Actualitat RSS

Tallers de somnis blancs

16 maig, 2014

La Coqueteria

El maig és el mes de les núvies. Aprofitem la cita al calendari per visitar ateliers de moda on transformen somnis blancs en vestits.

Passem un matí visitant dos ateliers de núvies, Érase una vez i La Coqueteria, per apropar-nos a una activitat econòmica que també forma part del sector nupcial. Sovint passa desapercebuda davant el gran protagonisme que concentren en aquesta època de l’any les firmes líders de la indústria nupcial. Totes elles han exhibit les seves col·leccions a la 24a edició de la Barcelona Bridal Week, celebrada a principis de maig. Es tracta de l’esdeveniment més important del sector, organitzat per primera vegada per Fira de Barcelona i que inclou la Passarel·la Gaudí Núvies i el Saló Internacional Noviaespaña.

A banda de les més de 200 marques que han exhibit els seus models a la Bridal Week, existeixen aquests petits i mitjans tallers de moda artesans ­–molts d’ells concentrats a la ciutat de Barcelona– que atenen clientes que desitgen un vestit elaborat seguint les pautes d’una sastreria. La núvia pot participar activament en l’elaboració del vestit i es fusionen les seves preferències amb la creativitat del dissenyador. Així aconsegueixen un disseny únic i exclusiu. 

–        Em caso i voldria venir demà a la tarda amb la meva mare per mirar un vestit. Serà un casament senzill i poc convencional.

–        Quan et cases?

–        Al juny.

–        Queda molt poc, et donaré cita. Tens sort! Hi hagut una cancel·lació i et podrem atendre demà. Anem de bòlit, aquestes setmanes no parem. Demà, com a mínim, necessitem una hora i quart per parlar i perquè ens ho expliquis tot.

Aquesta conversa es repeteix tres vegades en menys d’una hora a l’atelier Ruth Fernández, més conegut pel públic com Érase una vez. Un establiment al cor del barri de Gràcia on taller i botiga showroom es fusionen davant la mirada de sorpresa i admiració del públic que passeja pel barri. Sovint molts s’aturen per gaudir des del carrer d’una escena recurrent a l’inici de la primavera: una núvia emprovant-se el que serà el seu vestit més important. 

Al taller de Fernández, o el que és el mateix, Rutaurora Maria –nom amb el que la dissenyadora d’Érase una vez signa els seus vestits en homenatge a les seves àvies– la relació amb totes les núvies comença amb una primera cita. Llavors s’exploren les seves preferències i es coneix detalladament el format del casament. “Sovint ens diuen que serà un casament senzill, però aquest format pot incloure celebracions de vuit persones, com és el cas de la núvia que ara s’emprovava la glasseta, o de tres-centes. L’altre dia va venir una núvia que comptava amb poc més d’una desena de convidats, però que tenia previst arribar a l’Ajuntament sobre un cavall. És indispensable conèixer tots aquests detalls per poder fer una bona feina”, assegura Ruth Fernández.

Ella fa més d’onze anys que es dedica al món de la moda nupcial. Va estudiar Belles Arts i, després, moda a l’Escola Llotja. “Vaig treballar un parell d’anys per una gran firma italiana –MaxMara– i, quan m’anaven a fer un contracte fix, vaig decidir marxar. Volia tenir el meu propi establiment. Sempre ho havia volgut”, assegura encara amb il·lusió. Del relat d’aquesta dissenyadora es desprèn que la decisió va ser encertada i que avui, amb un equip fix de quatre persones, ha aconseguit consolidar el projecte empresarial que somiava quan veia cosir les seves àvies. “Signo com Rutaurora Maria per elles, però qui realment em va ensenyar a cosir bé –subratlla amb energia– i em va fer entendre que un vestit ha de ser perfecte per dins i per fora, va ser la meva mare”.

Estacionalitat i adaptació

Ara el taller del carrer Goya de Barcelona compta amb dues cosidores que aquests dies enllacen puntada rere puntada, en unes jornades intensíssimes de treball des que va començar la temporada nupcial a l’abril. “Tindrem molta feina fins a l’octubre. Després sempre és difícil passar l’hivern”, diu la dissenyadora recordant que aquesta activitat frenètica és estacional.

La crisi també ha suposat un repte pel taller de Rutaurora Maria. Abans comptava només amb una oferta de vestits de núvia des de 1500 fins a 3000 euros, però des de l’esclat de la recessió, va incloure una línia més assequible, des de 500 fins a 1500 euros, “per a aquelles clientes que desitjaven un vestit diferent i personal, però que ja no podien afrontar els preus de la primera col·lecció”, explica i afegeix: “Ens hem hagut d’adaptar, és clar. Per això és molt important poder tenir una primera cita amb les núvies i que puguem explicar-los què hi ha darrera del preu. Un vestit de la primera col·lecció es fa a l’estil d’una sastreria. Per tant, treballem amb glassetes i realitzem dues proves abans de fer el vestit. Però per a aquelles persones que no hi arriben i també volen un disseny fet per nosaltres, comptem amb l’altra col·lecció. En aquest cas, fem el vestit directament i realitzem els ajustos sobre el cos”, detalla la dissenyadora remarcant la diferència d’hores i treball que hi ha entre un i altre sistema.

Quan arribem a La Coqueteria, una parella en surt somrient. “Vénen en parelles les núvies?”, preguntem. “A vegades sí, tot i que sovint vénen amb la mare o les amigues”, explica la dissenyadora del taller, Ana Faustino.

Aquí la disposició del taller i la botiga canvia. Mentre que a peu de carrer hi ha l’exposició de vestits de núvia i una àmplia oferta de complements i vestits multimarca, al pis de dalt s’hi situa l’espai de costura i patronatge. La zona de núvies per emprovar-se els models exclusius de Faustino i començar a somiar amb el vestit desitjat està situada al fons de l’establiment.

Una gran catifa vermella i un mirall gegant presideixen aquesta sala, que està envoltada de vestits blancs d’aire vintage, romàntics i plens de cura i de detalls. “La núvia que ve a La Coqueteria li agrada la inspiració vintage, però busca una línia moderna i alhora sofisticada que s’adapti al seu estil de vida i al tipus de cerimònia que farà”, diu Faustino. La dissenyadora va obrir l’atelier i botiga a Barcelona el 2012 i, des de llavors, el sistema boca-orella i Internet l’han ajudat a donar-se a conèixer entre les clientes de “Barcelona i rodalies”.

Creacions romàntiques úniques

“Creem vestits personalitzats. Al taller tenim diferents models que modifiquem i adaptem a cada clienta. Penso que el més important és que un vestit nupcial es pugui adaptar a qualsevol estil i que cada núvia senti que el seu vestit és una peça única i feta especialment per a ella”, comenta la dissenyadora de La Coqueteria.

Faustino també es va llicenciar en Belles Arts i, posteriorment, va fer un màster en estilisme i disseny de moda. Va treballar diversos anys en el sector per compte aliè i després va fer el salt a l’emprenedoria per crear La Coqueteria, situada al carrer Girona de Barcelona. Aquí, a més a més dels vestits, les núvies hi troben complements, tocats i una gran varietat de detalls per al cabell. “Realitzem corones de flors, tocats de reixeta o flors de roba. Personalitzem tots aquests detalls i els fem a mida per a cada núvia”, diu Faustino.

La personalització i l’atenció individual i propera és, segurament, un dels principals atractius del seu taller, com també del de la Rutaurora Maria. Totes dues dissenyadores saben que enmig de la variada oferta de les grans marques nupcials del país hi ha un nínxol de mercat que elles cobreixen i una bona prova d’això és l’intens ritme de treball que aquests tallers preveuen fins ben entrada la tardor.

Barcelona nupcial

No hi ha dubte que la 24a edició de la Barcelona Bridal Week, celebrada del 6 a l’11 de maig, ha convertit un any més la ciutat de Barcelona en el centre de la moda nupcial internacional. Una de cada deu núvies del món porta un vestit elaborat a l’Estat espanyol, segons dades de l’organització, que enguany lidera Fira de Barcelona. L’ICEX apunta, a més, que aquest sector factura 341,7 milions d’euros l’any, gràcies a les exportacions i a les vendes en el mercat nacional. I una darrera xifra: 200 marques han participat a la Barcelona Bridal Week, de les quals el 50 % són estrangeres, procedents d’Alemanya, Bèlgica, França, Holanda i Anglaterra, entre d’altres.

La passarel·la de la Bridal Week és un motor de negoci i promoció internacional pel sector. Per això, no hi falta cap de les grans marques que en formen part. És el cas de Pronovias, que enguany ha aprofitat l’esdeveniment per celebrar el seu 50è aniversari amb una exposició al Convent dels Àngels de Barcelona i amb la seva desfilada tan esperada al Pavelló d’Itàlia del recinte Montjuïc de Fira de Barcelona. Per la seva banda, l’altra firma líder del sector, Rosa Clarà, va inaugurar la passarel·la el dia 6 de maig i va donar pas a la posada en escena de noms com Jesús Peiró, Yolan Cris, Inmaculada García o Victorio & Lucchino, entre molts d’altres.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]