Actualitat RSS

Menchén Tomàs, prop de dues dècades gaudint del disseny

15 octubre, 2013

Disseny de Menchén Tomàs / Menchén Tomàs

Sortir a buscar noves oportunitats de negoci als mercats internacionals. És l’objectiu, per als propers mesos, que s’ha marcat la firma de moda femenina Menchén Tomàs.

Olga R. Menchén i Francesc Grau Tomàs donen vida a Menchén Tomàs des del 1995. Gairebé dues dècades i encara els brillen els ulls quan descriuen detalls d’algunes peces icòniques de la firma. «La faldilla Clavel té 30 metres lineals en el darrer volant», explica Menchén. Recorden que aquesta peça l’han adaptada recentment, per al 45è aniversari de la nina Nancy. És un dels dissenys que continuen editant, any rere any, des del 1998. Potser és una forma de recordar-se que han de ser fidels a ells mateixos.

— Vàrem viure una època, quan érem molt més joves —els dos dissenyadors riuen amb complicitat— que volíem tenir content a tothom. Intentàvem adaptar els dissenys a allò que ens demanaven els nostres clients de les botigues multimarca.

— No pensàvem en el que volíem fer, sinó el que necessitaven els altres —concreta
Francesc Grau.

— Segurament per això, va ser una gran oportunitat començar a tenir punts de venda propis —aclareix la dissenyadora—. A partir de llavors, vam fer el que volíem, sense desviar-nos.

«Ens ho passem bomba!», exclama Tomàs amb la seguretat de descriure un estat d’ànim que comparteix plenament amb Menchén. De fet, una faldilla amb un volant de 30 metres és només la forma d’exemplificar la llibertat de creació que es permeten ambdós dissenyadors.

Vendre al món

Fins al 1998, van establir com a canal de comercialització les botigues multimarca. A partir d’aquell any, van endegar el disseny d’un nou projecte de comercialització. Botigues Menchén Tomás, per dirigir el seu futur i per créixer.

Primer, van escollir la ciutat on viuen: Barcelona. Després, Sevilla, Saragossa i Madrid.

Ara, però, és moment d’aturar l’expansió en el mercat intern i apostar fort pel mercat internacional. «A Espanya, és tot molt complicat des del punt de vista del consum. No podem obrir noves botigues. Durant el mes de setembre, estarem a París. Allà, ja tenim un punt de venda en una botiga multimarca. A la capital francesa hi trobarem gent de tot el món i podrem començar a fer prospecció de mercat i decidir cap on volem anar», expliquen des de Menchén Tomás.

Treball conjunt

«L’equip és tan important com el disseny. Si no es fa bé la interpretació dels dibuixos, la firma no funcionaria», assegura Olga Menchén. Tant ella com el Francesc estan convençuts que comptar amb un equip format per persones que porten més de 10 anys a la firma, és un dels grans valors que tenen: «Hem après tots junts. Mans com les d’aquí no són gens fàcils de trobar. La gent jove no vol cosir».

Menchén Tomàs dissenya i produeix a Barcelona. I els agrada subratllar la darrera part de la frase. «Fer les coses aquí és un valor en alça», explica Tomàs. «Serà un valor en alça», concreta ràpidament, Menchén.

És o serà. Però certament, ells tenen molt clar que el seu taller propi, els permet aportar qualitat i valor als dissenys de la casa. «Només pots aconseguir acabats de gran qualitat si fas un seguiment de prop de les peces. Quan fas produccions tan petites com les nostres, per controlar-les, has de ser a prop», explica Tomàs.

Tots dos se senten orgullosos d’un altre tret que distingeix clarament la firma. L’anomenen «descontextualització de teixits».

— Portem les sedes al carrer —posa com exemple el Francesc—. Barregem conceptes i teixits que no tenen res a veure.

— Fa molts anys, molts —explica l’Olga Menchén—, vam dissenyar americanes amb una pelfa que portaven els mariners del sud de França. Ara, és molt habitual veure
la pelfa en aquesta peça de vestir, però quan nosaltres ho vàrem fer, no ho era!

Avui, l’Olga Menchén porta uns pantalons de la casa. Estan fets amb el mateix teixit que s’utilitza per a les malles dels ciclistes. És un altre bon exemple d’aquesta descontextualització que els defineix i els inspira noves creacions.

Diversitat d’oferta

La tasca de disseny, però, ocupa només un 30% del temps d’aquests dos dissenyadors. La resta es distribueix entre les fases de producció, comercialització i relació amb els clients. De fet, aquesta és una altra de les característiques que creuen que els defineix com a firma. «Ens agrada el contacte directe amb els clients i a ells també. Ens ocupem de fer un assessorament molt de prop de les persones que entren a la botiga. I ho aconseguim, sobretot, perquè les responsables de botiga coneixen perfectament els dissenys i saben explicar per què una cintura és més alta o més baixa aquesta temporada», assegura Olga Menchén.

La firma catalana treballa «per a totes les parts i moments del dia» i ho fan tant amb col·lecció, peces de temporada, vestits de festa i núvia. «En realitat, el germen de la marca està en els vestit de núvia», aclareixen. Aquest ampli ventall de propostes com, també, les seves respectives responsabilitats com a docents en diversos centres  de moda de Barcelona, els permet assegurar que «el futur serà tan fantàstic com ho ha estat el passat».

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]