Actualitat RSS

Seguint les passes de Fortuny en l’alta costura

3 setembre, 2010

Fortuny va traslladar la seva visió de la modernitat al camp de l'alta costura.

L’anhel d’assolir la bellesa a tots els ordres de la vida va guiar el camí de Mariano Fortuny i l’autor de la creació global no va oblidar la moda.

Lanvin, Jean Patou, Balenciaga o Annie Leibovitz van parlar de Mariano Fortuny com un geni. Ells, que també han estat reconegut com a tals, no ho van dubtar. Fortuny va crear perseguint l’excepció. Així que aquells que també han estimat les creacions sense precedents, li ho van reconèixer citant-lo com el petit Leornardo. Calia precisar, davant del públic, que parlar de Fortuny, era parlar de la creació infinita.

Va ser un artista polièdric que no responia a l’apel·latiu de fotògraf, ni al d’escultor, ni tant sols al de pintor. Totes aquestes disciplines es quedaven curtes per resumir la multiplicitat d’expressions que Fortuny utilitzava per crear. I, conduït per la necessitat inesgotable d’investigar nous formats d’expressió artística, va deixar una empremta decisiva en l’alta costura. De fet, entendre aquesta figura, senyalada pels experts com una de les més creatives i innovadores de la primera meitat del segle XX, exigeix revisar la seva aportació a la moda.

Mariano Fortuny no va voler marcar diferències entre les seves produccions en el camp de la pintura, del gravat, de l’escenografia o de la luminotècnia. Tot era una fusió entre el futur i el passat, i aquesta personalíssima visió de la modernitat s’incorporava també a l’alta costura que naixia de les seves mans.

Knossos i Delphos

“El 1907 va patentar el xal Knossos i va presentar-lo a Berlín, seguint els dictats d’allò que seria una campanya de màrqueting avui. Cap altra ciutat no podia entendre millor el seu discurs en el món de la moda”, explica el director de cultura de l’Obra Social de Caixa Catalunya, Àlex Susanna. Fortuny pensava que només la societat alemanya llegiria amb exactitud el relat de tecnologia, creativitat i bellesa que ell havia escrit per incidir decisivament en la història de la moda. I així va ser. Amb aquella primera peça de vestir ja parlava al públic d’un abans i un després dels vestits recarregats i les cotilles “opressores”.

Més tard va arribar el Delphos, una senzilla túnica prisada que queia lliurement al llarg del cos i que s’adaptava a l’anatomia femenina. “La màxima genialitat de Fortuny estava en aquest vestit, amb una capacitat d’expressió única”, subratlla Susanna. El Delphos va revolucionar el món de la moda i, sobretot, va alliberar el cos d’aquelles dones que desitjaven deixar enrere els convencionalismes morals de l’època. “És l’únic vestit considerat una obra d’art. I el cert és que ell no era un dissenyador, sinó un creador pioner en el seu temps”, afirma aquest expert en la vida i obra de Fortuny.

I també empresari

Era fill del pintor català Mariano Fortuny i Marsal, i va viure immers en la creació i el gust per l’expressió artística. Però, a més, va fer gala d’una audàcia empresarial sovint deslligada dels artistes. Ell era qui gestionava la publicitat dels seus productes i s’encarregava personalment de fotografiar els models exclusius de Delphos. Als 35 anys, va decidir dedicar-se al disseny tèxtil aprofitant el seu important bagatge en la realització de vestuari teatral. Dominava a la perfecció les tècniques d’estampació tèxtil i, a més, va inventar moltes noves fórmules. “De fet, es va avançar al seu temps també com a empresari del sector de la moda. Tenia botigues a Venècia, París, Londres i un representant a Nova York. I oferia als seus clients el Knossos i el Delphos amb tractaments exclusius per a cadascuns d’ells”, recorda el director de cultura de l’Obra Social de Caixa Catalunya.

Però ha calgut perspectiva per apreciar la transversalitat de l’obra de Mariano Fortuny. La raó està, segons Susanna, directament relacionada amb el fet que va viure molt poc temps a molts indrets. Granada el va acollir durant els tres primers anys, després França, on va viure la joventut, i Venècia el va projectar al futur. “Però, sens dubte, va ser l’obra de Proust qui va recordar al públic la seva genialitat”, apunta Àlex Susanna. En un magnífic exercici que intentava sintetitzar tot el treball de Fortuny, l’Obra Social de Caixa Catalunya va dedicar-li, el passat més de juny, l’exposició “Fortuny, el mag de Venècia”. Una exposició irrepetible amb més de 320 peces de l’autor procedents del Museu Fortuny de Venècia.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]