Actualitat RSS

La primera vegada que desfilo

7 octubre, 2013

Disseny de Joana Poulastrou / Escola Felicidad Duce Moda

La majoria de dissenyadors s’enfronten a la primera desfilada quan són estudiants. Les escoles de moda els preparen perquè aprenguin a gestionar aquests esdeveniments, que són una part cabdal de l’ofici.

En la moda, com en moltes altres coses a la vida, també hi ha primeres vegades. En aquest cas, parlem de la primera desfilada. La majoria dels estudiants de disseny de moda es preparen i fan la primera desfilada quan s’estan formant.

«La desfilada és una porta d’entrada al món laboral pels nostres alumnes, una plataforma per donar a conèixer a totes les empreses del sector el seu talent», explica la directora de l’Escola Superior de Disseny Felicidad Duce, Sílvia Viudas.

Les desfilades dels estudiants tenen «un paper molt clar: descobrir des del primer
dia que els seus dissenys són productes que porten les persones», segons diu el
director general de la Fundació per l’ESDi (FUNDIT), Antoni Garrell.

Aquests esdeveniments, explica Garrell, «no només juguen un rol acadèmic en la formació dels estudiants, també funcionen com a transmissors de valors i com a eina de comunicació».

L’experiència

Joana Poulastrou ha acabat enguany els estudis de disseny a l’escola Felicidad Duce. El seu treball, anomenat Set the cuckoo free, va ser guardonat amb el premi a la millor col·lecció en la desfilada de final de curs del passat mes de juliol.

Allà es van poder veure 33 projectes de final de carrera dels alumnes de la promoció 2012/2013.

«Aquestes desfilades són la manera més ràpida de mostrar el nostre treball. La major part dels dissenyadors acabats de graduar sortim ‘despullats’. Després de tot l’esforç i la il·lusió, esperes rebre quelcom que et faci sentir que ha valgut la pena. Poder desfilar ens permet, en pocs minuts, que el públic observi el nostre treball i mai se sap el que pot passar llavors», explica Poulastrou.

Professors, directors d’escola i estudiants recorden la gran inversió en esforç i temps que significa per a un estudiant crear una col·lecció per desfilar per primera
vegada.

«La desfilada de final d’estudis es fa al quart curs. Els alumnes centren tot el seu esforç, des del primer dia, en assignatures que els ajudaran a concebre, planificar i desenvolupar projectes de moda. Quan arriben a quart, han aconseguit el grau d’especialització i professionalització òptim per realizar el treball de final d’estudis. Es tracta de fer 8 looks. Aquest és un projecte autònom i individual que cada estudiant ha de fer sota la supervisió d’un tutor», concreta la directora de l’Escola Superior de Disseny Felicidad Duce.

«Jo sento que ha valgut la pena», diu amb complicitat Joana Poulastrou. Aquestes paraules neixen de la il·lusió que sent la jove dissenyadora. Fa unes setmanes s’ha traslladat a Londres per fer practiques a la firma d’Aitor Throup, «un dissenyador que admira pel seu treball» i que li permetrà viure «una gran experiència professional».

La nova etapa professional de Poulastrou està molt vinculada a la seva desfilada de final d’estudis. Llavors, va obtenir el premi a la millor col·lecció —cosa que li permetrà cursar un màster a l’escola Felicidad Duce—, però a més, va ser escollida com a talent emergent per desfilar a ModaFAD: «Em van seleccionar per participar en el Projecte T i vaig tenir l’oportunitat d’estar en una de les plataformes més importants de Barcelona, la 080». ModaFAD organitza cada temporada una passarel·la de dissenyadors emergents dins la 080 Barcelona Fashion. «L’objectiu és promocionar i donar a conèixer la moda experimental», expliquen.

Els projectes de futur no s’acaben aquí per Poulastrou El trampolí que representa la desfilada del seu projecte de final d’estudis, també ha fet possible que una de les seves creacions estigui exposada a l’edifici DHub de Barcelona, fins el mes de novembre.

El mercat

«Les desfilades són un aparador tant per a dissenyadors i creatius com per a la  indústria tèxtil i confecció que hi ha al darrera. Es pot dir que gran part de la rellevància d’aquesta indústria tèxtil rau a tenir grans dissenyadors i bones passarel·les que els projectin», resumeix el director general de FUNDIT.

A la seva escola es fan desfilades amb alumnes de primer, segon i tercer curs: «La  finalitat és anar acostumant els alumnes a veure les peces dissenyades en volum i en moviment i també a enfrontar-se a la crítica i al públic». En paraules de Garrell, «una peça de roba rep el seu significat de l’estilisme que l’acompanya. La passarel·la serveix també per aprendre a concebre i crear aquests estilismes».

Ajudar a entrar al mercat laboral els estudiants, és l’objectiu comú de les desfilades. Per això, les escoles aprofiten aquests actes per convidar directors de disseny d’importants firmes. «Al nostre Degree Show convidem també headhunters espanyols i d’altres països europeus», apunta Garrell.

Sobre el resultat de les desfilades, Sílvia Viudas també subratlla la importància de tot el material visual que generen i que servirà per seguir promocionant els treballs dels alumnes un cop acabi l’esdeveniment: «Reben el vídeo de la seva desfilada, el millor material per difondre els treballs finals d’estudis. A més, entreguem un catàleg als estudiants. És la seva carta de presentació, s’hi recullen les imatges de tots els estilismes».

Com fan ESDi i Felicidad Duce, moltes altres escoles de moda de Barcelona organitzen, cada final de curs, passarel·les per als seus estudiants que es graduen. El curs passat ho van fer també l’IED Barcelona, Elisava o l’Idep Barcelona, entre altres. En aquest sentit, l’estudiant de l’escola de disseny BAU, Guillem Rodríguez, va ser premiat amb el ModaFAD Fashion Awards en el marc de la 080 Barcelona Fashion, després de ser escollit entre 21 finalistes i 9 escoles de disseny de Barcelona.

Ara, ha començat un nou any acadèmic i els estudiants de darrer curs de les escoles
de moda ja tenen en la seva agenda una cita indiscutiblement única: la seva desfilada de final d’estudis.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]