Actualitat RSS

Noténom, l’èxit de la multimarca amb «ànima»

26 abril, 2016

Botiga Noténom al carrer Pau Claris. Barcelona / Noténom

Noténom ofereix a Barcelona un estil de moda «simple i modern», des de fa dues dècades.

«Noténom té ànima. Molta gent ens ho diu. Tenim una selecció molt personal, les col·leccions són buscades i les peces, les que volem tenir», explica Esther Verdú, sòcia, juntament amb Juan Salvadó, de Noténom. Amb Verdú mantenim una conversa que va més enllà dels establiments que lidera i aprofundeix en els factors menys visibles per assegurar l’èxit d’una botiga multimarca. Els socis de Noténom compten amb dues botigues a la ciutat, una al carrer Pau Claris i l’altra, al barri del Born de Barcelona. A més, el 2007 van obrir la sabateria Odd Barcelona, situada davant del primer local de la firma.

El seu model de comerç no només ha sobreviscut, amb «prou èxit», als anys de crisi econòmica que just deixem enrere, sinó també a l’esclat de la compra per Internet. Avui, quan les tendències apunten a un increment constant de la compra en línia –el 44 % de la població d’Internet, ja realitza compres en aquest mitjà i un 65 % d’aquests compren moda, segons dades d’IAB Spain–, els comerços multimarca locals tenen l’obligació de diferenciar-se. «La meva sort és que estic a la botiga treballant. Quan vaig a comprar, compro pensant en les meves clientes, són persones que conec. A la botiga, la meva personalitat s’impregna de la seva», explica Verdú. Ella que té tants anys d’experiència en el sector com anys de vida té la firma –va començar a treballar-hi quan es va obrir–, està convençuda que la selecció és la clau de tot: «La gent no té temps per visitar 10 o 15 botigues monomarca. Té molt poc temps de lleure i no el vol invertir en anar de botiga en botiga. Nosaltres fem la selecció en el seu lloc», explica.

Per a Esther Verdú la multimarca és «imprescindible». No amaga que el present és difícil i més ho han estat encara, els anys de crisi econòmica. A Noténom el seu públic, principalment local, els ha permès seguir endavant el projecte de botiga multimarca. La diferència entre abans i durant la crisis, pel que fa als hàbits de compra, va raure en la quantitat de peces per tiquet. «Això vol dir que si abans compraven tres peces, durant la crisi en compraven una. Però compraven i seguien venint. Això ens ha permès sobreviure aquests anys», explica orgullosa Verdú qui també subratlla que ara, el client turista europeu amant de la moda, torna a visitar la botiga. «Notem que creixen les seves visites i la venda sembla que es reactiva de nou», assegura.

 

El secret de la selecció

Aplicar un filtre a les col·leccions de grans marques com Comme des Garçons, Dsquared2, Filippa K, Mihara Yasuhiro o Neil Barrett, no és senzill. L’experiència ajuda molt, però també cal una bona dosi de disciplina, documentació i estudi de les últimes tendències, els moviments dels dissenyadors entre firmes i les noves necessitats que s’imposen en el mercat. «Una marca pot tenir una col·lecció de 300 peces. Nosaltres la reduïm a una de 30. Els clients saben que són les 30 millors de la col·lecció», assegura Verdú. Com les seleccionen? Ella ens explica que una part important de la tria està relacionada amb el fet que les assistents de botiga, les persones que tenen el contacte més directe amb el client, l’acompanyen sempre en els viatges de compra: «Quan anem a París, Milà o Madrid a veure les sales d’exposicions, el personal de Noténom ve amb mi. Tots coneixem, des del primer moment, com escau una peça i sabem els fits que s’ajusten millor. Un cop la selecció arriba a la botiga, el personal la coneix perfectament, l’ha vist emprovada sis mesos abans. Així, és molt més fàcil vendre-la».

 

Per a qui?

Noténom selecciona moda multimarca pensant en el públic de Barcelona, femení i masculí: «No compro res que no m’agradi. Aquelles peces que no compraria en un primer moment, les acabo comprant perquè sé que encaixen amb la personalitat de les meves clientes». Per a Verdú l’estil del públic de la ciutat ve determinat per la paraula comoditat: «Només per posar un exemple, els talons que venem a Barcelona, no tenen res a veure amb els que es venen al sud o a Madrid. Som molt més casual».

Advocats, arquitectes i dissenyadors gràfics conformen el públic principal d’aquest comerç multimarca. Un grup de clients de poder adquisitiu mitjà i alt que, cada vegada més, inclou residents d’altres països que s’estableixen a Barcelona: «Nosaltres no vivim del turisme, vivim dels clients de la ciutat. I les persones que vénen de fora, ens ajuden a arriscar-nos més en la nostra oferta. Són clients de Londres, París o Milà. Ens permeten oferir més colors i propostes més extremades. Donen color a la ciutat!».

Els barris de procedència dels clients no resumeix bé el tipus de clientela de Noténom, «vénen de zones molt diverses de la ciutat». Tampoc l’edat és un factor homogeni entre el públic de Noténom. Si tenen un element en comú, aquest és la professió: «Es tracta de persones creatives, amb molt pocs prejudicis i amants de la moda. Són molt exigents amb el producte que compren i amb nosaltres». Per això també, Verdú subratlla que quan fan les col·leccions de Noténom, compren disseny però també qualitat.

 

Confiar

Esther Verdú reconeix que li agrada arriscar amb les col·leccions i que les clientes confien en el seu criteri per fer-ho: «La gent que consumeix moda s’arrisca una mica si la proposta li fa algú en qui confia. Quan una clienta té dubtes i l’animo a combinar una peça amb un conjunt específic, ho fa. Això és possible gràcies a la confiança». Ara bé, per construir lligams de confiança amb les clientes és imprescindible que, com en el cas de Noténom, hi hagi una baixa rotació del personal. Tant Verdú com la resta de l’equip recorden clientes que van entrar per primera vegada al seu establiment, fa 18 anys. «Jo vaig començar a treballar aquí quan en tenia 23, i ara en faré 45. He tingut clientes que han sigut mares i que han passat per totes les etapes. Ara, fins i tot vénen les seves filles». Gràcies a la confiança, la moda a Noténom es converteix en un procés d’acompanyament al llarg de les diferents fases de la vida d’una persona, i dels canvis que es produeixen també en el seu físic.

 

Com va començar

Els inicis de Noténom se situen el 1997 quan Juan Salvadó, que havia treballat durant molts anys a Milà per a grans marques de moda italiana, va decidir obrir un nou establiment a la ciutat. «Pensava que a Barcelona li feia falta un espai com Noténom i em va proposar acompanyar-lo en aquesta aventura. Primer, com a assistenta a la botiga i ara, com a sòcia al 50 %», explica Esther Verdú, contenta d’estar al capdavant d’un comerç multimarca que s’apropa a les dues dècades. Una altra magnífica rara avis en el sector. Ara Verdú assegura que vol començar a gaudir després de molts anys de treball intens i un cop la crisi, sembla, que ha quedat enrere.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]