Entrevista

«Cada vegada que dius Barcelona apareix un somriure»

Antoni Guàrdia, Manel Marcet i Daniel Guàrdia, director de DCM Argentona, fundador d’Slang Barcelona i responsable d’internacionalització, respectivament

La primavera-estiu del 2014 les bosses Slang Barcelona es vendran als EUA. Avui, fruit dels seus esforços a l’exterior, aquesta firma ja té, a més, reservat un espai a la botiga del Museum of Modern Art de San Francisco.

 

Slang Barcelona és la firma de bosses de mà urbanes del grup DCM Argentona. Des el 2007, centra els seus esforços a convertir-se en un referent internacional en el sector. Amb dissenys urbans i moderns, Slang s’inspira en la Barcelona més cosmopolita i internacional per seduir els clients d’arreu del món.

 

«Som un cub de Rubik», explica el director de DCM Argentona, Antoni Guàrdia, per  definir l’estructura empresarial que encapçala i de la qual forma part la firma Slang.

 

D’una banda, DCM s’encarrega de la distribució a l’Estat de firmes com Benetton,  Calvin Klein o Sisley. De l’altra, tenen la cadena de retail de bosses de mà Biba i la firma Slang Barcelona.

 

Guàrdia, com també el fundador d’Slang, Manel Marcet, i el responsable d’exportació,  Daniel Guàrdia, han rebut a www.barcelonaesmoda.com per parlar del present del grup i, sobretot, del futur de la seva marca pròpia: Slang.

 

L’objectiu d’Slang ha estat, des de la seva incorporació al grup DCM Argentona el 2007, vendre a tot el món. Ara, aquesta vocació internacional es reforça. «A fora hi ha espai», asseguren. Tot i que també saben que «per sort o per desgràcia, no els entenen a tot arreu».

 

L’any 1987, va néixer la firma de bosses de mà Slang. El seu creador, Manel Marcet, explica que aquells primers anys «era molt difícil encaixar en el mercat» bosses com les seves, que fugien de la pell per fer protagonistes a tot tipus de materials i teixits tècnics.

 

Manel Marcet: Quan vaig començar, vaig triar les fires de regals per donar-me a conèixer. A les fires de bosses de mà, encara no entenien Slang. Les nostres bosses no eren de pell i els clients no comprenien el seu preu i els sobtaven els materials!

 

En quin moment es trova actualment Slang Barcelona?

Antoni Guàrdia: Estem en un moment dolç.

M. M.: …dins un context molt agre.

Daniel Guàrdia: Molt agre!

 

Veneu un 25% de la producció d’Slang als mercats exteriors. Quin objectiu us heu marcat en relació amb la internacionalització?

M. M.: La fita establerta és invertir les xifres. Volem vendre el 20% al mercat interior i el 80% als internacionals.

A. G.: Les xifres actuals estan molt bé, les hem aconseguides en 4 anys. Però tampoc volem estar 30 anys per assolir la nostra fita de 20-80. No podem atacar tot el món alhora, perquè no tenim prou recursos, però l’objectiu és, com a mínim, que Slang sigui una marca europea.

M. M.: Volem que es conegui a fora com es coneix aquí!

 

Què és el més complicat d’aquest intens procés d’internacionalització en què esteu immersos?

D. G.: Trobar un soci local que entengui realment el producte i el sàpiga explicar bé als seus clients.

A. G.: Crear una xarxa comercial a l’exterior és molt difícil, cal picar molta pedra.

 

A diferència d’altres firmes, afirmeu que la crisi no us ha fet sortir fora.

M. M.: Certament. La idea de vendre fora no és una resposta a la crisi, és part del producte.

D. G.: El nostre producte és més europeu i del món, que espanyol. Ho és pels gustos de la gent.

M. M.: Diria que Slang és nòrdic.

 

Slang es ven ja a 6 països del sud-est asiàtic, entre ells Tailàndia, Indonèsia o Filipines. Aquell és un mercat a l’alça?

D. G.: Sí. Fa un any i mig que hi som i la veritat és que els agrada molt el producte. Veuen que es tracta d’una bossa de mà diferent. I, a més, la marca Barcelona agrada.

A. G.: La diferència entre vendre aquí i a fora és que aquí ens coneixen i vénen a buscar-nos. A la resta de països, encara no ens coneixen i, per això, ens cal oferir més que un bon producte.

M. M.: …calen un bon producte, disseny, relació qualitat-preu, servei i trobar l’encaix en el mercat.

 

Cada mercat us exigeix adaptar-vos en alguna mesura?

A. G: Al sud-est asiàtic el nostre hivern, en termes de colors de producte, els sembla molt trist.

M. M.: …tot i això, ara aquesta oferta de colors està canviant i fins i tot aquí, el negre ja no és el protagonista de l’hivern.

A. G.: En aquest sentit, les grans cadenes de moda ens han ajudat molt. Elles introdueixen el color a l’hivern i ens ajuden a seduir el consumidor amb nous colors.

M. M.: Abans el negre representava el 50% de les nostres vendes a l’hivern, ara ja no.

 

Esteu creixent en la implantació a nous mercat. Fareu créixer també la vostra estructura empresarial per respondre a la demanada?

A. G: Nosaltres tenim estructura: som 80 persones i el grup DCM Argentona factura 12 milions d’euros a l’any. Però també és cert que si creixem en relació amb l’exportació, necessitarem crear una estructura de seguiment i de gestió. Veurem com ho fem i com aprofitem l’estructura que ja tenim a DCM.

 

Des del grup DCM fa 20 anys que distribuïu a l’Estat grans marques com Benetton, Sisley, Calvin Klein, La Martina, entre altres.

A. G.: Sí, i afortunadament gràcies a DCM tenim un know-how que hem aconseguit
amb la distribució de marques. Potser a poc a poc deixarem de distribuir marques de fora  per distribuir producte propi cap a l’exterior. En comptes de ser algú que porta productes al client nacional, convertir-nos en producte nacional fet aquí, pensat i dissenyat a casa, per sortir a fora.

 

Inicialment, Slang es produïa aquí. Ara ho feu a la Xina.

M. M.: Sí, ho fèiem tot aquí fins al 2007. Però va arribar un moment en què havíem deixat de ser competitius. No fabriquem a la Xina perquè volem, sinó perquè és l’única manera de competir.

A. G.: Produïm on toca fer-ho, on ho fan millor i no tenim una visió nacionalista en aquest sentit. De fet, les sabates les fem a Alacant i també hem produït a l’Argentina.

 

Les col·leccions de pell de la firma Biba, que també forma part de DCM Argentona, es fabriquen a Vic.

A. G.: Sí, el nostre somni és recuperar la fabricació aquí. Encara que actualment seria un suïcidi. Tots els nostres competidors, fabriquen fora.

M. M.: Tant de bo, ho poguéssim fer tot aquí. Però, de moment, no és possible.

 

Els avantatges competitius quant a la producció, cada cop són menys importants?

M. M.: Sí, les diferències en els costos de producció es fan més petites i els costos de transport i logístics són més elevats. Tot i això, allà ara mateix trobem una oferta de materials única.

 

Slang és una firma que despunta pel que fa al disseny i que està en ple procés de creixement, estaríeu disposats a escoltar propostes de compra?

A. G.: Ni ens ha passat pel cap. No, no ens hem fet mai la pregunta i no fem tot això per vendre-la.

 

Canviant de tema: la marca Barcelona, què aporta a Slang?

D. G.: A les fires, quan dius Barcelona, apareix un somriure. Sobretot a l’Àsia, allà la nostra arquitectura, el futbol o el disseny els atrau moltíssim.

M. M.: Slang ha nascut aquí i es dissenya aquí, és molt mediterrània. Això és un gran capital.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]