatge estratègic o dels canals de comercialització no és comparable a la d’altres àrees del retail”, assegura Clara Canela, de la consultora Talentiam. Probablement per aquest motiu, en els darrers anys, s’han generat nous perfils professionals que fins ara no formaven part del retail. Es tracta de figures com el visual merchandisers –aparadorista– o els gestors de productes que s’uneixen també a les noves aptituds que els departaments d’internacionalització han de potenciar per donar resposta als processos de globalització de marca.

A més, com explica Canela, “el creixement exponencial que experimenten les empreses de moda retail genera una ràpida progressió professional”. A tot això, el director general de Sita Murt, Jordi Balcells, afegeix: “El sector ha canviat a una velocitat molt alta. I continua canviant. Quan passa això, és difícil veure què passarà en el futur, però el que sí que sabem és que hi ha uns perfils professionals que seran necessaris independentment de com evolucionem.”

El sector es mou

Conscients d’aquesta dinàmica, empreses com Mango, Sita Murt, Desigual o Tous fa anys que van acostar-se al sector de la formació en retail per configurar noves ofertes que responguessin a les seves necessitats o per adaptar les ja existents. Universitats i empreses han dissenyat programes de formació perquè els professionals del sector de moda retail estiguin preparats. I, sobretot, perquè, tal com asseguren els experts, no passi com en altres sectors, en què la competitivitat de les empreses es veu en entredit per la manca de personal qualificat.

Fa dos anys que des de la Universitat de Barcelona i la consultora de recursos humans especialitzada en moda, Talentiam, preparen treballadors de reconegudes firmes o d’altres branques del retail que volen especialitzar-se en retail moda. Ho fan a través del Màster en Gestió d’Empreses de Moda Retail. A través d’aquesta oferta formativa, a més, es dóna la possibilitat d’accedir a nous coneixements a tots aquells professionals que van accedir molt joves a les empreses, sense una formació universitària prèvia. Una situació que, segons explica Canela, ha viscut el sector del retail. Segurament perquè, com recorden els professionals del sector, fins no fa gaire, la formació dels equips de venda ha sigut una qüestió pendent. Però avui més que mai, les empreses del sector de la moda són molt conscients del poder que tenen si construeixen equips de venda sòlids i en prioritzen la formació. És el cas de Sita Murt, que ha incrementat els seus esforços en aquest sentit, amb formació interna.

Fora de casa

En el marc de la conjuntura econòmica actual, entre tots els reptes que té el retail moda, probablement la internacionalització de les empreses és un dels més importants avui per avui. I per formar els seus professionals per fer el salt a d’altres països, l’Escola Superior de Comerç Internacional (ESCI) ofereix el Màster en Retail Internacional. “El sector del retail ara és l’encarregat de posicionar les marques en el mercat, no només de vendre-les. I el retailer passa a ocupar una posició no només operativa sinó estratègica clau”, explica la coordinadora acadèmica d’ESCI, Rosa Colomer. Respecte de la internacionalització, Jordi Balcells recorda que encara falten professionals amb un bon domini d’idiomes i amb disponibilitat per a la mobilitat. “Si trobéssim bons professionals amb idiomes seria més fàcil l’expansió de la marca a d’altres països”, assegura Balcells. En aquest sentit, Rosa Colomer recorda que fins no fa gaire, el teixit comercial es caracteritzava per empreses familiars de petita dimensió i afegeix: “Un gruix important d’aquestes empreses ha crescut en importància i dimensió, i això s’ha transformat en noves necessitats professionals en el sector retail.”

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]