Actualitat RSS

Xarxes socials: màxim impacte, mínim esforç

5 setembre, 2019

Taller de comerç: Xarxes socials: màxim impacte, mínim esforç

L’experta Maria Millán donarà a conèixer, el 30 de setembre a la Cambra de Comerç de Barcelona, les principals tècniques per vendre al client online a la botiga física

—–

“Xarxes socials: màxim impacte, mínim esforç” és el títol de la sessió que impartirà María Millán el 30 de setembre, de 9.30 a 13.30 hores, a la seu de la Cambra de Comerç de Barcelona dins de les Actuacions Divulgatives sobre Marketing Digital que s’engloben en el marc del Programa del Comerç Minorista.

Millán, experta en transformar empreses perquè creixin com a referents dels seus sectors en aspectes com el màrqueting, les vendes i la comunicació on i offline, especialment pel que respecta a l’optimització de l’ús de les xarxes socials, donarà a conèixer les principals tècniques per vendre al client online a la botiga física.

Com explica la ponent, avui, en un elevat percentatge de casos, abans o després d’una venda física es produeix una cerca digital, sovint des del telèfon mòbil, de la marca o del producte que es considera comprar. Per aquest motiu, les empreses del sector del comerç al detall han d’assegurar-se que la seva visibilitat i reputació online, així com la seva forma de moure’s a les xarxes socials, potencia les vendes a la seva botiga física.

“La realitat del petit comerç és que el client entra a la botiga, mira què li interessa, ho toca, s’ho emprova, i després surt i ho compra a Amazon. Per aquest motiu, amb el taller vull ajudar el petit comerç a què, si els seus preus són competitius o propers als d’Amazon, aconsegueixi crear un vincle amb el client perquè en lloc de comprar el producte online el compri a la botiga física”, explica la ponent, tot afegint: “El secret és crear aquest vincle, una relació, i que en igualtat de condicions, o en condicions properes, el client prefereixi comprar el producte a la botiga física, a una persona que li ha ofert una informació i li ha generat confiança, i no online”.

Per aconseguir crear aquest vincle, Millán considera que el paper de les xarxes socials és fonamental. “Ajuden a fidelitzar el client, a fer que aquest estableixi una relació amb el venedor, que s’humanitzi de nou la compra, i que existeixi una comunitat, on les persones s’interrelacionen i el procés de comprar i vendre sigui més personalitzat, més proper, més agradable, que no pas la compra online. Per aconseguir-ho, hi ha vegades que fins i tot és necessari que el venedor tingui a mà el seu mòbil o la seva tauleta, eines que el poden ajudar a reforçar la venta i evitar la compra online”, explica l’experta, qui durant la sessió explicarà com fer aquest procés”.

 

La pàgina web, la targeta de presentació

María Millán considera que avui tot comerç ha de tenir la seva pàgina web “perquè és com la targeta de presentació, i quan algú ens parla d’un comerç o negoci, el primer que fem és entrar al mòbil i googlejar el seu nom per veure de què ens estan parlant”. Per aquest motiu, l’experta creu necessari que tot negoci tingui aquesta carta de presentació, “i no cal que sigui una pàgina web molt sofisticada, o que s’estigui actualitzant constantment, com si que era necessari fa tres o quatre anys, perquè el paper de difusió el fan les xarxes socials i no la pàgina web”.

El que sí que ha de fer la pàgina web és explicar a què es dedica el comerç, per què és especial, on està situat, l’horari i, si és possible, incloure exemples de serveis que els clients reconeixen com a molt bons o rellevants, o bé testimonials.

 

Presència a les xarxes

Millán considera important tenir presència a les xarxes socials, però aquesta presència no s’ha de fer de qualsevol manera. El primer que cal fer és analitzar el tipus de negoci, a quin públic es dirigeix i què li poden aportar les xarxes socials. “Hi ha negocis que viuen de la gent del barri, i és més important el contacte diari amb els clients. Per aquest motiu no és necessari que s’estiguin exhibint contínuament a les xarxes, que facin promocions constants, etc.”, explica.

I segons el tipus de comerç, hi ha unes xarxes que són més adients que d’altres. “Als petits comerços els recomano Facebook perquè permet mantenir al dia una conversa propera, amistosa… Però si, per exemple, estem parlant d’un negoci d’informàtica, cal estar a LinkedIn perquè és una xarxa professional, on es parla de serveis professionals i on el comerç o l’empresa pot difondre informacions tècniques, nous serveis que oferirà perquè ha contractat un nou treballador, etc.”.

D’altra banda, Twitter és –segons l’experta– més útil per a aquells negocis que han d’oferir novetats de manera continuada, i permet donar la sensació d’omnipresència, d’estar al dia i sempre connectat.

“Instagram és per a aquells negocis que volen potenciar la imatge, ja que és una xarxa molt visual, però han de tenir clar que si volen estar a Instagram han de fer-ho bé, amb fotografies de qualitat i amb gust, molt ben editades, perquè si no ho fan així és possible que en lloc de beneficiar-los els perjudiqui”. Per aquest motiu, l’experta recomana tenir gust o comptar amb l’assessorament d’algú que hi entengui, “perquè una mala imatge pot ser contraproduent i negativa per al nostre negoci. Es poden fer coses senzilles, però amb gust”, remarca.

A més de cuidar molt la imatge, María Millán també considera important ser constant, regular. “Sovint la gent comença amb molta energia, el primer mes publica moltes coses, gairebé cada dia, i després comença a decaure en el ritme de publicacions, i quan han passat sis mesos ja no sap què publicar”, explica tot afegint: “No tenir una certa constància i rigor en la manera com es fan les coses dona una sensació de poca professionalitat”.

Per aquest motiu, Millán aconsella fer de menys a més: “Quan estàs segur que ets capaç de difondre amb múscul, de manera constant, aleshores és el moment d’intensificar la teva presència, tenint clars els moments “estrella” per al teu negoci”. I posa un exemple: “Pots començar publicant un post mensual a LinkedIn, o enviar un tuit a la setmana o dos tuits al mes, i a Facebook publicar cada quinze dies. Quan veus que ja ho tens per la mà, aleshores pots augmentar el ritme, però si resulta que, per exemple, hi ha una festa al barri, i vols aprofitar l’oportunitat i augmentar el ritme de publicacions, perfecte, perquè es tracta d’un esdeveniment especial, i el consumidor entén que incrementis la teva presència online a causa d’aquest esdeveniment”.

Així i tot, l’experta considera important copsar la reacció de la gent, dels consumidors, i actuar amb conseqüència, tenint present que els resultats de les accions a la xarxa tarden una mica a percebre’s. “No s’obtenen uns resultats immediats, però tot arriba amb temps i constància”, apunta.

 

Màxim impacte amb el mínim esforç

A la sessió que impartirà a la Cambra, María Millán també explicarà la importància de tenir molt clar el tipus de missatge que cal difondre. “La majoria dels comerciants el que fan és buscar què fa la competència, i després fan un refregit, una versió pròpia, del que han trobat. Però el que és important és tenir un discurs propi i tenir molt clar perquè et compraran a tu i no a la competència. Una vegada tens clar què vols dir, cal comunicar-ho a poc a poc, molt enfocat al client, i amb un sentit crític, veient què funciona i què no, sense presses… Hi ha qui diu que cal tenir molta presència a les xarxes socials, però la realitat és que tots estem saturats de missatges i és més efectiu tenir menys presència, però de més qualitat, oferint quelcom rellevant. Aquesta mena de missatges, els que aporten valor, són els que el consumidor sí que vol escoltar o llegir”.

Millán és del parer que el petit comerç s’ha de posicionar, ha de saber quin és el seu nínxol de mercat i com generar contingut per arribar-hi. Per fer-ho, durant la sessió la ponent oferirà algunes de les principals tècniques per generar nous continguts i que el comerciant sempre tingui alguna idea nova per publicar. “Ensenyaré com tenir una manera pròpia de comunicar-se amb el client i de generar aquells continguts que la gent sí que vol rebre. Cal aconseguir mantenir una relació amb el client i que aquest tingui ganes de veure què li podem oferir”.

L’experta considera que les xarxes socials també han de servir al petit comerç “perquè quan el client ha de comprar quelcom pensi en ell, més que no pas per a vendre online. L’important és que el client tingui present la botiga i que quan necessita quelcom hi vagi”, remarca Millán, qui conclou: “El curs de quatre hores permetrà els assistents sortir amb idees clares de com utilitzar millor les xarxes socials i com adaptar el seu procés de venda a la botiga física per protegir les seves vendes actuals i per vendre més, amb el mínim esforç”.

 

Enllaços d’interès

Més informació sobre el programa i inscripcions al taller de comerç: “Xarxes socials: màxim impacte, mínim esforç” en aquest enllaç.

Aquest contingut s’ha elaborat en el marc del Programa de Comerç Minorista 2019, cofinançat per la Secretaría de Estado de Comercio del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo i el Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER) de la Unión Europea.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]