Actualitat RSS

Primer el menjar, després la roba i ara, la cosmètica natural

18 febrer, 2015

Producte Homo Naturals / Homo Naturals

Les vendes de cosmètica natural a tot el món creixeran un 350 % fins a l’any 2020 i suposaran 14.000.000.000 d’euros de facturació.

«Qui consumeix roba feta amb productes orgànics també consumeix cosmètica orgànica i, és clar, voldrà trobar pintures per a la casa que siguin orgàniques. Els consumidors van començar preguntant-se què menjaven, després, es van sensibilitzar per la roba que portaven i ara, per allò que es posen sobre la pell», explica Santi Mallorquí, responsable de l’empresa Organic Cotton Colours. La seva firma té més de vint-i-cinc anys d’història i, seguint aquesta pauta, va començar produint roba amb cotó orgànic. Ara, entre les línies de producte que ofereixen, podem trobar-hi la cosmètica feta només amb olis i essències naturals.

El inicis

A finals dels anys quaranta i principis dels cinquanta, el sector de l’alimentació va començar tímidament a reivindicar un espai per als productes orgànics, com a reacció als profunds processos d’industrialització a Europa i als EUA. Cap als anys seixanta, es va produir una institucionalització dels moviments que reivindicaven aquesta producció orgànica i de proximitat dels aliments. Al voltant d’aquestes organitzacions, es van impulsar els primers projectes de moda ecològica i sostenible.

Amb el canvi de segle, durant la primera dècada del 2000, es va veure una veritable explosió de la demanda i també de la producció de tot tipus d’oferta dins de la categoria orgànic i natural –la denominació final depèn encara avui del país en el que ens trobem.

Llavors, va néixer el subsector de la cosmètica que, tal com explica l’estudi Orgànic 3.0, publicat pel centre de recerca austríac Zukunftsinstitut Österreich GmbH, està vivint un fort creixement impulsat per l’auge d’un públic cada vegada més informat.

Catalunya no ha quedat al marge d’aquesta activitat i en els darrers cinc anys, aquí han nascut diverses marques que volen oferir al públic una cosmètica basada en productes només naturals i preservar els valors bàsics de l’etiqueta «orgànic».

Orgànic i Catalunya

És el cas d’Homo Naturals que va entrar al mercat a l’abril del 2012, de la mà de Robert Vinyes. La firma ha previst tenir vint referències abans d’acabar l’any ‒va començar amb només quatre‒, i ja disposen de cinc-cents punts de venda a l’Estat i cent als mercats internacionals. Vinyes subratlla que els seus productes «es formulen a Barcelona i són 100 % naturals». De fet, i tal com recomana l’estudi del Zukunftsinstitut Österreich GmbH, des d’Homo Naturals tanquen el cercle i, a més de garantir un producte natural, procuren oferir un envàs sostenible i reciclable, fet de vidre i cartró: «El vidre és el material més innocu i el més respectuós amb el medi ambient. Utilitzem vidre ecocertificat de primera qualitat, procedent d’Alemanya i lliure de minerals pesants com el plom».

Alemanya és líder europea, seguida de França, en el consum de cosmètica natural. Els dos països junts suposen el 30 % de la demanda mundial d’aquests productes. El rànquing, però, el lidera els EUA amb el 35 % de la quota de mercat, segons les dades de la consultora Grand View Research incloses en l’estudi «Global Organic Personal Care Market Analysis And Segment Forecasts To 2020».  Aquest informe serveix de referència als organitzadors de la BioFach, la fira de productes orgànics més important del món, que se celebra a Alemanya i que acull també la Vivaness, fira de referència únicament de cosmètica natural.

Tal com explica el responsable de l’empresa gironina Organic Cotton Colours, formar part d’una d’aquestes dues fires «no és fàcil, ja que requereixen certificacions molt exigents per garantir l’origen i la qualitat de la matèria primera natural». La seva empresa va aconseguir l’etiqueta de producte innovador, fa tres anys en aquesta fira, gràcies als seus detergents per rentar roba orgànica.

El mes de febrer és quan se celebren tant la BioFach com la Vivaness.  Entre les cent noranta-dues firmes de cosmètica de tot el món que s’hi presenten, n’hi una de catalana, Cohitech, que fabrica productes d’higiene íntima per a dones amb fibres únicament de cotó natural. Un indicador que coincideixen en afirmar tant Vinyes com Mallorquí: «hi ha encara molt camí per recórrer».

En aquest sentit, a finals del 2014 va sortir al mercat una altra marca de cosmètica natural catalana: Mare Mae. El seu fundador, Albert Pereta, va crear aquesta empresa familiar per oferir un «producte honest i transparent als consumidors». Des de San Francisco, on resideix, ens explica que com a bon emprenedor sempre busca crear nous projectes que tinguin un retorn a la societat. En el cas de Mare Mae explica: «Volíem crear una línia de producte que fos al més atemporal possible. La cosmètica és un sector massa lligat a les tendències efímeres que treballa amb uns marges exagerats i que basa bona part del producte en la publicitat i el màrqueting». Després d’un any testant diferents formulacions basades en minerals i algues marines del mar Mort, van decidir començar a seduir els clients exhibint els seus productes als diferents mercats de ciutats, al carrer: «Crec que la millor estratègia de màrqueting és aquella que inverteix zero en publicitat. El boca-orella i el contacte directe amb les persones són el més important perquè una bona marca creixi».

Tant Mare Mae com Organic Cotton Colours i Homo Naturals respecten una premissa essencial de la cosmètica orgànica que és la producció local i de proximitat. A més, per Homo Naturals és molt important subratllar la marca Barcelona que acompanya la firma, ja que, segons explica Vinyes, «la ciutat és una referència mundial d’estil de vida, culte al cos i esport». Donat que la seva empresa només formula productes per a homes, creu que encara està més justificada la presència de Barcelona al costat del nom de la marca: «Fora del nostre entorn, es veu l’home de Barcelona com algú que té molta cura del seu aspecte personal». Aquesta apreciació és encara més important a la Xina, on exporta també l’empresa de Vinyes i que, segons el seu parer, «aprecia el producte fet a Barcelona».

Les dades de la consultora Grand View Research apunten que la zona d’Àsia-Pacífic no serà una excepció quant al creixement de la demanda de productes de cosmètica orgànica. Allà, aquest sector pot arribar a generar uns beneficis de 3.300.000.000 d’euros fins al 2020.

En total, les dades de Grand View Research, utilitzades pels grans agents d’aquest sector com les multinacionals Bare Escentuals, The Body Shop, Aveda o Kiehl’s, entre d’altres, apunten que les vendes de cosmètica natural a tot el món creixeran un 350 % fins a l’any 2020 i suposaran 14.000.000.000 d’euros de facturació.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]