Actualitat RSS

Nascuts a la Barceloneta

1 juliol, 2015

Col·lecció primavera-estiu 2015 de Maians / Maians

Presents a vint-i-quatre països, els dissenys de Maians, inspirats en el barri de la Barceloneta, recuperen amb èxit les espardenyes de sola de goma.

Calisto, Inés, Rufino, Fátima, Sisto són alguns dels sabaters de La Rioja que elaboren els models de Maians. El treball que fan és imprescindible per donar forma als dissenys d’aquesta firma de Barcelona i, per això, ells posen nom a les sabates de la col·lecció d’estiu de l’empresa. Un petit homenatge que els rendeix Alfonso de la Fuente, el dissenyador de Maians. Creatiu, interiorista i, sobretot, un professional d’imaginació il·limitada, des del 2008 treballa al costat dels seus dos socis a Maians, Chad Weimer i Eleno Orzaiz. Tots tres van apostar, fa set anys, per una firma de sabates que unís la tradició i l’estil de vida del barri de la Barceloneta de Barcelona amb l’artesania, els materials sostenibles i la inspiració mediterrània.

«La idea va ser de l’Alfonso, em va convèncer per apostar per recuperar les espardenyes, les seves reixes i les soles de goma. Va buscar fàbriques que tinguessin el coneixement per fer les sabatilles dels avis del barri i va concebre-les amb dissenys actuals», recorda Chad Weimer. La proposta de de la Fuente, que ja portava anys col·laborant amb Weimer –aquest americà era el distribuïdor d’altres productes dissenyats per ell–, va quallar, i l’estiu del 2009, van aconseguir treure al mercat la primera col·lecció de Maians. «Uns anys abans, l’Alfonso havia intentat comercialitzar aquestes mateixes sabates, però llavors no va funcionar. Ara sí!», s’alegra el directiu de la firma.

Orígens al mar

Afortunadament, de la Fuente no va desistir i va continuar buscant l’oportunitat de fer realitat els dissenys de calçat que tenia al cap. «Després, vam pensar en el nom. Revisant la història del barri de la Barceloneta –narra Weimer– vaig saber que Maians era un illot que estava just a cent metres davant de la línia de costa de la ciutat  catalana». Al directiu de la firma li agrada recordar els orígens del nom de l’empresa perquè són una «bona metàfora» del que volia i vol ser el seu projecte de moda. «Una iniciativa local que poc a poc guanya terreny», resumeix.

El petit illot va unir-se a Barcelona el segle XVI per formar el primer espigó de la ciutat i va contribuir decisivament al desenvolupament del primer port. Una infraestructura cabdal per a la internacionalització del comerç català. Resseguint les arrels d’aquest topònim, Weimer creu que «Maians incorpora els elements necessaris per donar-se a conèixer, també, arreu del món». Ho explica així: «Funciona molt bé en moltes llengües però, a més, sintetitza els valors de la marca: producció local, estil de vida de la Barceloneta i recuperació dels valors de la zona».

La visió de l’equip

Conversem amb Weimer a les oficines de Maians de Barcelona. Aquí hi ha la seu central de Monta Mundo, empresa propietària de la firma Maians, que té també les marques de moda Indhy i Me & My Friends. Durant la trobada, s’uneixen a l’entrevista altres membres de l’equip. És un grup petit, d’onze persones, i tots els seus integrants coneixen bé els reptes que té per davant la companyia. Tal com apunten, ara el més important per a ells és fer créixer el concepte de botigues en què es comercialitza la firma Maians a Espanya. «S’anomenen Camino i són un espai multimarca en el qual
venem firmes espanyoles de moda amb què compartim valors i estàndards de qualitat», explica el responsable d’internacionalització de Maians, Jean-Philippe Marchesse.

Actualment, tenen tres botigues d’aquest tipus, dues a Barcelona i una a Madrid. Els seus plans passen per obrir-ne més, però sempre respectant aquest esperit de botiga multimarca. «No pensem a obrir botigues només Maians aquí. La comercialització de les sabatilles les fem a les botigues Camino. Sí que tenim, però, botigues Maians a d’altres països com Egipte, Rússia o la Xina», concreta Marchesse. Aquests punts de venda a l’estranger són en règim de franquícia i estan en mans de distribuïdors locals que s’encarreguen de la comercialització de Maians per tot el país.

Al món

En total, tenen presència en 24 països, i Alemanya és el mercat més important. «El poder adquisitiu és més elevat que a Espanya i és un país més gran en termes de població. Això el fa més important, però està clar que el clima d’aquí és molt més òptim per al nostre producte», reflexiona el responsable d’internacionalització. Fora d’Europa, Maians compta principalment amb una xarxa de distribuïdors que representa la firma en el país. Així treballen per exemple al Canadà, als EUA o a Àsia. «Maians es ven ja a Corea del Sud, Israel, Turquia i l’Aràbia Saudita i, a Europa, estem a Portugal, Croàcia i Itàlia. En cap d’aquests països tenim una gran presència, però hi estem creixent, i això és important per incrementar el coneixement de la marca», concreta Weimer.

El Regne Unit és una assignatura pendent per a Maians. El juliol participaran en la fira Jacket Required, que se celebra a Londres. La responsable de màrqueting de la companyia, María Baños, ens explica que «serà una bona oportunitat per contactar amb distribuïdors locals potencials». Una acció singular, ja que fins ara l’estratègia comercial de Maians ha estat més aviat reactiva. Marchesse subratlla que la majoria dels seus distribuïdors actuals han contactat amb ells a través de la pàgina web: «Això és així perquè ja ens coneixien per la nostra relació prèvia, arran de la firma de barrets que teníem».

Com produir?

Aquest projecte empresarial anterior al qual es refereix Marchesse també els va servir per conèixer bé la producció a la Xina –on fabricaven–, i poder fer ara una anàlisi comparada: «La producció de Maians és totalment local. Tot ho fem a les fàbriques de La Rioja. Es tracta d’un procés artesanal i molt personal. Els nostres col·laboradors ens donen la flexibilitat que necessitem per fer modificacions. Ens guien en el procés i sabem que tothom treballa en condicions dignes. Al final, tenim una relació molt personal».

A Maians estan convençuts que la producció de proximitat no és només una aposta dels creadors de la firma, sinó una demanda del mercat. «La gent està modificant la  anera com consumeix. Exigeixen qualitat i s’interessen per la història que hi ha darrera d’una marca. No només a Espanya, sinó també a la Xina, volen marques com Maians, que tenen una identitat local. Ja no volen multinacionals que intenten adherir una identitat a una marca sense que realment aquesta identitat existeixi», reflexiona el responsable d’internacionalització de Maians.

Un altre dels valors de marca de l’empresa, en línia també amb les noves exigències de consum, és la sostenibilitat, «no només dels materials, sinó també dels processos», segons explica Marchesse, qui afegeix que Maians «utilitza cautxú gairebé cent per cent natural per a les seves soles i, en la majoria dels dissenys, incorpora també fibres naturals com el cotó».

«Però quan parlem de sostenibilitat en referim també als processos i les condicions en què treballen les persones. Han de ser dignes i les persones han d’estar contentes de treballar per a Maians, i ho estan», diu amb contundència Marchesse.

Actualment, Maians produeix en tres tallers de La Rioja, al capdavant dels quals hi ha ja la segona generació familiar. «Gràcies a ells hem recuperat motlles de sabates antigues i processos tradicionals d’elaboració de les sabates a Espanya per fer les nostres col·leccions», recorda Baños. Cada temporada d’estiu, Maians treu al mercat 120 models de sabates per a home i dona. A l’hivern, la xifra ronda els 80 models. «És un producte més adaptat al clima mediterrani», comenten finalment.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]