Actualitat RSS

Plasmar la personalitat en un vestit blanc

12 maig, 2015

Taller de Jordi Anguera / Jordi Anguera

El dissenyador Jordi Anguera, i creador de El Tocador de la Novia, ens explica com viu la temporada nupcial i quins són els seus projectes de futur.

—–

«Vaig anar al casament de la meva cosina i jo no em posaria el seu vestit, però era perfecte per a ella», aquesta és la millor frase que li pot dir una nova clienta al dissenyador de moda nupcial Jordi Anguera. «Plasmar la personalitat d’una persona en un vestit no és senzill i crec que jo ho aconsegueixo», assegura. La seva feina es tracta essencialment de fer això, convertir caràcters, maneres de fer i de pensar en formes per vestir el cos a partir de teixits blancs. Tot un repte, sobretot quan parlem del sector núvies. «Per això, és una alegria quan una nova clienta ve només perquè ha vist que el que hem aconseguit fer s’ajustava a la personalitat d’algú que coneix».

Jordi Anguera porta vint-i-tres anys en l’ofici de dissenyador. Coneix ràpidament el perfil de núvia que té al davant i li agrada emprendre un vestit nou i únic per a cadascuna. «Em diverteix treballar amb estils molt diferents, moure’m d’una tendència a una altra i evitar encasellar-me en una moda determinada», explica des del seu taller de Barcelona. Allà rep totes les seves clientes, «sempre les atenc en un moment o altre del procés», destaca.

La firma d’Anguera, que porta el seu mateix nom, viu ara mateix un dels moment més àlgids de l’any. «Comencen les primeres proves, després vindran les segones, les terceres i, fins i tot, les quartes. Dependrà de cada núvia i de cada disseny», explica el dissenyador. Hi ha dues grans línies de treball dins el seu taller: la confecció a mida i els vestits de col·lecció. Aquesta última es renova cada temporada i, enguany, es caracteritza per les línies romàntiques, gràcies a les bases de crep i setí o a les gases, els tuls de seda i el xantillí. La col·lecció també té trets de sofisticació que li aporten les organzes, els brodats i les estructures clàssiques, construïdes a partir de piqués, tafetans o cintures altes.

Quan una núvia es decanta per un vestit de col·lecció, la feina d’Anguera se centra en ajustar els elements d’aquell disseny, ja completat, per adaptar-lo a les seves necessitats. Ara bé, quan es tracta de treballar una proposta de confecció a mida, el procés és més complex. «Llavors és molt important veure si hi ha una bona connexió entre la núvia i jo. Es tracta d’entendre les seves necessitats, la seva idea de vestit, el que té al cap. Perquè això sigui possible, hem d’establir una bona connexió», destaca el dissenyador. Quan un vestit a mida de Jordi Anguera està acabat, és difícil distingir on comença i on acaba la creativitat d’ell i la de la núvia. El resultat és, en realitat, un perfecte equilibri entre allò que la clienta ha somiat per al dia del seu casament i el saber fer d’Anguera al llarg dels anys.

«La nostra manera de treballar fa que si no puc arribar a visualitzar allò que vol una núvia en la nostra primera trobada, haig de dir que no puc fer-li aquell vestit»,  afirma contundent el dissenyador. Anguera creu que cal combinar un resultat que li agradi a la núvia, amb un vestit que pugui transmetre la creativitat i la feina del seu taller. «Nosaltres vivim en un 70 % del boca-orella. Això vol dir que no invertim en publicitat ni desfilem i, per tant, els vestits que surten del taller acabaran sent la millor forma de promocionar el nostre treball», matisa el creador.

 

Crear sobre el cos

Anguera va començar en aquest ofici quan tenia vint-i-dos anys. «Era molt jove –recorda– i vaig optar per dissenyar núvies per un motiu purament funcional. Les dones que buscaven un modista, a l’any 1992, volien algú amb experiència i jo era massa jove. Per això, vaig  preguntar-me: ”Amb quina dona puc connectar?” i jo mateix em vaig dir ”amb la núvia”». El creador va començar a treballar al sector núvies «fruit de la necessitat», com ell mateix recorda. Els anys han passat i la núvia continua sent el pilar del seu taller. Realitza vestits de festa i acompanyant, però es tracta de treballs puntuals al llarg de la temporada.

Avui és un divendres d’abril i mentre parlem amb Jordi Anguera, al seu taller del carrer Muntaner de Barcelona, l’equip es prepara per rebre les núvies. Amb elles farà sobretot primeres proves: «Ara comencem la temporada de proves, i tot i que ja hem lliurat alguns vestits, la majoria els confeccionem a partir d’aquest mes».

Vint-i-una persones formen part de la firma que lidera Jordi Anguera. Més de la meitat, tretze, treballen en la part més important de l’empresa: el taller. Ubicat a la mateixa botiga on s’atenen les clientes, és el cor de la firma. «Vaig al taller, agafo un teixit, embolico la núvia i comencem a crear. Plasmo el que vol, la idea que té en aquell mateix moment. Tenir el taller i la botiga junts em permet improvisar», assenyala.

Per a aquest dissenyador que va estudiar a l’escola IDEP de Barcelona i que ha completat la seva formació amb estudis de dansa contemporània, pintura, fotografia o escultura, quan es treballa sobre el cos de la dona, el procés creatiu pren tot el seu sentit: «L’alta costura és l’única forma de treballar. La persona ha de veure tot el procés creatiu, entendre la construcció del vestit que portarà i viure-la des del moment zero».

Per això, Anguera subratlla que opta pels processos clàssics de costura quan treballa la seva línia de vestits a mida: «Primer fem les proves amb folre, després presentem els teixits i, finalment, comencem a treballar sobre el vestit. En total, fem una mitja de quatre proves. Però això depèn sempre de la persona amb la que treballem. N’hi ha que prenen les decisions molt ràpidament, mentre que d’altres, necessiten veure el procés de treball molt més a poc a poc, per anar prenent les decisions».

 

Més que un únic taller

Mentre que un vestit de col·lecció pot lliurar-se en «quatre dies perquè només caldrà ajustar els detalls que la núvia demani», un vestit a mida comporta innumerables hores de treball conjunt a la botiga i al taller. Un 80 % dels encàrrecs que rep Jordi Anguera cada temporada, són vestits personalitzats. Quan acabi aquesta, haurà entregat al voltant de cent-setanta vestits de núvia, i llavors serà el moment de presentar la col·lecció següent. En realitat, mentre està plenament immers en la temporada nupcial, Anguera ja ha seleccionat els teixits que inspiraran la col·lecció del 2016: «La presentem a l’octubre en una desfilada per a un petit grup de clientes i futures núvies. Nosaltres som petits, la Bridal Week és per als que fan confecció», respon quan se li pregunta per la passarel·la de núvies de Barcelona.

Des del 2005, en realitat, Jordi Anguera no és tan petit. A diferencia d’altres tallers, la firma no només té la botiga dedicada a la venda i disseny de vestits de núvia sinó que combina aquest espai amb El Tocador de la Novia. «És un projecte que va sorgir de la necessitat. Les núvies ens preguntaven ”on puc trobar aquest complement, la llenceria i les sabates?”. Vaig decidir crear El Tocador de la Novia perquè ho tinguessin tot en un mateix lloc». Actualment, aquesta firma està present en sis ciutats d’arreu de l’Estat com Madrid, Saragossa i Alacant: «Es tracta de cessions de la marca. Compartim la publicitat i la web, però cada punt de venda té el seu propi producte. Les ciutats són diferents i allò que funciona a Barcelona, no ho fa a Madrid. Per tant, el paper de la persona que porta El Tocador de la Novia, és molt important. Ha de seleccionar l’oferta en funció dels gustos locals».

El dissenyador explica que té diverses peticions per obrir altres punts de venda de El Tocador de la Novia, «sobretot a Amèrica Llatina» –concreta–, però ell assegura que «és prudent» i que els plans de creixement no són una prioritat. Tampoc per a la seva botiga: «Si tingués més punts de venda Jordi Anguera, no podria atendre les clientes. El tracte que dono o com faig les coses, res seria com ara, perquè jo no em puc duplicar. Si vull el contacte directe amb les clientes, que és el que et dóna moltes pistes de les noves tendències, el model és aquest».

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]