Actualitat RSS

Wedding Planners: Una figura a l’alça pels casaments

29 maig, 2017

Boda organitzada per A Spanish do / A Spanish Do

Cada cop més, les parelles compten amb organitzadors de bodes o wedding planners per a la celebració del seu gran dia.

—–

Ha començat la temporada de casaments i en molts d’ells, s’hi pot trobar un wedding planner. Un professional –freqüentment són dones-, que s’encarrega de l’organització de tots els detalls de l’esdeveniment. “És algú que té en compte la imatge que els nuvis volen projectar i fa que tots els elements del casament comuniquin en la mateixa direcció”, explica la sòcia fundadora de l’empresa Qué me pongo, Montse Guals. Ella s’encarrega de la formació de futurs wedding planners a casa nostra, com a professora del curs que l’escola de disseny ESDI ofereix en aquest àmbit.

La figura dels wedding planners va sorgir als anys 50 als EUA. La progressiva incorporació de la dona al mercat laboral i també, el fet que els nuvis es casin més grans, expliquen en part, perquè més parelles volen comptar amb els serveis d’un wedding planner. Però a més, “s’han popularitzat les bodes que tenen molts detalls i això, implica molta planificació”, afegeix l’experta i fundadora de Yes I do, Sonia Servent.

 

Professionals dels detalls

“Nosaltres el que fem es treure tot l’estrès als nuvis i pensar cadascun dels detalls del casament. En són molts!”, subratlla la wedding planner, Lauren Whelan que treballa a l’empresa A Spanish Do juntament, amb la sòcia fundadora, Elaine Bray. Aquestes dues professionals s’han especialitzat en organitzar casaments d’estrangers que trien Barcelona o els seus voltants pel gran dia. En el sector, aquesta activitat econòmica ja és coneix amb el nom de destination weddings. Un concepte pensat per unir casaments i turisme en una única ocasió. Però més enllà de la seva especialitat –sovint també casen parelles mixtes, on un dels dos és d’aquí-, Whelan i Bray recorden que una wedding planner “no només s’encarrega de les flors i els plats”. El dia abans d’aquesta entrevista, les dues expertes havien fet una visita tècnica a la casa on es casaran els seus propers clients per organitzar detalls com la ubicació del quartet de corda que han contractat o les extensions de cables i endolls de l’empresa d’il·luminació. “El nostre treball inclou un munt de tasques, des de coordinar la maquilladora per a la núvia i les dames d’honor, fins a organitzar un autobús per a cent persones per desplaçar els convidats”, detalla Whelan pensant ja en el seus propers clients.

Cada temporada, Good Feelings, empresa del sector, s’encarrega de l’organització de fins a 10 casaments i participa parcialment, en la celebració d’altres sis. En total, prop d’una vintena de casaments tenen a la wedding planner Alejandra de Balanzó, propietària de Good Felling, totalment ocupada durant la temporada alta de nuvis. En aquesta època de l’any, les setmanes no tenen cap dia lliure. “Nosaltres acompanyem als nuvis en tot el procés de preparació del casament. Els assessorem perquè vegin els aspectes positius i negatius de cada idea que tenen; els ajudem a gestionar el seu pressupost perquè puguin tenir, en la mesura del possible, el casament que sempre han somiat”, explica Balanzó. En aquest sentit, Sònia Servent assegura que al 2007, quan ella va crear Yes I do, la figura de wedding planner estava encara poc desenvolupada i “hi havia la necessitat d’aportar professionalitat, a una activitat plena d’emoció”. Des de l’abril i fins a l’octubre, Servent organitzarà 12 casaments. S’encarregarà de seleccionar i recomanar els millors proveïdors, de portar la previsió de despeses, de filtrar propostes, de negociar “absolutament tots els preus” i de coordinar la celebració dels esdeveniments.

 

Mil gustos

Com és diu popularment, cada parella és un món i per això, cada casament també és diferent. Respectar i transmetre la imatge dels nuvis és un dels reptes més importants que té un wedding planner. “Algú que no sigui professional del sector es deixarà portar pel seus gustos personals i no tindrà en compte que tots els elements del casament comuniquin el mateix”, diu l’experta de Qué me pongo. Ella porta més de vint anys en el sector de l’assessorament d’imatge i creu que un bon wedding planner no es deixa influir pels seus gustos. “Això és clau per fer una bona feina”, assegura. Tenint en compte el que diu Guals, la pregunta és com s’aconsegueix captar els gustos del client i transmetre’ls el dia del casament. “És imprescindible parlar molt amb els nuvis. Cal conèixer allò que a ells els agrada, les seves costums, com es van conèixer i què fan en el seu temps de lleure. Si saps escoltar-los, et quedaràs amb els detalls que són importants per a ells. D’aquesta manera i sempre plegats, creem el concepte de casament que volen”, explica Alejandra de Balanzó. També per ajustar-se als gustos dels seus clients, Sonia Servent té clar que una part important de la seva feina és “recopilar inspiració”. I diu: “Ens fixem en els detalls que fan especial la il·lusió que té cada client. Partim d’aquí, per introduir les nostres recomanacions i el resultat és una combinació perfecte del nostre estil i de l’estil dels nuvis”.

 

Clients i nuvis

“Avui pots trobar molta informació a Internet. Mil empreses de càtering, fotògrafs, floristes, però sense l’experiència en el sector és molt difícil saber quines treballen millor, ofereixen la millor relació qualitat preu i són més flexibles”, diu Lauren Whelan. La informació d’experts és encara més rellevant pels tipus de clients que té la seva empresa, A Spanish Do. “Els nuvis amb els que treballem no coneixen res de la ciutat i és imprescindible que puguin comptar amb algú que els dóna informació des de dins”, diu Whelan. Tot i que els seus clients són majoritàriament estrangers, tenen forces aspectes en comú amb els nuvis que aquí també volen comptar amb una wedding planner pel seu casament. Aquest clients són, segons les expertes del sector, persones d’un poder adquisitiu mitjà-alt i alt i tenen llocs de treball amb certa responsabilitat. Són professionals a qui la seva feina els deixa poc temps lliure per preparar un dia tan especial. “Són parelles amb un alt nivell d’estudis i amb vides molt ocupades, els agrada viatjar i sovint un dels dos és molt perfeccionista”, diu Alejandra de Balanzó de Good Feelings.

Els treballs d’aquests nuvis i la seva posició socio-econòmica els permet destinar una part del pressupost del seu casament a contractar els serveis d’una wedding planner. Les tarifes en aquest sector varien molt en funció del tipus d’assessorament que es vulgui i també, del casament que se celebrarà. “No és el mateix un casament de 250 persones i un dia, que un de trenta tres dies”, diu Sonia Servent en referència a les hores i la feina que comportarà l’un o l’altre. L’experta en imatge personal Montse Guals explica que les tarifes poden fixar-se a partir d’un marge sobre els serveis i proveïdors gestionats o a partir d’un pressupost tancat. Assessoraments puntuals per un servei de càtering o per a la decoració poden suposar uns mil euros i escaig, mentre que l’organització de tot el casament comença amb preus a partir dels quatre mil euros. “És difícil dir el cost exacte, perquè cada casament és molt diferent. Depèn de cada client i de les seves necessitats. Cadascú ens contracta en etapes diferents del procés o per uns serveis molt concrets. Nosaltres sempre fem una valoració molt detallada, abans de donar-los el pressupost i sempre incloem totes les despeses. No ens agrada afegir extres durant el procés”, explica Whelan de A Spanish Do.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]