Actualitat RSS

Una professió dedicada a la bellesa

20 novembre, 2013

Stickart Studio

La moda, la fotografia, el cinema, la televisió, el teatre, l’espectacle o, fins i tot, les funeràries. En tots aquests àmbits, el maquillatge juga un rol fonamental. I per això calen bons professionals que coneguin bé els conceptes que defineixen la bellesa femenina.

“La bellesa és tan antiga com ho és la humanitat. Per poder transformar un rostre és fonamental entendre i percebre els detalls que el fan bonic i, per tant, la carrera d’un maquillador o maquilladora s’inicia comprenent i estudiant els fonaments de la bellesa”, explica la directora d’Stickart Studio, Corinne Pérez. I afegeix: “Les tècniques varien d’un sector a un altre però, en realitat, totes les especialitzacions dins del maquillatge es regeixen pels mateixos conceptes que són els que defineixen la bellesa”.

Experta en el sector, porta dedicats més de 30 anys a l’estudi i l’ensenyament de tècniques de maquillatge des del centre que dirigeix. Va estudiar a París, al costat de Dany Sanz, la creadora de la firma Make Up for Ever. Quan se li pregunta sobre els criteris que fan a un maquillador un bon professional, respon amb claredat: “Crec que per ser una referent cal ser una persona treballadora, sensible, creativa, apassionada i implicada. Per exemple, aquests són els atributs de Sanz, que ha estat capaç d’atendre tots els elements que exigeix aquesta funció, amb la precisió de qui toca una
partitura”.

Corinne Pérez explica que de l’escola Stickart Studio surten cada any 100 alumnes que han cursat els estudis de maquillatge completament. Una part important d’aquests supera les proves que els acredita com a maquilladors professionals.

L’experiència d’avui

Entre els antics estudiants del centre es troba Mati Bertran. Ella ha treballat per a diferents magazins digitals com Coolture, Bcn or Die, Hypeyou i també en els estilismes de joves dissenyadors com Llamazares, Delgado o Antidoto 28. Recorda que “el món del maquillatge és un art on desenvolupes moltíssim la creativitat”. Sobretot en el sector de la moda, ja que, segons la maquilladora, “es poden realitzar des dels estilismes més clàssics i sobris fins els més avantguardistes i de fantasia en el cas de les grans marques”. La passió de Bertran sempre ha estat el maquillatge de moda, però reconeix que també el bodypaint “l’atrau”.

Sobre el futur dels nous professionals, Bertran creu que “la caracterització i els efectes especials són les opcions que ara mateix tenen més sortida per a ells”. “Tan aquí com a l’estranger, el cinema, la televisió i la publicitat ofereixen més oportunitats. A més, nosaltres tenim moltíssimes productores. Tot i que també penso que un bon professional, si sap moure’s, pot aconseguir arribar on vulgui”, assegura il·lusionada.

Des de dins

La responsable del Departament de Caracterització del musical Grease, la maquilladora Eva Casanovas, coincideix amb Bertran sobre la bona salut del sector en l’àmbit de la formació: “Stickartstudio i Cazcarra són els centres de referència a Barcelona. A escala estatal, també hi ha molts altres centres que ofereixen una formació de qualitat. Una bona prova d’això la trobem en els maquilladors espanyols que hi ha en el sector del cinema i els guardons que han rebut per la bona feina que fan”.

Per a Casanovas “saber escoltar” és la clau d’un bon professional en el seu àmbit. “Per entendre allò que el dissenyador de moda busca, cal aprendre a escoltar-lo i cal ser ràpid. Durant una desfilada surten moltes demandes i imprevistos i un maquillador ha de ser capaç de donar resposta a tot durant l’acte”, explica. Ella ha treballat en el grup creatiu per a passarel·les de Llongueres i coneix bé les demandes del sector, després
d’haver participat en diferents edicions de la Passarel·la Gaudí, la Barcelona FashionWeek i el 080 i d’haver-hi col·laborat directament amb firmes de moda catalanes. “El maquillatge ha d’estar sempre al servei de la caracterització i, en el cas de la moda, s’ha d’aconseguir una harmonia perfecta amb els dissenys de cada autor”, subratlla convençuda.

Casanovas, que va estudiar a Stick Art Studio i després va impartir formació a l’escola Cazcarra de Barcelona, creu que el més atractiu de la seva feina és la gran varietat d’especialitzacions que ofereix: “Per això, com més i millor et formis, més possibilitats tindràs de desenvolupar-te en molts camps. La situació econòmica actual demana que puguis ser competent en totes les especialitats del teu sector”.

La base

Tant Stickartstudio com Cazcarra, que va ser fundada al 1985, preparen els alumnes perquè puguin utilitzar adequadament les eines, els colors i les textures i els ensenyen les tècniques i els estils per treballar en tots els camps que formen part d’aquest sector. A partir d’aquí, l’alumne també haurà d’aprendre que el seu rol com a maquillador se situarà sovint en un segon pla, tal com recorda Corinne Pérez: “El seu treball consistirà en acabar una imatge, completar-la i si és possible, perfeccionar-la. L’estilisme i la perruqueria en el cas del sector de la moda tindran un major protagonisme. Malgrat tot, la diferencia entre un rostre maquillat i un que no ho està rau en la màgia, el misteri o la fortalesa del primer”. Per concloure, la directora d’Stick Art Studio creu que “el professional del maquillatge forjarà la seva credibilitat en funció del seu aspecte, la seva actitud, l’experiència acumulada i un bon material visual que demostri les seves capacitats tècniques i creatives”.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]