Actualitat RSS

Què aporten les influencers al sector de la moda?

17 desembre, 2015

Claudia Albons / Clàudia Albons (www.claudiaalbons.com, Instagram: @claudiaalbons)

Fashion bloggers, influencers, instagramers i una llarga llista de noms fan referència al mateix, als professionals del món de la moda que aprofiten Internet per crear els seus propis canals de comunicació i erigir-se com a líders de tendències.

—–

Tot i que van sorgir fa més de vuit anys, avui són un tema de debat, anàlisi i escrutini entre els experts del sector de la comunicació de la moda i per als estrategues de la publicitat. Però també són un tema de conversa recurrent entre adolescents, joves i no tan joves que són seguidors de les tendències de moda i busquen a Internet inspiració i guia per a les seves decisions de compra.

Les influencers són, en general, professionals de la moda que, sovint per oci, van decidir obrir un perfil en una xarxa social en línia –Twitter, Instagram, Facebook o Pinterest i, ara cada cop més, Youtube– o endegar un blog personal. El contingut d’aquests espais, molt similar en la majoria d’ells, es basa en una barreja molt pensada de fotografies i textos que transmeten les preferències personals dels seus autors quant a la moda i l’estil de vida. Encara que, cada vegada més, aquests nous canals de comunicació s’han convertit en finestres virtuals a través de les quals els seguidors veuen una part de la vida i de les intimitats dels autors. L’objectiu és crear un vincle amb el públic, donar-los trossets de privacitat, a canvi de la seva confiança. L’equilibri és fràgil, però les influencers de moda són expertes en mantenir-lo i, així, fer créixer el seu públic.

 

La radiografia

En la majoria de casos, parlem de dones que estan al voltant dels 20 i els 30 anys. Són apassionades de la moda, amb clares capacitats comunicatives i una visió extraordinària per seleccionar marques, peces de roba i dissenyadors que el públic aplaudeix. «No són un fenomen nou. En plena revolució digital, són la versió del segle XXI del que han estat els crítics de cinema, de música, de gastronomia o d’art», explica l’experta en estratègia digital i branding, Gemma Vallet.

«Vaig obrir el meu perfil d’Instagram amb 18 anys. Era una xarxa social nova i jo no tenia ni blog, ni fotoblog, vaig començar directament allà. Ara, en tinc 21 i el meu Instagram no és un book d’Inés Arroyo, sinó que és un reflex del que faig en cada moment», explica aquesta influencer que compta amb 264.000 seguidors a Internet. La xifra és sorprenent si es compara, per exemple, amb el perfil de L’Oréal España en aquest mateix canal, que té 61.000 seguidors o de Desigual que en té 350.000. Per arribar a aquest nombre de seguidors, Arroyo diu que «és molt important transmetre el que fa i porta posat en el moment en el que penja la foto». Els seus seguidors «valoren especialment saber què fa en tot moment».  Per això afegeix: «Cal ser molt constant. És com una feina. Jo els dec molt als meus seguidors. Quan només publico una foto, com em passa en època d’exàmens, em sento malament. No faig les fotos el cap de setmana i les vaig distribuint durant la setmana, sinó que les faig cada dia, abans d’anar a treballar». Arroyo combina l’acció en línia amb els seus estudis d’empresarials i les pràctiques en una prestigiosa firma de joieria catalana.

A més d’un perfil en línia, aquestes professionals sovint tenen altres projectes relacionats amb el sector de la moda, com és el cas de Claudia Albons, amb 14.000 seguidors a Instagram i un blog personal que va començar com un passatemps. Ella treballa com a model des de fa anys: «La diferència entre les models i les blogueres és que les últimes estem darrere de tot el procés. Tenim el poder de decisió en tot. Jo només publico allò que vull i quan vull. Es podria dir que, quan tens un blog, tens el poder de dir allò que penses i quan ets model no, perquè has d’ajustar-te a allò que vol el client».

 

Estil únic

No obstant, marcar un estil personal i mantenir-lo és un repte per a les influencers. Marques de tot tipus se’ls adrecen perquè portin les seves peces de roba en les fotografies que publiquen, i que veuran milers de persones. «Si una influencer és imparcial i respecta els principis ètics de la comunicació, és una bona professional. Les marques les necessiten per arrelar en el mercat i la societat necessita confiar en la marca», assegura Vallet qui és també directora del màster de La Salle en Social Media Branding & Strategy. En la pràctica, aquesta professora es refereix a la necessitat de mantenir una identitat i un estil genuí i evitar convertir-se en un aparador de qualsevol marca o fins i tot producte.

Per exemple, Arroyo prefereix dir que no a les marques que no són de moda. A més, diu, deixarà de fer una acció, encara que estigui ben retribuïda, si el seu estil no hi encaixa. «Sempre escullo la marca i dic si m’agrada o no. Mai surto amb marques que no m’agraden com tampoc porto un total look d’una única firma. Ho combino segons el meu estil. No vull que cap marca acabi amb el meu estil. Actualment, l’atracció i el poder de les influencers és tan gran que arriben propostes molt bones, i et planteges “per què no ho faig?”, però haig de seguir amb el meu estil i mantenir-lo», assegura.

 

Les mesures i els intermediaris

Què vol dir «propostes molt bones»?. Les tarifes en aquest sector són encara un tabú. Per dos motius, perquè varien molt en funció de la marca i perquè dependran sempre del nombre de seguidors que té la influencer triada. Casos com els de Lovelypepa o Dulceida, dos dels perfils d’Instagram amb més seguidors a tot l’Estat, amb 1.000.000 i 500.000, respectivament, estarien potencialment entre els millors pagats per les accions de comunicació que realitzen. Això sí, hem de deixar de banda els perfils de professionals que vénen del cinema, la televisió, l’esport o la música i que també col·laboren amb firmes de moda. Aquests són els líders en nombre de seguidors. Pel que fa a la resta, Vallet explica el següent: «S’estan establint ja unes tarifes. No es donen a conèixer, però gràcies al treball i la influència de les agències de publicitat i compra de mitjans, s’està posant seny i s’utilitzen les analítiques per establir xifres. És a dir, es paga per resultat obtingut».

Arroyo no se sorprèn quan se li pregunta pel preu de les seves accions de comunicació. La resposta està òbviament molt pensada: «Sempre derivo la responsabilitat d’acordar els preus i el tipus d’acció a la meva agència de representació». És cada vegada més habitual que aquestes professionals comptin amb experts que negocien les condicions de les col·laboracions que realitzen amb les marques.

Elles són també una marca i les agències s’encarreguen de posar preu a la seva capacitat d’influència sobre el públic que les segueix. «Totes les accions que faig són remunerades. Bé, no totes! Si hi ha una marca que truca a la meva porta i m’agrada el producte que fa, me’l poso i el comparteixo. Ho faig perquè el meu objectiu principal és ser un referent per a la indústria de la moda. És cert que el teu treball s’ha de remunerar, però jo tinc altres prioritats i vull que la meva agència m’ajudi a tenir un perfil potent i a ser coneguda. Això és més important», assegura amb sinceritat Inés Arroyo.

Confiança, notorietat i accés a un públic més ampli i divers són algunes de les aportacions de les influencers per a les marques de moda. Recentment, la firma de moda nupcial Rosa Clará convidava un grup reduït de blogueres a vestir-se amb la seva darrera col·lecció i passava un dia amb elles a les Caves Cordorníu. El resultat concret d’aquesta activitat el coneix només la marca, però per mesurar-lo, sabem pels experts que cal convertir en indicadors de màrqueting digital l’activitat que es genera a la xarxa, després de la publicació del contingut en els canals gestionats per les protagonistes.

«Són mesures que es fan servir també en altres accions de comunicació i branding digital. Per exemple, es pot mesurar l’èxit en visites generades al lloc d’Internet de la marca o en pàgines vistes. Es pot comparar el cost d’aquesta acció amb el cost per clic o per adquisició de seguidors. També es poden fixar ràtios de conversió de visites a clients o de visites a subscriptors d’un butlletí d’informació. O, finalment, comparar quants likes o engagement genera una influencer, respecte al que ho fa la publicació d’un post en els perfils de la marca», detalla Vallet qui participava el mes de novembre passat en la segona trobada de bloguers II BCN Bloggers Meet Up.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]