Actualitat RSS

Virunga: un pulmó de la terra a Vic

3 octubre, 2018

El concept store Virunga Urban & Outdoor, situat a un dels principals eixos comercials de Vic. / Virunga Urban & Outdoor

A la capital d’Osona hi trobem Virunga Urban&Outdoor, una botiga multiconcepte que aposta pel comerç just i una relació amable i respectuosa amb l’esport i l’entorn

—–

Virunga Urban&Outdoor és un concept store impulsat per Teresa Clarasó i Víctor Vilalta, i situat en un edifici catalogat al carrer Verdaguer, 19, un dels principals eixos comercials de Vic. Es tracta d’una botiga multiconcepte amb una superfície de 500 m2 repartits en dues plantes i amb una arquitectura molt peculiar –amb volta catalana–, on trobem diferents espais i categories: running, ioga i activitat física, muntanya, roba urban-casual, alimentació per a esportistes, cosmètica natural i jocs educatius, entre altres productes per a tota la família.

 

Harmonia amb l’entorn

“Nosaltres hem estat esportistes i a Virunga mostrem un estil de vida que fomenti l’harmonia entre l’esport amable, la vida saludable, la natura, l’amistat i la sostenibilitat”, explica Teresa Clarasó. I és que la idea i la inspiració per crear aquest establiment comercial fundat el 2015 va néixer d’una visita de la Teresa i el seu marit, el Víctor, al Parc Nacional de Virunga, una regió entre Ruanda, Uganda i la República Democràtica del Congo on els goril·les de muntanya viuen en llibertat. La zona, amb volcans de fins a 4.500 m d’altitud, els va deixar fascinats. “Els colors, la biodiversitat, la força en què la natura s’expressa, el canvi constant, la gent… És un pulmó de la terra, un lloc on tot desprèn vida”, remarca la copropietària de Virunga Urban&Outdoor.

 

Una aposta pel comerç just

I aquesta força, el respecte i les ganes de viure en sintonia amb l’entorn i la natura és el que volen transmetre a l’establiment i el que guia el seu projecte. “El respecte envers el medi ambient, les persones i el treball i comerç just són una constant que incorporem en el nostre ADN a l’hora de buscar productes i marques per a la nostra botiga”, explica el Víctor, qui afegeix: “Per això treballem amb firmes que apostin pel tracte just, que no explotin les persones, que preservin el medi ambient… Tenim roba ecològica, vegana, i també intentem potenciar els productes de proximitat i les marques d’aquí. Intentem fer el que podem, perquè si tots féssim una mica…”.

La Teresa i el Víctor aposten per oferir quelcom diferent, “i pensem que és el nostre valor, el que ens diferencia, ja que si no totes les ciutats serien iguals, amb les mateixes franquícies i marques, però en el context actual costa molt tirar endavant!”, remarquen tots dos. Així i tot, són conscients que la clientela valora el fet de sorprendre’s quan entra a la botiga i el tracte que se’ls dispensa. “Intentem que tothom se senti molt ben atès, que tingui una bona experiència de compra, que percebi que darrere hi ha un equip que estima la feina que fa, el projecte, i per això oferim un tracte molt personal i un producte diferent, seleccionat, de qualitat, que pugui durar diferents temporades, perquè apostem per un consum responsable. Sabem que no tothom va per aquest camí, però són els valors que volem transmetre i potenciar”, explica la Teresa.

 

Botiga online

Virunga també té una botiga online (virungashop.com) on és possible adquirir alguns dels productes que tenen a l’establiment físic i col·laborar amb el projecte Virunga. “Vàrem crear la pàgina web i la botiga virtual perquè avui cal tenir presència a internet, però som conscients que requereix molta gestió i inversió i, de moment, anem pas a pas, ja que no podem abraçar-ho tot”, explica el Víctor. La idea dels impulsors de Virunga és potenciar la botiga virtual, “perquè avui les vendes són omnicanal i no pots tenir un sol canal de venda, però tampoc ens hem de tornar bojos, perquè amb el personal i els recursos de què disposem no podem estar en tots els medis i fer-ho bé”.

 

Mantenir viu el comerç de proximitat

Malgrat que consideren imprescindible tenir presència online, els propietaris de Virunga són del parer que el comerç de proximitat s’ha de mantenir viu, “si perdem el comerç local, perdrem el teixit urbà, la vida als pobles i ciutats. I és per això, per mantenir-lo viu, que cal reivindicar el comerç de proximitat i donar-li un impuls. Les botigues ajuden que els pobles estiguin plens”.
Una manera de potenciar el comerç local és a través de les associacions de comerciants, com Vic Comerç, entitat de la qual formen part i que, entre altres accions, ofereix una targeta de fidelització. A la vegada, els comerciants del carrer Verdaguer també estan organitzats. “Tenir un grup de Whatsapp de comerciants per mantenir-nos informats i col·laborar, ja que considerem la resta de comerços com a col·laboradors i no com a competència. Tots junts podem fer moltes més coses, i lluitar contra altres models comercials que no ens agraden i que empobreixen l’entorn i el territori”, afegeix el Víctor, qui destaca la col·laboració realitzada amb la Cambra de Comerç per a la realització del Diagnosi d’innovació comercial, a més de la formació rebuda per part de l’entitat.

 

Un establiment actiu

Virunga és un comerç actiu. Organitza conferències i xerrades a la botiga impartides per aventurers que han estat al Pol Sud o a l’Himàlaia, nutricionistes, esportistes, etc. “Fem tota mena d’activitats per crear una relació més estreta amb la gent, i que ens coneguin i opinin”. La manera de donar a conèixer totes les activitats és a través d’Instagram, Facebook i YouTube, “el que ens permet tenir un major feed back amb la clientela”, apunta el Víctor.
Una de les accions de les quals se senten més orgullosos és la desfilada que va tenir lloc el passat 19 de maig al Casino de Vic. Aquesta va servir per presentar els productes que es poden trobar a l’establiment i per donar a conèixer el Projecte Virunga.

 

Projecte Virunga

Els propietaris de Virunga Urban&Outdoor tenien clar que volien vincular l’establiment amb un projecte solidari en benefici de la zona de Virunga, i aquest desig finalment es va fer realitat. El març d’aquest any, deu anys després de la seva primera visita, la Teresa i el Víctor van tornar a Ruanda i al Parc Nacional Virunga i van buscar la manera de com contribuir en la preservació del parc, dels goril·les, de la biodiversitat de la zona i de les comunitats que viuen al seu voltant.
Després de contactar amb responsables del Parc Virunga a Kiningi, de visitar cooperatives d’artesans, de pintors i de dones, que fan artesania de molt bona qualitat però es troben amb dificultats per comercialitzar-la, ja que són lluny de les rutes comercials i no és fàcil obrir canals regulars de venda, la Teresa i el Víctor van decidir ajudar-los a comercialitzar les peces d’artesania a través del comerç just. “Aquest és el primer vessant del nostre projecte, ja que ajudant a les comunitats limítrofes al parc, ajudem a la preservació de tota la zona”.
Per aquest motiu, a la botiga han obert un espai vinculat al Projecte Virunga on és possible trobar artesanies ruandeses fetes a mà. “Són peces amb molt valor i molt boniques, tenen color i reflecteixen la realitat de la zona de Virunga”, remarca la Teresa.

 

Beques d’educació

Un altre vessant del Projecte Virunga és la creació de beques d’educació. “La zona dels volcans és una zona molt pobra, amb una economia basada en l’agricultura de subsistència. En aquest últim viatge vam visitar una escola mixta de secundària de 800 alumnes en règim d’internat, el Groupe Scolaire Saint Jérôme –explica la Teresa-. Aquesta escola depèn de la parròquia de Notre Dame de Kibeho Bumara, a la zona de Janja. Hi van nois i noies de tot el país, però els de la mateixa regió no s’ho poden pagar, ja que la zona limítrofa al parc és molt pobra”. Per aquest motiu, Virunga ha obert una línia d’ajuts perquè els nois i noies de la zona pugui formar-se, “que hem vehiculat a través de la Fundació Carmelo, per donar la màxima transparència al projecte”, remarca el Víctor.
Alhora, també han fet samarretes solidàries, un model de cotó orgànic i un altre de tècnic, que porten el logotip del Projecte Virunga. Una part dels diners de la venda de les samarretes també es destina a les beques d’educació.

 

 

Aquest contingut s’ha elaborat en el marc del Programa de Comerç Minorista 2018, cofinançat per la Secretaría de Estado de Comercio del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo i el Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER) de la Unión Europea.


 

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]