Actualitat RSS

Mig segle de lideratge en el sector nupcial

26 maig, 2014

Exposició 50 Love stories de Pronovias / Pronovias

Pronovias compleix 50 anys. Ho ha celebrat a Barcelona amb una exposició retrospectiva i la seva desfilada anual en el marc de la Bridal Week, dos actes que han atret professionals de tot el món.  

Unes mans nerviüdes donen la benvinguda als visitants de l’exposició de Pronovias. Són mans que han treballat moltes hores, mans que cusen amb delicadesa i perfecció. La seva bellesa «no és estètica, rau en la saviesa que atresoren», explica la comissària de l’exposició «50 Love stories de Pronovias», Charo Mora.

Sota aquestes mans, hi ha els maniquins amb les glassetes i els primers patrons que han de donar vida a un vestit Pronovias.

«Aquí és on comença sempre tot, amb aquest treball manual i precís de cosidores com la Carmen, la Paquita i moltes altres persones. És l’embrió del procés d’elaboració d’un vestit i ha de ser el punt de partida per veure l’exposició», revela la comissària.

Hem quedat amb ella per conèixer com ha escrit el relat dels 50 anys d’història de Pronovias a través dels seus vestits. En aquesta cita, ens unim a una cinquantena de periodistes «sobretot d’Itàlia i dels EUA» —concreta Mora—, que han viatjat a Barcelona per assistir als actes de celebració de l’aniversari de la firma. També hi ha algun retailer entre els visitants d’avui. Tots ells estan aprofitant les últimes hores abans de la desfilada que s’ha de celebrar al Pavelló d’Itàlia de Fira de Barcelona per veure aquesta recopilació única del treball de Pronovias.

Tot el món

«Sóc distribuïdora dels vestits de Pronovias a l’àrea del Carib. Allà és una firma emergent que està fora de l’abast de la majoria. Els seus dissenys són molt cars en aquella zona i estan destinats a segments exclusius de consumidors», explica una de les assistents a la visita guiada a l’exposició. L’acompanya una altra retailer, en aquest cas del Canadà, que afirma: «Al meu país, ja farà prop d’uns 10 anys que Pronovias s’ha convertit en una firma molt coneguda».

A més de reunir uns pocs retailers, la visita d’avui està adreçada a captar l’atenció dels periodistes internacionals i a traslladar-los un missatge clar: «Pronovias fa 50 anys que vesteix les núvies del món, oferint-los artesania, qualitat i disseny».

És per això que es rep als visitants amb un text que explica que quan Alberto Palatchi Bienveniste, pare de l’actual president, va arribar a Barcelona el 1914 duia la seva maleta «plena de teixits i puntes de materials preciosos». La qualitat ja era llavors un valor cabdal del producte que volia oferir la família Palatchi. I així ho subratllen en l’exposició que s’ha pogut veure durant una setmana al Convent dels Àngels de Barcelona.

«Aquí també es vol homenatjar els materials i els teixits. La firma treballa amb els pocs artesans que queden a Barcelona. Estan en tallers centenaris on encara fan brodats, tocats o treballen les plomes», explica detalladament Charo Mora davant l’expectació de la majoria dels periodistes i, també, l’admiració explícita d’alguns d’ells que lloen cadascun dels models i enregistren la visita amb els seus dispositius electrònics.

«Pronovias és una de les firmes més importants i la seva desfilada és el millor show del sector a nivell mundial», ens explica la directora de moda de la revista Brides dels EUA, Rachel Leonard. La seva editora subratlla, a més, que «complir 50 anys en aquesta indústria és molt difícil». Ambdues asseguren sentir-se meravellades amb el recull històric de vestits d’aquesta exposició. Gràcies al treball de l’organització s’ha pogut aconseguir alguns dels models més antics de la casa. En concret, destaquen dos vestits que daten del 1973 i estan firmats per Pedro Rodríguez. «Provenen d’una de les col·leccions privades més importants d’Espanya i són la millor manera d’explicar com Pronovias va ser pionera a fer possible el ready to wear per a totes les núvies», afirma Mora.  

El present els oferia futur

«L’aventura creativa de Pronovias s’inicia el 1964 quan Alberto Palatchi Ribera decideix, juntament amb el seu pare, crear la primera firma de moda nupcial espanyola», narra l’exposició en un dels seus suports visuals. «A l’inici de la dècada dels 60, era molt car fer-se un vestit de núvia per un únic dia. Pronovias va tenir la idea de fer un producte a mig camí, entre l’alta moda i els dissenys per al gran públic. És així com neix el concepte ready to wear aplicat a la moda nupcial», assegura Charo Mora fent èmfasis en el caràcter pioner i rupturista de l’oferta de Pronovias en aquells anys.

Aquesta iniciativa empresarial liderada pels Palatchi va donar accés als vestits de núvia com avui els coneixem a un gran número de persones. En paral·lel, també es van produir canvis significatius en l’estètica dels vestits nupcials. «El ready to wear simplifica moltíssim el patronatge, ja que els patrons són mecànics i això es pot veure, per exemple, en aquest vestit que destaca per unes línies molt pures», segueix explicant la comissària alhora que assenyala els dos models de Pedro Rodríguez.

Els vestits de Rodríguez són també una prova que, per primera vegada, es mira cap a la joventut per inspirar-se i trobar noves formes per a la moda femenina. «Als 60 i 70 és el primer cop que es mira cap a la joventut i Pedro Rodríguez ho fa en aquests models de Pronovias. Ell era el gran dissenyador de la haute couture de la moda espanyola i Pronovias va ser capaç d’apropar-lo a les núvies», destaca Charo Mora.

Innovació sempre

Les 50 peces de l’exposició de Pronovias narren, en definitiva, els 50 primers anys d’història de la firma. Ho fan subratllant els canvis estilístics, estètics i conceptuals del producte. Sintetitzen l’evolució de les tècniques de producció i, sobretot, els somnis de les dones que els duien i la societat en què van néixer.

Cinc conceptes estructuren la visita. Entre ells, d’una banda, les siluetes. I per fer-ho, es dedica un espai a repassar les sis siluetes bàsiques a partir de les quals neixen els vestits de la firma: el kaftan, l’halter, el rellotge de sorra i la sirena. I de l’altra, hi ha un esforç per explicar com la camisa i el vestit de núvia es van unir gràcies a la creativitat de l’anterior dissenyador de la casa, Manuel Mota. Ell va voler materialitzar amb aquesta unió la seva recerca de nous codis estètics. «Aquesta metàfora sorgeix a l’inici del segle xxi i des de llavors, el vestit ‘camisero’, com es coneix a la casa, és una icona que no ha deixat d’evolucionar», assegura Charo Mora.

Les ciutats de Milà i també de Nova York tindran ara el privilegi de gaudir d’aquest recull històric en forma de vestits que ha preparat Pronovias per celebrar el seu 50è aniversari.

En paral·lel, a més, la firma ha anunciat l’adquisició d’un local de mil metres quadrats a la Rambla de Catalunya de Barcelona, per situar-hi la seva nova flagship store. Amb aquesta compra, Pronovias deixarà la via de luxe per excel·lència de la capital catalana, el passeig de Gràcia de Barcelona i se situarà a l’eix comercial paral·lel a aquesta avinguda.

A més d’aquesta adquisició, la companyia ha anunciat un nou pla d’expansió amb el qual preveu duplicar els seus punts de venda arreu del món, en els propers 5 anys. Tota una declaració d’intencions que demostra que vol seguir complint anys de la millor forma que sap fer-ho, dissenyant vestits de núvia i apropant-los al consumidor.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]