Actualitat RSS

La passió pel swing arriba a la moda

29 març, 2017

Sabates femenines Slide&Swing / Slide&Swing

La firma barcelonina Slide&Swing apropa a la moda la febre pel swing que es viu a la ciutat amb la seva oferta de sabates.

—–

La primera comanda d’Slide&Swing van ser 110 parells de sabates. Per aquest estiu, n’han encarregat 1100. El seu proveïdor d’Alacant, Eterlive, va sorprendre’s el primer dia, quan la fundadora i la dissenyadora d’Slide&Swing, Laura Barbao i Cristina Cipitria, li van demanar fer una sabata 100% de pell. “La sola la volem de cuir, com abans”, li va dir Barbao. Era principis de 2013, feia un any i mig que havia deixat de treballar com a comercial en una empresa gran d’informàtica. “Vaig invertir la indemnització i la capitalització de l’atur en Slide&Swing. Quan comences un negoci per primer cop, el més probable és que no funcioni, tot i que als amics i a la família els hi agradi molt la idea”, explica Barbao. Però la seva idea va funcionar. Les sabates de pell amb sola de cuir destinada a ballarins de swing que necessitaven un calçat preparat per resistir fins a 10 i 12 hores de ball cada setmana, van trobar un públic que desitjava un producte com aquest.

“Pot semblar una activitat d’oci i ho és, però ballar swing és també un esport. És com qui comença a jugar a futbol, quan l’esport passa a ser quelcom intens i que es fa més professionalment, necessita un equipament adequat. Això ens va succeir a nosaltres i no hi havia unes sabates que tinguessin prou resistència i evitessin la suor”, recorda Barbao. Amb aquesta necessitat sobre la taula o a les pistes de ball, va decidir reconvertir la seva passió, el ball, en un projecte empresarial. “Vam ser els primers en treure al mercat unes sabates dissenyades i produïdes a Europa per ballar swing, després han vingut altres marques”, diu en referència per exemple, a la firma francesa, Saint Savoy.

Barcelona i el swing

Barcelona i el swing van començar la seva història d’amor farà prop de dues dècades. Al 1998, es va celebrar el primer festival de swing a la ciutat, el Barcelona Swing Festival, una referència a nivell mundial avui en dia. “La ciutat és un hot point per al swing i ocupa un lloc molt important en l’escena internacional”, apunta Barbao qui ha estat molts anys, presidenta d’una de les entitats que aglutina els amants d’aquest ball a Barcelona.

El swing però va néixer a principis del segle XX als EEUU i entre la dècada dels 20 i 40 va viure els anys més importants de la seva història sobretot, entre la comunitat afroamericana d’aquell país. Van passar alguns anys més, fins que la disciplina va creuar l’Atlàntic per conquerir les sales de ball i les places de ciutats com Barcelona i també Amsterdam o  Berlín, entre d’altres.

Començar de zero

Barbao va començar a ballar swing cap al 2011 i les primeres passes en les pistes van ser també, l’inici d’una nova vida. No havia creat mai abans una empresa, ni tampoc s’havia dedicat al disseny. Cap de les dues coses va ser un obstacle per convertir la seva passió pel swing en una idea de negoci en la qual treballen ja tres persones i una dissenyadora i dóna feina a moltes més, a través dels proveïdors que confeccionen el calçat i venen les pells que fan servir. “Tot es fa aquí. Per a mi era molt important poder donar feina a persones de casa”, assegura la fundadora d’Slide&Swing.

Barbado resumeix la seva aventura empresarial com una suma d’esforç, sort i també passió: “Comences a ballar swing apuntant-te a classes, però el que realment t’agrada són les festes que se celebren després. Te n’adones que de seguida tens una evolució positiva i pots anar a ballar a festes. Pots arribar a tenir dues festes o més a la setmana i ballar més de 10 hores”. Per poder lliscar sobre les pistes de ball durant tant de temps i seguir el ritme de la música, la creadora d’Slide&Swing tenia molt clar com havien de ser les sabates perfectes: “No ens hem inventat res. Volíem una sola 100% de cuir com les d’abans. El productor ens va dir ‘esteu boges’. L’adober que ens proveeix la pell, també sap que no volem qualsevol cosa. Ha de ser un producte de deu en tots els aspectes!”. Aquesta exigència en els materials té una clara explicació. Les sabates estan pensades per lliscar bé, evitar fer mal als altres ballarins en un dels molts cops que es poden rebre en una sala de swing i millorar la transpiració dels peus durant les moltes hores d’exercici continuat. La tria dels materials, que des del principi han sigut de la millor qualitat, ha anat ajustant-se a les impressions dels ballarins que porten les sabates d’Slide&Swing i que contínuament, adrecen a Barbao les seves opinions: “Al principi, les sabates d’home i de dones eren planes i al mig del taló hi incorporàvem goma Eva, pensàvem que era la millor manera per absorbir els cops. Després, vam veure que era molt millor el conglomerat de cuir, no és tan sòlid com la fusta, però no és tan dur tampoc, permet l’absorció i no pesa”. Aquests canvis van anar acompanyats de més propostes d’estils i colors. “Ens demanaven més colors per a les sabates d’home i vam fer dissenys més femenins per a les sabates de dona. Sempre millorem amb les opinions que els clients ens fan arribar”, diu Barbao per a qui l’experiència trepitjant pistes de ball durant moltes hores, ha sigut clau per conèixer el producte que necessitaven els ballarins de swing.

Mirant al carrer

La col·lecció de sabates d’Slide&Swing ha trobat un públic dins i fora de la ciutat de Barcelona. Més concretament, entre el 60 i el 70 per cent de la producció es ven als mercats internacionals. “Principalment, a Alemanya que des del principi, ha estat un mercat molt important.  Després, ens hem anat estenent pel nord d’Europa a llocs com Bèlgica i Polònia. El més important per arribar a aquests clients ha estat la nostra participació en alguns festivals d’aquests països. Però a més, el nostre producte allà, el consideren molt bé de preu. Aquí, les sabates no són barates, però a fora no les consideren gens cares”, explica Barbao.

Ara també, les sabates de swing han sortit de les pistes de ball. L’estil vintage i romàntic que les caracteritza, la seva comoditat i l’alegria que transmeten a través dels colors i les formes han fet que el gran públic, aquells que no ballen swing, s’hagin fixat en les propostes d’Slide&Swing. “Estem donant-li voltes a la manera com hem d’entrar als clients del carrer”, reflexiona Barbao. El pas no és fàcil i ella mateixa reconeix que implica una “gran inversió econòmica i una bona estratègia de distribució i producció”. “Hem d’estar preparat per si arriba l’allau de demandes. La producció ha d’estar molt ben lligada per tenir unitats suficients i que es venguin totes perquè no quedi diners en estoc”, explica l’empresària.

De moment, la firma té un punt de venda al barri de Gràcia de la ciutat de Barcelona. Inicialment, pensaven obrir-ne un segon aquest any, però ara prefereixen apostar per la venda per internet: “Ens va sorgir l’oportunitat d’ubicar-nos en un altre local que té també magatzem i oficina. Hem decidit invertir l’energia i els diners que suposarien una altra botiga, en la venda en línia. Gràcies al nou local podem tenir més estocs i aquesta aposta també ens permet tenir una persona només dedicada a gestionar la web”. La segona aposta per aquest any és “seguir innovant, escoltant els clients i creant nous estils” que permeti a la firma continuar creixent, com ho ha fet fins ara.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]