Actualitat RSS

Les camises, el primer d’una empresa de moda

20 gener, 2016

Col·lecció Brava Fabrics. Hivern 2015-2016 / Brava Fabrics

Brava Fabrics dissenya camises, bruses, corbates, corbatins i roba interior. Vol arribar a oferir el total look a la seva botiga en línia.

—–

El 24 de desembre, els fundadors de Brava Fabrics van trucar, un per un, a tots els clients que aquell dia no havien rebut els productes que havien comprat per Internet perquè no  eren a casa. «Els tornàvem els diners. El missatger va anar-hi, però ells no hi eren i es  quedaven sense el regal de Nadal. Vam oferir-los la devolució dels diners perquè  poguessin comprar, el mateix dia, un altre regal. Tenim un producte premium i el servei també ho ha de ser», explica Ramón Barbero, fundador de Brava Fabrics. Quan parlen de premium, Barbero i Ivan Monells, soci i també fundador del projecte, es refereixen a oferir una experiència de compra «diferent i excel·lent». I sempre en línia. Ho descriuen amb aquestes paraules: «Si nosaltres som més cars que la competència, i ho som, i si no oferim un servei perfecte, el client no repetirà. Per això, tenim els enviaments i les devolucions gratuïts, tornem els diners si el producte no agrada i ens coordinem amb el missatger tan bon punt rebem un correu d’un client. Et gastaràs 79 euros en una camisa, però l’experiència de compra serà totalment diferent!».

Brava Fabrics és un projecte jove. En realitat, és gairebé un nadó. Va obrir la seva botiga en línia, l’única on es poden comprar els seus dissenys, el març del 2015. El passat  Nadal, les seves camises van atraure molts més clients dels esperats i, com explica Monells, van patir per mantenir el nivell d’estoc suficient: «Vam fer una previsió de vendes a l’alça, però la realitat la va superar». Aquest trencament d’estocs és una bona prova de l’èxit que la firma ha aconseguit, en uns pocs mesos.

 

El com

Barbero i Monells es van conèixer cursant un màster en administració d’empreses en una escola de negocis. Allà, van idear un primer projecte junts. També era en línia. Però, en aquella ocasió, centrat en vendre menjar. Va ser el test per endegar, uns mesos més tard, una empresa més sòlida i exitosa dedicada a les camises de disseny per a home i ara, també, per a dona. «Les camises són només el primer pas per ser una empresa de moda», asseguren els dos socis. Per això, ja treballen en una categoria de productes més àmplia. «Afegim nous models cada dos mesos. Però no retirem els dissenys que tenen més èxit, com el de les bicis blanques; si el producte segueix agradant, per què deixar de produir-lo?», es pregunta Monells. Tant ell com el seu soci, creuen  en l’atemporalitat de la moda i en la repetició dels models.

El sistema de producció local que han triat, els permet ser molt ràpids en la reposició i en la rotació d’estocs. «Operem a un nivell d’estocs molt baix per als estàndards del sector. A la Xina, has de fabricar grans quantitats d’un mateix producte, perquè després ja no el pots tornar a produir. Nosaltres fem produccions petites i, cada mes, podem reposar-les. Així doncs, no tenim aquest risc». Asseguren que treballar amb 25 models diferents de camises, «no és la millor opció per evitar riscos en la gestió dels estocs i l’apalancament financer», però només així, es garanteix que sempre n’hi hagi una, per a algú que visita la botiga en línia. «La gent vol veure 20 models de camises diferents i, si volem que el client repeteixi, les hem de tenir», assegura Monells. A més, a Brava Fabrics ja han apostat també per bruses per a dona, per la roba interior per a home i pels corbatins. Sempre sobre la base d’un disseny distintiu que recorda els seus orígens mediterranis i s’inspira en l’estil de vida de Barcelona. Al mateix temps, la producció es fa, 100 %, en tallers de proximitat, amb cotó natural i a partir d’uns patrons perfectament estudiats, per oferir el millor encaix tant al cos de l’home, com al de la dona.

 

El qui

Monells, enginyer informàtic, es dedicava a les finances abans d’emprendre Brava Fabrics. Avui n’és el responsable de logística. Barbero lidera les àrees de producte, vendes i màrqueting. «L’Iván està al back office i jo al front office. Això vol dir que m’encarrego de decidir quin producte s’ha de vendre i quines són les estratègies per fer-lo atractiu i per fer-lo créixer», detalla Barbero. Ell va dedicar-se, durant la seva última etapa, abans de ser emprenedor, a la internacionalització empresarial, i és per això  que té clar com cal entrar a mercats nous, ara que l’empresa ja funciona en l’entorn local: «Si venguéssim a botigues físiques ens plantejaríem anar a una ciutat, buscar un distribuïdor local i posicionar el producte. Però el que volem és vendre’l nosaltres directament a través d’Internet. Comencem per Londres, la ciutat més gran del Regne Unit, on Brava hi té un encaix millor pel tipus de producte que venem». Monells afegeix altres factors clau per apostar per la capital anglesa: «Les rendes són més elevades, el producte agrada i, sobretot, el comerç electrònic hi té una alta penetració». En aquest sentit, el seu soci recorda que atraure tràfic britànic a la seva botiga en línia és molt més difícil del que pot semblar: «Sense diners és impossible i hem de treballar bé les estratègies per aconseguir-ho. Nosaltres no tenim una botiga física, així seria molt més fàcil aconseguir el reconeixement de la marca. Estem estudiant la possibilitat d’obrir una sala d’exposicions pròpia i temporal».

Els dos socis pensen en una exhibició efímera del seu producte a les ciutats europees en les que volen entrar. Estan d’acord que encara hi ha la necessitat «de tocar i veure la peça de roba, abans de comprar-la a Internet». Per això, Monells i Barbero aposten per tenir una infraestructura mínima que «satisfaci la confiança del futur client». Més concretament, un lloc on es pugui veure, tocar i emprovar la peça de roba. Després, la compra es tancarà a la botiga en línia. Però, per què no tenir-ne una de física? «La botiga física implica deslocalitzar l’estoc i un risc de palanquejament financer molt alt. De moment, insisteixo amb “de moment”, apostem per un servei mínim de retail físic. No necessitem que ens ajudin a vendre el producte, ho fem nosaltres i ho fem molt bé. Creiem molt més en l’escalabilitat en línia i en oferir, alhora, la possibilitat de tocar les camises», respon Barbero.

El debat sobre la necessitat de tenir o no botiga en línia, motiva una llarga conversa entre els fundadors de Brava Fabrics sobre el potencial del comerç electrònic. En aquest sentit, Monells diu: «Quan vens a Internet, cal dedicar-hi molts recursos. Si tens botigues físiques et desenfoques. A mig i llarg termini, el sector del comerç electrònic creixerà.
Nosaltres volem ser els líders, quan entre el 20 % i el 30 % de les compres sigui en línia».

 

Company de viatge

Certament, la internacionalització és el projecte més important de la firma per aquest segon any. Però la recerca d’un soci financer està també entre els plans de Brava Fabrics. Algú que entengui la seva filosofia, la comparteixi i l’ajudi a créixer. Imprescindible també que cregui en la venda 100 % en línia, com ho fan Barbero i Monells. Per a aquest últim, «els futurs socis han d’entendre que Brava té la seva estratègia pròpia la vol conservar». I afegeix: «Busquem inversió, però si no la trobem, anirem més a poc a poc. Volem créixer més ràpid, és cert, però no és imprescindible».

Saben que guanyar dimensió sols seria molt lent i també tenen clar que els atractius de la firma els ofereixen una bona posició de sortida en qualsevol negociació amb futurs inversors. Segons Monells, Brava Fabrics «genera caixa i no necessita vendes millors». Si no entra un nou inversor, explica, «l’empresa seguirà endavant». Al mateix temps, Barbero conclou: «Sobreviurem, segur, però, serem una empresa amb una valoració de 100.000.000 d’euros? Aquesta és la pregunta».

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]