Actualitat RSS

Loisaida, on els objectes i la moda expliquen el passat

21 març, 2016

Botiga Loisaida al carrer Flassaders del barri del Born a Barcelona / Loisaida

Deu anys després del seu naixement, Loisaida atrau turistes d’arreu del món i enamorats dels objectes únics i singulars. Aquí troben peces de moda triades amb amor.

—–

Sobre una taula antiga, hi ha un exemplar d’El Corte Parisien, Sistema Martí, escrit per Carmen Martí de Missé l’any 1916. En una vitrina propera –els vidres i la fusta no amaguen que fa molts anys que el moble protegeix del pas del temps objectes per admirar – hi ha un fermall de plata de principis del segle XX; llueix esplendorós. Segurament, aquest és l’espai per a les joies de més valor, la vitrina. Just al prestatge de sobre, hi ha un guarniment de finals del segle XVIII, fet amb atzabeja i mareperla. Allà, també, un àlbum de fotografies del mateix període té un petit cartell escrit a mà, on hi diu: «Álbum de fotografías finales del 1800, preparado para guardar el arma, mitad fotos mitad caja. 250 euros». Acompanyats pel fil musical que sona dins de Loisaida, acabem davant d’un estoig del Barça amb la figura del seu mític jugador dels anys cinquanta, Kubala. A prop seu, una pilota original del mundial de futbol de l’Uruguai de 1930. Aquests últims objectes fan pensar que la zona on ens trobem ara està dedicada als objectes per a homes. Una coctelera, un cigarrer musical i un expositor de roba ple de camises, pantalons, jerseis i jaquetes.

«Si t’hi fixes, al final veuràs que no tenen cap coherència, hi ha de tot, són objectes molt especials», les paraules del fundador de Loisaida, Enric Vivas, amaguen que a la seva botiga la coherència l’aporta ell. Ho fa amb una selecció personal que destria els objectes amb ànima del passat comú. Amb Loisaida, Vivas narra a través de peces originals, la moda, les tendències, la cultura i els valors que han anat emergint, des dels anys vint, en la nostra societat. «Són coses que ens criden l’atenció, tenim més de mil objectes per vendre. Entre ells, una col·lecció de llibres antics molt especial», explica Vivas assegut davant dels vestidors de Loisaida.

Les cadires de fusta des d’on recorda com va néixer aquesta concept store, possiblement els anys quaranta ocupaven una sala de projeccions en algun poble o ciutat de Catalunya. Els patrons de roba retallats, fets de paper marró i plens d’anotacions, que pengen de les parets de la zona de vestuaris, haurien estat el primer pas d’un vestit d’alguna modista de Barcelona. «Quan vaig començar tenia vitrines amb objectes que no venia. Però això és un negoci. Tots els objectes em costa vendre’ls. Cadascun em recorda un viatge, un lloc, un moment que vaig viure quan el vaig comprar. Però quan venen vàries persones i et pregunten quin preu té, al final recordes que cal vendre. Tot el que hi ha a la botiga es pot comprar», diu Vives, mirant una caixa enregistradora de principis del segle XX que consta només d’un calaix de fusta i un rotlle de paper on s’anotaven les vendes a mà. «Si t’agraden els objectes antics, aquí pots passar hores», assegura.

 

Història sobre la història

El 2005, Enric Vivas va decidir obrir Loisaida en un local del carrer Flassaders del barri del Born de Barcelona. El 1441, també allà, hi havia hagut l’antiga fàbrica de la moneda de la ciutat, coneguda amb el nom de La Seca. Les cavallerisses d’aquella Casa de la Moneda són el lloc que ocupa des de fa deu anys Loisaida. «Va començar a partir d’una il·lusió meva. Quan tenia vint anys vaig treballar com a ajudant de dependent, després com a encarregat, després com a responsable de compres i, després, com a responsable d’una cadena de botigues amb uns quinze establiments. A partir de llavors, la meva carrera professional va orientar-se al món del disseny i vaig treballar per al grup Peyton, Meyba i Pulligan, on vaig ser responsable de producte. Però aquella petita part de botiguer dels meus inicis va tornar a sorgir. Vaig buscar el moment oportú. El 2005 vaig tirar endavant aquest projecte. Portava molts anys donant-li voltes. Volia fer una botiga que fos quelcom diferent. Volia que fos tan especial que també necessitava un espai que ho fos», explica el fundador de Loisaida.

Els inicis «no van ser bons i durant cinc anys la botiga va generar pèrdues». Vivas recorda que les persones del seu entorn creien que el projecte no funcionaria. La seva convicció, entusiasme i també «la complicitat dels proveïdors van proveir d’oxigen la botiga durant els primers anys». Vivas ho recorda així: «Els agradava el projecte que estàvem arrencant i van confiar en nosaltres, perquè van veure el nostre entusiasme. Ens deixaven producte en dipòsit, marge per pagar i retornar allò que no funcionava. Ens van ajudar molt i, per això, avui intentem fer el mateix amb les firmes que comencen i ens agraden».

 

Selecció de moda i música

A Loisaida, «el producte i la botiga estan per sobre de les marques». Per això, la selecció de moda que s’hi exposa no respon a les tendències de cada temporada, sinó als criteris de tria que Vivas aplica per crear la seva oferta: «Diré quelcom que sorprendrà. La moda tant me fa. Busco productes que m’agradin. La botiga està per sobre de la moda. Si els productes que venen les marques no m’agraden, no els compro, encara que siguin mundialment conegudes».

El resultat d’aquest criteri són peces de roba dissenyades i fabricades en proximitat, tant a Catalunya com a Espanya i Europa. Marques conegudes per la seva qualitat en l’elaboració del punt i el disseny, com ara Sita Murt, estan al costat de petites firmes emergents com Bjovuit o Pou Nou. Totes conformen la selecció de Loisaida, que intenta tenir l’exclusivitat en la venda a la ciutat i només una peça per cada talla.

La moda que s’hi ven passa a formar part d’un tot, es barreja amb altres objectes, amb altres firmes, amb bosses de mà i amb la música, que ho embolcalla tot. «Vam trigar sis anys a aconseguir que un segell discogràfic fes aquesta col·lecció de discs per a nosaltres. Hi trobes jazz, boleros, la música dels night clubs de Nova York als anys cinquanta, cançó italiana o música cubana. Una mica de tot, però sempre la primera edició que es va fer de la cançó. Roberto Valcárcel, de Vintage Music, ha fet aquesta col·lecció. Ell ha aconseguit els discs originals de l’època, n’ha netejat el so i els ha editat. I al final, et preguntes: i tot això, per vendre-ho només aquí? Sí, perquè això és molt especial i nosaltres venem més discs dels que algú es pot imaginar!», assegura amb il·lusió Enric Vivas, davant l’espai que ocupa la col·lecció de discs de Loisaida. La selecció d’estils musicals, com també el que hi ha a la botiga, és un homenatge a la barreja de cultures. També ho és el nom. Loisaida és el terme amb què els hispans denominen el barri del Lower East Side de Nova York.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]