Actualitat RSS

Vendre bellesa però, sobretot, il·lusió

17 juny, 2013

Productes d'Ainhoa Cosmetics

El sector de la perfumeria i la cosmètica assegura que la clau del seu negoci és «continuar generant il·lusió».

Tradicionalment, la il·lusió és l’intangible que el màrqueting i la comunicació han associat més sovint amb la indústria de la joguina. Tanmateix, actualment els publicistes, empresaris i experts del sector de la bellesa treballen per subratllar la capacitat que tenen els seus productes de fer volar la imaginació de les persones i ser optimistes amb el futur.

La il·lusió juga un paper clau en el futur de la cosmètica i la perfumeria, asseguren, i  només si és capaç de generar expectatives positives i de fer somiar el sector continuarà endavant. 

Ens ho expliquen des de l’Associació Nacional de Perfumeria i Cosmètica (Stanpa).

Amb ells, Barcelona és Moda ha volgut parlar d’una activitat econòmica que inclou la perfumeria i la cosmètica, mou uns 7 mil milions d’euros l’any en consum, genera 35.000 llocs de treball i representa un 0,5% del PIB espanyol.

Tot plegat fa que ens trobem davant del cinquè mercat en importància econòmica dins la Unió Europea.

Xifres globals que ens aproximen a la importància de l’activitat de les empreses del sector per al conjunt de l’economia de l’Estat.

Molt de pes ben a prop

Més concretament Catalunya, gràcies a la presència de marques catalanes com Puig, Colomer, Maymó, Skeyndor o Natura Bissé, entre d’altres, i de multinacionals com Coty Astor, és un pol estratègic de la indústria de la bellesa.

Aquí es troben ubicades entre un 55 i un 60% de les empreses que hi ha a tot l’Estat. La resta es troba, per ordre d’importància, a Madrid i al seu voltant, a la zona de Llevant i, finalment, a Andalusia.

Pel que fa als canals de venda, des de Stanpa destaquen la presència a Catalunya de més de 5.000 salons d’estètica, 3.000 oficines de farmàcia i 11.500 perruqueries. Un teixit d’atenció i proximitat al consumidor que és una bona mostra la seva capacitat de generar negoci.

Crisi i valentia

No obstant això, des del 2008 les empreses de la indústria de la bellesa no han viscut alienes a les conseqüències de la crisi econòmica.

«La situació a Espanya és molt difícil i en alguns països d’Europa també. Això és un fet. Però nosaltres, gràcies a la nostra presència a 50 països, podem seguir el nostre procés de creixement. Crec que la visió internacional que tenim des del primer dia ens està ajudant molt», explica la presidenta d’Ainhoa Cosmetics, Marta Laguarda.

Aquesta empresària coneix perfectament el sector de la bellesa i la seva evolució des del 1996, l’any en què va néixer la marca que representa.

Marta Laguarda té clar que la capacitat dels productes de bellesa de «fer sentir diferent i exclusiva» la persona que els utilitza és el capital més important del sector.

«En el context econòmic actual, el nostre repte és ser més generadors d’il·lusió que mai», coincideix el responsable del Departament d’Estudis de Stanpa, Òscar Mateo.

Tot i així, ara en termes globals i segons les dades de Stanpa, des de l’any 2008 aquest sector no ha tornat a veure xifres positives. «Hem ratllat xifres neutres, però no positives», explica Mateo.

«El 2009 va ser el pitjor any» concreten des de Stanpa, amb una caiguda de l’activitat del 7%.

En total el sector s’ha contret un 1,15% des de l’inici de la crisi, i per això, com explica Mateo, «la cerca de nous mercats i nínxols és la prioritat de les empreses».

Exemple d’innovació

Això és el que està fent Ainhoa Cosmètics. Aquesta marca, ubicada al Masnou,  és un molt bon exemple per demostrar la capacitat emprenedora i innovadora del sector de la bellesa i la cosmètica.

El mes de juny obre una nova botiga Spa a Pequín. Serà la quarta després de les recents obertures de Londres i Hong Kong.

Actualment, a més, l’equip d’Ainhoa està plenament immers en un projecte d’expansió per l’Àsia.

«Portem anys preparant l’entrada al mercat xinès. El 2013 aquesta voluntat d’expansió a la Xina es farà realitat. I també hem creat ja la nostra filial de l’Índia», detalla Laguarda.

Un 70% de la facturació de l’empresa del Maresme prové dels mercats exteriors i, avui més que mai, l’empresària té clar que Ainhoa Cosmètics ha de ser un projecte global. 

Amb aquesta mirada afronta, també il·lusionada, els reptes de la firma: «Ara el nostre objectiu és afermar la presència que tenim al Canadà i als EUA. Ja hi som presents però cal treballar-hi. Com també ho hem de fer en el cas dels mercats de Llatinoamèrica i Amèrica Central».

Reconeixement a la qualitat

«A Espanya hi ha grans empreses fabricants de cosmètica. Gràcies a això i a la feina que hem fet els últims anys hem aconseguit un reconeixement internacional impressionant, tal comens mereixem», assegura la presidenta d’Ainhoa Cosmetics.

Òscar Mateo també està plenament convençut de la magnífica reputació que tenen els productes del sector de la bellesa que es fabriquen a l’Estat. I en concreta els motius: «Aquí els estàndards de qualitat són molt alts. La normativa europea és molt exigent. Aquesta regulació es tradueix en productes que destaquen per la seva seguretat i valor afegit. Això els mercats exteriors ho aprecien».

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]