Actualitat RSS

Més indústria i més moda a Barcelona

10 febrer, 2012

Aldo Martins 080 Barcelona Fashion

“Una societat sense moda no funciona perquè és essencial per crear indústria, treball i fins i tot país”, eren les paraules del modista Pierre Cardin que ressonaven a la capella de Santa Àgata de Barcelona, davant de més de 400 persones, principalment estudiants i joves talents de la moda. Cardin va tancar amb brillantor una setmana de la moda de Barcelona plena d’iniciatives pensades per subratllar la importància del binomi moda i indústria.

El modista va desgranar la seva particular visió de la moda concebuda durant més de 50 anys de trajectòria; una professió que va modelar al costat del gran mestre de la moda Christian Dior. La seva lliçó magistral, acompanyada per una desfilada amb més de 200 dels seus dissenys, sintetitzaven el millor d’una setmana en la que Barcelona unia esforços i certàmens per subratllar el seu caràcter més creatiu i la seva centralitat en el sector del disseny i la indústria de la moda.

A la ja novena edició de la 080 Barcelona Fashion i la sisena de la fira The Brandery s’hi sumaven dos esdeveniments més: un de nou, la primera edició d’ASVOFF, el Festival Internacional de Cinema i Moda, que se celebra a París i d’altres ciutats com Nova York, Tòquio, Milà o Londres; i l’altre, el Modafad, un certamen ja consolidat com a plataforma de llançament dels talents més emergents, que enguany portava per títol Apocalipsis, en un indici premonitori d’un futur incert de cara a la propera edició, la número 33.

Les xifres de tota aquesta conjunció de plataformes porten molts zeros al darrera –per exemple, 30 mil visitants a The Brandery, 12 mil a la 080 Barcelona Fashion i més de 450 curts a ASVOFF, entre d’altres–, i això fa que dissenyadors joves i empresaris consolidats valorin positivament l’esforç que els principals responsables de la promoció del sector han fet per subratllar les diferents cares del prisma de la moda.

Diferenciació i excel·lència

Alexis Reyna, autor de la col·lecció guanyadora de la 080, amb el títol Hot Shade, assegura que després de tres edicions desfilant veu “una evolució molt positiva en aquesta passarel·la”. I afegeix: “Barcelona ha de lluitar per ocupar un espai amb identitat pròpia dins la moda, seria un paper com el de Cannes o Sundance, si fem un símil amb el cinema”.

Les paraules d’aquest creador complementen la visió del gerent del Consorci Comerç, Artesania i Moda de la Generalitat, Miquel Rodríguez: “Un projecte d’aquestes característiques precisa de fer petits passos i, sobretot, que allò fet quedi consolidat al màxim”. És per això que ara, segons Rodríguez, “toca caminar envers l’excel·lència del producte 080 Barcelona Fashion. Per tant, perseguir el màxim nivell dels dissenyadors que hi participin, el màxim nivell de les marques, i donar la màxima personalitat i diferenciació a les diverses propostes que formen part de la plataforma de promoció de la moda de Catalunya, que és la 080 Barcelona Fashion”.

Entre aquestes propostes hi ha la voluntat de seguir reservant un lloc per a la indústria de la moda catalana. Messcalino ha sigut una de les marques del sector tèxtil que s’ha sumat enguany a la nova aposta 080 360º, o el que és el mateix: la secció on el disseny i la indústria es mostren com a factors diferencials de la moda catalana.

Agnès Ros, cofundadora de Messcalino, assegura que participar al 080 “és un bon repte per a empreses com la seva i que s’ha de mantenir en el futur”. Aquesta firma igualadina, fundada el 1988 i que exporta a Europa, el Japó i els EEUU, veu necessari treballar conjuntament, com s’ha fet en aquesta ocasió, en les properes edicions de la 080. Al juliol, Messcalino repetirà com també ho farà Aldomartins. Tant per a Martí Bisbal, segona generació familiar dins d’Aldomartins, com per Ros, la seva primera participació en aquest aparador ha estat més que positiva.

Les xifres

“Fa més de 35 anys que existim com a marca i 15 que vàrem sortir a buscar nous mercats. A més, fa 3 temporades que estem als EEUU i més del 80% de la producció va als clients internacionals. És bo potenciar també la marca a casa i estem contents de poder-ho fer en aquesta passarel·la”, explica Bisbal. La 080 també va comptar amb grans marques de bandera de la indústria, com ara Mango i Desigual. Tot plegat perquè a Catalunya existeix un ecosistema del sector tèxtil format per més de 1.700 empreses i 100.000 professionals, inclosa la distribució tèxtil, que representa el 4,6% del PIB industrial de Catalunya.

Aquesta força del sector també acompanya la fira The Brandery, que ha arribat a la seva sisena edició i que continua treballant per ser el referent del sector al sud del Mediterrani. L’inici de la fira va ser la celebració del 50è aniversari de la firma Andrés Sardà amb la col·lecció de bany Goldie. Hi havia més de 135 marques expositores, el 30% de les quals estrangeres (principalment de França, Itàlia, Portugal i el Regne Unit), l’objectiu de les quals era, com en les darreres edicions, demostrar que més enllà d’una fira de moda, The Brandery és, com va assenyalar Custo Dalmau de la firma Custo, una experiència per als “minoristes, distribuïdors i creadors”; un hub de tendències i activitats a l’entorn de la paraula “moda” que s’apropa no només a professional sinó també al públic en general. L’aposta és unir en un mateix espai els públics que fan possible la força d’aquest sector i, per això, la propera edició ja està en producció.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]