Entrevista

«Fem possible que totes les dones puguin ser Manolo Blahnik»

Óscar Vega, conseller delegat de Made in Me

La idea de dissenyar les teves pròpies sabates, des de zero o a partir d’unes senzilles bases, ha donat lloc a l’empresa Made in Me, l’empresa emergent guanyadora del primer Fòrum d’Inversió Internacional de la Industria de la Moda de la Passarel·la 080 Barcelona Fashion.

 

La cara visible de l’empresa Made in Me és el seu conseller delegat, Óscar Vega. Amb ell conversem sobre la posada en marxa d’una empresa emergent en el sector de la moda. Després d’un any i mig de vida, ja registren xifres de sis dígits en la seva facturació. El passat mes de juliol, la iniciativa que lidera Vega, juntament amb Luis Álvarez, responsable de màrqueting i vendes i Íñigo Chavarri, soci extern, va rebre un premi, valorat en 150.000 euros, per part del jurat de la 080 Barcelona Fashion. El guardó forma part de la iniciativa Fórum d’Inversió Internacional de la Indústria de la Moda amb la qual la passarel·la ha volgut reconèixer la iniciativa emprenedora en el sector de la moda. Made in Me n’ha estat la guanyadora.

 

Fabriquen una sabata diferent per a cada clienta. Quantes combinacions poden arribar a fer?

Segons un amic matemàtic, bilions de bilions. Som com un Lego.

 

Vostè va passar de treballar a la banca a fer-ho a la moda. Ha estat difícil el canvi?

Rotundament no. Jo del que sé és de clients. Entenc el que volen i el que faig és envoltar-me de persones que saben sobre aquest producte.

 

Però no sabia res sobre el món de les sabates abans de crear l’empresa?

Res, però sé traduir necessitats dels clients en realitats. Els clients són els que creen la nostra oferta i nosaltres la fem realitat. Per aprendre què necessitava el client, durant el primer any de vida de l’empresa vaig respondre totes i cadascuna de les trucades. El conseller delegat responia personalment les trucades, per saber què volien els clients. I ells em deien: «¡Qué gusto hablar con un chico que sabe tanto de zapatos!».

 

Porten la personalització del producte al límit, això és el que sedueix la clienta?

És cert. Nosaltres fem una pregunta a la clienta: «Quines sabates somies?». I li diem:  «amb nosaltres les pots dissenyar». Fem possible que totes les dones puguin ser Manolo Blahnik. Anem més enllà de posar el nom d’algú en una sabata esportiva, del que es tracta és de fer tot el producte com tu desitges.

 

I mantenen preus entorn dels 170 euros. Com aconsegueixen mantenir aquests preus fent peces úniques?

Perquè treballem amb proveïdors que creuen en el nostre projecte.

 

Ha estat fàcil trobar-los?

En realitat, darrere els nostres proveïdors hi ha una història bonica, que comença amb una història lletja.

 

Primer la lletja i deixem pel final la bonica.

Quan vam decidir posar en marxa Made in Me, vam anar a Elda, a Alacant, el nucli del calçat a Espanya. La pregunta que ens van fer allà és: «Voleu que cada sabata sigui diferent?». Els vam dir que sí i ens van respondre: «A mi si em portes dues mil botes te les faig. Si em portes mil sandàlies també, però no et puc fer una sabata única per a cada client».

 

Demanaven alguna cosa que no s’havia fet abans!

Sí, i vam pensar que començàvem amb molt males notícies i que no trobaríem proveïdors per al model de negoci que dúiem al cap.

 

Ara ve la història bonica, oi?

Sí, els vam trobar. Un a Madrid i l’altre a Toledo. Un d’ells especialitzat en sabates per a núvies i, per això, no li va estranyar gens que li demanéssim una sabata diferent per a cada persona. Cada núvia vol una sabata única. Amb ells, hem trencat un paradigma dins el sector segons el qual només es podien produir sabates en sèrie i en grans volums.

 

Què és el que va agradar més de la seva proposta a aquests fabricants de sabates?

Han entès el projecte i saben que revoluciona el sector. Sincerament, hem de dir que si aquests fabricants de sabates no s’haguessin enamorat del nostre projecte, no hauria estat possible.

 

A la seva web es poden dissenyar ballarines, botins plans, sandàlies, sabates de saló…

Tenim aquestes famílies de sabates perquè amb elles cobrim el 90 % de la demanda que hi ha al mercat. Fins ara, hem prioritzat el pragmatisme, però un cop ja podem oferir les sabates que tenen més demanda, potenciarem el criteri de moda i de  tendència per ampliar les famílies de sabates.

 

A més d’aquestes bases, també ofereixen la possibilitat de dissenyar des de zero una sabata.

De fet, som capaços de fer màgia amb el servei prèmium! Una clienta ens va demanar fer una rèplica de les sabates de la seva àvia quan es va casar, i ho vam fer. Però aquest servei implica més feina i, per tant, cobrem més.  

 

Actualment operen només a Espanya. Això seguirà sent així?

Aquí hem guanyat tracció, però és a fora on s’aprecia l’artesania en el calçat espanyol. Els mercats anglosaxons valoren molt el calçat fet a Espanya i l’artesania. A més, el comerç electrònic hi està molt més desenvolupat.

 

Quan parla dels mercats anglosaxons, a quin es refereix?

El 2016, anirem allà on rebem abans la inversió. Previsiblement, serà als EUA. Caldrà muntar-hi una estructura amb oficina i un responsable. També és cert que la Gran Bretanya té un avantatge i és la seva proximitat a Espanya.

 

Tenen inversors interessats en els seus plans d’expansió?

Estem enmig de rondes d’inversió molt interessants que comencen a partir del milió d’euros. Ha arribat el moment de cedir la participació de la nostra companyia a un soci.

 

A què destinaran concretament aquesta inversió?

Els diners que arribin seran per fer-nos globals de veritat. Hem de fer proves de vida als EUA i a la Gran Bretanya. Hem de demostrar que hi podem vendre i, alhora, gestionar i servir als clients de forma òptima. Llavors, altres inversors locals s’animarien a invertir en l’empresa.

 

Créixer en nous mercats será compatible amb seguir treballant amb sabaters artesans?

Nosaltres hem de créixer. Però quan els inversors ens pregunten quina és la nostra capacitat de producció els diem: «La que ens permeti el procés artesanal que tenim i la que garanteixi el made in Spain».

 

I això és possible?

Li diré que fabricar fora d’Espanya em generaria un gran conflicte. No vull renunciar a continuar fent calçat artesanal espanyol. Vull créixer i guanyar massa crítica. De fet, a nosaltres créixer no ens suposa un problema perquè no tenim un estoc per gestionar de milers de sabates. Quan entra una comanda, comencem a treballar. Però no vull perdre la nostra identitat artesanal i això és, d’alguna manera, no créixer.

 

Acaben de rebre un premi valorat en 150.000 euros. Com l’invertiran?

Són els serveis valorats en aquesta quantitat que ens permetran, entre d’altres coses, dissenyar una campanya de publicitat al Nadal, comprar espais publicitaris i accedir a serveis d’advocats i consultoria. Els aprofitarem tots!

 

Deu iniciatives empresarials van ser finalistes al primer Fòrum d’Inversió Internacional de la Indústria de la Moda de la Passarel·la 080 Barcelona Fashion. Per què creu que el jurat va escollir Made in Me?

El nivell dels competidors va ser molt elevat, però crec que nosaltres oferim la  possibilitat de fer alguna cosa que fan molt poques companyies: la personalització total del producte. A més, ajudem a dinamitzar la marca Espanya i se’n beneficia un sector, el sabater, molt castigat per la crisi i la competència de països com la Xina.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]