Actualitat RSS

Les germanes Montagne, pioneres de l’alta costura a Catalunya

10 juny, 2010

Un dels pocs vestits de Montagne que s'han conservat i que va centrar la intervenció de la doctora Cristina Rodríguez Samaniego en el cicle de conferències de la BAU, el passat mes d'abril. / Col·lecció Rocamora del Museu Tèxtil i d'Indumentària de Barcelona.

La individualització total de les peces de vestir. Aquest va ser el concepte que les germanes Montagne van importar de París. Una de les innovacions amb la qual es van convertir, segons els experts, en precursores de l’alta costura a principis del segle XX.

L’exclusivitat però, no va ser l’únic tret distintiu del treball de Carolina i Maria Montagne, dues creadores gairebé oblidades en la història de la moda que avui centren el treball de diversos investigadors. És el cas de la doctora en Història de l’Art i professora de l’Escola Superior de Disseny Bau, Cristina Rodríguez Samaniego, que recorda que “aquestes dues germanes van aconseguir crear una xarxa de petits tallers de cosidores especialitzades tal i com feien els grans creadors de París”. Aquestes cosidores s’ubicaven al costat de la seva botiga de la rambla de Catalunya. Gràcies a això, “podien arranjar qualsevol peça de roba al moment, segons les demandes i els gustos d’última hora de les clientes”. Amb aquest servei, juntament amb uns dissenys que oblidaven les tendències d’Espanya i apostaven pels trencadors corrents parisencs, convertien la firma Montagne en capdavantera en la Barcelona de finals del segle XIX.

L’actitud visionària de les dues germanes Montagne també es va traduir en el fitxatge de figures emergents del sector de la moda europea. Una pràctica molt habitual avui que llavors, era tota una excentricitat. Va ser el cas de la històrica Jeanne Lavin, creadora de la prestigiosa firma nascuda a la Faubourg Saint-Honoré de París que va ser contractada el 1885, “amb només 15 anys, per fer barrets i capells per la firma Montagne” tal i com detalla en el seus treballs d’investigació la doctora Rodríguez Samaniego.

El mostrari de les dues germanes era una traducció molt fidel de les propostes del grans modistes de l’alta costura de París. Anticipant-se a les estratègies de les cadenes de moda d’avui, totes dues viatjaven un cop l’any a la capital francesa per assistir a les desfilades de creadors tant prestigiosos com Charles Frederick Worth o el seu deixeble Paul Poiret. Worth, pare de l’alta costura, alimentava la imaginació de les Montagne que arribaven a Barcelona amb propostes irresistibles per a l’alta burgesia catalana del moment.

Història en femení

Segons remarquen diverses investigacions que s’estan realitzant avui, entre elles la de la doctora Rodríguez Samaniego, ningú abans que les germanes Montagne s’havia plantejat personalitzar totalment els seus disseny. Ni tampoc elaborar treballs únics i seguir les tendències més fresques de l’Europa de principis del segle XX. És per això que l’aportació de Carolina i Maria Montagne configura un capítol decisiu en la història de la moda espanyola. El descobriment del que queda del seu treball, juntament amb d’altres noms del moment, com el de Maria Molist, són un dels principals reptes de diferents historiadors catalans de la moda que, com Cristina Rodríguez Samaniego, subratllen el fet que totes aquestes creadores fossin dones. “A diferència de França, les percussores de l’alta costura aquí, van ser dones. Però sabem molt poc d’elles perquè, com ha passat amb d’altres disciplines artístiques secundàries del Modernisme, la moda es comença a estudiar amb força a partir dels anys 70 del segle XX. Abans, s’havia privilegiat l’estudi de l’arquitectura, l’escultura o la pintura”. Avui però, hi ha una aposta decidida per posar de relleu els seus treballs. Entre d’altres motius, perquè, tal com afirma aquesta especialista, “sense les germanes Montagne no es concep el desenvolupament de l’alta costura a Barcelona”.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]