Actualitat RSS

Scrapbooking, dissenyar i crear amb paper

24 juliol, 2017

Raquel Reyes, tallerista, amb Patrícia Gavaldà i Montse Bueno, propietàries de Grap/pa / Grap/pa

Grap/pa és una botiga situada al barri del Clot especialitzada en scrapbook que ofereix tota mena de material i tallers per aprendre i perfeccionar aquesta tècnica

 

L’scrapbooking o scrapbook és molt més que l’art de personalitzar àlbums de fotografies, llibretes, agendes, etc. És una altra forma de dissenyar i crear moda. La tècnica, basada en el concepte Do it yourself, requereix creativitat, innovació, precisió, imaginació, concentració… “Sovint es compara amb el patchwork, encara que els scrapers no treballen amb retalls de roba, fils i agulles, sinó amb infinitat de papers de tota mena i colors, tintes, segells, gomes, maquinetes per encunyar… I, com en el món de la moda, també hi ha tendències i temporades”, explica Montse Bueno, propietària de la botiga Grap/pa, situada al barri del Clot i especialitzada en scrapbooking.

El comerç, fundat fa 28 anys, va començar com una papereria convencional que –per la seva ubicació– proveïa de llapis, gomes, bolígrafs i llibretes els alumnes de l’escola La Farigola del Clot. “Al cap d’un any vaig veure que aquest sector m’atreia, m’interessava, vaig buscar un local més gran, em vaig traslladar al carrer Rogent i em vaig especialitzar en el sector de la papereria ‘poc convencional’, més moderna i atractiva”, explica la Montse, que sempre ha estat vinculada al barri. “Sóc del Clot i el carrer Rogent sempre m’ha agradat. Té molta vida, i més des que és exclusiu per a vianants, i per a un comerç, sigui del sector que sigui, la localització és clau”, remarca la propietària de Grap/pa, un establiment que està molt ben comunicat amb transport públic.

 

El salt a l’scrapbooking

El pas de la papereria no convencional a l’scrapbooking va ser relativament fàcil i ràpid. “Jo anava –i encara hi vaig– molt a fires, buscava en revistes especialitzades, a les Pàgines Grogues, començava a navegar per internet… a la recerca de novetats i material de papereria diferent, que pogués sorprendre a la clientela –detalla la propietària de Grap/pa–. Un dia, mentre buscava invitacions de casament originals, vaig trobar per internet que als Estats Units hi havia núvies que es feien les seves invitacions i d’altres detalls de boda amb la tècnica de l’scrapbooking, que aquí encara no havia arribat”.

La Montse, curiosa i inquieta de mena, es va informar arreu, va buscar com es treballava aquella nova tècnica que l’havia meravellat, com podia importar productes dels Estats Units… “En un inici, quan ens va explicar la seva intenció de tenir un espai a la botiga amb tot el material necessari per a fer scrapbook, tots li vam demanar si s’havia tornat boja. Estàvem en plena crisi, i ens semblava que innovar amb l’scrapbooking era realment arriscat; però va tirar endavant amb la seva idea i la va encertar”, recorda la seva filla, Patrícia Gavaldà, qui s’encarrega de la botiga online i de l’organització de tallers, entre altres tasques, tot afegint: “Que el negoci sigui familiar permet que les decisions siguin àgils, i que a voltes ens atrevim a innovar i a arriscar, com ho va fer la mare amb l’scrapbook”.

La Montse i la Patrícia van contactar amb distribuïdors americans per informar-se de com importar gènere dels Estats Units, com fer les comandes, els pagaments, etc. “Nosaltres ens vèiem molt petites per comprar als Estats Units, però una vegada ens vam informar vam veure que no era tan difícil, les comandes eren assumibles i que ho tenien tot molt ben organitzat per vendre a fora”, explica la Montse, mentre la Patrícia afegeix: “T’ho posen molt fàcil perquè compris, tenen unes pàgines web molt completes i t’assignen un contacte local amb qui la comunicació és molt fluida. El que en un inici eren incerteses, ràpidament vam veure que tot era molt senzill i que els americans et donen moltes facilitats”.

 

Un primer taller obert al barri

Una vegada van tenir el seu corner de scrapbooking a la botiga, van veure que la proposta era molt ben acceptada per la clientela. Alhora, per donar a conèixer la nova tècnica i explicar totes les possibilitats que ofereix, van aprofitar per muntar un taller en una jornada de comerç al carrer organitzada per l’Eix Comercial del Clot –en aquells moments, fa uns cinc anys, la Montse formava part de la junta directiva de l’eix, ja que va ser-ne una de les fundadores–. “Amb motiu de la jornada de comerç al carrer, vam contactar amb una noia que feia tallers de scrapbooking i vam muntar un estand. Va ser tot un èxit –recorda la Montse- i des d’aquell fet, la Raquel Reyes és la nostra tallerista”.

 

L’aparador online

La resposta positiva de la gent del barri va animar a mare i filla a ampliar l’espai de l’establiment destinat a l’scrapbooking i a crear la pàgina web per donar-se a conèixer i comercialitzar online. Malgrat que les vendes són més importants a la botiga física que a la virtual, les dues propietàries de Grap/pa consideren totalment imprescindible tenir presència a internet i utilitzar les xarxes socials per explicar qui són i què fan.

“La botiga on line és un aparador que cal tenir per aconseguir clientela de fora de Barcelona, encara que dona molta feina i nosaltres realment no podem competir amb comerços de scrapbook on line molt potents”, explica la Patricia, que es passa hores i hores davant el seu portàtil per incorporar totes les novetats que els arriben a la botiga, les tendències de cada temporada, actualitzar el blog, penjar fotografies a Instagram o comunicar el proper taller per correu electrònic o a través de Facebook.

La jove és del parer que tot establiment comercial ha de ser actiu a les xarxes socials, “és la manera que tenim avui el petit comerç per moure’ns, tenir notorietat, innovar, atraure clientela, ja que no té limitacions d’espai ni fronteres, però també és cert que requereix una inversió important de temps i diners”. I és que, per Grap/pa ha passat gent de tot arreu, des de clients de la Seu d’Urgell que els han conegut a través de la pàgina web a estrangers amants de l’scrapbooking que, de visita a Barcelona, s’han apropat fins aquest negoci familiar situat al cor del Clot.

 

Que l’activitat no decaigui

La Montse i la Patrícia no es conformen a tenir un munt de referències vinculades al món de l’scrapbooking a la botiga física i a la virtual, i d’aconseguir tot allò que la clientela –la majoria dones– els demana. A més, cada divendres i dissabtes fan tallers monogràfics diversos: d’enquadernació, d’àlbums, de tècniques de tintes… dirigits principalment a adults, encara que, de tant en tant, també fan alguna sessió per als més petits, “però aquest és un hobby bàsicament d’adults”, subratlla la Montse.

A més dels tallers puntuals, cada dimarts a la tarda un grup d’unes vuit persones aficionades a l’scrapbook es reuneix a Grap/pa on, guiades per la Raquel, la tallerista, treballen en diferents projectes. La iniciativa va començar ja fa més d’un any i actualment recull gent de tot Barcelona amb ganes de passar una estona entretinguda amb l’scrapbooking, una afició que ajuda a exercitar la ment, ja que requereix estar concentrat per prendre mides, tallar, encolar, etc., i a relaxar-se. “Si t’agraden els treballs manuals, t’enganxa –remarca la Patrícia- i les possibilitats són infinites. A més, és una afició que serveix per deixar de pensar en els problemes, desconnectar i fer quelcom que, una vegada veus el resultat final, és molt agraït”.

 

Projectes de futur

Entre els propers projectes que tenen previst tirar endavant Montse Bueno i Patrícia Gavaldà destaca la reforma de la botiga. “Portarem a la pràctica dues idees que ja teníem, i que també se’ns van suggerir en el marc del programa de Competitivitat del Comerç Minorista impulsat per la Cambra de Comerç, en el qual hem participat, i són, d’una banda, traslladar el taulell al fons i posar dues illes al centre de la botiga on poder exposar més material, ja que l’espai se’ns queda petit, i l’altra idea és treure més partit de l’aparador”, explica la propietària de Grap/pa.

A més, mare i filla tenen en ment continuar potenciant la seva presència en fires. “No et pots aturar, cal estar atent al que demanda la clientela i apostar per la innovació i l’especialització per diferenciar-te de la competència”, conclou la Patrícia.

 

 

Aquest contingut s’ha elaborat en el marc del Pla de Comerç Minorista 2017, cofinançat per la Secretaría de Estado de Comercio del Ministerio de Economía, Industria y Competitividad i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]