Actualitat RSS

Surkana, entrant a nous mercats

16 juliol, 2012

Surkana

Surkana ja té més d’una dècada com a marca de moda i complements. La seva entrada en el món del disseny i la fabricació de roba va començar, com diuen els seus impulsors, gràcies a un “viatge”.

L’empresa familiar Franco Austral, especialitzada en la importació d’objectes de regal i decoració, va decidir fa 11 anys apostar per la seva pròpia línia de disseny de moda. D’aquella aventura, dins d’un nou sector competitiu i molt disputat com és el de la moda, en formen part el responsable de màrqueting i comunicació de la firma, Salvador Cayuela i la cap de disseny, Mireia Marcos.

L’objectiu era aconseguir un “producte amb personalitat pròpia, fruit d’una inspiració global i molt recognoscible”, expliquen des de Surkana. “Avui som vitalitat, autenticitat i proximitat” detalla Cayuela, i Marcos afegeix: “Tot el disseny -els gràfics i els estampats- els fem nosaltres. Per tant, si hi ha un disseny similar al mercat, l’han copiat”.

Certament, els dissenys d’estampats de Surkana són un tret distintiu. Potser per això o potser també, perquè com explica Cayuela la firma ha après a explicar els seus productes, en els mercats exteriors els identifiquen clarament com “la moda del sud”. “Els clients vénen a buscar aquesta imatge associada als països del sud d’Europa”, explica Marcos. La firma té en compte les tendències però “sense ser-ne esclaus i les utilitzen per a allò que els va bé” concreten. Pel que fa a la producció, Surkana en fabrica una part a la Xina i l’altra a l’Índia.

Ordenar el creixement

Quan es pregunta als responsables de Surkana quin és el projecte més important que tenen entre mans responen que és el procés d’internacionalització. La firma ha fet una aposta forta per aconseguir expandir-se pels mercats internacionals. L’obertura a l’exterior va començar fa uns 4 anys a Itàlia. Ja tenen entre mans l’entrada a països com Rússia i Austràlia. Però també estan treballant amb profunditat el mercat alemany, el belga i el suís. “Creiem que estem preparats per presentar Surkana a diferents països”, resumeix Cayuela. Per a aquest directiu, quan s’afronta un procés d’internacionalització com el de Surkana “cal estar pendents de la realitat i mesurar bé les possibilitats d’atendre la demanda”.

En aquesta companyia els agrada dir que volen “anar pas a pas”. Sense córrer però tampoc sense aturar-se, disposen ja de dos punts de venda propis a Barcelona. En un d’ells, el del carrer València, hi han desenvolupat al cent per cent el concepte de marca en el punt de venda.

Això vol dir que hi haurà més obertures? “L’expansió en retail està sobre la taula, tot i que no estem fent una cerca activa de locals”, expliquen. “El creixement orgànic és el primer. Hem de ser conscients de la situació del mercat i dels nostres clients, i ser-hi coherents. Tot i que cal aprofitar les oportunitats si arriben”, assegura Cayuela.

Al marge de si la firma creix a curt termini en punts de venda propis, el que tenen clar és que “la multicanalitat és un factor positiu per a qualsevol empresa”. En aquest sentit, Cayuela assegura: “La cadena de retail, per a aquells que poden invertir en botigues pròpies, té un valor indubtable. Ja sigui per complementar una zona on ja tens clients multimarca o per cobrir zones on ara ja no en tens”.

Un equip de 40 persones formen la companyia. Amb oficina central a Barcelona i centre logístic a Parets del Vallès, Surkana té un equip comercial repartit per diversos països. A més d’un showroom a la capital catalana i 10 més, arreu de l’Estat. Aquest showroom de Barcelona va rebre fa poques setmanes els representants de la firma de tot Europa. Era una trobada per presentar la nova col·lecció i, també, el tret de sortida a un conjunt de viatges que els responsables de la companyia han fet darrerament, per impulsar la internacionalització de la marca a fires com Who’s Next de França o Bread&Butter d’Alemanya.

Definitivament, els esforços estan clarament posats a créixer en el mercat exterior però sempre, tal com asseguren, “creixent d’una forma controlada i apostant per noves oportunitats quan estan preparats per poder-ho fer”, ja que segons que subratllen, “això adequa l’estructura de l’empresa a les noves demandes”.

Tot i estar en plena expansió internacional i viure el procés amb optimisme, la crisi no és un fet aliè per a Surkana. “Si el teu client té problemes per vendre el teu producte, això t’afecta i és una realitat que nosaltres també vivim”, expliquen amb referència a les botigues multimarca. “La situació econòmica que hi ha a Europa et fa ser més moderat amb les previsions de creixement. Avui has de fer més per tenir el mateix i ho has de fer amb menys”, conclouen els responsables de la firma.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]