Actualitat RSS

Navegar amb el rumb clar

28 setembre, 2017

Actuacions divulgatives sobre comerç electrònic / Pla de Suport al Comerç Minorista 2017

Xavier Rivera, expert en màrqueting digital, explica la importància de tenir presència a les xarxes socials i dona recomanacions de com vendre per internet

—–

Avui ningú, i menys un comerç, pot viure d’esquena a internet i les xarxes socials. Facebook, amb més de 21 milions d’usuaris i un 81% d’internautes amb compte actiu, és una eina gairebé imprescindible per a aquells negocis que volen donar-se a conèixer, captar clients i fins i tot vendre on line.

Segons l’estudi Social Media & Moda a Espanya, realitzat en el marc del Màster en Social Media Branding & Digital Strategy de La Salle-URL, i on s’analitza el comportament de grans marques de moda que despunten a Facebook, Zara domina el mercat global a les xarxes amb 24 milions de fans, seguida a força distància de Mango, amb prop de 10 milions, i Bershka, amb 8,8 milions de fans. Desigual i Pull & Bear tenen entre 4 i 6 milions de seguidors; aquesta darrera és la marca més activa amb més de dos posts al dia.

 

Per on començar

Xavier Rivera, consultor, executiu i formador en màrqueting digital, destaca la importància de tenir presència a les xarxes i apunta com i per on començar: “En un inici aconsellaria utilitzar Facebook, Instagram o Google My Business, perquè poden ser una primera eina de contacte i comunicació amb els clients sense necessitat de tenir una gran presència a les xarxes, ni tenir pàgina web o fer comerç electrònic”, apunta aquest expert qui el 6 de novembre impartirà la sessió “El meu comerç ja té Facebook. I ara, què?” a la seu central de la Cambra.

 

Saber comunicar

Una vegada fet aquest primer pas, Rivera remarca la necessitat de comunicar-ho. “Hem de dir a les persones del nostre entorn, aquelles que ja ens coneixen, que ens poden trobar a les xarxes socials”, i el següent pas és pensar què diem a aquestes comunitats, “què aportem de valor”. Per aquest motiu, no es tracta només de tenir presència a les xarxes, sinó d’aportar coneixement, entreteniment, etc., perquè el consumidor trobi atractiu comunicar-se amb aquell comerç o empresa.

Rivera també contempla la possibilitat de fer algun tipus de publicitat per donar a conèixer el negoci a les xarxes. “Són accions de promoció que ens ajudaran a tenir més tràfic, i que seran gairebé imprescindibles si volem vendre per internet”, subratlla l’expert.

 

Cursa de fons

Xavier Rivera deixa clar que “és necessari tenir algun tipus de presència a internet, però hem de saber que el retorn no és immediat, i moltes de les accions que podem fer estan més centrades en el reconeixement de la marca, de branding”. Així i tot, remarca la necessitat de generar continguts que generin un interès de manera continuada, “i aleshores, quan el client necessiti el producte, es recordarà de tu, ja que t’ha vist a Facebook un dia, i un altre, i un altre, i té informació de quins productes i/o serveis li pots oferir. Via web o al teu establiment físic consumirà el producte, però això no es produeix de manera immediata. És una cursa de fons”.

 

Apostar per la pàgina web

Davant del dubte de tenir pàgina web pròpia o només presència a les xarxes a través de Facebook, Instragram, etc., Rivera té clar que dependrà dels objectius que es marqui el comerciant vinculats amb el canal online. “Per exemple, si no tenim previst vendre online, potser no ens cal una pàgina web. Tenint uns perfils a les xarxes socials, per tal que si algú ens busca ens pugui localitzar i trucar, pot ser suficient i no cal arribar a desenvolupar un portal propi. També és cert –afegeix l’expert– que tenir ‘casa pròpia’ a internet, i no presentar-se a través dels altres sempre dona una millor imatge de marca, de presentació dels productes”.

 

La venda online

El següent pas és el de la venda online. Així i tot, abans de vendre per internet cal haver fet una feina prèvia: “És important tenir un bon posicionament als cercadors, una bona comunitat de seguidors a Facebook i Instagram, i una vegada el comerç o negoci considera consolidada la fase de donar-se a conèixer a internet, de donar un contingut que aporti valor al potencial client, i té un bon tràfic i seguidors, aleshores es pot plantejar el comerç electrònic”.

 

Web o mercats digitals

Arribat a aquest punt, cal decidir a través de quins canals es vol vendre, si a la seva pròpia pàgina web, o bé per mitjà de marketplaces com Amazon, eBay, Alibaba, etc., o en ambdós canals. “El comerciant ha de tenir clar que vendre online no es pot fer de qualsevol manera; s’ha de ser professional, dedicar-hi temps i diners. Alhora, saber quins marges es tenen en els productes, com es farà la logística, el servei post-venda, etc., i crear, amb l’ajuda d’experts, una bona plataforma per vendre”. I és que, de la mateixa manera que s’és professional en la venda física, és imprescindible ser-ho en la virtual.

També cal que el comerciant inverteixi en publicitat per tenir més visites al seu portal: “Sovint es falla a l’hora d’invertir en el canal online, ja que es destinen gairebé tots els recursos a la pàgina web, i el comerciant no és conscient que ha d’invertir a Facebook, a Instagram, en posicionament a cercadors, per ‘construir els carrers cap a la botiga’ i portar visites cap a la pàgina web. Si no tens visites, no tens vendes”. Rivera afegeix: “Normalment el comerciant fa el símil entre la botiga física i la virtual; inverteix en la web, però quan la té oberta no hi passa ningú; no és com el carrer, i ha de provocar aquest trànsit de clients”.

 

Marketplaces

Si el comerciant prefereix no tenir una pàgina web pròpia –que representa certa complexitat i una inversió de diners: comprar un domini, un hosting, programar la web, fer publicitat, etc.- també té l’opció de vendre per mitjà de mercats web digitals. “Aquestes plataformes t’ho posen tot molt fàcil –explica Xavier Rivera–. No et cal saber tecnologia, no has d’invertir gaire per donar-te a conèixer, i tampoc has de pagar cap import fix mensual, però quan vens és quan pagues. Amazon té unes comissions del 12 – 15%, i depèn de quins marges tinguis tu, potser no et surt  a compte. El bo que té Amazon, per exemple, és que sense tenir coneixements de tecnologia ni d’internet pots començar la venda online”.

A l’hora de recomanar una opció o una altra, Rivera considera que dependrà dels recursos i temps disponible, “però si l’empresa té pocs recursos i poc temps, jo recomanaria començar a vendre a través d’aquestes plataformes. Muntar un comerç electrònic té la seva complexitat i no és fàcil donar-se a conèixer”.

Rivera aprofundirà en aquest tema en la sessió gratuïta que impartirà el 23 d’octubre a la seu de la Cambra de Comerç.

 

Recomanacions per a començar a vendre online

– Apostar fermament pel canal, i no abandonar al cap de dos mesos de fer accions, ja que no és quelcom que s’aconsegueixi a curt termini.

– Tenir un bon equip intern o extern que t’acompanyi en aquest camí.

– Valorar quins productes començarem a vendre, i analitzar com ho està fent la competència.

– Tenir clar que cal invertir a donar-se a conèixer, i saber quins continguts posarem a les xarxes socials per generar valor a qui ens visita.

 

Més informació sobre les sessions

El meu comerç ja té Facebook. I ara, què?

Com treure-li més profit a Facebook amb estratègies de contingut i creant petites campanyes publicitàries, i utilitzant-lo com a eina de màrqueting i comunicació que faciliti la relació amb el client i la possibilitat de vendre, seran els diferents temes que tractarà Xavier Rivera, consultor, executiu i formador en marquèting digital, en la sessió que tindrà lloc el 6 de novembre de 9.30 a 13.30 h a la seu de la Cambra de Comerç (Av. Diagonal, 452).

Vull vendre per internet. Estic preparat?

Les empreses que volen vendre en el canal online tenen diferents opcions: crear una botiga pròpia i/o utilitzar mercats digitals. Xavier Rivera analitzarà -el 23 d’octubre de 9.30 a 13.30 h a la seu de la Cambra– els pros i contres de crear una botiga pròpia i/o utilitzar mercats digitals com Amazon.

 

 

Aquest contingut s’ha elaborat en el marc del Pla de Comerç Minorista 2017, cofinançat per la Secretaría de Estado de Comercio del Ministerio de Economía, Industria y Competitividad i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]