Actualitat RSS

L’exposició “Barcelona, alta costura” revisa l’època daurada de la moda barcelonina

13 gener, 2011

A la primera sala de l'exposició es mostren vestits d'alta costura des dels anys 60 fins a l'actualitat.

A través de 100 vestits de la col·lecció tèxtil Antoni de Montpalau, l’exposició “Barcelona, alta costura” revisa l’època daurada de l’alta costura catalana. Aquesta mostra, present al Palau Robert fins al 28 de febrer de 2011, arriba a Barcelona gràcies al suport de la Fundació Banc de Sabadell i del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) de la Generalitat de Catalunya, després de passar pel Museo del Traje de Madrid.

L’època daurada de l’alta costura es va iniciar a Barcelona el 1919 amb el primer establiment del dissenyador Pedro Rodríguez, al que va seguir, un any després, la sucursal de Lanvin a la Rambla de Catalunya. Durant la dècada dels anys 20 van sorgir a Barcelona firmes d’alta costura com Santa Eulalia, La Innovación i El Dique Flotante, mentre que durant els anys 30 dissenyadors com Balenciaga o Asunción Bastida es van establir a la ciutat. Manuel Pertegaz, l’altre gran nom de la moda barcelonina, va obrir la seva casa d’alta costura durant la dècada dels anys 40. L’època daurada de l’alta costura va finalitzar als anys 60, amb l’expansió del prêt-à-porter. Tot i les dificultats amb les que es van trobar algunes cases d’alta costura, aquestes van conviure amb el prêt-à-porter durant uns anys, amb la incorporació de noms com Andrés Andreu, Margarita Nuez, Josep Ferrer o Roberto Dalmau.

La situació d’hegemonia que va viure la moda de Barcelona a l’Estat la van propiciar diversos factors, com la industria tèxtil catalana, la connexió directa amb París i la demanda d’una clientela burgesa sorgida de la pròpia indústria. En aquest context, la indústria tèxtil es va veure afavorida per l’artesania de brodats i passamaneries, la tasca de les escoles industrials i l’ofici de les modistes. La vinculació amb París ja s’havia iniciat a finals del segle XIX, moment en què l’alta costura barcelonina s’origina a través de les grans modistes, que duien a terme la seva activitat connectades amb el que es creava a la ciutat parisenca. Un exemple que il·lustra aquesta vinculació amb París és el trasllat d’una molt jove Jean Lanvin a Barcelona per aprendre l’ofici amb Carolina Montagne. Entre les peces que mostra l’exposició, s’inclou un vestit de festa de Lanvin de 1920-1924, així com brodats de la casa Luguel per a Pedro Rodríguez o Pertegaz.

El pas cap a l’exterior es va fer durant els anys 50 i 60, amb el suport del govern espanyol, quan els creadors d’alta costura de Barcelona van mostrar amb èxit les seves col·leccions a nivell internacional a ciutats com Nova York, Chicago, Filadèlfia, Dallas, Londres, Brussel·les, Sidney o El Caire. Aquest procés cap a l’exterior es va iniciar als anys 40, un cop acabada la Guerra Civil, amb la creació de la Cooperativa de l’Alta Costura amb els anomenats cinc “grans” de la moda: Pedro Rodríguez, Manuel Pertegaz, Asunción Bastida, Santa Eulalia i El Dique Flotante, dels quals la mostra en recull vestits, sabates i barrets.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]