Actualitat RSS

N.u.s.k neix després de parar per agafar noves idees

21 febrer, 2017

Disseny de la firma N.u.s.k / N.u.s.k

N.u.s.k és moda local, disseny atemporal i teixits ecològics. L’aposta és de la dissenyadora Sònia Tebé, qui crea la firma després de passar per grans marques.

—–

“És un producte especial perquè té una estètica i una ètica. Explica una història”, amb aquestes paraules resumeix la dissenyadora Sònia Tebé, l’essència de la seva firma de moda. Fa cinc anys, va decidir posar un punt i seguit en la seva carrera professional. Fins llavors, havia treballat per grans marques del sector com Sita Murt i Hoss Intropia. “No estava dins l’àmbit del fast-fashion, on les empreses treuen col·leccions noves cada setmana. Per sort, treballava en un sub-sector de la moda on dissenyàvem a un any vista. No hi havia una pressió per complir amb els temps, tan potent com la que tenen les altres marques”, recorda subratllant les avantatges de no haver entrat en el ritme trepidant que caracteritza les grans cadenes de moda. Durant quinze anys, Tebé va ser dissenyadora per altres firmes. Viatjava de fira en fira, per conèixer les últimes tendències en teixits que després hauria de fer servir per a les col·leccions que dissenyava. En cada nova visita a una d’aquestes fires, recorda que veia com creixia l’oferta de productors de teixits ecològics i certificats i afegeix: “Estava molt interessada per l’alimentació saludable i l’ecologia, sempre ho he estat. Vaig començar a investigar i vaig veure que a les fires es mostraven molts teixits d’aquestes característiques, com també tints sostenibles. Va ser això el que em va portar a pensar, quan vaig parar per agafar noves idees, que podria tornar al món de la moda, però fent quelcom que s’emmarqués dins d’aquest àmbit”.

El treball de Tebé s’adreça a un segment de consumidors creixent que té inquietuds sobre l’origen del que compra i del que vesteix. Ella va fer l’aposta fa cinc anys, tot i que N.u.s.k no va veure la llum fins al 2014. Llavors, ja tenia la intuïció que aquest públic creixeria. El temps li ha donat la raó i la seva intuïció es confirma quan un es fixa en les marques que ofereixen moda sostenible i que han nascut en els darrers anys, només a Barcelona. Un centenar d’empreses d’aquest sector –incloent proveïdors de teixits, i tallers de confecció- s’ha organitzat entorn a l’Associació de Moda Sostenible de Barcelona i organitza cada any, el Barcelona Ethical Fashion Festival que en la darrera edició, celebrada al novembre del 2016, van acollir 45 firmes de moda sostenible i va rebre més de quatre mil visitants. A més de l’aposta pels teixits ecològics, Sònia Tebé també treballa amb tècniques d’upcycling. És a dir, dissenya reutilitzant teixits i roba ja existent. “Utilitzo retalls de denim reciclat i també de pell. Aquestes peces contribueixen al reciclatge de la roba i tot i que no són estrictament ecològiques, també formen part de la moda sostenible”, explica.

 

Aixecar l’estructura

Donar forma a N.u.s.k i posar en marxa l’estructura empresarial mínima per fer funcionar la marca, va requerir més de dos anys. Durant aquest temps, la dissenyadora i ara també empresària, va redactar el pla d’empresa, va cercar proveïdors i va concebre, com ella diu, la història que hi ha darrera de cada producte de la firma. Això no és més que els valors i la missió que inspiren N.u.s.k. Es tracta del destil·lat de quinze anys d’experiència treballant per compte aliè i uns quants més, estudiant curosament el desenvolupament de la moda ecosostenible a nivell internacional.  “Vaig fer un alto en el camí per agafar noves idees. Volia fer quelcom amb un disseny de qualitat que perdurés i que estigués produït en proximitat. A més, no volia renunciar a incorporar les tendències”,  explica la creadora de N.u.s.k. Ràpidament matisa però, que ella no està “constantment pendent de les tendències” i que la seva roba supera les limitacions imposades pels referents de les passarel·les i ofereix peces que van més enllà de la temporada present. “Però no pots deixar d’estar atenta a les novetat. Quan et dediques al món de la moda, és obligat oferir quelcom, que d’una manera o altra, respira el que es porta”, remarca.

N.u.s.k és la definició del fràgil equilibri que hi ha entre diferenciar-se de les corrents dominants de cada temporada i dialogar-hi des de la independència. “Has d’estar dins el circuït si vols fer moda. Has de fer coses que la gent entengui. El públic vol comprar estil i també tendència. Jo volia ubicar-me aquesta posició”, resumeix. Un exercici que Tebé considera “molt enriquidor” com també ho ha estat, diu, crear el seu propi projecte empresarial: “Valoro molt haver-ho fet. He après a veure les empreses d’una altra manera. He hagut d’intentar que tot tingués sentit. De cop i volta, vaig veure’m fent el pla de màrqueting, de vendes i mil altres coses que no dominava. Abans, només feia una cosa i no veia què passava als altres departaments. Ara, tinc una visió global”. A diferència d’altres dissenyadors que declaren que sempre han somiat en tenir la seva pròpia firma,  Sònia Tebé reconeix que “mai” va tenir aquesta il·lusió. El motiu l’explica tot seguit: ”Sempre havia estat molt a gust a les empreses per a les quals dissenyava. Però quan vaig decidir descansar, vaig voler apostar per l’ecologia i això em va portar a fer la meva pròpia firma”.

 

Proximitat

Sap que la proposta que fa a través de N.u.s.k no està sempre a l’abast de les totes butxaques, sobretot si es comparen els seus preus -com els dels altres dissenyadors d’aquest sector- amb els de les cadenes de moda ràpida. I sobre aquest aspecte reflexiona: “Hi ha persones que no es compren tot l’armari de peces de producció local, com les meves, però sí que en compren una. A mi els dissenys que em funcionen millor són el més especials, aquells que porten detalls que els fan diferents. Les peces de cotó orgànic encara que tingui un bon patró, si són molt bàsiques no funcionen tan bé”.  Un dels principals atractius del treball de Sònia Tebé, a més de l’exquisit patronatge, és la producció en proximitat. “És el que més valora la clienta”, diu. Ara bé, no és senzill aconseguir-ho, com tampoc ho és trobar els proveïdors de teixits que garanteixin que el seu producte és ecològic i sostenible. “Jo els exigeixo que el procés estigui certificat. Ha de ser cotó orgànic, per exemple, però si no està certificat, no l’accepto. Hi ha molts certificats diferents i caldria una millor regulació. A més, no hi ha molts proveïdors i això fa els preus més alts i que hi hagi menys tipus de teixits per a dissenyar. Tinc llibertat per dissenyar, però les matèries em limiten”, assegura.

Move to slow, Smart Luxury o Ozz Barcelona són alguns dels espais online o físics, on ja es venen les col·leccions de N.u.s.k. A més, la dissenyadora compta amb la seva botiga online. Durant aquest 2017, treballarà per incrementar aquest punts de venda i per donar a conèixer més i millor, la seva firma.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]