Actualitat RSS

Menjar vegà, vestir vegà

12 gener, 2017

Amapola Vegan Shop. Barcelona / Amapola Vegan Shop

La consciència vegana es trasllada al sector moda que ja ofereix alternatives, també a Barcelona, a la roba feta amb productes derivats dels animals.

—–

Per què vesteixes productes fets de pell o de llana si no menges carn ni peix? Aquesta pregunta porta a moltes persones que segueixen una dieta vegana, a buscar moda també vegana. I aquesta pregunta se la va fer l’empresària, Raquel Passola al 2011, quan va decidir crear Amapola Vegan Shop. És una de les tres botigues que hi ha a l’Estat especialitzades en moda vegana. Les altres dues estan a Madrid -Justoaki- i a Màlaga -Veganized. “Aquí pots trobar complements i sobretot sabates, que en cap cas procedeixen del patiment animal”, explica Passola sobre l’oferta del seu establiment.

Aquesta emprenedora va apostar en mig de la crisi econòmica, per endegar un negoci basat en un concepte totalment desconegut, la moda vegana. Assegura que l’origen de tot plegat va ser una inquietud personal: “Vaig buscar roba vegana per a mi i no en trobava. De fet, no era conscient ni tan sols que el que buscava es deia moda vegana. Volia peces que s’haguessin fet sense que un animal patís”. No va ser fàcil trobar-les i això, va animar-la a muntar un negoci que posés a l’abast del públic productes d’aquestes característiques. Durant els primers mesos de vida d’Amapola, va haver de fer una cerca exhaustiva per trobar proveïdors que podien garantir que els seus productes reunien tots els requisits. ”Quan parlem de moda vegana, jo ho miro tot. Ni els folres de les bosses, ni les etiquetes de les sabates, ni cap altre detall poden procedir de l’ús d’animals”, Passola diu això mentre agafa una petita sabata per a nens de la marca Victòria. Assenyala la pestanya amb el logotip de la firma que surt d’una costura i diu: “Miro fins i tot, si això està fet de pell!”. En aquest cas no ho està i per això, ven aquesta firma a la seva botiga.

 

Pell no

Trobar alternatives a la pell, la llana, la seda o als productes que utilitzen tints o químics testats en animals és una tasca complicada perquè encara no hi ha molta oferta dins d’aquest àmbit i el resultat són productes de preu mig i mig alt. “Va ser difícil fer entendre a les clientes que una bossa de mà que no és de pell val més de cent euros. Però mira aquestes bosses –diu mentre sosté un model de la marca canadenca Matt&Nat- són d’altíssima qualitat!”. Segons Passola en l’imaginari col·lectiu està profundament arrelada la relació entre les matèries  primeres naturals com la pell, la llana o la seda i la qualitat. Però ella considera que la tecnologia ha demostrat sobradament, que es poden obtenir materials sintètics d’alta qualitat que són “com a mínim, igual de bons que els que procedeixen dels animals”. En aquest sentit, recorda que “ningú qüestiona el valor de les peces esportives” que incorporen teixits tècnics, per millorar les seves prestacions davant de climes extrems, per exemple.

La micronappa és un dels materials que fan servir algunes de les marques de sabates que es poden comprar a Amapola Vegan Shop. Es tracta d’una microfibra d’alta qualitat, que té un aspecte molt similar al cuir de napa. És un producte d’alta tecnologia a partir d’una fibra teixida amb polièster que es caracteritza per ser transpirable i resistent i que la fa perfecte per substituir la pell natural. També el cautxú és una bona alternativa a molts materials d’origen animal. Per la seva elasticitat i  impermeabilitat  és perfecte per al calçat, per exemple.

“El veganisme representa una ruptura cultural”, diu Passola contundent. Es tracta d’una opció de vida que fa anys que té seguidors als EEUU o als països escandinaus. Al 2005, el documental Earthlings -que Passola recomana veure a tot aquell que vulgui més arguments per deixar de consumir productes no vegans- il·lustrava la dura realitat que envolta l’obtenció de matèries primeres procedents dels animals. Basant-se en els fets que s’hi exposen, per Passola resulta “incomprensible que avui encara es consumeixin aquests productes”.  La seva aposta empresarial és un granet de sorra –diu- per aconseguir un canvi de tendència que “eviti la crueltat sobre els animals”.

 

Veg-Friendly

L’èxit de la seva botiga, que ha “sobreviscut” una de les pitjors crisis econòmiques registrades a l’Estat, prova que l’estil de vida que promou Passola, el comparteixen cada cop més consumidors. De fet, el passat mes de març, Barcelona es va declarar ciutat “Veg-Friendly”. Una moció presentada pel grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya i recolzada amb els vots de Bcomú, CiU, el PSC i la CUP amb l’abstenció de C’s i el PP, va oficialitzar el compromís de la ciutat amb els valors de la cultura vegetariana i vegana. “Això ens ajuda, perquè situa Barcelona en el mapa mundial de les ciutats veganes”, explica. Entre els clients que ella té, també hi ha un bon grup de turistes que visiten la ciutat i s’han informat prèviament de l’oferta que té en aquest sector. Però a més, Amapola Vegan Shop esta situada al Barri de Gràcia de la ciutat de Barcelona, àrea caracteritzada pel consum de moda sostenible i ecològica que en els darrers anys, ha vist com creixia l’oferta d’aquest tipus de productes.

La moció aprovada per l’Ajuntament de Barcelona contempla a més, la creació d’un BcnvegPoint, o espai per a emprenedors –també per a consumidor i inversors- que com Passola han apostat pel veganisme. Aquest punt de trobada juntament amb una aplicació i una guia sobre les opcions vegetarianes del comerç de Barcelona, ha d’ajudar a popularitzar aquesta nova tendència de consum. Farà més fàcil també, trobar proveïdors per als futurs comerços que apostin per la moda vegana a la ciutat.

Mentrestant, Passola explica que la seva major il·lusió és aconseguir incidir en els hàbits de consum individuals dels clients. “Molts no saben què compren quan entren, simplement els hi agrada el producte. Però quan coneixen les seves característiques, es queden sorpresos i alguns reflexionen sobre el que això representa. De fet, hi ha clientes que han tornat a la botiga i m’han dit que s’havien replantejat motles coses. Premi! Això és una gran recompensa per a mi”, diu contenta Passola.

Els productes d’Amapola han de ser vegans. Però aquesta és una de les moltes condicions que caracteritzen l’oferta de l’establiment. Passola aposta també per la producció de proximitat “sempre que existeixi”, matisa i per la moda sostenible i ecològica “si la troba”. Aquesta combinació fa que a la seva botiga les tendències no siguin una prioritat. “Vull oferir productes que durin i amb uns preus raonables. Penso en la moda com quelcom que no has de canviar cada temporada”, conclou.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]