Actualitat RSS

Tallers secrets de núvies

5 juny, 2015

Taller de Verónica Miranda / Crèdit: Norma Grau

Menys visibles que les grans marques del sector, els petits tallers de núvies veuen com creix la demanda, pels seus vestits i pel tracte íntim que ofereixen.

—–

Barcelona és una referència mundial dins del sector de les núvies. El grau d’internacionalització de les seves principals marques ha fet possible que s’associï el nom de la ciutat al disseny nupcial arreu del món. La llista de noms que ho han aconseguit és extensa i l’encapçala Pronovias, seguida d’empreses com Rosa Clarà o Raimon Bundó. Totes elles fan que la industria nupcial sigui una activitat econòmica de gran pes dins el sector de la moda, i que Catalunya encapçali les exportacions de vestits de núvia i cerimònia que es realitzen al conjunt de l’Estat. En concret, les firmes catalanes exporten per un valor de 269.000.000 d’euros, el que representa el 43,78 % del total espanyol el 2014. França és el principal client d’aquestes empreses exportadores, seguida d’Alemanya i Itàlia. Són dades del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya que, a més, subratlla que, el 2014, les exportacions del sector van pujar un 23 % respecte l’any anterior.

Grans firmes com les que s’han ja esmentat, fan possibles aquestes xifres. Elles ocupen el centre de l’activitat econòmica que genera el sector nupcial. Però la demanda de vestits de núvia és tan diversa que ofereix les condicions necessàries perquè, al seu voltant, sorgeixin petits tallers liderats per joves dissenyadors amb microestructures empresarials, però amb un creixent protagonisme. Es tracta d’espais de creació que conviuen amb l’oferta de les marques més conegudes i que, gràcies a les característiques singulars del seu servei i del seu producte, veuen com creix la seva clientela.

Molt a prop

Quan una núvia decideix encarregar el seu vestit a un d’aquests tallers, ho fa motivada per un tracte individualitzat amb el creador i, sobretot, per la possibilitat de treballar des de zero, el vestit que ella té al pensament. Aquests tallers són espais íntims que acosten les clientes als tallers clàssics de modisteria i les conviden a viure, de molt a prop, tot el procés creatiu del seu vestit. «Quan arriba una nova núvia el més important per a mi és crear complicitat amb ella. Això és el que permet que treballem plegades i amb la màxima confiança des del primer dia. Comencem parlant de com serà el seu  gran dia, vull conèixer tots els detalls», explica la dissenyadora, Verónica Miranda. Ella fa 5 anys, que crea vestits de núvia en el seu propi taller de Barcelona i ho fa amb aquest segell de tracte personal que li permet diferenciar-se de la resta de marques del sector.

La creadora Marta Martí és també una ferma defensora de l’atenció individualitzada per a les núvies. Aposta per un sistema artesanal en el que el vestit final importa tant com el procés. «El tracte amb la núvia al taller és primordial. És molt important connectar amb ella des del primer moment. Tot el procés volem que sigui igual d’important que el vestit que li farem», descriu Martí des del seu taller, també a la capital catalana.

Únic segur

Els espais de Miranda i Martí són un bon exemple d’aquestes petites firmes per a núvies, allunyades dels noms més coneguts, que viuen un moment molt dolç ja que la demanda pel seus treballs està creixent. «Penso que tots estem una mica cansats del fast fashion i de la producció en massa. Sovint ja consumim aquest tipus de productes i la núvia, per una vegada a la vida, vol un procés més personalitzat i artesanal», resumeix Martí. Miranda hi coincideix, i afegeix que «la moda cada vegada és més  impersonal i les núvies busquen vestits que parlin sobre elles». Per això creu que es «necessiten firmes artesanes on puguin encarregar creacions de moda totalment personalitzades».

Al Passeig de Gràcia de Barcelona, les núvies poden trobar un altre espai d’aquestes característiques. Es tracta del taller de Cristina Tamborero. «M’encarrego de dissenyar tots els vestits de núvia i de festa, i en tinc cura de tots els detalls com si es tractés d’un fill», assegura la dissenyadora, que ha desfilat recentment a la passarel·la Barcelona Bridal Week.

Totes tres professionals tenen clar que el seu tret més distintiu és la proximitat amb la futura núvia i la possibilitat de fer juntes el vestit que ella vol. «El tracte personal és un factor molt rellevant per diferenciar-nos de les grans firmes. Nosaltres, a més, ens  preocupem pel look sencer, no només pel vestit», resumeix Marta Martí, qui acaba de tancar un acord amb Raimon Bundó per a la comercialització dels seus dissenys en l’àmbit internacional.

Pujar a la passarel·la

Si bé durant aquests últims mesos, les tres dissenyadores treballen al cent per cent de la seva capacitat, ja que es troben en temporada alta de casaments, el mes de maig ha estat especialment significatiu per a Cristina Tamborero. Coincidint amb el 25è aniversari de la passarel·la de núvies de Barcelona, els seus dissenys han desfilat per primera vegada en aquest aparador. Tamborero, que va crear la seva empresa ara farà un any, explica que la clau per fer un bon vestit és cosir-ne poc a poc cadascuna de les costures i repunts: «Per aconseguir un bon resultat, les coses s’han de fer lentament i a mida. Un vestit de núvia és emoció, il·lusió, seguretat, felicitat. És probablement la peça més especial que mai lluirà».

La possibilitat de recuperar els processos artesanals de producció de vestits és el que va motivar a aquestes tres dissenyadores a emprendre el seu propi projecte. En el cas de Verónica Miranda havia viscut de molt a prop la màgia dels grans tallers d’alta costura durant la seva estada a París. Llavors, va poder conèixer de primera mà com es treballava a John Galliano, Dior i Lagerfeld Gallery. El seu pas per aquestes firmes internacionals, així com per Josep Font, Teresa Helbig i Sybilla, van alimentar la passió per les tècniques de costura i, sobretot, pels gèneres més delicats. «Amb teixits de  qualitat puc dedicar temps a la creació de textures i peces úniques. I això només t’ho permet fer el món de les núvies», explica il·lusionada Miranda.

Noms com els de Cristina Tamborero, Marta Martí i Verónica Miranda són magnífics exemples de les petites cases de disseny nupcial que hi ha a Barcelona que fan ressorgir amb passió el disseny a mida i el tracte directe entre creadors i clientes. Són tallers secrets per a núvies que aprofiten el potencial de la diversitat de la demanda del sector per posicionar-se en la intersecció entre la moda, els processos artesanals i el tracte més proper.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]