Actualitat RSS

Zer Collection és la suma de tecnologia, sostenibilitat i tendència

25 març, 2019

Les impulsores de Zer Collection, una marca de roba confeccionada amb tècniques de fabricació digital. / Zer Collection

La start-up, creada per dues joves emprenedores, explora les possibilitats que ofereix la fabricació digital i les aplica al món de la moda

—–

Ane Castro i Núria Costa són les impulsores de Zer Collection, una marca de roba confeccionada amb tècniques de fabricació digital, com la impressió 3D o la brodadora digital, amb les quals és possible produir peces sense generar residus. El seu valor diferencial és fruit de la suma de tecnologia, sostenibilitat i tendència.

 

De la universitat a Holanda

La Núria i l’Ane són dues joves emprenedores, la primera catalana i la segona basca, que es coneixen des que van començar la carrera de Disseny de Moda a ESDi, Escola Superior de Disseny. “Sempre fèiem els treballs juntes i vam decidir fer unes pràctiques a Holanda, a la Universitat Tecnològica d’Eindhoven (TU/e), perquè teníem clar que volíem investigar en nous materials i noves formes”, explica la Núria. A la TU/e van passar a formar part del Departament de Wearable i, a canvi d’impartir classes de disseny i moda a estudiants universitaris, els permetien utilitzar els laboratoris i els diferents recursos tecnològics de què disposaven, com la impressora 3D, la brodadora industrial, l’escàner corporal… “Arran d’anar a Holanda i treballar amb diferents màquines, se’ns va obrir un nou món, i va ser aleshores quan vam començar a aprofundir en tot el que és la impressió 3D, quelcom molt innovador”, comenta l’Ane.

 

Crear un nou teixit

Les diferents tecnologies amb les quals van tenir l’oportunitat de treballar els oferien la possibilitat de crear més de 90 teixits, “i els que més ens van atraure van ser els que vam fer amb la impressora 3D. Un d’ells era elàstic, flexible, confortable, portable… característiques que tenen els teixits convencionals en pla, i vam pensar que era quelcom innovador. A més, gairebé sense adonar-nos-en, tot ens anava portant cap a aquest camí, el de la impressió 3D”, subratlla la Núria.

A més de crear peces de roba amb aquest nou teixit, les dues dissenyadores també han treballat la impressió sobre determinats teixits, com el neoprè, “el que ens ha permès fer peces més visuals i amb un caire més artístic per a les desfilades, però en les col·leccions més comercials no som tan agosarades i només l’utilitzem en determinades parts, com poden ser els tirants o les genolleres, per exemple”.

 

La primera col·lecció

En tornar d’Holanda, la Núria i l’Ane van continuar experimentant i aprofitant la recerca, la feina i els coneixements adquirits fora per crear la seva primera col·lecció com a projecte de fi de carrera. En ser el millor projecte de fi de carrera, l’escola les va premiar oferint-les-hi la possibilitat de cursar un màster en Assessoria d’Imatge i Estilisme, i no van deixar passar l’oportunitat. Els coneixements adquirits en el màster els van permetre aprofundir en tot el que envolta l’estilisme, coneixements que els van ser molt útil tant per preparar les col·leccions com les desfilades. Alhora, la formació que van rebre en gestió de moda va ser la base per començar a pensar a crear la seva pròpia empresa. “La veritat és que ens va venir tot rodat, i una cosa ens va portar a l’altra”, comenta l’Ane.

 

Reimagine Textile

En acabar el màster, van participar en Reimagine Textile, al TecnoCampus de Mataró, un programa d’alt rendiment d’acompanyament per a emprenedors amb una idea de negoci en el sector tèxtil oberts a incorporar un component d’innovació i/o tecnologia com a avantatge competitiu. Gràcies a aquest programa van poder continuar desenvolupant el seu projecte i impulsar tota la part més empresarial, “que és potser la que portàvem més fluixa”, confessa la Núria, qui afegeix: “Ara hem creat un business plan, des de fa un parell de mesos ens hem constituït com a empresa i seguim les directrius que ens han marcat a la incubadora”. Les dues emprenedores consideren que començar en una incubadora com Reimagine Textile és molt positiu, “ja que t’ajuden molt i et trobes envoltada d’altres empreses que també estan creixent i amb qui pots col·laborar”, explica l’Ane.

 

Avançar a bon ritme

Tant l’Ane com la Núria són dues joves inquietes i, mentre participaven en el programa Reimagine Textile, es van presentar al concurs Creatic, un concurs impulsat pel Tecnocampus que premia les millors iniciatives empresarials vinculades a la tecnologia. Van guanyar el segon premi, el que els va permetre quedar-se un any més a la incubadora. “En aquests moments tenim l’empresa constituïda, hem llançat la nostra primera col·lecció, hem participat en una fira de moda per comercialitzar-la i també tenim previst està presents a la botiga Ozz Barcelona, situada al Born”, comenten, tot afegint: “L’any passat ens vam centrar més a presentar-nos a premis i concursos, mentre que ara ja som una empresa i busquem com comercialitzar el producte”.

El fet de pensar en la comercialització els ha fet replantejar alguns aspectes de les seves col·leccions i, per exemple, “l’any passat vam desfilar a Madrid i les col·leccions eren molt visuals, però a l’hora de comercialitzar-les hem de pensar en peces més funcionals, que tinguin un punt esportiu, però elegant. En definitiva, que les col·leccions siguin més de carrer”, explica l’Ane.

 

Valor diferencial

Un dels aspectes que diferencia Zer Collection d’altres firmes de moda és l’ús que fan de les noves tecnologies i com les han incorporat a les seves col·leccions. “En el cas de la impressió 3D hem estat pioneres en l’àmbit nacional, i gairebé et diria que també en l’internacional, introduint-la en el sector de la moda”, destaca la Núria. “Normalment, qui treballa en impressió 3D es dedica més a fer complements, com bosses, braçalets, etc., i no fa una col·lecció sencera”. Així i tot, les dues joves dissenyadores també treballen diferents tècniques d’impressió digital perquè no volen quedar-se només amb la impressió 3D.

 

La clientela

La Núria i l’Ane són conscients que la seva clientela està molt vinculada amb el tipus de roba que comercialitzen. “El nostre target són persones que viuen en ciutats, que estan interessades pel disseny, les noves tecnologies, que valoren la recerca, la fabricació local, ja que tot ho fem a Barcelona o rodalia, i que aposten per un valor diferencial. Tenim clar que no volem competir amb la moda ràpida”, destaquen.

 

Donar-se a conèixer

Tant l’Ane com la Núria són conscients que no poden desvincular els termes expansió i inversió. “Per aquest motiu en el nostre pla de negoci ja preveiem avançar a poc a poc, però d’una manera ferma”. Els primers passos per donar-se a conèixer ha estat participar en una fira a Berlín “perquè la nostra estètica urbana i minimalista encaixa molt bé amb el públic del nord d’Europa, de Bèlgica, d’Alemanya…, i ens interessava que els distribuïdors ens veiessin i ens compressin”, subratllen. De moment no es plantegen tenir una botiga pròpia, i aposten per comercialitzar les seves peces a través de comerços multimarca i treballar per tenir presència a països com Alemanya, “encara que també ens interessa i atrau molt el mercat asiàtic, en especial Japó”.

 

La venda en línia

Pel que fa a la venda en línia, després d’analitzar el mercat s’han adonat que és molt difícil comercialitzar els productes a través d’internet si prèviament la marca no té notorietat, “perquè et comprin online, abans t’han de conèixer; si no és molt difícil!”, remarquen.

Per aquest motiu consideren que el primer pas és estar presents a les principals botigues multimarca de les grans capitals, o de les ciutats més importants de cada país. “Si el client ens troba en aquests comerços que són referents, pot començar a confiar en la nostra marca i el dia de demà la venda a través d’internet serà molt més fàcil”. Per això, cap de les dues descarta potenciar la venda on line, “però sabem que no podrem viure només d’aquesta, i ens volem reforçar tenint presència en botigues físiques”.

 

Continuar avançant

Actualment Zer Collection compta amb un nou partner, Barcelona 3D, “que ens ofereix la tecnologia de què disposa i ens permet utilitzar les seves impressores 3D”, expliquen les joves emprenedores que estan centrades a comercialitzar la seva primera col·lecció per poder continuar avançant. A llarg termini plantegen consolidar-se a Europa i entrar al mercat asiàtic, “però ho volem fer a poc a poc, observant el dia a dia”, conclouen.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]