Entrevista

“Creem looks que serveixin per aguantar tot el dia”

Marijo Torres i Jesús Moreno, dissenyadors i directors creatius de Malahierba

Marijo i Jesús són dos amics, ella de Badajoz i ell malagueny, que comparteixen des de fa nou anys el mateix somni, un projecte personal en el sector de la moda, reflex de les seves inquietuds i projeccions de la societat en què vivim. Van venir a Barcelona per acabar els seus estudis i lluiten per fer-se un forat en un dels sectors més afectats per la crisi. Compten amb una botiga pròpia situada en ple cor del barri de Gràcia, a Barcelona, i una xarxa de distribució amb més de 30 punts de venda multimarca a Espanya i tres més a Bèlgica, Edimburg i Japó.

 

És gairebé una obligació començar l’entrevista preguntant pel nom. Per què Malahierba?

J: A Marijo li donaven una subvenció per ser d’Extremadura per exposar al Bread&Butter, però no teníem nom. Teníem la col·lecció, sabíem el que volíem fer, però ens havíem d’inscriure i només teníem un dia. Una amiga ens va suggerir que poséssim un nom que evoqués la naturalesa que als dos ens agrada, com la menta, el cardamom i Marijo va dir “mala hierba que nunca muere”. La idea lligava amb l’entorn competitiu del sector de la moda i el significat de sobreviure i poder subsistir fent el que t’agrada.

 

Tres objectius que us defineixin

J: Espontaneïtat, frescor i quotidianitat.

 

En què us diferencieu?

J: Ens enfoquem en una dona molt urbana, creativa, que li agrada l’art, la música i per això utilitzem molt la il·lustració i l’estampat per transmetre fantasia i il·lusió a l’hora de vestir-se. És un joc en el que es tracta d’expressar la teva forma de ser a través de la moda, amb la idea que el look et serveixi per a tot el dia, sigui bonic i funcional, que et vesteixis pel matí pensant en anar a treballar, tenir una reunió i a la nit una festa. També és un reflex de nosaltres.

 

En què us inspireu per fer les col·leccions?

J i M: En moltes dones. Cada sis mesos tenim un tema que ens inspira, de la nostra experiència i moltes vegades del que passa a la societat. Per exemple, fa tres hiverns vam tenir una que es deia Parlament, influïda per tot el tema polític. En una altra vam retre homenatge a aquelles noies rares de l’institut i la vam anomenar Flors rares, una altra Women in the Art… Sempre ens agrada fer l’ullet perquè quan la gent conegui l’univers de la col·lecció se sorprengui. Es tracta de sumar i aportar alguna cosa nova.

La de l’hivern que ve es diu Ignorades i està inspirada en les artistes del corrent de la Bauhaus que en el seu moment van ser ignorades pels seus propis companys. A Marijo l’inspiren molt les dones encara que siguin anònimes. Per exemple, la nostra tercera col·lecció es deia àvia, inspirada en totes les àvies.

 

Malahierba la vau fundar el 2008, just en plena crisi econòmica. Com vau viure aquells inicis on el més normal era el tancament de negocis més que les obertures?

J: Hem vist caure molts. Potser per la intuïció i per l’experiència que teníem. Hem sigut molt cautelosos, no hem demanat crèdits als bancs. El que teníem, ho invertíem i ho gastàvem. I un nivell de tossudesa bastant alt de lluitar pel que t’agrada.

 

S’està notant la reactivació econòmica?

M: La clienta local és bastant cautelosa, s’ho mira i pensa dues vegades. El turista i en general a la resta d’Espanya es viu d’una altra manera. La gent aquí està millor, no com el 2009, però no està recuperada.

 

Creus que el turista pot sentir-se atret per botigues com aquesta de Gràcia?

M: Va per ratxes, des del mes de maig fins a l’octubre un 30% de les vendes són de turistes, però la base és el client local.

 

Per què aquest barri?

M: Vam començar a Poblenou, i després ens vam traslladar a un altre local de Gràcia, fins que vam veure aquest del carrer Bonavista que tenia moltes possibilitats pel comerç i la vida que hi ha. L’altra opció era el Born, pel turisme i perquè és una zona de marques d’autor, però estem contents aquí.

 

Teniu una xarxa de distribució amb més de 30 punts de venda multimarca a Espanya, i esteu presents a Bèlgica, Edimburg i Japó. Què us ha dut a treballar amb aquests tres països?

M: Els mercats han vingut a nosaltres. Al Bread&Butter ens va sortir una clienta a Bèlgica que estava començant i va ser com “amor a primera vista”. És clienta des dels inicis i hem anat creixent junts. Japó va començar també a través de la fira i a Edimburg per una amiga que viu allà i que ens fa de comercial.

 

Quin mercat us funciona millor?

M: Japó, Bèlgica i aquí el País Basc, i Saragossa en segon lloc.

 

Per què el País Basc?

M: Tenen una forma de consumir diferent, els agrada anar més arreglats però no de cadena, és negatiu, són de la filosofia que si vols una cosa bona te la compres de marca. Madrid i Barcelona tiren més de cadena i d’allò conegut. Al País Basc com més petita sigui la producció, més local i menys coneguda, menys gent ho tindrà. És quelcom més d’exclusivitat, el que tu portes no ho veuràs a 50 persones més.

 

Hi ha altres zones on la gent també s’arregla molt

M: Al sud d’Espanya per exemple, però no funciona tant l’exclusivitat.

 

Us funciona el web?

M: Ha arrancat bé, és un treball paral·lel, amb les seves regles.

 

No heu participat fins ara al 080. Quina valoració en feu?

M: Hi ha massa barreja, Malahierba no pot desfilar a la vegada que Mango i Escorpion, per exemple, són conceptes que no tenen res que veure. No té molta repercussió, no atrau a molta premsa nacional ni internacional. Està bé com a experiència, però des del nostre punt de vista no està orientada i és un popurri d’ofertes.

 

Què us han aportat els diferents certàmens i fires en què heu participat com la Mercedes Benz Madrid Fashion Week o Who’s Next de París? Seguireu participant?

J: De moment no perquè és molt complicat, les fires són molt cares i no hi ha ajuts. Participar a la fira de París Who’s next ens va costar 9.000 euros i, tot i que sabem que per a que funcioni una fira internacional has d’anar diverses vegades, és molt costós. Necessitaríem capital només destinat a fires i nosaltres som una petita empresa local.

 

Quins acords teniu amb altres marques?

M: Treballem des de fa un parell d’anys amb una web de moda sostenible, http://www.movestoslow.com/, de productes made in Spain, que ens aporta també clients.

 

Cada vegada sorgeixen més marques que aposten pel 100% made in Catalunya. S’ha convertit en sinònim de qualitat i en un pas necessari per diferenciar-se de peces produïdes fora?

M: Nosaltres veníem de treballar en multinacionals i no ens agradava. Mai hem entès com un pantaló fabricat a l’Índia pugui ser 30 vegades més econòmic que aquí, no quadra. Veient com s’està enfonsant tot el teixit industrial, volem poder manegar el que fem, conèixer a la gent que ens ho fa, anar en cotxe i gestionar el problema. És la base del nostre projecte.

 

Però no deu ser fàcil

M: No és fàcil trobar tallers i sobretot gent que sigui experta en alguna cosa. A més, els tallers els gestionen persones grans acostumades a produccions de grans marques de 3.000 i 4.000 peces, i els costa entendre que això s’ha acabat. Jo tinc una producció de 2.000 peces i això és el que tinc i s’han d’adaptar. S’ha d’educar-los en el canvi.

 

Us costa trobar els teixits que voleu?

M: És molt complicat. Pel mateix, perquè les cases de teixits volen que els compris 3.000 metres i nosaltres amb 200 estem servits. És una lluita.

 

Això dificulta a l’hora de fer creacions?

M: Sí, ens ha passat que hem fet una peça a la col·lecció amb un teixit que ens ha encantat i després no ens el fabriquen perquè no arribem als mínims.

 

Us donen ganes de fabricar fora?

M: No, ens adaptem i acabem trobant gent que ens ho acaba fent.

 

Quins plans de futur teniu?

J: Potenciar el nostre canal de venda propi i fer-nos amb una bona xarxa de proveïdors locals per respondre bé a totes les temporades. També avançar i fer tricot, abrics, perquè ara ens centrem molt en les parts de dalt i vestits, i voldríem ampliar i fins i tot fer esdeveniments.

3 juliol, 2017

“Al 080 he apostat per una col·lecció basada en la filosofia kintsugi, per què no ensenyar les imperfeccions de la dona?”

Maria Roch, dissenyadora

[llegir més…]

1 juny, 2017

“El negoci està en vendre fora”

Claudia Pérez, dissenyadora i cofundadora de Naguisa

[llegir més…]

28 abril, 2017

“Vull seguir amb el meu ADN sense arribar al pas en què l’empresa d’ànima es torna números”

Carolina Otaduy, fundadora i directora creativa d’Otaduy

[llegir més…]

29 març, 2017

“El prioritari és donar continuïtat i consolidar la marca”

Beatriz Botaya, fundadora de Mapache

[llegir més…]

23 febrer, 2017

“El secret és apostar per la marca pròpia”

Luca Mompean, cofundador i product manager de Zatro

[llegir més…]

30 gener, 2017

“Se’ns ha escapat una empresa”

Beti Alemany i Bàrbara Glaenzel, creadores d’Urbanita Barcelona

[llegir més…]

27 desembre, 2016

“Volia que aquella artesania de tants anys tingués un reconeixement com a marca”

Ariana Jiménez, creadora de VulèVulà

[llegir més…]

1 desembre, 2016

“El que fa una marca en xarxes és comparable al d’una botiga, tot s’hauria de mesurar per prendre les decisions adequades”

Álex López, director de Sartia Retail Meeting Point

[llegir més…]

27 octubre, 2016

L’escenari, la bona selecció de marques i que sigui efímer són les claus de l’èxit de REC.0

Marina Iglesias, sòcia fundadora de RecStores

[llegir més…]

29 setembre, 2016

“La gent busca l’escalfor humana”

Carole Damy, consultora, formadora i coach

[llegir més…]

26 juliol, 2016

“Colette és un mitjà de vida per ser feliç”

Susana Soler, dissenyadora i fundadora de Colette Barcelona

[llegir més…]

27 juny, 2016

“És necessari entrenar al client, a la gent li agrada entendre el que està comprant”

Ester Milano, Ana Martí, Esther Asensio i Jorge Mor, dissenyadors de la BCN Summer Week

[llegir més…]

30 maig, 2016

“Les núvies continuen preferint un model únic i exclusiu. No és un vestit sinó «el vestit»”

Marta Raich, directora general de Novia d’Art i presidenta de la Barcelona Bridal Fashion Week (BBFW)

[llegir més…]

25 abril, 2016

«El maniquí és un venedor addicional»

Marisa Tendero, CEO de Noa Brands

[llegir més…]

16 març, 2016

«Veure quelcom real, em sembla, en si mateix, un luxe»

Marc Monzó, joier i director creatiu de Misui

[llegir més…]

17 febrer, 2016

«Intentem ser molt coherents»

Mònica Algás, CEO de Bóboli

[llegir més…]

19 gener, 2016

«Som oci, cultura i comerç a l’aire lliure, els tres conceptes»

Paula Mariscal, responsable de Palo Alto Market

[llegir més…]

16 desembre, 2015

«Tot ho hem fet escoltant el client»

Esteve i Jordi Rabat, de la joieria Rabat

[llegir més…]

19 novembre, 2015

«Ara la informació està a Internet»

Isabel de Pedro, dissenyadora i empresària

[llegir més…]

20 octubre, 2015

«La crisi m’ha servit per reafirmar-me»

Lydia Delgado, dissenyadora de moda

[llegir més…]

25 setembre, 2015

«Dono tota la vida a una peça, hi deixo tot el que tinc»

Manuel Bolaño, dissenyador de moda

[llegir més…]

14 agost, 2015

«Fem possible que totes les dones puguin ser Manolo Blahnik»

Óscar Vega, conseller delegat de Made in Me

[llegir més…]

6 juliol, 2015

«Respectem i cuidem els nostres tallers»

Beatriz Furest, dissenyadora

[llegir més…]

16 juny, 2015

«Pertegaz ha estat la millor universitat per a mi»

Alicia Borrás, model i maniquí de Pertegaz

[llegir més…]

18 maig, 2015

«Barcelona és una ciutat molt generosa»

Pilar Vélez, directora del Museu del Disseny de Barcelona

[llegir més…]

15 abril, 2015

«La moda et dóna una nova oportunitat cada sis mesos»

Laia Roca, dissenyadora de Who

[llegir més…]

16 març, 2015

«Gaudeixo observant les tendències, però no m’interessen com a guia per crear»

Vanesa Lorenzo, model i dissenyadora

[llegir més…]

16 febrer, 2015

«La moda és duríssima, t’enamora o no la pots resistir»

Marta Rota, dissenyadora i empresària a Tot-Hom

[llegir més…]

16 gener, 2015

«Alqvimia és una ofrena que faig al món»

Idili Lizcano, Director General i Perfumista d’Alqvimia

[llegir més…]

3 desembre, 2014

«Tot ho fem aquí»

Carme Noguera, consellera delegada, directora general i dissenyadora de Naulover

[llegir més…]

3 novembre, 2014

«El client et paga per dubtar»

Ignasi Bonjoch, fundador de l’Estudi Bonjoch

[llegir més…]

7 octubre, 2014

«L’estilista ha de completar la imatge, mai anul·lar-la»

Rosa Planas, estilista

[llegir més…]

3 setembre, 2014

«No existeix un producte només creatiu»

Ángel Vilda, fundador Brain&Beast

[llegir més…]

16 juliol, 2014

«L’atzar és el meu gran aliat»

Daniel Riera, fotògraf

[llegir més…]

23 juny, 2014

«El color és un sentiment»

Pepa Poch, pintora

[llegir més…]

20 maig, 2014

“Què es pot fer de nou? El que es feia abans”

José María Peiró, dissenyador de moda nupcial

[llegir més…]

11 abril, 2014

«Em miro les coses que menys m’agraden, perquè m’agradin»

Roberto Etxeberria, dissenyador

[llegir més…]

6 març, 2014

«Preferim vendre menys, però fer-ho de forma segura»

Maite Muñoz, fundadora de Lebor Gabala

[llegir més…]

4 febrer, 2014

«Sense el gremi botiguer la ciutat seria una altra»

Elisenda Albertí, autora del llibre "Un passeig per la història de Barcelona. Modistes, sastres, botigues... del mirinyac als anys vint"

[llegir més…]

8 gener, 2014

«Treu un bon producte i pensa en la gent, no pensis en els diners, si no l’empresa no funcionarà»

Òscar Palència, fundador de la firma d’ulleres de fusta Palens

[llegir més…]

4 desembre, 2013

«La meva passió és el disseny»

Montserrat Bassons, creadora i líder de Basmar

[llegir més…]

29 octubre, 2013

«Volem ser la versió 2.0 del Do it yourself»

Carolina Delgado, creadora de l’empresa Do It Original

[llegir més…]

16 setembre, 2013

«Cada vegada que dius Barcelona apareix un somriure»

Antoni Guàrdia, Manel Marcet i Daniel Guàrdia, director de DCM Argentona, fundador d’Slang Barcelona i responsable d’internacionalització, respectivament

[llegir més…]

14 agost, 2013

“La nostra ambició és portar l’espardenya a tots els països del món”

Antoni Pons, president

[llegir més…]

27 maig, 2013

“Quan les modistes prenen consciència de la seva capacitat creativa, etiqueten els seus treballs”

Laura Casal-Valls, historiadora de l’art i investigadora de moda

[llegir més…]

9 maig, 2013

“Les núvies busquen comoditat i un vestit que s’adapti al seu estil”

Yolanda i Cristina Pérez, YolanCris

[llegir més…]

12 abril, 2013

“Volem obrir botiga a París”

Lurdes Bergadà, dissenyadora de moda

[llegir més…]

13 març, 2013

“Barcelona és l’origen de la perfumeria moderna”

Ramon Monegal, perfumista

[llegir més…]

7 febrer, 2013

“Smash viu la ciutat de Barcelona, el seu aire mediterrani i de llibertat”

Philippe Bach, director general de Smash

[llegir més…]

14 gener, 2013

“Sortim fora amb l’avantatge de ser una marca reconeguda arreu del món”

Isabel Sauras, Premi “Barcelona és Moda” a la professional

[llegir més…]

12 desembre, 2012

“És el moment d’expandir-se i no aturar-se”

Belén Larruy i Guillermina Baeza , de Guillermina Baeza

[llegir més…]

30 octubre, 2012

“Hem retornat al llapis”

Joan Oliveras, conseller delegat de Bagués Masriera

[llegir més…]

4 octubre, 2012

“Fem un pas endavant pensant en el consumidor”

Francesc Serra, director de Torras

[llegir més…]

26 juliol, 2012

“Ha estat un any d’èxit”

Lluís Sans, President de Santa Eulalia

[llegir més…]

15 juny, 2012

“Ens hem hagut de reinventar i arribar fins al final de la cadena”

Josep Reixach, director general de Punto Blanco

[llegir més…]

8 maig, 2012

“Voldríem créixer, sí, però actualment no és possible”

Raimon Bundó, director de Raimon Bundó

[llegir més…]

20 març, 2012

“Ara donem cabuda a marques que havien de marxar fora”

Ana Castán, impulsora de la fira de moda infantil Little Barcelona

[llegir més…]

15 març, 2012

“Totes les meves clientes han estat reines”

Margarita Nuez, dissenyadora de moda

[llegir més…]

20 gener, 2012

“Érem i som formiguetes”

Andrea Miró, Beth Gilberga, Elisenda Herrera, creadores de la firma de moda infantil yporqué

[llegir més…]

12 desembre, 2011

“El consumidor que queda avui és molt més exigent que abans de la crisi”

Roser Ramos, directora general de Cóndor i presidenta del nou clúster Tèxtil Moda de Catalunya

[llegir més…]

19 setembre, 2011

“Es comencen a veure més barrets”

Núria Rius de Forns, dissenyadora de barrets d'alta costura

[llegir més…]

22 juliol, 2011

“Zara i Mango tenen filosofies diferents, però al final ens ajudem”

Enric Casi, director general de Mango

[llegir més…]

15 abril, 2011

“Fer promoció de la moda a nivell local no té interès”

Lluís Sans, president de Santa Eulalia

[llegir més…]

18 gener, 2011

“Vist ara, la venda d’Andrés Sardá va ser màgica”

Núria Sardá, directora creativa d'Andrés Sardá

[llegir més…]

9 desembre, 2010

“Ara volem fer rendible la inversió intel·lectual dels nostres productes”

Delgado Bull,

[llegir més…]

3 novembre, 2010

“Tenir el taller és una bogeria!”

Teresa Helbig, dissenyadora guardonada amb el premi Barcelona és moda

[llegir més…]

7 setembre, 2010

“Volem rellançar Puig Doria a la resta de l’Estat i estar presents a Madrid”

Josep Maria Puig Doria , dissenyador i president de Puig Doria

[llegir més…]

6 agost, 2010

“Vull una botiga a Nova York el 2011”

Raquel Micola, fundadora de Mimótica Micola

[llegir més…]

14 juliol, 2010

“El món és molt gran i estem massa representats a Europa”

David Bell, director de Pretty Ballerinas

[llegir més…]

5 juliol, 2010

“Ens hem vist obligats a anar a Madrid”

Josep M. Donat, president executiu de TCN

[llegir més…]

Serveis de Barcelona és moda

eCommerce

Obre el teu negoci a la xarxa   La teva botiga online les 24 hores del dia. Permet que els teus clients accedeixin fàcilment als teus productes amb un catàleg online actualitzat

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]