Actualitat RSS

Miss Kleckley, de l’online a l’offline

22 febrer, 2016

Miss Kleckley Store / Miss Kleckley

Sabatilles, moda i cultura urbana en clau femenina. L’aposta de Miss Kleckley va néixer com un bloc i té ja una botiga física i una en línia.

—–

«Sempre penso que he fet el camí a l’inrevés. Primer, vaig obrir el bloc, després la botiga a Internet i més tard, la botiga física. Normalment, es comença just pel contrari. Però el nostre gran avantatge és que el públic en línia ja ens coneixia, i teníem com a punt de partida el vincle de confiança que havíem construït des del 2009», relata l’empresària i fundadora de Miss Kleckley, Marina Jiménez.

Han passat set anys des que va obrir el seu bloc, amb el mateix nom que el que ara és una empresa que comercialitza productes multimarca relacionats amb el món de la cultura urbana i, sobretot, amb el de les sneakers, així com també col·leccions pròpies. «La meva passió per les sabatilles esportives em va portar a aprofundir en la història que hi ha darrera de cada silueta que surt al mercat. A més, volia entendre el perfil sociològic dels col·leccionistes d’aquest tipus de producte. És un món apassionant! Però hi ha moments en què pots arribar a odiar-lo, perquè hi ha una gran obsessió per adquirir sabatilles d’aquest tipus», assegura Jiménez.

La seva formació, com a publicista i analista de tendències, li va donar les eines necessàries per convertir la passió per les sneakers en una publicació de referència. De fet, el bloc Miss Kleckley va ser un dels primers canals de comunicació de l’Estat dedicat a aquest subsector de la moda, des d’una perspectiva femenina. «Ara, les coses han canviat, hi ha moltes noies que utilitzen l’Instagram per mostrar les novetats que han adquirit. En certa mesura, em sento pionera d’aquesta tendència», assegura l’autora.

Crear públic

El pla d’empresa no estava escrit quan Jiménez va penjar el primer article, l’any 2009. Fins aleshores havia publicat en una altra reconeguda bitàcola del sector de les sneakers, 25gramos. Per a aquella pàgina, escollia els continguts que volia i publicava sobre el que més li agradava, però aviat va sorgir la necessitat de «tenir un espai personal». L’any 2014, quan el seu propi bloc va ampliar el públic lector, els seguidors li van preguntar per què no obria una botiga en línia. «El bloc em feia estar activa, seguir investigant, aconseguir contactes. Sóc publicista i sempre m’he dedicat a l’entorn en línia, ja sigui com a relacions públiques, community manager o fent investigació netnogràfica», explica aquesta emprenedora nascuda a Sevilla, i que va especialitzar-se en investigació de tendències i coolhunting a l’escola de disseny Elisava, de Barcelona. La botiga en línia va ser gairebé un pas natural gràcies als coneixements sobre marques, dissenyadors, proveïdors i tendències acumulats durant la seva primera trajectòria com a autora del bloc Miss Kleckley.

Va obrir la botiga a Internet, primer centrada en el públic interessat en el nail art, o art sobre les ungles. Una tendència que va conèixer durant la seva estada a Bristol, i sobre la qual va aprofundir contactant amb professionals dels EUA i d’Alemanya. «Havia de ser una simple botiga de pintaungles, però va començar a desvariejar. Vaig trobar marques increïbles de roba i vaig sentir que havia de donar forma al concepte que havia treballat al bloc durant tants anys». Jiménez es refereix a firmes com Lazy Oaf, The White Pepper o Baby-G. Totes aquestes, i moltes més, ara es poden adquirir també a la botiga física. Les va conèixer gràcies a la recerca constant a la xarxa: «Dedico moltes hores a la setmana a mirar webs, salto d’una pàgina a una altra, visito els perfils de les influencers a les xarxes socials… Cal estar constantment en moviment!».

Complementaris

El pas de la botiga en línia a la física el va fer també escoltant el seu públic. Uns clients que estan molt acostumats, encara, a tocar i provar-se el producte: «A l’entorn en línia les pautes d’acció te les dóna l’audiència. Cal escoltar i analitzar. Per això, ens vam replantejar la nostra situació i vam obrir un primer corner al Raval. Ens ho demanaven. Després, gràcies a la bona acollida i al fet que vam aconseguir ser distribuïdors a Barcelona de Lady Oaf, vam veure que calia un espai més gran. A dia d’avui, ja no podria entendre Miss Kleckley Store sense la botiga física. Les dues aporten valor i potencien la confiança del públic».

Jiménez creu que els clients espanyols encara «no estan cent per cent preparats per a la compra en línia». I afegeix: «Les persones necessiten tocar, provar i veure per confiar. Sobretot, si es tracta de roba i de noies. Al públic masculí no li importa tant que una peça no li encaixi del tot bé. Són més naturals». En aquest sentit, sobre els models de negoci de moda que operen en exclusiva a la xarxa i que, per tant, només tenen botigues virtuals, la responsable de Miss Kleckley assegura que no hi ha una fórmula per a tothom igual, i insisteix que cal «escoltar el públic», com ella ha fet, i després decidir.

La marca pròpia

Per això, i donant resposta a la demanda creixent, Jiménez no només ha ampliat els canals de venda, sinó també les col·leccions. D’una banda, ha incorporat més marques de moda i, en breu, també d’sneakers. De l’altra, està impulsant poc a poc la seva firma pròpia, amb el mateix nom que la botiga: «Darrera hi ha RulBayo, com a dissenyador, i jo, que porto la part d’estratègia, màrqueting i contacte amb els proveïdors i distribuïdors d’altres botigues nacionals». L’aposta de marca pròpia es concreta en edicions limitades, unisex, que s’inspiren en les sneakers: «Són dissenys atípics i amb una gran càrrega simbòlica. Les dues últimes col·leccions homenatjaven les Jordan Aqua i la combinació de sabatilles esportives i fast food. Les vam anomenar Sharky Aqua i Fast Foot. Sempre intentem treballar el concepte d’on sorgeix el disseny, crear una història i ser una mica sarcàstics. El nostre target és el públic que s’apassiona amb les sneakers com nosaltres». Aquesta fórmula els ha donat molt bon resultat i les seves col·leccions, produïdes a Barcelona, es poden trobar, no només a la botiga de Miss Kleckley, al cor del barri de Gràcia, sinó també a d’altres punts de venda de l’Estat.

Per tot plegat, Marina Jiménez és una bona font per demanar consells sobre la posada en marxa d’una botiga en línia i d’una de física en poc temps. Ella ho ha fet amb un any de diferència. Coneix els entrebancs que hi ha en aquest camí, i les respostes per aconseguir que tot funcioni. Sap algunes fórmules que milloren les vendes virtuals i en persona. Les resumeix així: «A la botiga física, cal pagar un lloguer, organitzar esdeveniments, crear aparadors i en la botiga en línia també cal invertir. Hi ha persones que es pregunten per què no venen. Cal fer una inversió, si vols vendre a Internet. A nosaltres ens donen molt bons resultats els anuncis a Facebook i, sobretot, l’anàlisi constant de les dades de visites. A partir d’aquí, elaborem i adaptem l’estratègia». Sobre la necessitat d’atraure tràfic a la botiga virtual, Jiménez explica que un dels grans actius per aconseguir-ho ha estat el contingut del seu bloc. A dia d’avui, els seus articles encara surten a les primeres posicions dels motors de cerca, quan s’introdueix una marca de les que ella parlava al bloc de Miss Kleckley fa anys.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]