Actualitat RSS

Menkes, la botiga on les il·lusions es converteixen en realitat

26 febrer, 2018

Menkes posa a disposició dels seus clients un equip de professionals que s’encarrega de l'assessorament i la realització d'encàrrecs i creacions pròpies. / Menkes

El negoci de venda i lloguer de disfresses i tota mena de vestits i calçat per a la dansa, la gimnàstica rítmica, el flamenc i les arts escèniques fa de la qualitat i el treball artesanal els seus trets diferencials

—–

“Recordo perfectament la meva primera disfressa. Me la va comprar el meu pare a la botiga Selfridges de Londres. Jo tenia 9 anys”, explica Marc Menkes, fundador de Casa Menkes, un negoci inaugurat el 1950 i, en un inici, especialitzat en la realització de vestits regionals. Avui lloga i ven disfresses, vestits i calçat per a la dansa, la gimnàstica rítmica, el flamenc i les arts escèniques.

 

Els orígens

Menkes, fill d’un acabalat banquer de Tànger, va patir els revessos de fortuna que van afectar tantes famílies en els foscos començaments de la Segona Guerra Mundial. Refugiat a Madrid, va estudiar al Liceu Francès i va començar la seva trajectòria professional com a aprenent del modista català Marbel, que confeccionava vestits per a artistes de teatre i cinema. La passió de Menkes pel món de la fantasia i l’espectacle va fer que amb 21 anys obrís el seu negoci de vestits regionals, que posteriorment va passar a vestir i calçar, amb precisió de professional i paciència d’artesà, a actors, ballarins, cantants i estrelles de varietats, gimnastes i patinadors, entre altres.

 

Creixement

Del modest despatx madrileny a Nova York, on la firma ha obert el seu darrer establiment, hi ha més de mig segle de trajectòria marcada per la consolidació d’una xarxa nacional de botigues i tallers –a Madrid, Barcelona, Sevilla, Bilbao i València– i un showroom a Moscú.

“Malgrat l’expansió nacional i internacional i els acords comercials establerts amb empreses del sector, el negoci continua essent familiar, i dona feina, d’una manera directa o indirecta, a prop de 120 persones”, explica el fundador. I ha estat aquesta voluntat de créixer i d’obrir nous mercats el que ha portat a Menkes a superar moments difícils, com la crisi del 2008, “que fou un desastre; així i tot, hem aconseguit tirar endavant buscant nous mercats més forts i sostenibles i internacionalitzant la marca, que s’ha convertit en punt de referència obligat dins del sector”, remarca Menkes.

Tots els establiments segueixen la filosofia de Casa Menkes, basada en la qualitat del treball artesanal enriquida amb les aportacions de la tecnologia més recent, una atenció molt personalitzada, la passió per la feina i la fe en el treball en equip. Cal apuntar que la firma ha estat reconeguda en l’àmbit internacional en tres ocasions amb els Premis al Millor Vestuari.

 

Producció pròpia

Menkes posa a disposició dels seus clients un equip de professionals que s’encarrega de l’assessorament i la realització d’encàrrecs i creacions pròpies. “La nostra infraestructura i experiència ens permeten assumir projectes integrals o encàrrecs especials a qualsevol escala: des d’una peça única d’alt disseny per a una gala o un espectacle televisiu, fins al vestuari complet d’un exèrcit de figurants en una megaproducció cinematogràfica. En aquesta època en què, amb el suport del disseny informatitzat, la producció tecnificada i massiva domina pràcticament tots els àmbits, Casa Menkes defensa els valors que han forjat la seva reputació”, afirma el fundador de l’empresa.

En els tallers de confecció de què disposa, o en tallers provisionals muntats expressament en teatres, els equips de professionals de Menkes treballen en col·laboració amb clients, estilistes i directors artístics per trobar junts les solucions que millor s’adaptin a l’estètica i les necessitats de cada espectacle. “Tota la producció és pròpia, i defensem el producte nacional”, remarca Marc Menkes.

 

Clients d’arreu

La professionalitat de la firma els ha permès fidelitzar clients com la Metropolitan Opera House i The Ràdio City Hall Rockettes, de Nova York, a més de Le Cirque du Soleil, el Lido i el Crazy Horse, de París, entre altres. A més, el gran bailaor Antonio Canales i la jove bailaora gaditana Macarena Ramírez són dues de les estrelles del flamenc que confien en Menkes, juntament amb altres figures de l’espectacle tant nacionals com internacionals, així com companyies teatrals i organitzacions esportives que encarreguen el disseny, la confecció o la realització completa del seu vestuari històric o contemporani, típic o de fantasia.

 

Més de 10.000 vestits

Avui, als magatzems de Menkes hi trobem més de 10.000 vestits. “Intentem satisfer les necessitats dels nostres clients, tant el que busca una disfressa per Carnestoltes com el professional de la dansa o l’espectacle. Per exemple, en el món de l’espectacle, tant el vestuari com el calçat estan sotmesos a la dura prova dels escenaris. Per aquest motiu, la imaginació ha d’aliar-se amb unes característiques específiques de qualitat i resistència, i amb el rigor històric en el cas dels vestits d’època”. Per garantir l’exactitud històrica de peces i complements, Menkes compta amb una impressionant biblioteca de consulta contínuament actualitzada sobre vestuari, calçat i accessoris d’època.

“Enguany l’estrella indiscutible és l’Unicorn (a l’estil Kigurumi) i el personatge d’Harley Quinn, en la secció de compra, mentre que en la de lloguer estem tenint molta demanda d’un clàssic: els venecians”, explica el propietari i fundador de Menkes. Avui, llogar un vestit a Menkes té un preu d’entre 40 i 50 euros, aproximadament.

 

Botiga virtual

Per complir amb les demandes d’una clientela internacional que no para de créixer, Menkes ha adoptat les més modernes tecnologies i ha apostat per la venda per internet, “una parcel·la que aporta valor al nostre negoci i que vàrem entendre que era molt important”, comenta Cristina Font, responsable de Comunicació, Màrqueting i e-Commerce de Casa Menkes. Actualment, la firma té operatives les adreces menkesflamenco.com i sasakimenkes.com, on es pot adquirir tota mena de productes de les divisions de Flamenc i Gimnàstica, i la previsió és ampliar tota la part on line.

“Alhora, també donem molta importància a les xarxes socials, ja que són el nostre aparador digital, i a banda de tenir presència a Instagram i Twitter, estem incorporant a les xarxes el nostre perfil relatiu a #BalletMenkesGirls, i treballem amb la possibilitat d’un outlet i poder facilitar fotografies als clients de material que ens demanen, per veure si encaixa amb les seves necessitats”, afegeix Font.

 

Projecció de futur

Fidel als seus començaments, Casa Menkes continua essent una empresa orgullosa de fer la feina ben feta i que sap que compta amb l’estima dels seus clients nacionals i internacionals. Entre els projectes de futur, la firma treballa per mantenir el lideratge en el sector, potenciar el vestuari teatral i continuar el pla marcat per tenir la millor sabateria flamenca, i sempre sense abandonar l’alta qualitat que caracteritza tots els seus productes.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]