Entrevista

“Els nens són nens i prou, independentment del gènere, i tenen dret a escollir la roba que vulguin”

Carol, cofundadora de lötiekids

Una necessitat ètica, estètica i de concepte van ser els motius que van motivar a la Carol i al David a fundar lötiekids. Treballaven per a grans empreses de moda i van voler aplicar els seus coneixements en teixits, procediments i acabats per crear una marca de roba infantil que anés més enllà del consum immediat, les modes i el gènere. Amb un estil nòrdic i una estètica japonesa, els seus dissenys són atemporals, còmodes, de qualitat i unisex, amb una fabricació de proximitat i respectuosa amb el medi ambient.

 

Com sorgeix lötiekids?

De la necessitat de trobar roba de nen/a còmode, diferent i de bona qualitat. Roba que de veritat ens agradés i que sabéssim del cert que el nostre nadó portaria sense cap mena de remordiment per saber on era feta i sota quines condicions.

 

Què significa el nom?

És una referència a la cultura nòrdica, a l’esperit dels nens lliures, a l’imaginari infantil. Löttie és el diminutiu de Lötta, que és un nom suec. Lötta ve de Pipilotta, de Pippi Langstrump.

Aleshores lötiekids vindria a significar “els nens de löttie”, que per a nosaltres vol dir els nens de Pippi Langstrump (adequat a la comercialitat del nom i no tant a la fidelitat ortogràfica).

 

La roba unisex respon a una demanda creixent de la societat?

Nosaltres creiem que sí, cada cop et trobes més gent que ho demana i més gent que comprèn el concepte.

 

Què reivindiqueu fent peces unisex?

Que els nens són nens i prou, independentment de si són nens o nenes, i que tenen dret a escollir la roba que vulguin. La igualtat de sexes, la comoditat per igual, el fet de dur una peça de roba perquè t’agradi i et sentis còmode, no perquè sigui el que et toca depenent si ets nen o nena.

 

Això ha canviat molt

Quan érem petits la roba era més unisex. Anàvem vestits de colors vermell, blau, marró… tant si eres nen o nena. En aquest sentit hem anat cap enrere, la majoria de marques de gran distribució diferencien molt la línia de nen de la de nena. En la de nens tot són camises d’home fetes en petit i samarretes de motos, i en la de nenes tot són peces roses amb cors dibuixats… però estem parlant de nens!

Hem arribat a sentir que uns leggings no es venen per a nena perquè porten genolleres! Què vol dir que les nenes no van per terra? O una samarreta amb un dibuix que agrada moltíssim no es ven per a nena perquè és de color blau…encara s’ha de fer molta feina amb aquest tema.

 

Heu descartat el rosa i el blau?

Nosaltres mateixos alhora de dissenyar hem d’incloure sempre peces blaves pels nens i peces roses per a les nenes. Intentem que siguin blaus i roses especials, inusuals, que puguin agradar a tothom, però ho hem de fer si volem vendre.

 

Serveix la roba unisex com a eina educativa per lluitar contra els estereotips de gènere?

Creiem que sí, és una manera més de normalitzar la situació. De no discriminar per sexes.

Els nens absorbeixen tot el que veuen i ho interioritzen. Per què han de veure que la seva roba fa distincions entre nenes i nens? Aleshores tota la resta funcionarà igual per lògica.

 

Va adquirint cos el moviment slow fashion sorgit com a reacció a la moda ràpida de les grans cadenes. Creieu que esteu en un sector en el que encara costa arribar a la majoria de públic?

Malauradament encara hi ha poca gent, especialment aquí. A d’altres països com Alemanya i Holanda, on tenim el principal mercat, la gent no et pregunta si és per a nen o per a nena, tampoc miren quant més barat els hi pot sortir una peça. La majoria mira si els hi agrada, si està ben fet, sota quins criteris ètics i si és un preu raonable tenint en compte tots aquests factors.

La peça que comprin de lötiekids la faran servir molt de temps i després passarà a germans, familiars o amics, també la podran comprar de segona mà…

 

En roba encara costa comprar de segona mà

Estem encara molt marcats pel prejudici que s’ha d’estrenar roda cada temporada, que no queda bé portar roba usada, preferim compra-la barata però tenir-la nova capa vegada. Per això la gent compra a les gran superfícies perquè et diuen “ total pel que li durarà”, i no, no es tracta d’això, es tracta precisament que la roba estigui ben feta i duri.

Poc a poc, però, la gent es va conscienciant, no només de la no discriminació per sexes, sinó també dels criteris ètics i mediambientals. Però costa, som una societat profundament influenciada per la producció lowcost i hem normalitzat massa que una samarreta valgui 4€, ho trobem normal.

 

Heu notat des que vau començar que ha evolucionat la tendència d’un consum responsable?

Ho hem notat molt, sobretot amb el tema del cotó orgànic i de la fabricació de proximitat en empreses familiars.

 

Els vostres dissenys s’inspiren en l’estil nòrdic i l’estètica japonesa, per què?

La cultura nòrdica és un referent per a nosaltres. Però també mantenim un esperit molt arrelat a Barcelona. Ens agraden els països nòrdics, tant per motius socioeducatius com per motius estètics; per la senzillesa i la practicitat, per l’harmonia de les línies i els colors… això enllaça directament amb l’estètica japonesa, som “fills” del minimalisme. Aquí es desperta la nostra vesant estètica.

 

Una altra característica que us defineix és el procés de rentat que apliqueu prèviament a les peces. Com ho feu?

Les nostres peces sempre van tintades o rentades un cop confeccionades; això fa que la roba tingui vida, que no sembli que acaba de sortir d’una fàbrica i, sobretot, fa que faci l’encongiment que ha de fer i s’estabilitzi, després a casa ja no encongirà més.

 

Quin tractament seguiu per fer les peces duradores?

El tractament no és cap secret, és tenir molta cura de la qualitat dels teixits, de les fibres, dels materials, saber d’on venen i qui les fa. Seguir el procés, saber quins teixits són de qualitat i quins no; el mateix per a la confecció, les tintures i els acabats.

Personalitzar cada element, fer proves de durabilitat, factors que a simple vista no es noten però que et diferencien i s’acaben notant amb l’ús de les peces.

 

Quina és la vostra aposta per l’economia local?

Fabriquem a la província de Barcelona, apostem per la producció de proximitat amb empreses familiars petites amb les que tenim un tracte molt proper. És curiós veure marques que es venen com “eco-friendly” i promocionen línies orgàniques però ho fabriquen a la Xina, a l’Índia o Turquia. Per molt reciclat que sigui aquell teixit, només pel fet de portar-lo fins aquí ja has contaminat més que fent-ho aquí amb un teixit no reciclat.

En la nova temporada hem apostat pel cotó orgànic, un pas més aconseguit en el camí de la sostenibilitat.

 

És important per controlar el procés?

Sí ho és, encara que mai el podràs controlar al 100%, però s’ha d’intentar controlar al màxim, saber qui té fàbrica, escollir personalment el teixit, saber d’on ha sortit el fil, com són les persones que planxen etc.

 

Això fa que siguin produccions limitades, no?

Que la feina sigui més complicada i hi hagis de dedicar més temps.

 

Citzzy, Biobuu.com, Hulahoop, Una mamá en las nubes, Bellabailarina, Poppy són alguns dels molts webs que venen els vostres productes, és necessari “aliar-se” amb plataformes slow fashion?

Són una gran eina per donar a conèixer aquest moviment al públic en general i aquesta manera de veure la moda, no només a la gent del sector.

Molts clients arriben a la moda sostenible després de passar pel menjar orgànic i està bé que hi hagi espais on es pugui oferir un concepte global de moda, joguines, activitats, temps lliure, educació, cultura…

 

Quins altres canals de distribució feu servir?

Principalment la botiga física petita de carrer, on el client sol tenir un tracte molt proper amb el botiguer.

Per altra banda, vam néixer online, així que per a nosaltres és un canal molt bo de distribució. A la primera campanya vam poder arribar a gent dels Estats Units, per exemple, quan encara ningú ens coneixia.

 

Voleu obrir botiga offline?

No forma part del nostre model com a marca.

 

Com voleu créixer?

Amb el mercat europeu estem molt contents, així que ara ens tocaria arribar bé a Àsia i als Estats Units. Hem fet unes primeres passes però anem poc a poc, som una marca petita.

Per a nosaltres el creixement és poder invertir en millorar el que tenim i poder oferir allò que volem als nostres clients.

31 maig, 2018

Vull que la núvia se senti guapa i còmode, sense res imposat ni normes socials

Mireia Solsona, creadora i fundadora de Mimètik

[llegir més…]

26 abril, 2018

Ens coneixen pel lema ‘si vas a la Merceria Santa Ana ho trobaràs’

Antònia Felis, membre del consell d’administració de la Merceria Santa Ana

[llegir més…]

26 març, 2018

No vestim la mida adequada dels guants

Victoria Alonso, propietària de la Guanteria Alonso

[llegir més…]

28 febrer, 2018

Joel Joli, cofundador de Blackpier, la sastreria virtual que fa el salt a l’offline

Joel Joli, cofundador de Blackpier

[llegir més…]

31 gener, 2018

“Amb Iaios recuperem el jersei de llana de tota la vida i la vida de persones de les que ja no es parla…”

Amadeu Barbany i Gemma Barbany, fundadors de Iaios

[llegir més…]

22 desembre, 2017

“He hagut de fer molta pedagogia, però qui s’acostuma a portar barret ja no l’abandona”

Gema Galdón, barretaire i propietària de Les Catherinettes

[llegir més…]

27 novembre, 2017

“Quan el client entra a la botiga ha de poder viure una experiència de compra satisfactòria”

María Callís, experta en retail i directora d'Alpenstock, consultora especialitzada en la creació de conceptes de comerç

[llegir més…]

30 octubre, 2017

“El comerç ha de buscar què el diferencia i el fa atractiu per al turista”

Maria Segarra, directora d'Intueri Consulting i especialista en el món del retail, en els àmbits de l'estratègia, la innovació i la formació

[llegir més…]

29 setembre, 2017

“Els meus dissenys defineixen una núvia divertida, natural, femenina i moderna amb un toc de rock and roll”

Paola Carolina, dissenyadora

[llegir més…]

24 juliol, 2017

“Creem looks que serveixin per aguantar tot el dia”

Marijo Torres i Jesús Moreno, dissenyadors i directors creatius de Malahierba

[llegir més…]

3 juliol, 2017

“Al 080 he apostat per una col·lecció basada en la filosofia kintsugi, per què no ensenyar les imperfeccions de la dona?”

Maria Roch, dissenyadora

[llegir més…]

1 juny, 2017

“El negoci està en vendre fora”

Claudia Pérez, dissenyadora i cofundadora de Naguisa

[llegir més…]

28 abril, 2017

“Vull seguir amb el meu ADN sense arribar al pas en què l’empresa d’ànima es torna números”

Carolina Otaduy, fundadora i directora creativa d’Otaduy

[llegir més…]

29 març, 2017

“El prioritari és donar continuïtat i consolidar la marca”

Beatriz Botaya, fundadora de Mapache

[llegir més…]

23 febrer, 2017

“El secret és apostar per la marca pròpia”

Luca Mompean, cofundador i product manager de Zatro

[llegir més…]

30 gener, 2017

“Se’ns ha escapat una empresa”

Beti Alemany i Bàrbara Glaenzel, creadores d’Urbanita Barcelona

[llegir més…]

27 desembre, 2016

“Volia que aquella artesania de tants anys tingués un reconeixement com a marca”

Ariana Jiménez, creadora de VulèVulà

[llegir més…]

1 desembre, 2016

“El que fa una marca en xarxes és comparable al d’una botiga, tot s’hauria de mesurar per prendre les decisions adequades”

Álex López, director de Sartia Retail Meeting Point

[llegir més…]

27 octubre, 2016

L’escenari, la bona selecció de marques i que sigui efímer són les claus de l’èxit de REC.0

Marina Iglesias, sòcia fundadora de RecStores

[llegir més…]

29 setembre, 2016

“La gent busca l’escalfor humana”

Carole Damy, consultora, formadora i coach

[llegir més…]

26 juliol, 2016

“Colette és un mitjà de vida per ser feliç”

Susana Soler, dissenyadora i fundadora de Colette Barcelona

[llegir més…]

27 juny, 2016

“És necessari entrenar al client, a la gent li agrada entendre el que està comprant”

Ester Milano, Ana Martí, Esther Asensio i Jorge Mor, dissenyadors de la BCN Summer Week

[llegir més…]

30 maig, 2016

“Les núvies continuen preferint un model únic i exclusiu. No és un vestit sinó «el vestit»”

Marta Raich, directora general de Novia d’Art i presidenta de la Barcelona Bridal Fashion Week (BBFW)

[llegir més…]

25 abril, 2016

«El maniquí és un venedor addicional»

Marisa Tendero, CEO de Noa Brands

[llegir més…]

16 març, 2016

«Veure quelcom real, em sembla, en si mateix, un luxe»

Marc Monzó, joier i director creatiu de Misui

[llegir més…]

17 febrer, 2016

«Intentem ser molt coherents»

Mònica Algás, CEO de Bóboli

[llegir més…]

19 gener, 2016

«Som oci, cultura i comerç a l’aire lliure, els tres conceptes»

Paula Mariscal, responsable de Palo Alto Market

[llegir més…]

16 desembre, 2015

«Tot ho hem fet escoltant el client»

Esteve i Jordi Rabat, de la joieria Rabat

[llegir més…]

19 novembre, 2015

«Ara la informació està a Internet»

Isabel de Pedro, dissenyadora i empresària

[llegir més…]

20 octubre, 2015

«La crisi m’ha servit per reafirmar-me»

Lydia Delgado, dissenyadora de moda

[llegir més…]

25 setembre, 2015

«Dono tota la vida a una peça, hi deixo tot el que tinc»

Manuel Bolaño, dissenyador de moda

[llegir més…]

14 agost, 2015

«Fem possible que totes les dones puguin ser Manolo Blahnik»

Óscar Vega, conseller delegat de Made in Me

[llegir més…]

6 juliol, 2015

«Respectem i cuidem els nostres tallers»

Beatriz Furest, dissenyadora

[llegir més…]

16 juny, 2015

«Pertegaz ha estat la millor universitat per a mi»

Alicia Borrás, model i maniquí de Pertegaz

[llegir més…]

18 maig, 2015

«Barcelona és una ciutat molt generosa»

Pilar Vélez, directora del Museu del Disseny de Barcelona

[llegir més…]

15 abril, 2015

«La moda et dóna una nova oportunitat cada sis mesos»

Laia Roca, dissenyadora de Who

[llegir més…]

16 març, 2015

«Gaudeixo observant les tendències, però no m’interessen com a guia per crear»

Vanesa Lorenzo, model i dissenyadora

[llegir més…]

16 febrer, 2015

«La moda és duríssima, t’enamora o no la pots resistir»

Marta Rota, dissenyadora i empresària a Tot-Hom

[llegir més…]

16 gener, 2015

«Alqvimia és una ofrena que faig al món»

Idili Lizcano, Director General i Perfumista d’Alqvimia

[llegir més…]

3 desembre, 2014

«Tot ho fem aquí»

Carme Noguera, consellera delegada, directora general i dissenyadora de Naulover

[llegir més…]

3 novembre, 2014

«El client et paga per dubtar»

Ignasi Bonjoch, fundador de l’Estudi Bonjoch

[llegir més…]

7 octubre, 2014

«L’estilista ha de completar la imatge, mai anul·lar-la»

Rosa Planas, estilista

[llegir més…]

3 setembre, 2014

«No existeix un producte només creatiu»

Ángel Vilda, fundador Brain&Beast

[llegir més…]

16 juliol, 2014

«L’atzar és el meu gran aliat»

Daniel Riera, fotògraf

[llegir més…]

23 juny, 2014

«El color és un sentiment»

Pepa Poch, pintora

[llegir més…]

20 maig, 2014

“Què es pot fer de nou? El que es feia abans”

José María Peiró, dissenyador de moda nupcial

[llegir més…]

11 abril, 2014

«Em miro les coses que menys m’agraden, perquè m’agradin»

Roberto Etxeberria, dissenyador

[llegir més…]

6 març, 2014

«Preferim vendre menys, però fer-ho de forma segura»

Maite Muñoz, fundadora de Lebor Gabala

[llegir més…]

4 febrer, 2014

«Sense el gremi botiguer la ciutat seria una altra»

Elisenda Albertí, autora del llibre "Un passeig per la història de Barcelona. Modistes, sastres, botigues... del mirinyac als anys vint"

[llegir més…]

8 gener, 2014

«Treu un bon producte i pensa en la gent, no pensis en els diners, si no l’empresa no funcionarà»

Òscar Palència, fundador de la firma d’ulleres de fusta Palens

[llegir més…]

4 desembre, 2013

«La meva passió és el disseny»

Montserrat Bassons, creadora i líder de Basmar

[llegir més…]

29 octubre, 2013

«Volem ser la versió 2.0 del Do it yourself»

Carolina Delgado, creadora de l’empresa Do It Original

[llegir més…]

16 setembre, 2013

«Cada vegada que dius Barcelona apareix un somriure»

Antoni Guàrdia, Manel Marcet i Daniel Guàrdia, director de DCM Argentona, fundador d’Slang Barcelona i responsable d’internacionalització, respectivament

[llegir més…]

14 agost, 2013

“La nostra ambició és portar l’espardenya a tots els països del món”

Antoni Pons, president

[llegir més…]

27 maig, 2013

“Quan les modistes prenen consciència de la seva capacitat creativa, etiqueten els seus treballs”

Laura Casal-Valls, historiadora de l’art i investigadora de moda

[llegir més…]

9 maig, 2013

“Les núvies busquen comoditat i un vestit que s’adapti al seu estil”

Yolanda i Cristina Pérez, YolanCris

[llegir més…]

12 abril, 2013

“Volem obrir botiga a París”

Lurdes Bergadà, dissenyadora de moda

[llegir més…]

13 març, 2013

“Barcelona és l’origen de la perfumeria moderna”

Ramon Monegal, perfumista

[llegir més…]

7 febrer, 2013

“Smash viu la ciutat de Barcelona, el seu aire mediterrani i de llibertat”

Philippe Bach, director general de Smash

[llegir més…]

14 gener, 2013

“Sortim fora amb l’avantatge de ser una marca reconeguda arreu del món”

Isabel Sauras, Premi “Barcelona és Moda” a la professional

[llegir més…]

12 desembre, 2012

“És el moment d’expandir-se i no aturar-se”

Belén Larruy i Guillermina Baeza , de Guillermina Baeza

[llegir més…]

30 octubre, 2012

“Hem retornat al llapis”

Joan Oliveras, conseller delegat de Bagués Masriera

[llegir més…]

4 octubre, 2012

“Fem un pas endavant pensant en el consumidor”

Francesc Serra, director de Torras

[llegir més…]

26 juliol, 2012

“Ha estat un any d’èxit”

Lluís Sans, President de Santa Eulalia

[llegir més…]

15 juny, 2012

“Ens hem hagut de reinventar i arribar fins al final de la cadena”

Josep Reixach, director general de Punto Blanco

[llegir més…]

8 maig, 2012

“Voldríem créixer, sí, però actualment no és possible”

Raimon Bundó, director de Raimon Bundó

[llegir més…]

20 març, 2012

“Ara donem cabuda a marques que havien de marxar fora”

Ana Castán, impulsora de la fira de moda infantil Little Barcelona

[llegir més…]

15 març, 2012

“Totes les meves clientes han estat reines”

Margarita Nuez, dissenyadora de moda

[llegir més…]

20 gener, 2012

“Érem i som formiguetes”

Andrea Miró, Beth Gilberga, Elisenda Herrera, creadores de la firma de moda infantil yporqué

[llegir més…]

12 desembre, 2011

“El consumidor que queda avui és molt més exigent que abans de la crisi”

Roser Ramos, directora general de Cóndor i presidenta del nou clúster Tèxtil Moda de Catalunya

[llegir més…]

19 setembre, 2011

“Es comencen a veure més barrets”

Núria Rius de Forns, dissenyadora de barrets d'alta costura

[llegir més…]

22 juliol, 2011

“Zara i Mango tenen filosofies diferents, però al final ens ajudem”

Enric Casi, director general de Mango

[llegir més…]

15 abril, 2011

“Fer promoció de la moda a nivell local no té interès”

Lluís Sans, president de Santa Eulalia

[llegir més…]

18 gener, 2011

“Vist ara, la venda d’Andrés Sardá va ser màgica”

Núria Sardá, directora creativa d'Andrés Sardá

[llegir més…]

9 desembre, 2010

“Ara volem fer rendible la inversió intel·lectual dels nostres productes”

Delgado Bull,

[llegir més…]

3 novembre, 2010

“Tenir el taller és una bogeria!”

Teresa Helbig, dissenyadora guardonada amb el premi Barcelona és moda

[llegir més…]

7 setembre, 2010

“Volem rellançar Puig Doria a la resta de l’Estat i estar presents a Madrid”

Josep Maria Puig Doria , dissenyador i president de Puig Doria

[llegir més…]

6 agost, 2010

“Vull una botiga a Nova York el 2011”

Raquel Micola, fundadora de Mimótica Micola

[llegir més…]

14 juliol, 2010

“El món és molt gran i estem massa representats a Europa”

David Bell, director de Pretty Ballerinas

[llegir més…]

5 juliol, 2010

“Ens hem vist obligats a anar a Madrid”

Josep M. Donat, president executiu de TCN

[llegir més…]

Serveis de Barcelona és moda

eCommerce

Obre el teu negoci a la xarxa   La teva botiga online les 24 hores del dia. Permet que els teus clients accedeixin fàcilment als teus productes amb un catàleg online actualitzat

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]