Actualitat RSS

Les firmes de moda opten per botigues efímeres

9 octubre, 2015

Karen Prats i David Pérez, fundadors de Pop Places / Barcelona Activa. Pop Places

La necessitat de tenir un espai per a un temps curt creix, i l’empresa PopPlaces dóna resposta a aquesta demanda amb un model de negoci innovador.

—–

Testar nous mercats, incrementar el reconeixement de la marca, fer campanyes específiques i molt més tenen en comú la necessitat de disposar d’un local on una firma de moda s’hi pugui ubicar ràpidament i, sobretot, per a un curt període de temps. Són les botigues efímeres, o pop up stores, una tipologia d’espais de venda que ha donat nom també a l’start-up PopPlaces, fundada per Karen Prats i David Pérez. El març del 2014, aquests emprenedors van investigar el nombre de locals disponibles en el parquet immobiliari espanyol, entre un 25 % i un 30 % de l’oferta total i, ràpidament, van combinar aquesta xifra amb el seu coneixement sobre la tendència a l’alça d’instal·lar pop up stores en el sector de la moda. El resultat va ser una start-up, en forma de web, que després de poc més d’un any de funcionament, ha atret inversors i clients per la seva habilitat a l’hora d’unir oferta i demanda en el món del retail.

«El nostre objectiu és trobar la localització ideal per al públic ideal. Si una marca de sabates vol provar el mercat alemany, nosaltres volem arribar a oferir-li el carrer i el local més idoni en aquell país per al seu producte i el seu públic», explica Prats. Tant ella com el seu soci, que durant aquesta conversa estava a Colòmbia explorant possibilitats de negoci per a la firma, estan invertint «grans esforços» en explicar que el mercat al qual s’adrecen «existeix»: «Hi ha una necessitat per tenir aquests locals disponibles per a una acció de curta durada per a marques de moda, i la nostra empresa els dóna resposta».

Donar suport financer

Les rondes de finançament, i també els inversors que han cregut en el projecte fins avui, estan d’acord amb la seva afirmació. Més concretament, el passat mes de juny, la companyia va aconseguir 207 000 euros en tan sols 21 dies, procedents de 47 inversors. Aquesta quantitat se suma al capital inicial de 120 000 euros procedents d’alguns dels noms més coneguts en el sector de les start-ups com els empresaris Carlos Blanco, d’Akamon; Miguel Vicente, de LetsBonus; Gerard Olivé, de Wallapop, o Marc Vidal, d’IDODI, entre d’altres, a més de la participació del Grup Godó en forma d’inversió publicitària per a la firma. Sense oblidar tampoc, que el projecte d’empresa que ha donat lloc a PopPlaces va ser escollit guanyador entre 122 propostes presentades en el marc de la competició per a emprenedors Connector de Barcelona Activa.

Per tal d’incrementar el coneixement del concepte de pop up store i les seves avantatges, la Cambra de Comerç de Barcelona organitza, el 29 d’octubre, un taller dedicat exclusivament al potencial de les botigues efímeres. L’activitat adreçada a empresaris, comerciants o emprenedors aprofundeix en les característiques i oportunitats d’aquest model de distribució i les claus pel seu èxit. També, el proper mes de novembre, l’empresa ha preparat una trobada del sector a Barcelona per debatre entorn d’aquesta tendència en el retail amb els seus principals competidors. «La Pop up Summit, que celebrem entre el 24 i el 26 de novembre reunirà també institucions i organitzacions representants de smart cities. Proposem un nou model de gestió dels espais comercials més eficient per a la ciutat», subratlla Prats.

Col·laborar per créixer

Però aconseguir aquest emparellament perfecte entre les firmes que necessiten un local i els espais disponibles no és senzill. «Cal tenir dades i, també, cal un coneixement sobre el terreny de les característiques d’aquell carrer com, per exemple, el tipus de públic, les altres botigues que hi ha, etc. Tenim moltes localitzacions que volem segmentar bé perquè siguin més útils. Nosaltres ens adrecem a ciutats generadores de tendències i tenim un model que és global i escalable», defineix la fundadora de PopPlaces. Actualment, la companyia que té uns 700 locals disponibles per llogar, ofereix ubicacions a Barcelona, Madrid, València i les Balears. «A les Illes, hi ha una demanda molt gran relacionada amb la temporada d’estiu i, per tant, són accions de curta durada que encaixen amb el nostre model», concreta Prats.

Més enllà de l’Estat, el mercat és immens, i és per això que ja han començat a treballar amb aquells països on el model de negoci és encara incipient. Go—PopUp a Alemanya o My Pop corner a França són algunes de les empreses amb les que mantenen converses per aconseguir aliances que els permetin compartir dades i millorar l’emparellament de les marques i els locals disponibles en aquests països. «Ja sigui per a firmes d’allà que volen venir a Espanya, com per a firmes d’aquí que volen anar a França o Alemanya, si compartim dades podem oferir millors serveis als clients», concreta Karen Prats. En aquest procés d’internacionalització, Gran Bretanya, pionera en innovació en el retail, queda en un segon pla, ja que, com asseguren els fundadors de PopPlaces, «és un mercat molt més madur, on hi ha competidors amb una llarga trajectòria», és el cas d’Appear Here o We Are Pop Up.

Fent honor a la seva condició de start-up, l’empresa de Prats i Pérez no para d’innovar ni un moment. Per això, a més de la cita del novembre per parlar sobre el model emergent de les pop up stores, també tenen previst obrir, en breu, un local al barri del Born de Barcelona, per acollir de forma itinerant i efímera marques de moda en un dels eixos comercials més atractius de la ciutat. «Estem explorant també la possibilitat d’impulsar, a Barcelona, un espai permanent, però amb contingut itinerant, inspirat en el Boxpark de Londres», avança Prats en referència al centre comercial fet de contenidors per al transport en vaixell i situat a Bethnal Green, una de les zones de moda de la capital anglesa.

Tot i això, el centre de l’activitat de PopPlaces en els propers mesos serà la millora del serveis que ofereixen a través del seu portal a Internet. «Volem simplificar al màxim el procés d’obrir una botiga efímera. És un projecte més complex del que sembla. Ara mateix, les marques ja disposen de serveis addicionals al lloguer del local. Els podem oferir en un clic el càtering, els lloguers de TPV, els serveis de neteja o el material de venda», detalla Karen Prats, assegurant que la llista anirà augmentant i que l’objectiu és «aconseguir que els seus clients, en aquest cas les marques de moda, puguin posar en funcionament una botiga en qualsevol lloc del món en un dia».

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]