Actualitat RSS

Mosquetón uneix diversitat i moda

28 novembre, 2016

Begoña Relats, fundadora del projecte empresarial Mosquetón / Mosquetón

El projecte fundat per Begoña Relats, Mosquetón, ha vist la llum enguany i té com a missió col·laborar amb la integració de persones amb discapacitat en el mercat laboral.

Fer bosses de mà, complements de moda o peces de bijuteria són tasques perfectament assumibles per a una persona amb discapacitat. Per això i a poc a poc, les empreses confien parts del seu procés de producció a entitats que formen aquestes persones per treballar. El nou projecte que ha endegat Begoña Relats, l’empresa Mosquetón, persegueix precisament aquest objectiu. “Aposta per la diferenciació de les persones com un valor”, aclareix l’empresària. Darrera de Mosquetón, hi ha una marca urbana, positiva i valenta que comercialitza bosses de mà i complements, a mig camí entre les tendències i la moda més intemporal, sempre amb un toc de creativitat.

 

Lligam amb la moda

La relació de Relats amb el món de la moda es remunta al seu naixement. La seva mare, Maite Alberdi, que era modista la va introduir al sector. Durant la primera dècada del segle XXI, a més, va estar al capdavant de l’empresa de complements Aïta, firma que va arribar a tenir una seixantena de botigues repartides per tot l’Estat i que va fundar la seva mare. Al 2014, l’empresa familiar va passar a mans d’altres accionistes, però encara avui, el negoci de la moda continua sent la continuació natural de l’esfera personal de Begoña Relats. La missió és ara completament diferent. Es tracta de vendre moda sí, però de visibilitzar el talent i les possibilitats de les persones amb discapacitats o com Relats matisa “amb capacitats diferents”.

Aquest és el primer any de vida de Mosquetón i “encara hi ha molta feina per fer”, assegura la seva fundadora. De moment, la firma treballa amb la Fundació Nou Xamfrà i té previst col·laborar amb altres tallers i entitats similars, a partir del proper any.  A la fundació Nou Xamfrà, asseguren que pensen “més en les capacitats que en les dificultats”. Ells s’encarreguen de realitzar les bosses de mà de Mosquetón. Begoña Relats ha dissenyat aquest complement per a una dóna “dinàmica, que aposta per la comoditat i que a més, considera la diversitat com un valor”. Les bosses tenen la singularitat que poden portar diferents nanses subjectades amb mosquetons.  Aquesta peça juga un doble rol en la firma, no és només el seu nom, sinó també un missatge d’optimisme i d’alegria cap a la vida. “La idea que vull transmetre amb el nom és la d’unió i lligam”, resumeix la creadora.

 

Qualitat i disseny

El projecte de crear Mosquetón està estretament vinculat al naixement del fill petit de Begoña Relats, en Santi.  “La seva història ha sigut un camí difícil, però hem anat superant tots els obstacles. La paraula Mosquetón, resumeix la imatge d’aferrar-se a la vida”, afegeix.  A més, totes les bosses de mà de la col·lecció de Mosquetón tenen nom de muntanya. Relats  explica que tant a ella, com a la seva família, els hi agrada molt la natura. I continua reflexionant sobre el nom de la seva nova empresa: “Per nosaltres, és una paraula forta, amb caràcter que transmet la visió de la marca. A més, el mosquetó aguanta la corda de les bosses i és una peça que les embelleix”.

Les bosses de mà de Mosquetón són un producte artesanal que es fa seguint un procés manual, als tallers de la fundació amb qui col·labora l’empresa. “Els acabats són molt bonics, estan molt ben cosits i el resultat és un producte molt ben fet. M’han deixat sorpresa de la bona feina que fan!”, diu il·lusionada. Per aconseguir-ho, fan servir pell i teixits naturals principalment procedents de l’Estat, França i Itàlia. “Són matèries com el lli, el cotó o la llana amb les que sempre busco l’originalitat i la diferència pel que fa als estampats i les trames. Després afegeixo petits detalls en color fluor, per donar-los un estil modern”, descriu Relats.

A través d’aquestes bosses i també dels altres productes que està incorporant la firma, Begoña Relats vol contribuir a canviar el missatge que hi ha darrera del concepte “discapacitat”. La seva aposta és difondre un discurs més optimista que recorda les moltes habilitats de persones com el seu fill. “Es tracta de subratllar el que ells poden fer i fan molt bé. Es parla poc de la feina que fan i de tot el que poden aportar a la nostra societat”, explica  l’emprenedora. Coneix de primera mà el potencial que poden tenir i desenvolupar les persones amb discapacitat formades, i per això, assegura que cal treballar perquè puguin integrar-se en feines més diverses. “Cada vegada hi ha més entitats que fan possible que ells puguin estar preparats per a la vida real. Però encara cal fer molta feina”, diu convençuda.

 

Futur ple de noves fites

Tot i que el projecte de Begoña Relats té pocs mesos de vida, l’empresària compta amb una àmplia experiència en el sector. Ja sigui a l’empresa familiar Aïta, com anteriorment, en altres firmes de moda, Begoña Reltats ha tingut l’oportunitat de conèixer molt bé els millors proveïdors del sector, tant a Europa com a països de l’Àsia. Sap com funciona el sector retail i  en concret, el dels complements. Aquest coneixement està ara, al servei de Mosquetón. A més, de la seva pròpia experiència, Relats també ha tingut l’assessorament de la Cambra de Comerç de Barcelona a través del programa de “Diagnosi Comercial”. “M’ha permès definir bé l’estratègia de la marca i la seva visió. He enfocat el projecte i he comptat amb l’opinió d’altres persones. Contrastar els teus plans amb altres persones que treballen en sector diversos, sempre t’ajuda a millorar”, explica.

La venta dels productes de Mosquetón es realitza a través de la web, en un showroom de la marca, ubicat a la ciutat de Barcelona i en diferents mercats de moda en els que participa la firma. “Són un bon lloc, per poder explicar a les clientes, la història que hi ha darrere dels nostres productes”, diu Relats referint-se als mercats.  El seu objectiu pel 2017 és aconseguir fer créixer la marca i el seu impacte social, a través de més col·laboracions amb nous tallers. També creu que és important de cara a l’any vinent, incorporar inversors externs que recolzin el projecte. Finalment, i a mig termini, no descarta tampoc, l’obertura d’un punt de venda i l’expansió internacional.

 

Aquest contingut s’ha elaborat en el marc del Pla Integral de Suport a la Competitivitat del Comerç Minorista d’Espanya 2016, finançat per la Secretaría de Estado de Comercio del Ministerio de Economía y Competitividad i per la Unió Europea (FEDER).

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]