Actualitat RSS

Regia fa una gran aposta per la perfumeria de nínxol

27 desembre, 2016

Botiga Regia al carrer Muntaner de Barcelona / Regia

Des de l’abril, un dels nou establiments de la cadena de botigues Regia està dedicat exclusivament, als perfums d’autors.

—–

“Abans, Chanel el veníem només deu botigues. Ara, el venen quaranta. En els darrers quinze anys, la perfumeria ha fet un canvi radical. La botigues tradicionals com la nostra, familiars i petites, han quedat excloses d’aquest canvi”, així resumeix el gerent de Regia, Francesc Planas, la situació actual del sector de la perfumeria a casa nostra. Però el seu to de veu, lluny de ser pessimista, indica que està il·lusionat amb el futur. “Tenim molta sort, sempre ens hem adreçat a una clientela amb diners i sí, fem menys ventes, però el tiquet final és més alt”, aclareix. Aquesta clientela a la qual es refereix Planas, no s’ha fet en un dia. De fet, fa vuitanta-vuit anys que Regia treballa per millorar el seu producte i l’atenció a aquest client d’alt poder adquisitiu. Ja ho feia al carrer Casp de la ciutat de Barcelona, quan va obrir el primer establiment de la història de l’empresa. Josep Giralt va ser l’emprenedor que va veure clar que la burgesia catalana abraçaria l’oferta de colònies a granel que s’hi venien. “Tota la gent amb diners es bellugava per aquella zona. Vam arribar a tenir vuit dependents –llavors, les dones no treballaven i a la botiga tot eren homes”, recorda l’actual gerent sobre l’empresa que va obrir el seu avi.

La guerra Civil Espanyola va significar un parèntesis –durant el qual el venien sobretot, productes de neteja-. Però en cap cas, va truncar el projecte familiar que després d’uns anys, va passar a mans del pare de Planas. Va ser ell qui va liderar l’expansió de Regia –que avui té 9 botigues- per la ciutat. Primer, l’any 1954, es va obrir un segon establiment al carrer Muntaner i després, es va inaugurar el buc insígnia de la cadena, la botiga del Passeig de Gràcia, al 1958. “Sort en tenim d’aquesta botiga! Vam fer un esforç molt gran per obrir-la. És un local de dos-cents cinquanta metres quadrats, un superfície molt gran. És inusual en el sector de la perfumeria obrir una botiga tan gran. Pensa, que només d’un calaix poden sortir 200 pintallavis! Vam fer un esforç i vam tirar endavant”, assegura Planas, en referencia a les petites dimensions dels productes que venen a Regia.

 

Ser únics

Tan als inicis com avui, l’empresa treballava per tenir perfums exclusius que no es podien trobar enlloc més. Als anys trenta i quaranta, es tractava de colònies a granel fetes amb les millors essències que distingien les dones de les classes socials més benestants de la ciutat. Ben avançat el segle XX, van ser les marques com Chanel -tal i com explicava Planas- les que van aconseguir l’etiqueta d’“exclusiu”. Però fa una mica més d’una dècada, aquestes firmes van passar a formar part d’un consum més massiu, gràcies a la seva comercialització en grans cadenes comercials i drogueries que ofereixen preus a la baixa “davant dels quals, les empreses més petites, com Regia, no poden competir”. Planas argumenta que el seu volum de vendes, en referència a aquestes cadenes, “els permet compensar els descomptes augmentant les quantitats venudes”. Una estratègia que Regia “mai ha contemplat”.

Ara, la perfumeria de nínxol sembla cridada a donar un tomb a aquesta situació. “Amb l’esclat de la crisis, aquestes empreses, van començar una guerra de descomptes amb rebaixes de fins al trenta-tres per cent. Això sumat a que tothom venia les mateixes marques era un problema. Nosaltres vam decidir donar-li la volta a aquesta situació”, resumeix el gerent de Regia.

En cap cas, es tracta de deixar de vendre les marques més conegudes pel gran públic. Aquí, se saben forts i ho volen continuar sent. Però en paral·lel, han decidit que Regia i perfumeria de nínxol han de significar el mateix. Per tant, en els darrers anys, l’empresa s’ha dedicat a viatjar a les grans fires internacionals del sector per conèixer les marques més petites i exclusives que fugen dels canals de comercialització tradicionals.

 

Equilibris entre els nous i els de sempre

Noms com Byredo, Francis Kurkdjian, Kilian, Clive Christian o Lorenzo Villoresi, són desconeguts pel gran públic. Però atrauen als clients amb un poder adquisitiu més elevat.  “Estan disposats a pagar el que vulguis”, subratlla Planas referint-se als clients. Ell ens explica però que l’exclusivitat d’aquestes firmes no només rau en el preu -es poden arribar a pagar cinc-cents euros per cent grams d’alguns d’aquestes perfums-  sinó en les combinacions d’aromes que proposen. El director de Regia posa com exemple extrem, la firma Nassomato que té un perfum anomenat Black Afgano inspirat en l’aroma del haixix.

Excentricitats al marge, els perfums de nínxol han donat un nou impuls a l’oferta de Regia.  L’empresa comercialitza 60 marques d’autor i ha dedicat una botiga exclusivament a aquest segment del mercat. Es tracta de l’establiment que té al carrer Muntaner de la capital catalana que va renovar el passat mes d’abril per subratllar en el seu interior la imatge d’exclusivitat. Un espai inspirat en aquestes firmes d’autor. “Viatgem molt i intentem portar totes les marques d’autor que no hi ha a Espanya. Les comprem a origen no a un distribuïdor o a un agent. Els hi oferim els nostres locals com a canals de comercialització. Elles no volen estar en una gran cadena. Ara mateix, som la perfumeria niche més important del país. Però continuem tenint les marques importants”, aclareix Planas en referència a les cases de colònies per excel·lència.

Tot i que cada vegada més, el perfum d’autor s’apropa a la clientela local, són els turistes de països com l’Aràbia Saudita o Kuwait en primer lloc, els EEUU, en segon i de Llatinoamerica, Alemanya i França, finalment, el millors clients per a Regia. “El preu per a ells està en un tercer o quart lloc. No el pregunten i saben que no hi ha descomptes. Paguen i prou. Això és una gran sort! Un món totalment diferent a l’altra”, desvetlla Planas. Aquests clients no només compren un perfum que els agrada, sinó també una forma de distinció davant la massificació de la perfumeria tradicional.

 

L’aposta dels grans

En aquest sentit, Planas explica que les grans marques ja s’estan apropant a aquests creadors d’aromes per adquirir les seves firmes i fer-se amb una part del pastís:  “Recentment, parlava amb Leonard Lauder (president honorífic d’Estée Lauder) que va visitar-nos, sobre l’adquisició que han fet de la firma Frédéric Malle. Em va dir que continuarà fent el mateix que fins ara i no modificaran res de la firma. Sí és així, fantàstic, sinó deixarà de ser niche!”. El moviment de la firma nord-americana no és únic. També a casa nostra Puig va comprar al gener del 2015, la casa Penhaligon’s. Tot i que aquesta firma ja es venia en algunes grans cadenes de moda i luxe del món, es tracta d’una prestigiosa firma britànica nascuda al 1870 i el pas significa el reconeixement de la multinacional catalana del potencial de la perfumeria de nínxol.

 

Explicar el perfum

A més, a casa nostra també podem trobar magnífics exemples en el sector de la perfumeria de nínxol. Sara Carner, Ramón Monegal o Rosendo Mateu, antic nas de Puig durant quatre dècades, són algunes de les marques que mostren que la tradició perfumista catalana té un molt bon relleu. Totes aquestes firmes treballen també de la mà amb Regia per a la seva comercialització a la ciutat i formen part ja de la història del perfum que es narra en el museu que té l’empresa a la ciutat. L’espai, fundat al 1962, compta amb una col·lecció única al món de flascons, porcellanes i peces de fang i metall per transportar i emmagatzemar el perfum. A més, proposa una narració de delicada precisió de la història dels perfums a través dels segles i les cultures del món.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]