Actualitat RSS

Un aixovar per somiar

18 febrer, 2016

Botiga L'Arca / L'Arca i @swingyourpics

L’Arca és un tresor al cor del Barri Gòtic de Barcelona, amb antiguitats tèxtils úniques i un gran coneixement sobre la història de la moda vintage.

——

Sense saber-ho, L’Arca va fer-se famosa coincidint amb l’estrena de la pel·lícula Titànic, protagonitzada per Leonardo DiCaprio i Kate Winslet. L’actriu protagonista lluïa diversos vestits i peces antigues adquirits en aquest establiment de Barcelona, que s’amaga entre els carrers del Barri Gòtic. Passejant per allà, una productora nord-americana va entrar-hi i va comprar una gran quantitat de peces, com ara vestits, sabates, colls i mantellines. Podria haver estat una clienta més que, seduïda per l’exclusivitat –d’aquesta sí que se’n pot dir exclusivitat– de les peces que es venen a L’Arca, hauria fet una compra inèdita. Però no va ser així. En realitat, la compradora era part de l’equip de la pel·lícula Titànic, i uns mesos més tard trucava a L’Arca per suggerir a les propietàries que anessin al cinema. La protagonista del llargmetratge vestia les seves delicioses antiguitats.

Aquesta història se situa a finals dels anys noranta i va ser un punt d’inflexió en la trajectòria de l’establiment, especialitzat en peces tèxtils de les dècades dels anys vint als anys cinquanta. «Passen grups de turistes i diuen “aquí podeu veure la botiga del Titànic”», explica Carmina Pairet. Juntament amb la seva germana, Nina Balmes, pilota el projecte que va endegar la seva mare, Carmen Viñas. «Va comprar colls, puntes i una calaixera plena de coses. Totes eren de senyores catalanes!», remarca Pairet. Ens ho explica junt a un vestit dels anys vint, que pertany a la mateixa propietària dels dissenys que lluïa Kate Winslet a la guardonada pel·lícula de Hollywood. No ens pot donar massa detalls de l’origen familiar d’aquestes antiguitats tèxtils. Ni d’aquesta, ni de la majoria de joies que acumulen les dues germanes a l’establiment. Part de l’èxit del negoci és dominar els canals de subhastes i vendes –tant a dins com a fora de Barcelona, i també a Europa– de vestits, puntes, mantellines i roba de la llar.

Com fan els antiquaris de mobles i d’obres d’art, Pairet i Balmes estan en contacte amb una xarxa de professionals i intermediaris que s’avisen mútuament quan «un pis o una casa de senyors de l’Eixample, per exemple, es buida i es posen a la venda les seves peces més valuoses». Elles s’hi desplacen si hi ha lots de roba que encaixen amb l’oferta de L’Arca: «Han de ser peces de qualitat des del 1900 fins a la dècada del 1950, aquí ens aturem. Comprem tant accessoris com roba de cerimònia, però no poden ser qualsevol cosa. Les definim com vintage perquè ja eren dissenys bons quan es van confeccionar i provenen de cases de moda i tallers bons. Parlo de vestits d’El Dique Flotante, Margarita Nuez o Pertegaz. Tot i que no sempre són de marca».

El coneixement de les propietàries de L’Arca sobre la història de la moda del segle XX, les ha convertit en una font d’informació única, i la seva botiga en un referent per a produccions televisives, cinematogràfiques o exposicions museístiques. Sèries espanyoles com ara La Señora, o pel·lícules com per exemple El Perfum o Wild Wild West, així com diversos treballs de Pedro Almodóvar i Woody Allen, com ara Vicky, Cristina Barcelona han comptat amb peces de L’Arca per als seus personatges.

Núvies dels anys vint

Tot i que les antiguitats tèxtils són una part fonamental del negoci de Pairet i Balmes, les col·leccions per a núvies, l’oferta de merceria antiga i les reproduccions de roba dels anys vint, són les altres línies d’activitat que guanyen protagonisme. «El món de l’antiquari ha canviat molt, cada vegada hi ha menys vestits i costa més trobar-los. No queden col·leccionistes, hi ha molta competència entre els compradors i pocs clients. Ara, pots trobar peces úniques en venda a portals d’Internet de comerç de segona mà», explica Pairet, sorpresa que el mercat d’antiquari estigui ja present també en aquests espais en línia. Per això, i també perquè el marge amb la compravenda de peces úniques «ja no és tan ampli com abans», L’Arca potencia les altres línies de negoci, amb un gran èxit entre els clients.

Al capdavant dels dissenys de núvia hi ha Nina Balmes. S’encarrega de la col·lecció que presenten anualment i, també, de l’adaptació de dissenys originals: «Des de fa quatre temporades, treballem per a les núvies amb dues opcions. Podem fer un disseny totalment a mida, sempre d’inspiració vintage, o podem adaptar peces antigues originals, que no en tots els casos eren un vestit de núvia quan es van confeccionar, però ara ho poden ser». A l’espai reservat a les núvies que hi ha a L’Arca, Balmes ens mostra les creacions antigues autèntiques que s’hi exposen i, també, les actuals. Totes les podria perfectament haver portat la filla d’un industrial català, de la segona dècada del segle XX, en la seva cerimònia nupcial. Encara avui, però, sedueixen joves com la que just aquest matí espera Nina Balmes: «Es tracta de núvies més grans que les que es casaven fa uns anys, que volen un disseny vintage. Si la peça es fa a mida, tot ho confeccionem al nostre taller, situat just a dalt. Això ens dóna una gran flexibilitat. També tenim molts complements, com ara corones o guarniments per al cabell». Aquestes peces són possibles gràcies a l’esforç de Balmes i Pairet per trobar artesans i recuperar el saber fer de persones que ja tenen «vuitanta i noranta anys». Elles ho expliquen amb aquestes paraules: «Treballem com es feia antigament, amb artesans que dominen un petit treball. Per exemple, les flors de seda o les antaladores. Aquestes últimes saben passar les puntes d’una mantellina a un tul. Ja no en queden, d’aquestes persones!».

Col·lecció única

La passió de la família Viñas per la història de la moda ha fet possible que tinguin una de les col·leccions privades de vestits de núvia més important, tant a nivell nacional com internacional. «Són dissenys des del 1860 fins avui. És la col·lecció Viñas de núvies catalanes. Ara es poden veure cent peces en una exposició al Museu Marès de la Punta, d’Arenys, juntament amb una fotografia original de la núvia que va portar cada vestit», explica Carmina Pairet. La seva mare va iniciar, als anys seixanta, aquest projecte, quan va viure a París i va conèixer de primera mà l’entusiasme que la moda antiga despertava entre el públic. «Va importar aquesta tendència a Barcelona, i va ser pionera amb l’oferta d’antiguitats tèxtils», asseguren les dues filles de Carmen Viñas. Va obrir L’Arca de l’àvia, al mateix lloc on avui es troba L’Arca, l’any 1965. L’originalitat de l’aposta continua rebent el reconeixement del públic. Avui, però, complementen aquella primera línia de negoci amb altres activitats que atrauen públic nou. La merceria antiga n’és una d’elles. Com explica Pairet, venen «vetes, aplicacions i puntes a metres originals des del segle XIX» i afegeix: «Moltes merceries tradicionals estan tancant a la ciutat i hi ha una gran afició per les activitats de patchwork i do-it-yourself. Per això tenim molt d’èxit amb aquests productes». A més, per atendre la clientela més enllà de Barcelona, L’Arca obre també la seva botiga a Internet a partir del mes de febrer.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]