Entrevista

“La moda ens ha permès fer visible el valor patrimonial del barri del Rec”

Marina Iglesias, cofundadora de Rec.0

Rec.0, el festival igualadí de pop-up stores, celebra el seu desè aniversari amb una aposta per mostrar les entranyes del patrimoni industrial del barri del Rec. Com explica Marina Iglesias, cofundadora de Rec.0, en aquesta 21a edició –del 6 al 9 de novembre– es vol que els visitants combinin el shopping més radical amb la descoberta de l’autèntic barri adober, juntament amb un augment de propostes culturals i gastronòmiques.

 

 

Com explicaries, amb poques paraules, què és Rec.0 Experimental Stores?

És la transformació efímera de velles fàbriques en desús del barri del Rec d’Igualada en pop-up stores de moda i disseny.

 

 

Enguany celebreu el desè aniversari. Com ha estat aquesta dècada?

El que va néixer com un experiment per donar a conèixer un vell barri amenaçat s’ha convertit en un gran esdeveniment que va rebre 100.000 visitants en la passada edició de primavera. Avui podem dir que Rec.0 s’ha convertit en la concentració més gran de vendes especials de marques i dissenyadors de moda que es fa a Europa, i en aquests deu anys s’ha consolidat com un nou format de retail atractiu i innovador per a les marques i els consumidors.

 

Com va néixer la iniciativa?

El 2009, un grup de sis persones que teníem estudis al barri del Rec d’Igualada ens vam adonar que el pla urbanístic que hi havia no conservava el patrimoni industrial de la zona. Ens vam unir per tirar endavant algun tipus d’activitat per donar a conèixer el barri i les més de 250 fàbriques d’adobats que acull. D’aquestes, avui només n’hi ha 28 en funcionament, el que vol dir que hi ha una gran quantitat d’edificis desocupats.

 

 

 

I vau decidir ocupar-los per uns dies.

Sí, volíem mostrar el barri i se’ns va ocórrer la idea d’evolucionar les botigues de fàbrica, que a Igualada n’hi havia hagut moltes perquè és una zona amb una tradició tèxtil important.

 

I les anomeneu pop-up stores.

És un nom que fa deu anys començava a sonar, i les marques i els dissenyadors es van engrescar amb la iniciativa. La primera edició va durar dos dies, hi van participar 11 marques, vam transformar set antigues fàbriques i van venir unes 8.000 persones, el que va ser una sorpresa molt positiva. Aquest novembre reconvertim 63 fàbriques i comptem amb la participació de més de 80 marques.

 

On rau l’èxit del projecte?

En el fet de ser un festival que vincula la moda, el patrimoni, la cultura i la gastronomia. En un inici va ser un esdeveniment innovador i atractiu per al visitant, i útil per a les marques. Va sorgir en un moment de crisi tèxtil: les marques tenien estocs i al Rec.0 podien vendre producte, crear imatge de marca, promocionar-se… Ha estat una iniciativa positiva tant per al barri com per a les marques i els dissenyadors.

 

En aquesta nova edició, quines són les pop-up stores més especials?

Rec.020 compta amb novetats destacades com Brownie, Vans, Pretty Ballerinas, Mascaró, Eastpak i Woodys Barcelona, i noves marques infantils com Lötiekids i Baby clic. En l’oferta esportiva, s’incorporen per primera vegada Rossignol o Protest, a més de La Sportiva amb una pop-up store molt sorprenent.

 

 

També heu creat un nou espai de tendències.

L’Hort d’en Pau s’ha convertit en un nou pati dedicat a les marques de més tendència on hi ha l’espai Pop-Up Day Estrella Damm, on cada dia s’instal·la una marca jove que s’obre camí en el món de la moda. En aquest nou espai també hi ha marques de moda catalana –com Brava Fabrics, Woody’s Barcelona o Cuirum– que conviuen amb la moda nòrdica amb firmes com Sessún o Samsoe Samsoe. A més, en aquest pati hi trobem la pop-up store 080 amb la guanyadora del concurs Rec.0/080 Barcelona Fashion, que enguany és la marca Iaio’s, dissenyada per Gemma Barbany. Iaio’s és una marca de Granollers que fa un homenatge als avis en cada peça. Utilitza fil 100% reciclat i produeix localment, concretament a Igualada.

 

Quines novetats hi ha en l’àmbit culinari?

Enguany tenim un nou pati gastronòmic, un espai pensat per a productors locals i cuina Km 0 on els cuiners fan propostes de menjar sostenible i de proximitat en diferents pop-up bars que s’han construït expressament per al festival. També s’obre una nova zona de pícnic amb vistes a les adoberies, un espai pensat per descansar i menjar sense presses.

 

 

Enguany heu ampliat l’oferta d’activitats culturals.

Sí, per exemple, fem la descoberta de l’antiga adoberia Cal Domènech, workshops sobre el procés de creació artesanal del cuir i de la pell, visites guiades a diverses adoberies del barri que segueixen en funcionament i a l’Adoberia museïtzada Cal Granotes, i l’exposició dels 10 anys del Rec.0 al Pati de Bas i Jordi, entre altres. Un conjunt d’activitats que no només volen mostrar què hi havia al Rec, sinó també posar en evidència com s’ha transformat el barri els darrers deu anys.

 

Quines altres activitats gratuïtes podem trobar?

Pel que fa a l’oferta musical, destaquen grups i cantautors com Joan Colomo, Red Pèrill, JoKB, Beth o Pulmon, entre altres. El divendres, al pati i escenari Estrella Damm, se celebra un concert que commemorarà els 10 anys del Rec amb el grup Senyor Oca. Per primera vegada s’organitza la Rec Battle, una competició de rap que busca el millor rimant en estil freestyle. També es posa a disposició dels grups i músics novells l’espai Rec Music Box, on podran fer el seu primer concert.

 

 

Què hi trobem al Recmeeting, l’espai de debat i reflexió del Rec?

El més destacat, la xerrada que oferirà el divendres a les 19 hores el gurú de la transformació digital, Genís Roca, amb el títol “La societat digital. Què és, com ens afecta i què ens toca fer”. El dijous, una xerrada sobre marques, amb el títol “Branding conscient” a càrrec del pensador estratègic i consultor David Reina, i el dissabte una taula rodona de l’àmbit de la gastronomia sobre el consum Km 0. Aquesta edició també comptem amb un espai de cinema, on el Zoom, el Festival Internacional de Continguts Audiovisuals de Catalunya, ofereix una programació cada tarda.

 

Quina valoració feu d’aquests deu anys de Rec.0?

El balanç és prou bo. La moda ens ha permès fer visible el valor patrimonial del barri del Rec, la ciutadania n’ha canviat la percepció i actualment es considera un barri amb valor; una vintena d’empreses i projectes s’han instal·lat al Rec d’Igualada la darrera dècada contribuint a fer-lo visible.

 

Què resta pendent?

La reforma urbanística. Avui, aquesta reforma s’està engegant amb un recentment anunciat Pla Director del barri del Rec, previst per aquí dos anys vista. L’acció permetrà desbloquejar els usos de les finques del barri i poder-los canviar a residencial i comercial. Aquesta iniciativa ofereix la possibilitat que el Rec tingui vida tot l’any i que el projecte Rec.0 doni per aconseguit l’objectiu per al qual va néixer: revitalitzar el barri del Rec d’Igualada.

7 octubre, 2019

“A firiri, dissenyem experiències i compartim emocions”

La Laura Rabot i en Raju Thapa de firiri, moda sostenible des de 2014

[llegir més…]

5 setembre, 2019

“Hi ha gent que em coneix com la núvia 3D”

Laura Riera, dissenyadora

[llegir més…]

3 juliol, 2019

Una societat amb una tradició tèxtil tan potent com aquesta, no s’hauria de perdre

Pilar Bermúdez, dissenyadora Nudo Clothing

[llegir més…]

3 juny, 2019

“No tenim la cultura de comprar ulleres de sol bones i pensades segons l’ocasió”

Àlex Cottet, vicepresident de Cottet Òptica i Audiologia

[llegir més…]

2 maig, 2019

“Editem llibres que són d’una elevada qualitat i que esdevenen fonts de contingut”

Martín Torres i Pau Masaló, editor de Superflua i branding i disseny a Superflua, respectivament

[llegir més…]

29 març, 2019

“Volem provocar emocions i que el client reforci la seva personalitat amb la nostra roba”

Cristina Fernández, directora creativa i fundadora de Little Creative Factory

[llegir més…]

28 febrer, 2019

“L’slow fashion està més present en els consumidors, però encara queda molt recorregut”

Xènia Semis i Imma Serra, fundadores de Rita Row

[llegir més…]

30 gener, 2019

Volem que les muntanyes estiguin plenes de gent feliç

Jordi Cumelles, responsable de Vèrtic Outdoor

[llegir més…]

19 desembre, 2018

“El 84% de la generació millennial està influenciada per contingut generat per usuaris”

Jaime Farrés i Marc Soler, fundadors de 21 Buttons

[llegir més…]

27 novembre, 2018

“Entenem la flagship com una botiga de moda i les ulleres com un complement més”

Carolina Fernández, directora de la flagship store d’Etnia Barcelona

[llegir més…]

31 octubre, 2018

No hem de tenir por a compartir els coneixements, la creativitat va molt més enllà

Virginie Verrier, directora de Muchafibra, tallers i escola de coworking

[llegir més…]

2 octubre, 2018

Per què no fer vestits per a convidades a un preu assequible?

Samanta Rabasa i Noemí Martín, creadores de La Croixé

[llegir més…]

30 juliol, 2018

“Volem activar i fer pedagogia del món de l’espardenya”

Joan Carles Tasies, propietari de La Manual Alpargatera

[llegir més…]

28 juny, 2018

“Els nens són nens i prou, independentment del gènere, i tenen dret a escollir la roba que vulguin”

Carol, cofundadora de lötiekids

[llegir més…]

31 maig, 2018

Vull que la núvia se senti guapa i còmode, sense res imposat ni normes socials

Mireia Solsona, creadora i fundadora de Mimètik

[llegir més…]

26 abril, 2018

Ens coneixen pel lema ‘si vas a la Merceria Santa Ana ho trobaràs’

Antònia Felis, membre del consell d’administració de la Merceria Santa Ana

[llegir més…]

26 març, 2018

No vestim la mida adequada dels guants

Victoria Alonso, propietària de la Guanteria Alonso

[llegir més…]

28 febrer, 2018

Joel Joli, cofundador de Blackpier, la sastreria virtual que fa el salt a l’offline

Joel Joli, cofundador de Blackpier

[llegir més…]

31 gener, 2018

“Amb Iaios recuperem el jersei de llana de tota la vida i la vida de persones de les que ja no es parla…”

Amadeu Barbany i Gemma Barbany, fundadors de Iaios

[llegir més…]

22 desembre, 2017

“He hagut de fer molta pedagogia, però qui s’acostuma a portar barret ja no l’abandona”

Gema Galdón, barretaire i propietària de Les Catherinettes

[llegir més…]

27 novembre, 2017

“Quan el client entra a la botiga ha de poder viure una experiència de compra satisfactòria”

María Callís, experta en retail i directora d'Alpenstock, consultora especialitzada en la creació de conceptes de comerç

[llegir més…]

30 octubre, 2017

“El comerç ha de buscar què el diferencia i el fa atractiu per al turista”

Maria Segarra, directora d'Intueri Consulting i especialista en el món del retail, en els àmbits de l'estratègia, la innovació i la formació

[llegir més…]

29 setembre, 2017

“Els meus dissenys defineixen una núvia divertida, natural, femenina i moderna amb un toc de rock and roll”

Paola Carolina, dissenyadora

[llegir més…]

24 juliol, 2017

“Creem looks que serveixin per aguantar tot el dia”

Marijo Torres i Jesús Moreno, dissenyadors i directors creatius de Malahierba

[llegir més…]

3 juliol, 2017

“Al 080 he apostat per una col·lecció basada en la filosofia kintsugi, per què no ensenyar les imperfeccions de la dona?”

Maria Roch, dissenyadora

[llegir més…]

1 juny, 2017

“El negoci està en vendre fora”

Claudia Pérez, dissenyadora i cofundadora de Naguisa

[llegir més…]

28 abril, 2017

“Vull seguir amb el meu ADN sense arribar al pas en què l’empresa d’ànima es torna números”

Carolina Otaduy, fundadora i directora creativa d’Otaduy

[llegir més…]

29 març, 2017

“El prioritari és donar continuïtat i consolidar la marca”

Beatriz Botaya, fundadora de Mapache

[llegir més…]

23 febrer, 2017

“El secret és apostar per la marca pròpia”

Luca Mompean, cofundador i product manager de Zatro

[llegir més…]

30 gener, 2017

“Se’ns ha escapat una empresa”

Beti Alemany i Bàrbara Glaenzel, creadores d’Urbanita Barcelona

[llegir més…]

27 desembre, 2016

“Volia que aquella artesania de tants anys tingués un reconeixement com a marca”

Ariana Jiménez, creadora de VulèVulà

[llegir més…]

1 desembre, 2016

“El que fa una marca en xarxes és comparable al d’una botiga, tot s’hauria de mesurar per prendre les decisions adequades”

Álex López, director de Sartia Retail Meeting Point

[llegir més…]

27 octubre, 2016

L’escenari, la bona selecció de marques i que sigui efímer són les claus de l’èxit de REC.0

Marina Iglesias, sòcia fundadora de RecStores

[llegir més…]

29 setembre, 2016

“La gent busca l’escalfor humana”

Carole Damy, consultora, formadora i coach

[llegir més…]

26 juliol, 2016

“Colette és un mitjà de vida per ser feliç”

Susana Soler, dissenyadora i fundadora de Colette Barcelona

[llegir més…]

27 juny, 2016

“És necessari entrenar al client, a la gent li agrada entendre el que està comprant”

Ester Milano, Ana Martí, Esther Asensio i Jorge Mor, dissenyadors de la BCN Summer Week

[llegir més…]

30 maig, 2016

“Les núvies continuen preferint un model únic i exclusiu. No és un vestit sinó «el vestit»”

Marta Raich, directora general de Novia d’Art i presidenta de la Barcelona Bridal Fashion Week (BBFW)

[llegir més…]

25 abril, 2016

«El maniquí és un venedor addicional»

Marisa Tendero, CEO de Noa Brands

[llegir més…]

16 març, 2016

«Veure quelcom real, em sembla, en si mateix, un luxe»

Marc Monzó, joier i director creatiu de Misui

[llegir més…]

17 febrer, 2016

«Intentem ser molt coherents»

Mònica Algás, CEO de Bóboli

[llegir més…]

19 gener, 2016

«Som oci, cultura i comerç a l’aire lliure, els tres conceptes»

Paula Mariscal, responsable de Palo Alto Market

[llegir més…]

16 desembre, 2015

«Tot ho hem fet escoltant el client»

Esteve i Jordi Rabat, de la joieria Rabat

[llegir més…]

19 novembre, 2015

«Ara la informació està a Internet»

Isabel de Pedro, dissenyadora i empresària

[llegir més…]

20 octubre, 2015

«La crisi m’ha servit per reafirmar-me»

Lydia Delgado, dissenyadora de moda

[llegir més…]

25 setembre, 2015

«Dono tota la vida a una peça, hi deixo tot el que tinc»

Manuel Bolaño, dissenyador de moda

[llegir més…]

14 agost, 2015

«Fem possible que totes les dones puguin ser Manolo Blahnik»

Óscar Vega, conseller delegat de Made in Me

[llegir més…]

6 juliol, 2015

«Respectem i cuidem els nostres tallers»

Beatriz Furest, dissenyadora

[llegir més…]

16 juny, 2015

«Pertegaz ha estat la millor universitat per a mi»

Alicia Borrás, model i maniquí de Pertegaz

[llegir més…]

18 maig, 2015

«Barcelona és una ciutat molt generosa»

Pilar Vélez, directora del Museu del Disseny de Barcelona

[llegir més…]

15 abril, 2015

«La moda et dóna una nova oportunitat cada sis mesos»

Laia Roca, dissenyadora de Who

[llegir més…]

16 març, 2015

«Gaudeixo observant les tendències, però no m’interessen com a guia per crear»

Vanesa Lorenzo, model i dissenyadora

[llegir més…]

16 febrer, 2015

«La moda és duríssima, t’enamora o no la pots resistir»

Marta Rota, dissenyadora i empresària a Tot-Hom

[llegir més…]

16 gener, 2015

«Alqvimia és una ofrena que faig al món»

Idili Lizcano, Director General i Perfumista d’Alqvimia

[llegir més…]

3 desembre, 2014

«Tot ho fem aquí»

Carme Noguera, consellera delegada, directora general i dissenyadora de Naulover

[llegir més…]

3 novembre, 2014

«El client et paga per dubtar»

Ignasi Bonjoch, fundador de l’Estudi Bonjoch

[llegir més…]

7 octubre, 2014

«L’estilista ha de completar la imatge, mai anul·lar-la»

Rosa Planas, estilista

[llegir més…]

3 setembre, 2014

«No existeix un producte només creatiu»

Ángel Vilda, fundador Brain&Beast

[llegir més…]

16 juliol, 2014

«L’atzar és el meu gran aliat»

Daniel Riera, fotògraf

[llegir més…]

23 juny, 2014

«El color és un sentiment»

Pepa Poch, pintora

[llegir més…]

20 maig, 2014

“Què es pot fer de nou? El que es feia abans”

José María Peiró, dissenyador de moda nupcial

[llegir més…]

11 abril, 2014

«Em miro les coses que menys m’agraden, perquè m’agradin»

Roberto Etxeberria, dissenyador

[llegir més…]

6 març, 2014

«Preferim vendre menys, però fer-ho de forma segura»

Maite Muñoz, fundadora de Lebor Gabala

[llegir més…]

4 febrer, 2014

«Sense el gremi botiguer la ciutat seria una altra»

Elisenda Albertí, autora del llibre "Un passeig per la història de Barcelona. Modistes, sastres, botigues... del mirinyac als anys vint"

[llegir més…]

8 gener, 2014

«Treu un bon producte i pensa en la gent, no pensis en els diners, si no l’empresa no funcionarà»

Òscar Palència, fundador de la firma d’ulleres de fusta Palens

[llegir més…]

4 desembre, 2013

«La meva passió és el disseny»

Montserrat Bassons, creadora i líder de Basmar

[llegir més…]

29 octubre, 2013

«Volem ser la versió 2.0 del Do it yourself»

Carolina Delgado, creadora de l’empresa Do It Original

[llegir més…]

16 setembre, 2013

«Cada vegada que dius Barcelona apareix un somriure»

Antoni Guàrdia, Manel Marcet i Daniel Guàrdia, director de DCM Argentona, fundador d’Slang Barcelona i responsable d’internacionalització, respectivament

[llegir més…]

14 agost, 2013

“La nostra ambició és portar l’espardenya a tots els països del món”

Antoni Pons, president

[llegir més…]

27 maig, 2013

“Quan les modistes prenen consciència de la seva capacitat creativa, etiqueten els seus treballs”

Laura Casal-Valls, historiadora de l’art i investigadora de moda

[llegir més…]

9 maig, 2013

“Les núvies busquen comoditat i un vestit que s’adapti al seu estil”

Yolanda i Cristina Pérez, YolanCris

[llegir més…]

12 abril, 2013

“Volem obrir botiga a París”

Lurdes Bergadà, dissenyadora de moda

[llegir més…]

13 març, 2013

“Barcelona és l’origen de la perfumeria moderna”

Ramon Monegal, perfumista

[llegir més…]

7 febrer, 2013

“Smash viu la ciutat de Barcelona, el seu aire mediterrani i de llibertat”

Philippe Bach, director general de Smash

[llegir més…]

14 gener, 2013

“Sortim fora amb l’avantatge de ser una marca reconeguda arreu del món”

Isabel Sauras, Premi “Barcelona és Moda” a la professional

[llegir més…]

12 desembre, 2012

“És el moment d’expandir-se i no aturar-se”

Belén Larruy i Guillermina Baeza , de Guillermina Baeza

[llegir més…]

30 octubre, 2012

“Hem retornat al llapis”

Joan Oliveras, conseller delegat de Bagués Masriera

[llegir més…]

4 octubre, 2012

“Fem un pas endavant pensant en el consumidor”

Francesc Serra, director de Torras

[llegir més…]

26 juliol, 2012

“Ha estat un any d’èxit”

Lluís Sans, President de Santa Eulalia

[llegir més…]

15 juny, 2012

“Ens hem hagut de reinventar i arribar fins al final de la cadena”

Josep Reixach, director general de Punto Blanco

[llegir més…]

8 maig, 2012

“Voldríem créixer, sí, però actualment no és possible”

Raimon Bundó, director de Raimon Bundó

[llegir més…]

20 març, 2012

“Ara donem cabuda a marques que havien de marxar fora”

Ana Castán, impulsora de la fira de moda infantil Little Barcelona

[llegir més…]

15 març, 2012

“Totes les meves clientes han estat reines”

Margarita Nuez, dissenyadora de moda

[llegir més…]

20 gener, 2012

“Érem i som formiguetes”

Andrea Miró, Beth Gilberga, Elisenda Herrera, creadores de la firma de moda infantil yporqué

[llegir més…]

12 desembre, 2011

“El consumidor que queda avui és molt més exigent que abans de la crisi”

Roser Ramos, directora general de Cóndor i presidenta del nou clúster Tèxtil Moda de Catalunya

[llegir més…]

19 setembre, 2011

“Es comencen a veure més barrets”

Núria Rius de Forns, dissenyadora de barrets d'alta costura

[llegir més…]

22 juliol, 2011

“Zara i Mango tenen filosofies diferents, però al final ens ajudem”

Enric Casi, director general de Mango

[llegir més…]

15 abril, 2011

“Fer promoció de la moda a nivell local no té interès”

Lluís Sans, president de Santa Eulalia

[llegir més…]

18 gener, 2011

“Vist ara, la venda d’Andrés Sardá va ser màgica”

Núria Sardá, directora creativa d'Andrés Sardá

[llegir més…]

9 desembre, 2010

“Ara volem fer rendible la inversió intel·lectual dels nostres productes”

Delgado Bull,

[llegir més…]

3 novembre, 2010

“Tenir el taller és una bogeria!”

Teresa Helbig, dissenyadora guardonada amb el premi Barcelona és moda

[llegir més…]

7 setembre, 2010

“Volem rellançar Puig Doria a la resta de l’Estat i estar presents a Madrid”

Josep Maria Puig Doria , dissenyador i president de Puig Doria

[llegir més…]

6 agost, 2010

“Vull una botiga a Nova York el 2011”

Raquel Micola, fundadora de Mimótica Micola

[llegir més…]

14 juliol, 2010

“El món és molt gran i estem massa representats a Europa”

David Bell, director de Pretty Ballerinas

[llegir més…]

5 juliol, 2010

“Ens hem vist obligats a anar a Madrid”

Josep M. Donat, president executiu de TCN

[llegir més…]

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]