Entrevista

Una societat amb una tradició tèxtil tan potent com aquesta, no s’hauria de perdre

Pilar Bermúdez, dissenyadora Nudo Clothing

Nudo Clothing ens diu en una sola paraula tot el que és la marca. Peces de roba sostenibles, locals i ètiques, com els nusos, resistents, tradicionals i arrelats al territori. Pilar Bermúdez és la dissenyadora que s’amaga darrera d’aquesta marca i qui a través del tèxtil vol expressar-se i demostrar que una forma de viure i concebre l’entorn és possible. D’orígens il·licitans, defensa el territori local com a espai de creació i producció tèxtil. Elx a la dècada dels 90 va patir una deslocalització empresarial del sector del calçat que va deixar molt malmesa l’economia tèxtil local. Per això i per sentiment ella ho té clar, “si la gent desconeix el rerefons de les coses, no contribueix en solucionar el problema”.

 

Qui és Pilar Bermúdez?

Una dissenyadora i creativa que emprèn el projecte Nudo Clothing fruït de la passió pel tèxtil. Els meus orígens es remunten al món de la publicitat i la comunicació, però vaig veure en el món de la moda una veritable forma d’expressió que, a més, unia diferents valors com són la sostenibilitat, producció local i creativitat. Tres pilars que m’apassionen, que tenen molt a veure amb mi i que són importants pel projecte.

 

Que et fa decidir a donar el pas d’emprendre i crear la marca?

Em vaig dedicar a la comunicació durant més de 10 anys, però en paral·lel sempre feia coses tèxtils. Feia treballs de cosir per mi, algun encàrrec per algun amic o amiga, fins al punt que va arribar un moment que feia molts encàrrecs. I la sensació de sentir la satisfacció perquè algú porti i valori la feina feta per mi, era un orgull. Sentia que aquest món em realitzava.

 

T’endinses en el terreny per experiència personal.

M’introdueixo al món tèxtil primer de forma autodidacta i posteriorment, gràcies a un màster que em va permetre professionalitzar i aprofundir en els meus coneixements.

 

Quants anys fa que hi ha la marca?

La marca porta poc més d’un any al mercat, però ideant el projecte porto 2 anys.

 

Quina és l’essència de Nudo Clothing?

Sostenibilitat, treball ètic i producció local. Reactivar l’economia, evitar que es perdin sectors tradicionals com el tèxtil, el calçat, la marroquineria que a Espanya han estat potents i que durant les últimes dècades han patit molt arran de les deslocalitzacions empresarials. No tan sols s’han perdut llocs de treball, sinó que també coneixement. Per a mi una societat amb una tradició tèxtil tan potent com aquesta, no s’hauria de perdre. I una forma de conservar-ho és apostant per la local.

 

I la sostenibilitat com l’expresseu?

Amb l’ús de materials naturals i reciclats que evitin la generació de més residus i vetllin tant per l’usuari com pel medi ambient. Als nostres dissenys tenim en compte la pell dels clients, no entenem la sostenibilitat solament per l’entorn.

 

Sostenibilitat com a reclam o com a valor?

Com a valor. Plantegem el disseny pensant en l’atemporalitat, que no tingui un caràcter tendencial. La selecció dels materials és molt reflexiva, busquem aquells materials que siguin resistents, de qualitat i sostenibles. Apostem per un material òptim que ofereix un producte de qualitat i sigui durador. Si apostem per la sostenibilitat no podem oferir un producte que en 6 mesos el teixit hagi començat a degradar-se o a perdre forma.

 

El disseny en tot aquest aspecte hi juga un paper important.

El nostre disseny aposta per les línies minimalistes, còmodes i atemporals. Nosaltres fugim de les tendències puntuals. El nostre client no valora això, el fast fashion, sinó que busca peces que realcin el seu estil, que l’ajudin a projectar el seu estil. Aquest és el nostre veritable nínxol de mercat. Tenim un tipus de peça molt escandinau, és un disseny que agrada molt al nord d’Europa. Per això en aquests mercats és on ens estem posicionant millor.

 

Treball local i ètic, fonaments de Nudo Clothing. Com es posen en pràctica?

Doncs fent i pensant a i per a aquí. El procés de disseny i d’ideació el fem aquí, a Barcelona, i el procés de producció es fa íntegrament a Espanya. Treballem amb tallers de Barcelona i un d’Alacant que tenen molta experiència en la producció tèxtil. Creiem en la indústria d’aquí, hi ha un teixit empresarial que dona suport a aquest tipus de marques que, com nosaltres, no volem fabricar milions de peces, sinó que pensem en la sostenibilitat del que pot assumir el mercat. Cal aprofitar tot aquest coneixement del territori.

 

Això és anar contracorrent de les grans marques que posen en dubte la sostenibilitat del sistema…

Costa molt lluitar contra tot aquest sistema. El missatge de què és guai comprar roba cada setmana s’ha assimilat molt. A més, com ho fas a un preu molt baix, encara penetra més. Un preu que es troba molt lluny de fomentar un sistema sostenible. Lluitar contra tot això, vol dir comprar menys, però que aquestes peces que compres siguin de més valor. I no tothom està disposat a fer aquest canvi. Afortunadament, però, comença a haver gent que és conscient del que signifiquen les grans marques, que aquesta realitat és nociva i que està disposada a pagar més pel disseny i la producció local. Però tot i això, amb la gran massa segueixen guanyant-hi el pols les grans marques.

 

I com arribeu a aquest públic concret?

Nosaltres fem arribar el producte a través de les botigues multimarca que ja tenen un públic i un posicionament basat en la sostenibilitat. Aquests negocis ens fan d’amplificador. A més, les xarxes socials i l’internet ens permeten segmentar el mercat i arribar al nostre públic afí amb el que propugnem.

 

En una marca com Nudo Clothing la creativitat hi juga un paper fonamental. Com la imaginació contribueix en el posicionament de la marca?

És curiós perquè les col·leccions sempre s’inspiren en detalls que per a molta gent són imperceptibles o desconeguts. Per exemple, la nostra primera col·lecció s’inspirava en els uniformes escolars de les nenes de Sri Lanka. Aquesta font d’inspiració, que sempre acostuma a tenir una base feminista o de defensa del paper femení, determina la nostra línia de treball i ens permet reflexionar i produir les nostres peces. Analitzem i investiguem les formes, els teixits i ho traslladem a un disseny contemporani i actual.

 

Quant de temps invertiu en idear una col·lecció?

Al voltant de 6 mesos per investigar i idear. Després en producció podem estar un any més. Ens endinsem molt en el terreny i en buscar aquells materials que poden explicar millor el nostre concepte.

 

I mirant el futur, Nudo Clothing d’aquí 5 anys…

La nostra marca per esperit i estil sempre s’acosta més al mercat nord-europeu. Des del minut zero sempre ha estat una prioritat obrir-se en aquest mercat. Anem a fires d’aquella àrea amb la finalitat de teixir contactes. Ens agradaria que en els propers anys tinguéssim una representació a tots els països nord-europeus com poden ser Països Baixos, Finlàndia, Dinamarca… La Cambra de Barcelona a través del programa Xpande ens ha ajudat en la iniciació a l’exportació del nostre producte, gràcies a l’ajuda en la investigació de mercats i a la econòmica.

 

I les sensacions són positives?

Som petits, però en aquests mercats l’acceptació de la marca per valor i estil és molt més senzilla. El públic és molt més madur i té la sostenibilitat molt més interioritzada. No cal fer-hi tanta pedagogia. A més, el poder adquisitiu és major. El fre econòmic que tenim aquí, allí no hi és tan present.

 

Per tant, podem dir que ens fa falta molta pedagogia aquí. Ara bé és important destacar que, segons l’estudi Pulse of the fashion industry, el 66% dels executius enquestats afirmen que tenen almenys cinc objectius relacionats amb la sostenibilitat.

S’estan donant passos molt importants a l’hora de conscienciar el públic. Però encara fa falta molta legislació i conscienciació global, cal fomentar determinades pràctiques i que s’aposti per projectes socials, sostenibles i ecològics. Necessitem recolzament.

 

I a nivell local, què vol Nudo Clothing?

Comunicar i explicar. Per què fem el que fem i de la manera com ho fem? Per què la producció local és important? Ens falta crear consciència. No som conscients que si comprem fora, no podem esperar que l’economia local creixi, sinó que l’empobreixes.

3 juny, 2019

“No tenim la cultura de comprar ulleres de sol bones i pensades segons l’ocasió”

Àlex Cottet, vicepresident de Cottet Òptica i Audiologia

[llegir més…]

2 maig, 2019

“Editem llibres que són d’una elevada qualitat i que esdevenen fonts de contingut”

Martín Torres i Pau Masaló, editor de Superflua i branding i disseny a Superflua, respectivament

[llegir més…]

29 març, 2019

“Volem provocar emocions i que el client reforci la seva personalitat amb la nostra roba”

Cristina Fernández, directora creativa i fundadora de Little Creative Factory

[llegir més…]

28 febrer, 2019

“L’slow fashion està més present en els consumidors, però encara queda molt recorregut”

Xènia Semis i Imma Serra, fundadores de Rita Row

[llegir més…]

30 gener, 2019

Volem que les muntanyes estiguin plenes de gent feliç

Jordi Cumelles, responsable de Vèrtic Outdoor

[llegir més…]

19 desembre, 2018

“El 84% de la generació millennial està influenciada per contingut generat per usuaris”

Jaime Farrés i Marc Soler, fundadors de 21 Buttons

[llegir més…]

27 novembre, 2018

“Entenem la flagship com una botiga de moda i les ulleres com un complement més”

Carolina Fernández, directora de la flagship store d’Etnia Barcelona

[llegir més…]

31 octubre, 2018

No hem de tenir por a compartir els coneixements, la creativitat va molt més enllà

Virginie Verrier, directora de Muchafibra, tallers i escola de coworking

[llegir més…]

2 octubre, 2018

Per què no fer vestits per a convidades a un preu assequible?

Samanta Rabasa i Noemí Martín, creadores de La Croixé

[llegir més…]

30 juliol, 2018

“Volem activar i fer pedagogia del món de l’espardenya”

Joan Carles Tasies, propietari de La Manual Alpargatera

[llegir més…]

28 juny, 2018

“Els nens són nens i prou, independentment del gènere, i tenen dret a escollir la roba que vulguin”

Carol, cofundadora de lötiekids

[llegir més…]

31 maig, 2018

Vull que la núvia se senti guapa i còmode, sense res imposat ni normes socials

Mireia Solsona, creadora i fundadora de Mimètik

[llegir més…]

26 abril, 2018

Ens coneixen pel lema ‘si vas a la Merceria Santa Ana ho trobaràs’

Antònia Felis, membre del consell d’administració de la Merceria Santa Ana

[llegir més…]

26 març, 2018

No vestim la mida adequada dels guants

Victoria Alonso, propietària de la Guanteria Alonso

[llegir més…]

28 febrer, 2018

Joel Joli, cofundador de Blackpier, la sastreria virtual que fa el salt a l’offline

Joel Joli, cofundador de Blackpier

[llegir més…]

31 gener, 2018

“Amb Iaios recuperem el jersei de llana de tota la vida i la vida de persones de les que ja no es parla…”

Amadeu Barbany i Gemma Barbany, fundadors de Iaios

[llegir més…]

22 desembre, 2017

“He hagut de fer molta pedagogia, però qui s’acostuma a portar barret ja no l’abandona”

Gema Galdón, barretaire i propietària de Les Catherinettes

[llegir més…]

27 novembre, 2017

“Quan el client entra a la botiga ha de poder viure una experiència de compra satisfactòria”

María Callís, experta en retail i directora d'Alpenstock, consultora especialitzada en la creació de conceptes de comerç

[llegir més…]

30 octubre, 2017

“El comerç ha de buscar què el diferencia i el fa atractiu per al turista”

Maria Segarra, directora d'Intueri Consulting i especialista en el món del retail, en els àmbits de l'estratègia, la innovació i la formació

[llegir més…]

29 setembre, 2017

“Els meus dissenys defineixen una núvia divertida, natural, femenina i moderna amb un toc de rock and roll”

Paola Carolina, dissenyadora

[llegir més…]

24 juliol, 2017

“Creem looks que serveixin per aguantar tot el dia”

Marijo Torres i Jesús Moreno, dissenyadors i directors creatius de Malahierba

[llegir més…]

3 juliol, 2017

“Al 080 he apostat per una col·lecció basada en la filosofia kintsugi, per què no ensenyar les imperfeccions de la dona?”

Maria Roch, dissenyadora

[llegir més…]

1 juny, 2017

“El negoci està en vendre fora”

Claudia Pérez, dissenyadora i cofundadora de Naguisa

[llegir més…]

28 abril, 2017

“Vull seguir amb el meu ADN sense arribar al pas en què l’empresa d’ànima es torna números”

Carolina Otaduy, fundadora i directora creativa d’Otaduy

[llegir més…]

29 març, 2017

“El prioritari és donar continuïtat i consolidar la marca”

Beatriz Botaya, fundadora de Mapache

[llegir més…]

23 febrer, 2017

“El secret és apostar per la marca pròpia”

Luca Mompean, cofundador i product manager de Zatro

[llegir més…]

30 gener, 2017

“Se’ns ha escapat una empresa”

Beti Alemany i Bàrbara Glaenzel, creadores d’Urbanita Barcelona

[llegir més…]

27 desembre, 2016

“Volia que aquella artesania de tants anys tingués un reconeixement com a marca”

Ariana Jiménez, creadora de VulèVulà

[llegir més…]

1 desembre, 2016

“El que fa una marca en xarxes és comparable al d’una botiga, tot s’hauria de mesurar per prendre les decisions adequades”

Álex López, director de Sartia Retail Meeting Point

[llegir més…]

27 octubre, 2016

L’escenari, la bona selecció de marques i que sigui efímer són les claus de l’èxit de REC.0

Marina Iglesias, sòcia fundadora de RecStores

[llegir més…]

29 setembre, 2016

“La gent busca l’escalfor humana”

Carole Damy, consultora, formadora i coach

[llegir més…]

26 juliol, 2016

“Colette és un mitjà de vida per ser feliç”

Susana Soler, dissenyadora i fundadora de Colette Barcelona

[llegir més…]

27 juny, 2016

“És necessari entrenar al client, a la gent li agrada entendre el que està comprant”

Ester Milano, Ana Martí, Esther Asensio i Jorge Mor, dissenyadors de la BCN Summer Week

[llegir més…]

30 maig, 2016

“Les núvies continuen preferint un model únic i exclusiu. No és un vestit sinó «el vestit»”

Marta Raich, directora general de Novia d’Art i presidenta de la Barcelona Bridal Fashion Week (BBFW)

[llegir més…]

25 abril, 2016

«El maniquí és un venedor addicional»

Marisa Tendero, CEO de Noa Brands

[llegir més…]

16 març, 2016

«Veure quelcom real, em sembla, en si mateix, un luxe»

Marc Monzó, joier i director creatiu de Misui

[llegir més…]

17 febrer, 2016

«Intentem ser molt coherents»

Mònica Algás, CEO de Bóboli

[llegir més…]

19 gener, 2016

«Som oci, cultura i comerç a l’aire lliure, els tres conceptes»

Paula Mariscal, responsable de Palo Alto Market

[llegir més…]

16 desembre, 2015

«Tot ho hem fet escoltant el client»

Esteve i Jordi Rabat, de la joieria Rabat

[llegir més…]

19 novembre, 2015

«Ara la informació està a Internet»

Isabel de Pedro, dissenyadora i empresària

[llegir més…]

20 octubre, 2015

«La crisi m’ha servit per reafirmar-me»

Lydia Delgado, dissenyadora de moda

[llegir més…]

25 setembre, 2015

«Dono tota la vida a una peça, hi deixo tot el que tinc»

Manuel Bolaño, dissenyador de moda

[llegir més…]

14 agost, 2015

«Fem possible que totes les dones puguin ser Manolo Blahnik»

Óscar Vega, conseller delegat de Made in Me

[llegir més…]

6 juliol, 2015

«Respectem i cuidem els nostres tallers»

Beatriz Furest, dissenyadora

[llegir més…]

16 juny, 2015

«Pertegaz ha estat la millor universitat per a mi»

Alicia Borrás, model i maniquí de Pertegaz

[llegir més…]

18 maig, 2015

«Barcelona és una ciutat molt generosa»

Pilar Vélez, directora del Museu del Disseny de Barcelona

[llegir més…]

15 abril, 2015

«La moda et dóna una nova oportunitat cada sis mesos»

Laia Roca, dissenyadora de Who

[llegir més…]

16 març, 2015

«Gaudeixo observant les tendències, però no m’interessen com a guia per crear»

Vanesa Lorenzo, model i dissenyadora

[llegir més…]

16 febrer, 2015

«La moda és duríssima, t’enamora o no la pots resistir»

Marta Rota, dissenyadora i empresària a Tot-Hom

[llegir més…]

16 gener, 2015

«Alqvimia és una ofrena que faig al món»

Idili Lizcano, Director General i Perfumista d’Alqvimia

[llegir més…]

3 desembre, 2014

«Tot ho fem aquí»

Carme Noguera, consellera delegada, directora general i dissenyadora de Naulover

[llegir més…]

3 novembre, 2014

«El client et paga per dubtar»

Ignasi Bonjoch, fundador de l’Estudi Bonjoch

[llegir més…]

7 octubre, 2014

«L’estilista ha de completar la imatge, mai anul·lar-la»

Rosa Planas, estilista

[llegir més…]

3 setembre, 2014

«No existeix un producte només creatiu»

Ángel Vilda, fundador Brain&Beast

[llegir més…]

16 juliol, 2014

«L’atzar és el meu gran aliat»

Daniel Riera, fotògraf

[llegir més…]

23 juny, 2014

«El color és un sentiment»

Pepa Poch, pintora

[llegir més…]

20 maig, 2014

“Què es pot fer de nou? El que es feia abans”

José María Peiró, dissenyador de moda nupcial

[llegir més…]

11 abril, 2014

«Em miro les coses que menys m’agraden, perquè m’agradin»

Roberto Etxeberria, dissenyador

[llegir més…]

6 març, 2014

«Preferim vendre menys, però fer-ho de forma segura»

Maite Muñoz, fundadora de Lebor Gabala

[llegir més…]

4 febrer, 2014

«Sense el gremi botiguer la ciutat seria una altra»

Elisenda Albertí, autora del llibre "Un passeig per la història de Barcelona. Modistes, sastres, botigues... del mirinyac als anys vint"

[llegir més…]

8 gener, 2014

«Treu un bon producte i pensa en la gent, no pensis en els diners, si no l’empresa no funcionarà»

Òscar Palència, fundador de la firma d’ulleres de fusta Palens

[llegir més…]

4 desembre, 2013

«La meva passió és el disseny»

Montserrat Bassons, creadora i líder de Basmar

[llegir més…]

29 octubre, 2013

«Volem ser la versió 2.0 del Do it yourself»

Carolina Delgado, creadora de l’empresa Do It Original

[llegir més…]

16 setembre, 2013

«Cada vegada que dius Barcelona apareix un somriure»

Antoni Guàrdia, Manel Marcet i Daniel Guàrdia, director de DCM Argentona, fundador d’Slang Barcelona i responsable d’internacionalització, respectivament

[llegir més…]

14 agost, 2013

“La nostra ambició és portar l’espardenya a tots els països del món”

Antoni Pons, president

[llegir més…]

27 maig, 2013

“Quan les modistes prenen consciència de la seva capacitat creativa, etiqueten els seus treballs”

Laura Casal-Valls, historiadora de l’art i investigadora de moda

[llegir més…]

9 maig, 2013

“Les núvies busquen comoditat i un vestit que s’adapti al seu estil”

Yolanda i Cristina Pérez, YolanCris

[llegir més…]

12 abril, 2013

“Volem obrir botiga a París”

Lurdes Bergadà, dissenyadora de moda

[llegir més…]

13 març, 2013

“Barcelona és l’origen de la perfumeria moderna”

Ramon Monegal, perfumista

[llegir més…]

7 febrer, 2013

“Smash viu la ciutat de Barcelona, el seu aire mediterrani i de llibertat”

Philippe Bach, director general de Smash

[llegir més…]

14 gener, 2013

“Sortim fora amb l’avantatge de ser una marca reconeguda arreu del món”

Isabel Sauras, Premi “Barcelona és Moda” a la professional

[llegir més…]

12 desembre, 2012

“És el moment d’expandir-se i no aturar-se”

Belén Larruy i Guillermina Baeza , de Guillermina Baeza

[llegir més…]

30 octubre, 2012

“Hem retornat al llapis”

Joan Oliveras, conseller delegat de Bagués Masriera

[llegir més…]

4 octubre, 2012

“Fem un pas endavant pensant en el consumidor”

Francesc Serra, director de Torras

[llegir més…]

26 juliol, 2012

“Ha estat un any d’èxit”

Lluís Sans, President de Santa Eulalia

[llegir més…]

15 juny, 2012

“Ens hem hagut de reinventar i arribar fins al final de la cadena”

Josep Reixach, director general de Punto Blanco

[llegir més…]

8 maig, 2012

“Voldríem créixer, sí, però actualment no és possible”

Raimon Bundó, director de Raimon Bundó

[llegir més…]

20 març, 2012

“Ara donem cabuda a marques que havien de marxar fora”

Ana Castán, impulsora de la fira de moda infantil Little Barcelona

[llegir més…]

15 març, 2012

“Totes les meves clientes han estat reines”

Margarita Nuez, dissenyadora de moda

[llegir més…]

20 gener, 2012

“Érem i som formiguetes”

Andrea Miró, Beth Gilberga, Elisenda Herrera, creadores de la firma de moda infantil yporqué

[llegir més…]

12 desembre, 2011

“El consumidor que queda avui és molt més exigent que abans de la crisi”

Roser Ramos, directora general de Cóndor i presidenta del nou clúster Tèxtil Moda de Catalunya

[llegir més…]

19 setembre, 2011

“Es comencen a veure més barrets”

Núria Rius de Forns, dissenyadora de barrets d'alta costura

[llegir més…]

22 juliol, 2011

“Zara i Mango tenen filosofies diferents, però al final ens ajudem”

Enric Casi, director general de Mango

[llegir més…]

15 abril, 2011

“Fer promoció de la moda a nivell local no té interès”

Lluís Sans, president de Santa Eulalia

[llegir més…]

18 gener, 2011

“Vist ara, la venda d’Andrés Sardá va ser màgica”

Núria Sardá, directora creativa d'Andrés Sardá

[llegir més…]

9 desembre, 2010

“Ara volem fer rendible la inversió intel·lectual dels nostres productes”

Delgado Bull,

[llegir més…]

3 novembre, 2010

“Tenir el taller és una bogeria!”

Teresa Helbig, dissenyadora guardonada amb el premi Barcelona és moda

[llegir més…]

7 setembre, 2010

“Volem rellançar Puig Doria a la resta de l’Estat i estar presents a Madrid”

Josep Maria Puig Doria , dissenyador i president de Puig Doria

[llegir més…]

6 agost, 2010

“Vull una botiga a Nova York el 2011”

Raquel Micola, fundadora de Mimótica Micola

[llegir més…]

14 juliol, 2010

“El món és molt gran i estem massa representats a Europa”

David Bell, director de Pretty Ballerinas

[llegir més…]

5 juliol, 2010

“Ens hem vist obligats a anar a Madrid”

Josep M. Donat, president executiu de TCN

[llegir més…]

Serveis de Barcelona és moda

eCommerce

Obre el teu negoci a la xarxa   La teva botiga online les 24 hores del dia. Permet que els teus clients accedeixin fàcilment als teus productes amb un catàleg online actualitzat

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]